Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 9.03.2014 Güncelleme Tarihi: 30.05.2023

Emekli maaşı, uzun ve yorucu bir çalışma sürecinin ardından yaşlılığınızı rahat ve konforlu geçirebilmenize büyük katkı sağlar.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
Emekli olmak için belli bir süre sigortalı çalışma zorunluluğu bulunur. İsteğe bağlı sigorta ile de emekli olmak mümkündür. İsteğe bağlı sigortada herhangi bir meslekte çalışma koşulu bulunmaz. Prim bedelini ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? Ne İşe Yarar?

Hemen hemen herkes rahat bir gelecek planlamak için çeşitli girişimlerde bulunur. Herhangi bir meslekte çalışırken işveren tarafından ödenen zorunlu sigortalar, emeklilik için büyük bir fırsattır. Bir meslekte çalışmayanlar veya işini bırakmak zorunda kalanlar için ise “İsteğe bağlı sigorta nedir?” sorusu büyük önem kazanır.

İsteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir işte çalışmasanız bile emekli olabilmenize imkân tanır. Bu hizmet ile tüm yaşamınız boyunca sigorta yardımlarından faydalanabilir, ölüm durumunda ise varsa geride kalan yakınlarınızı korumaya alabilirsiniz. Bu noktada HangiKredi’nin “Hayat sigortası gerekli mi?” yazısını okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. “Bankalar üzerinden yaptırabileceğiniz sigortalar hangileridir?” içeriği ile de farklı güvence seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigortanın Özellikleri Nelerdir?

İşveren kaynaklı sigorta uygulamalarından yararlanamıyor veya herhangi bir meslek icra etmiyorsanız isteğe bağlı sigorta ile yaşamınızı güvence altına alabilirsiniz. Aylık geliriniz üzerinden düzenli prim ödemesi yaparak emekli olma şansı elde edebilirsiniz.

Avantajları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için birçok avantaj sunmaktadır.

  • İsteğe bağlı sigorta primi ödeyerek sağlık ve güvenlik sistemine dışarıdan dâhil olabilirsiniz.
  • Sigortalılara sunulan hastane ve eczane ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.
  • Çalışmayı bırakmak zorunda kaldıysanız emeklilik için kalan prim gününüzü dışarıdan tamamlayabilirsiniz.

Dezavantajları Nelerdir?

Birçok avantajı bulunmasına rağmen isteğe bağlı sigorta dezavantajları da beraberinde getirebilir. Bu noktada ilk dezavantaj aylık gelirin yasalarla belirlenen miktarını doğrudan sigortaya yatırmaktır Herhangi bir işveren sizin için sigorta primi öderken daha makul planlamalarla karşılaşır. İsteğe bağlı sigortalıların prim ödemeleri ise nispeten daha yüksek aralıklarda seyreder.

Sigorta yaptırırken birçok şartın ve farklılığın bulunması da dezavantajlar doğurabilir. Örneğin SGK ile BAĞ-KUR statülerinde prim ödeme miktarının ve süresinin birbirinden farklı olması bütçenizi ve kararlarınızı etkileyebilir. Bunun yanında sigorta yaptırdıktan sonra yaşayabileceğiniz ödeme aksaklıkları size faizli şekilde geri dönebilir. Bu durumla karşılaşmamak için ödemelerinizi gününde ve kesintisiz şekilde yapmanız gerekir.

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yaptırılır?

Konforlu ve güvenli bir yaşam sürmek isteyen hemen hemen herkes, “İsteğe bağlı sigorta nasıl yaptırılır?” sorusunu sıkça araştırır. Bu sigorta modeli, sağlık ve güvenlik sistemlerinde var olabilmek için büyük bir fırsattır. Sigorta yaptırmak için çeşitli şartlar, adımlar ve ödeme planları bulunur.

İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi

Genel ve sağlık sigortanızı kendiniz yaptırmak istiyorsanız atmanız gereken ilk adım giriş bildirgesi almaktır. Başvuru adımına geçmeden önce isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini e-Devlet üzerinden kolayca alabilirsiniz. Giriş bildirgesi belgenizi yazdırdıktan sonra bulunduğunuz yerdeki SGK kurumlarına gidebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Formu

İsteğe bağlı sigorta başvuru formu, SGK kurumlarına ibraz edilmesi gereken belgelerin başında gelir. Bu formda kişinin; adı, soyadı, kimlik numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, medeni hâli, anne ve baba adı gibi bilgileri yer alır. Nüfusa kayıtlı olduğu yerin bilgileri ve açık ikametgâh adresi de bu formda bulunur. Belgenin devamında ise ilgili kanun maddeleriyle beraber prim ödeme isteğini belirten bir metin yer alır. Prime esas kazanç beyanı bölümü de doldurulduktan sonra belge imzalanarak SGK şubesine ibraz edilir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ücreti

İsteğe bağlı sigorta ücreti, aylık gelir üzerinden sabit oranlarla belirlenir. Kazanca ve prim miktarına bağlı olarak belirlenen sigorta ücreti, kişilerin ileriki süreçte ne kadar emekli maaşı alacağını da belirler. Aynı zamanda yatırılan ücret ve sigorta türü, yararlanılabilecek sağlık ve güvenlik hizmetlerinin de farklılaşmasına neden olur. Alt sınırdan sigorta primi 1.144,80 TL’dir. Üst sınırdan sigorta primi ise 8.586,05 TL olarak belirlenmiştir.

İsteğe Bağlı Sigortanın Şartları Nelerdir?

Genel ve sağlık sigortası sistemlerine dışarıdan dâhil olabilmek için birkaç şart bulunur. İsteğe bağlı sigorta şartları, farklı dönemlerde yenilenmekle birlikte yaş ve çalışma modeline göre çeşitlenir.

Kimler İsteğe Bağlı Sigorta Yaptırabilir?

İsteğe bağlı sigorta, devlet tarafından belirlenen birkaç şarta uygunluğa göre yaptırılabilir. Herhangi bir yerde sabit çalışmadan da genel sigorta ve sağlık sigortalarından yararlanmak istiyorsanız aşağıdaki şartları taşıyor olmanız gerekir.

  • Türkiye’de yaşıyor olmak
  • Zorunlu sigortayı gerektirecek şekilde sabit bir çalışma hayatına sahip olmamak
  • Sigortalı olsa bile bir ayda otuz günden az veya yarım gün çalışmak
  • Sigortalılık nedeniyle aylık almıyor olmak
  • Ziraat Odası’nda çiftçilik kaydının bulunmaması
  • Emekli olmamak veya emeklilik hakkının bulunmaması
  • Devletten veya devlet destekli tüzel kişilerden yardım aylığı ve maaşı almıyor olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SGK’ye isteğe bağlı sigorta başvurusu yapmış olmak

Hangi Sigortalar İsteğe Bağlı Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta, kişinin bulunduğu zamanda veya ileride devlet tarafından sunulan sağlık ve güvenlik hizmetlerinden ayrıcalıklı olarak faydalanabilmesini sağlar. Bu nedenle genel ve sağlık sigortaları isteğe bağlı olarak yapılabilir. Bunun yanında hayat sigortası ve KASKO da isteğe bağlıdır. Sigorta çeşitleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak için “Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi (SBM) nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Geri Ödemesi Nasıl Planlanır?

İsteğe bağlı sigorta primi ödemesi, çeşitli nedenler doğrultusunda değişiklik gösterir. Geri ödeme planlaması, belli bir süre içinde bütçeyi zorlamadan hayatı ve yaşlılığı güvence altına almak için yapılır. Sigorta başvurusunun kabul edilmesinin hemen ardından başlayan süreç, her ayın sonuna kadar primlerin düzenli ödenmesi şeklinde devam eder.

Ödeme Şartları Nasıldır?

İsteğe bağlı sigorta ödeme şartları, tercih edilen güvence türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin geçmişte ödenen ve herhangi bir sebepten kesilen primleri tamamlamak istiyorsanız planlama geri kalan tutar üzerinden ayarlanır. Emekli olmak için ödenmesi gereken asgari prim günü hesaplanır. Böylece geri kalan çalışma günleri için prim ödemesi yaparak BAĞ-KUR veya SGK emeklisi olmak mümkündür.

Kaç Yıl Ödenir?

İsteğe bağlı sigorta, herhangi bir sabit mesleğe sahip olmadan da yaşam ve emeklilik güvencesi vermesiyle ilgi görür. Bu nedenle “İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir?” sorusu da son derece merak edilir. Primin kaç yıl ve ne kadar ödeneceği, tercih edilen sigorta türüne göre değişiklik gösterir. Sigorta başlangıcınız bulunuyorsa ne kadar süre ve ne miktarda prim ödeyerek emekli olabileceğinizi aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.

EMEKLİLİK ŞARTLARI

İLK SİGORTA GİRİŞİ YIL PRİM
... - 08.09.1999 10 yıl sigorta süresi 3.600 gün prim ödemesi
09.09.1999 - 30.04.2008 25 yıl sigorta süresi 4.500 gün prim ödemesi
01.05.2008 - ... Yaş haddinden emeklilik 5.400 gün prim ödemesi


Ödemesi Nereye Yapılır?Bunlara ek olarak normal emeklilik için 7.200 gün prim ödemesi gereklidir. BAĞ-KUR emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı 9.000’dir. Ev hanımlarının da 9.000 gün prim ödemesi yapması gerekir.

“İsteğe bağlı sigorta ödemesi nereye yapılır?” sorusu, prim gününü tamamlayarak emekli olmak isteyen herkesin merak ettiği konular arasında yer alır. Başvurunuz onaylandıktan sonra prim ödemelerinizi üç farklı şekilde yapabilirsiniz:

  • İnternet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden
  • SGK ile anlaşmalı tüm bankalardan, PTT şubelerinden veya bunların ATM’lerinden
  • Kimlik numaranız ile SGK’nin kredi kartı ile prim ödeme sistemi üzerinden

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları Nasıl Hesaplanır?

“İsteğe bağlı sigorta ne kadar ödenir?” diye merak ediyorsanız küçük bir hesaplama ile sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz. İster BAĞ-KUR’a ister SGK’ye bağlı olun, aylık gelirinizin yüzde 32’sini prim ödemesi olarak yatırmanız gerekir. Prim tutarı olarak belirlenen yüzde 32’nin 20’si malûlluk, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamındadır. Kalan %12’si ise genel sağlık sigortası içindir.

Küçük bir örnek ile hesaplama konusunun daha net anlaşılmasını sağlayabilir. Aylık geliri 4.000 TL olan bir kişi; isteğe bağlı sigorta için bu tutarın yüzde 32’sini, yani 1.280 TLsini prim ödemesi olarak ayırmalıdır. Belirlenen prim günlerini tamamlayarak hem yaşamınızı güvence altına alabilir hem de konforlu ve sağlıklı bir emeklilik imkânı bulabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta yaptırırken ödeme planı ve bütçe gibi dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur. Ödeme sürecini rahat bir şekilde atlatabilmek ve bütçeyi zorlamamak için farklı ödeme planları çizilebilir. Bu süreçte alt ve üst limit ödemeleri büyük önem kazanır. Aynı zamanda prim türleri de bütçenizin korunması ve sigortadan beklentilerinizin karşılanması açısından son derece önemlidir. Örneğin, prim hesaplanırken göz önünde bulundurulan yüzde 32’lik tutarın yalnızca %20’sini yani malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasını karşılamayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda hastane ve ilaç masrafları başta olmak üzere sağlık sigortasının sağladığı ayrıcalıklardan yararlanamazsınız.

İsteğe bağlı sigorta sorgulama işlemi yaparak geçmişten gelen bir prim borcunuz olup olmadığını da öğrenmeniz gerekir. SGK prim borcu, ödeme planında büyük değişikliklere yol açabilir. Yaşam kalitenizi düşürmeden sağlık ve MYÖ sigortalarınızı ödemek için borçlarınızı öğrenmeyi, yapılandırma ve taksitlendirme gibi fırsatlardan yararlanmayı tercih edebilirsiniz. Sorgulama için e-Devlet’e giriş yaparak “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” araması yapmanız yeterlidir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ödemesi Gecikirse Ne Olur?

“İsteğe bağlı sigorta ödenmezse ne olur?” sorusu, bu hizmetten yararlanan herkesin merak ettiği konular arasında yer alır. Ödemenizi geciktirdiğiniz takdirde sigortalılık durumunuz sona ermez. Geciken prim ödemesinin 12 ay içinde faiz cezasıyla birlikte yapılması gerekir. 12 aydan sonra ödeme imkânı yoktur. İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapılmayan ay için kişinin MYÖ ve sağlık sigortalarından yararlanma hakkı da bulunmamaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta İptali Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta iptali üç şartla gerçekleşir. Ölüm tarihinden itibaren sigortalılık doğrudan sona erer. Aylık almaya hak kazanıldığında ise talep şartıyla takip eden günlerden itibaren isteğe bağlı sigortalılık ortadan kalkar. Hiçbir sebep olmaksızın sigortayı iptal ettirmek için de talepte bulunmak gerekir. Primi ödenen son günden itibaren isteğe bağlı sigorta da sona erer.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon