Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Harçlık Tasarrufu

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.05.2019 Güncelleme Tarihi: 14.08.2023

Para yönetimini öğrenmek çocuk yaşlarda başlar.

Harçlık Tasarrufu
Harçlık tasarrufu, çocukların küçük yaştan itibaren bütçe yönetimini ve birikim yapmayı öğrenebilmesi için edinmesi gereken önemli bir alışkanlıktır.

Ekonomi hayatın her anında vardır ve ne kadar erken düzene konursa ileride o kadar maddi rahatlık elde edilir. Bu nedenle çocuklara erken yaşta bütçe ve para yönetimini öğretmekte fayda vardır. Söz konusu alışkanlıkları edinmeye, harçlık tasarrufu ile başlamak etkili olabilir. Çocuklarınıza erken yaştan itibaren verdiğiniz harçlıklar üzerinden tasarrufu öğretebilirsiniz.

Para hayatınızın her alanında ve her döneminde kullandığınız sınırlı bir araçtır. Çocuğunuzun paranın sınırsız olduğu algısına kapılmasını istemiyorsanız ona harçlık vermeli ve küçük çaplı harcamalarını bu harçlıkla yapmasını sağlamalısınız. Üstelik bunu yapmak için okula gitmesini ya da belli bir yaşa gelmesini beklemenize gerek yok. Çocuklar 5-6 yaşlarından itibaren paranın ne olduğunu bilebilir, biriktirebilir ve sizin kontrolünüzde harcama yapabilir.

Önce Para Yönetimini Öğretmeniz Gerekir

Para yönetimini öğrenmek çocuk yaşlarda başlar. Her ne kadar günümüzde ebeveynler tarafından çocuklara karşı fazla iyimser bir yaklaşım olsa da sosyal hayatın gerçeklerini bilmeleri gerekir. Hayat bilgisi becerileri kazanabilmeleri ve kendi ayakları üzerinde duracakları yaşa geldiklerinde hata yapmamaları adına, erken yaşlarda çocuklarınıza harçlık yönetimi, tasarrufu ve para kazanma konuları ile ilgili eğitim vermenizde fayda vardır.

Harçlık Hangi Sıklıkta Verilmeli?

Harçlığın sıklığı ebeveyne kalmış bir durum ama çocuğunuzun para yönetimini daha kolay idare edebilmesi için önce günlük sonra haftalık düzende harçlık verebilirsiniz. Küçük yaşlarda günlük harçlık almak çocuk için paranın gidiş ve gelişini görmesi açısından faydalı olabilir. Harçlık verdiğiniz gün ve harçlık miktarı mutlaka belli olsun ve harçlık günü gelmeden harçlığın bitmesi durumunda takviye yapmayın.

Harçlık tasarrufu

Harçlık Tasarrufu İçin İpuçları

Çocuğunuz kendi küçük harcamalarını harçlığı ile yapmaya başladıktan sonra daha büyük isteklerine ulaşmak için harçlık tasarrufu yapmayı öğrenebilir. O istediği için her beğendiği oyuncağı ona hemen almak istiyor olabilirsiniz ama zor ulaşılanın daha kıymetli olduğunu unutmamalısınız. Çok beğendiği bir oyuncak için kendi göstereceği çaba hem aldığı oyuncağa daha çok kıymet vermesini sağlar hem de bütçesini yönetebilmekle ilgili ona çok fazla şey öğretir.

Çocuğunuzun harçlık tasarrufu yapmasını sağlamak için ona bir amaç verin ve bir hedef koyun. Bu süreçte tasarruf için çocuğunuza şu tavsiyeleri verebilirsiniz:

  • Harçlığı ile birikim yapabilmek için küçük şeylerden feragat edebilir. Örneğin o çok beğendiği oyuncağa sahip olabilmek için o gün bir çikolata daha az alabilir.
  • Kırtasiye malzemeleri çocukların favori alışveriş ürünleridir. Çoğu zaman çocuklar ellerinde yeterli malzeme olmasına rağmen yenilerini alabilir. Onlara ellerindeki ürünlerin bir benzerini almayarak tasarruf edebileceklerini söyleyebilirsiniz.
  • Bazı oyunlar ya da oyuncaklar evde yapılabilir. Bu tarz şeyler için para vermek yerine evde yapmayı teşvik ederek hem harçlığından tasarruf etmesini sağlayabilir hem de birlikte aktivite yapabilirsiniz.
  • Okul kantini çocuklar için çekici olsa da sağlıksız olabilir. Bir taşla iki kuş vurmak için öğle yemeklerini evde hazırlamayı teklif edebilirsiniz. Çocuğunuzun beslenme çantasına koyacağınız sağlıklı yiyecekler ile hem öğle yemeğinde daha sağlıklı bir şeyler yemesini sağlayabilir hem de onun harçlığından tasarruf etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Eşyalara özen göstermek tasarruf için uzun vadeli bir yöntemdir. Eşyaların hor kullanmak yerine özenli olmasını öğretmeniz, hayatının her döneminde tasarruf etmesini sağlar. Daha uzun ömürlü kullanımlar, yeni harcamaları geciktirir.
  • Kitap bir çocuğun yapacağı en güzel alışveriş olsa da onu bir kütüphaneye üye yapabilirsiniz. Bu sayede kitap alışverişi giderlerini de azaltmış olur.
  • Harçlık tasarrufunun en kolay yollarından biri evde para biriktirmektir. En çok kullanılan evde para biriktirme yöntemlerinden biri ise kumbara kullanmaktır. Çocuğunuza bir kumbara hediye ederek birikim yapmasını tavsiye edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun geleceği için yatırım da yapmış olursunuz.

Para Kazanma Yöntemleri

Paranın kıymetini anlamak, para yönetimini öğrenmek ve tasarruf edebilmek için uygulanabilecek en iyi yöntemlerden biri de çocuğun ufak tefek görevler ile para kazanabilmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için ona ücreti karşılığında küçük ev işleri yaptırabilirsiniz. Odasını toplamak gibi onun sorumluluğunda olan küçük görevler dışında makineyi boşaltmak, kitaplığı düzenlemek, yemek yapmak gibi onun yaşına ve yeteneğine uygun görevler vererek bunu ekstra harçlıkla ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede para kazanma yöntemleri hakkında fikir edinir ve kolay olmadığını öğrenebilir.

Ev işleri yaparak para kazanmayı teşvik ederken dikkatli olun. Çocuğunuzun yardım etme ile para kazanma kavramlarını birbirine karıştırmaması için evde anne, baba ya da kardeşlerine halihâzırda yardım ettiği konuları “para kazanma” konusu haline getirmeyin. Örneğin çocuğunuz zaten sofra hazırlarken annesine yardım ediyorsa bunu bir para kazanma yöntemi haline getirmeyin. Ev işleri ile para kazanabilmesi için ekstra işler üretin, ekstra sorumluluklar verin.

Gelir ile Gider Arasında Denge Kurun

Çocuğunuzun harçlığı bittiği zaman ne için harcadığını ve para yönetimi yapmayı bilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuklarınıza “gelir” ve “gider” kavramlarını net bir şekilde öğretin. Zamanından önce tükenen harçlıktan daha uzun süre faydalanabilmesinin gelir ve gider dengesini kurmakla mümkün olduğunu anlatın. Bu sayede alışveriş yaparken iki kere düşünür ve sadece gerçekten ihtiyaç duyduğu ürünleri alır.

Harçlıkla Birikim Yapmak

Harçlıkla birikim yapmak için bankayı da tercih edebilirsiniz. Çünkü en güvenli ve kolay para biriktirme yöntemlerinden biri bankada para biriktirmektir. Çocuğunuzun yaşı reşit olmasa bile ona kendi adınıza bir para biriktirme hesabı açabilirsiniz. Kumbarasında biriktirdiği harçlıklarını periyodik olarak bankaya yatırmasını sağlayarak geleceğine yatırım yapmasını da öğretmiş olursunuz.

HangiKredi üzerinden birikim hesabı faiz oranlarına ve bankaların sunduğu tekliflere göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?