Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Finansal Sağlık Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.09.2021 Güncelleme Tarihi: 26.12.2023

Her birey, geçimini üstlendiği kişilerle birlikte güvende hissetmeyi ve ihtiyaçlarını karşılayacak kaynaklara sahip olmayı hedefler.

Finansal Sağlık Nedir?
Finansal özgürlük, bireyin parasal anlamda başka kişilere bağlı olmamasını ve maddi açıdan rahat şekilde harekete geçebilmesini ifade eder. Finansal özgürlük için gelirin toplam giderlerden yüksek olması gerekir. Ayrıca hedeflediğiniz yaşam kalitesinin ve alım gücünün yüksekliğine göre gelir farkı da artmalı.

Parasal özgürlük hâline ulaşmak için iyi yönetilen bir finansal sağlık gerekli. Finansal sağlığın sürdürülebilir olması ve ortaya çıkan ani masrafları da kapsaması önemli. Bu anlayışla giderler düzenlenip çeşitli yatırım fırsatları değerlendirildiğinde finansal özgürlük de gerçekleşir. Günümüzde finansal sağlık, maddi açıdan kendi kendine yetme ve iyilik hâli olarak hızla önem kazanan bir kavram. Yazının devamında her yönden rahat ve iyi bir yaşamın anahtarı olan finansal sağlığa dair detayları açıkladık.

Finansal Sağlık Nedir?

Finansal sağlık, bireylerin sosyal, fiziksel ve zihinsel iyiliğinin doğru yönetilen maddi kaynaklarla desteklenmesidir. Gelir gider dengesini kurmayı ve harcamalar için yeterli birikime sahip olmayı mümkün kılar. Yaşam tarzınızı olumlu yönde geliştirmek için gerekli olan güvenli ve özgür alanı da sunar. İyi ve istikrarlı bir finansal sağlığa sahip olmak hem sizin hem beraberinizdekilerin güzel bir hayat sürdürmesini sağlar. Yani eğitim, sağlık, evlilik, ev ve araba gibi yaşam döngüsünün bir parçası olan deneyimleri sizi memnun edecek şekilde yaşamanız finansal sağlığınızla doğrudan ilişkili.

Herkesin hayattaki hedeflerine ve hayallerine giden yolda karşısına farklı zorluklar çıkabilir. İyi yönetilen bir finansal sağlık, çözüme daha kolay ulaşmanızın anahtarı. Fakat bunun genele uygulanabilecek evrensel bir formülü yok. Bireysel olarak içinde bulunulan koşullar ve finansal olanaklar birbirinden farklıdır. Benzer şekilde finansal iyiliği sağlama ve sürdürme yöntemi de kişilere göre değişiklik gösterir. Bu açıdan finansal okuryazarlık, önemli bir kavram olarak karşımıza çıkar. Finansal okuryazar olmak, piyasa verilerini analiz edip yatırım için değerlendirmenizi mümkün hâle getirir. Böylece finansal iyilik hâliniz sürekli güncel kalır.

Finansal Sağlık İçin Altın Kurallar Nelerdir?

Finansal sağlığınızı kötü yönde etkileyebilecek koşullar her zaman söz konusudur. Bu durumlar sizin iradeniz dışında gelişebilir. Ancak kişisel finans yönetiminizdeki sorunlar, bazen farkında olarak ya da olmayarak tekrar ettiğiniz davranışlarınızdan da kaynaklanabilir. Böyle anlarda finansal iyilik hâlinin yaşamınıza ve kişisel sağlığınıza olan etkilerini göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede finansal yönetiminizde gerekli düzeltmeleri yapmak için kendinizi motive edebilirsiniz.

Bütçe Planlaması Yapın

Finansal sağlık için kişisel bütçenizi oluşturmak, gelir gider dengesini kavramak için önemli bir adım. Bir süre tüm giderlerinizi gözlemleyip kaydettikten sonra bütçe planlamasına gitmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Böylece temel ihtiyaçlarınız ile gerekli olmayan ya da zamana yayılabilecek harcamalarınız ortaya çıkar. İyi bir bütçe hazırlayıp buna uyduğunuzda bilinçsiz harcamalardan ve borçlanmaktan kaçındığınızı göreceksiniz. Gelir-gider dengesini olumsuz etkileyen durumların başında ise elbette bilinçsiz harcamalar gelir.

Bazen dışarıda fazla yemek yemek, arkadaş buluşmalarında ve tatillerde düşünmeden para harcamak ya da ihtiyaç olmayan kıyafetler almak gibi bilinçsiz bir tutum içine girilebilir. Bu noktada önemli olan gereksiz harcamaları bir alışkanlığa dönüşmeden kontrol altına alabilmek. Böylece bir süre sonra gelir gider dengenizi yeniden sağlamanız mümkün olur. Sürdürülebilirlik açısından bütçenize küçük keyfî harcama kalemleri eklemeniz de bu durumu kontrol altında tutmak için faydalı olabilir. Planlama, ölçüm, karşılaştırma ve denetleme aşamalardan oluşan bütçe kontrolü ile finansal sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Tasarrufa Yönelin

Sınırlı bir gelire sahip olup tasarruf yapmamak, birikimlerimizin ve finansal güvencemizin önündeki en büyük engellerden biri. Kişisel hedeflerimiz, geleceğe yönelik ya da ani durumlar için para biriktirmek, çeşitli tasarruf yöntemleriyle mümkün hâle gelir. Yani gelir gider dengesinin ve finansal sağlığın istikrarı için tasarruf yapmanın rolü yadsınamaz. Tasarruf yapmada bütçenin önemini kavrayanlar, bu doğrultuda izlenecek yolları merak eder. Tasarruf için dikkate alabileceğiniz hususlardan bazıları şunlardır:

1. Kazançların ve harcamaların kaydını tutarak gelir gider dengesini korumak.
2. Harcama yapmadan önce istek ve ihtiyaç ayrımını yapmak.
3. Aylık birikim hedefi belirleyerek bu plana sadık kalmak.
4. Alışverişe gitmeden önce liste hazırlayarak gereksiz harcamalardan kaçınmak.
5. Sürdürülebilir ve kullanışlı ürünleri tercih etmek.

Tasarruf yapmak için teknolojinin sunduğu imkânlardan da yararlanabilirsiniz. Bankaların mobil uygulamaları, harcamalarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca bunun için tercih edebileceğiniz başka uygulamalar da mevcut. Arzu ederseniz HangiKredi üzerinden tasarruf ve yatırımın püf noktalarını öğrenebilir, finansal sağlığınızı iyileştirecek adımlar atabilirsiniz.

Yatırım Stratejileri Belirleyin

Finansal sağlığınızı korumak için bütçe yönetiminin her bir aşamasına önem vermelisiniz. Bunlardan biri de birikimleri en kârlı şekilde değerlendirmek. Doğru yatırım araçlarına yönelmek hem varlıklarınızın değerini korur hem kazanç elde etmenizi sağlar. Üstelik yatırım yapmak için başvurabileceğiniz pek çok yöntem var. Örneğin birikimlerinizi Türk Lirası ya da döviz mevduat hesaplarında tutabilir, altın alarak uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirebilirsiniz. Yatırım portföyünüzü genişletmek için hisse senetleri, hazine bonosu ve sabit getirili fonlar da oldukça uygun.

Acil Durum Fonu Oluşturun

Hayatınızın akışı içerisinde meydana gelebilecek beklenmedik durumlara karşı bir acil durum fonu oluşturmalısınız. Acil durum fonu, planların dışında ortaya çıkan harcamalar için ayrılır. Söz konusu harcamalara; hastalık, doğum, işten ayrılma, araba ve ev tamir giderleri örnek olarak verilebilir. Bu fonu gerektiğinde kendiniz ya da çocuklarınız gibi bakımlarını üstlendiğiniz kişiler için kullanabilirsiniz. Acil durumlarda doğan giderleri, diğer birikimlerinizi harcamadan karşılamak için önceden planlama yapmanız yararlı olur. Acil durum fonu, 6 aylık masraflarınıza denk olmalı. Her ay gelirinizin bir kısmını bu fona aktararak beklenmedik koşullar için tedbir alabilirsiniz.

Gelir Gider Dengesi Sağlayın

Gelir gider dengesini sağlamanın yolu, harcamaların kontrolünden geçer. Zaman zaman hayallerinizdeki gayrimenkulü ya da aracı satın almak için borçlanabilirsiniz. Bu noktada asıl önemli mesele, hangi amaçla borçlandığınız. Çünkü tüm borçlar finansal sağlığınız için bir tehdit oluşturmaz. Örneğin bireysel emeklilik ya da eğitim kredisi için alınan borçlar, geleceğiniz için iyi birer yatırımdır. Bu borçlar da bütçeniz çerçevesinde doğru şekilde planlanmalı. Kontrolsüz kredi kartı harcamaları ise size getirisi olmayan ve kaçınılması gereken borçlar arasında. HangiKredi üzerinden sizi finansal açıdan zorlamayacak kredi seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan finansal rapor hizmetiyle HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!

Finansal Sağlık Analizi Nasıl Yapılır?

Finansal sağlığa sahip olduğunuzu gösteren bazı parametreler bulunur. Bunlar arasında; günlük para yönetiminde denge, ani harcamalar karşısında esneklik ve uzun vadeli hedeflere ulaşma yeteneği yer alır. Ancak bu hedefleri yakalamak kadar sürdürmek de son derece önemli. Finansal sağlığınızı mevcut gelirinizle en verimli şekilde korumak için şu bileşenleri analiz etmelisiniz:

  • Gelir-gider dengesi
  • Tasarruf yöntemleri
  • Yatırım olanakları ve birikim durumu

Sayılan bileşenleri dengede tutarak maddi kaynaklarınızı uygun şekilde yönetebilirsiniz. Bu konudaki becerilerinizi geliştirmeniz ise finansal sağlık durumunuzu analiz edip kısa, orta ve uzun vadede daha iyi planlama yapmanıza bağlı. O zaman planlama sürecinde size rehberlik edecek ve finansal analizin yapı taşlarını oluşturan hususlar hakkındaki detaylara geçelim.

Gelir-Gider Denge Analizi

Mevcut kazancınız ile ay sonunda parasız kalıyor ve üstüne borçlarınızı bir türlü kapatamıyorsanız gelir-gider dengesi üzerinde daha çok durmalısınız. Öncelikle kira ve faturalar gibi temel giderlerinizi belirleyip yazmanızda fayda var. Bu tutarlar çıktıktan sonra kalan para ile yapacağınız harcamaların ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğu üzerinde iyice düşünmelisiniz. İhtiyaçlarınızı önem ve öncelik sırasına göre karşılarken isteklerinizi sınırlandırıp zamana yaymanız iyi bir seçenek. Gelir-gider dengenizi sağlarken sadık kalacağınız bir bütçe yapmak da analiz için işinizi kolaylaştıran yöntemler arasında.

Yatırım ve Birikim

Gelir ve gider dengesi konusunda doğru alışkanlıklar kazandıktan sonra yatırım ve birikim olanaklarını araştırmaya başlayabilirsiniz. Bu konudaki yönelimlerinizi analiz etmeniz, finansal sağlığınız açısından oldukça yararlı. Bütçenizi oluştururken gelirinizin bir kısmını düzenli olarak birikimleriniz için ayırmaya dikkat etmelisiniz. Finansal sağlık durumunuza göre farklı dönemlerde ve vadelerde birikimlerinizi artırmayı sağlayan çeşitli yatırım araçları mevcut. Vadeli mevduat, döviz ya da emtia gibi yatırım enstrümanları hakkında bilgi edinmek için “Riski En Düşük Yatırım Aracı Hangisi?” içeriğini de inceleyebilirsiniz.

Finansal sağlık durumunuzu analiz ederken tasarruf edebileceğiniz uygulamaları belirlemenizin de iyileştirici etkileri olur. Gelirinize göre giderlerinizin ağır bastığı durumlarda tasarruf edebileceğiniz alanları bulmak dengeyi yeniden sağlamanıza yardım eder. Giderlerinizi detaylı şekilde yazıp incelemenin yanı sıra evde enerji tasarrufu yapmak, kısa mesafeleri yürümek ya da bazı isteklerinizi ertelemek gibi daha pek tasarruf şekli var. Üstelik çoğu tasarruf yöntemi ile kişisel sağlığınızı ya da çevreyi korumaya yönelik bir eylemin parçası olarak çifte kazanç elde edebilirsiniz.

Finansal Sağlık için Varlık-Borç Dengesi Neden Önemlidir?

Gelir seviyeniz ne olursa olsun, varlık-borç dengenizi korumak ve akıllı mali kararlar almak sürdürülebilir bir finansal sağlık durumunun anahtarı. Bu yaklaşım, esasında pek çok açıdan eskilerin “kendi yağında kavrulmak” olarak niteledikleri durumun günümüze uyarlanmış hâli. Finansal denge sağlanarak temel giderlerin, ihtiyaçların, isteklerin, birikimlerin ve acil harcamaların yönetimi sağlıklı şekilde gerçekleşir. HangiKredi, finansal sağlığınızı inşa ederken kendinize özel bir yol haritası oluşturmanıza destek olur. Brütten nete maaş hesaplama gibi araçlar ile gelir ve gider bileşenleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlar. HangiKredi’de finansal iyiliğinizi koruyacak daha pek çok hizmete ulaşabilirsiniz.

Finansal Sağlığı Korumanın Yolları Nelerdir?

Doğru tasarruf ve yatırım kararlarıyla finansal sağlığınıza ulaştınız. Şimdi ise bu maddi iyilik hâlini, karşılaşabileceğiniz her türden duruma karşı korumanız lazım. Fiziksel, sosyal ve zihinsel açıdan özgür olmanızı sağlayan optimal finansal durumu sürdürmek için uymanız gereken bazı koşullar bulunur. Öncelikle sizi mali açıdan rahatlatan yolları izlemeye devam etmelisiniz.

Örneğin piyasa koşullarına göre yatırım kararlarınızda değişikliklere gidebilir, sürdürülebilir tercihlerle uzun vadeli kazanç sağlayabilirsiniz. Bu sayede birikimlerinizden elde ettiğiniz kârı korumanız mümkün olur. Benzer şekilde finansal planınızı da güncel tutmalısınız. Ayrıca geleceğinizi de hesaba katarak sigorta ve emeklilik planlarınıza önem verebilirsiniz.

Sürdürülebilir Yatırımlara Yönelin

Yatırımda sürdürülebilirlik hem varlıklarınızı hem çevreyi koruma esasına dayanır. Bir diğer ifadeyle, birikimlerinizi doğaya zarar vermeyen yatırım enstrümanlarıyla değerlendirme şansı verir. Yeşil yatırımın finans dünyasında her geçen gün daha çok talep gördüğü hesaba katıldığında tercihleri bu yönde yapmanın önemi ortaya çıkar. Bu kapsamda yönelebileceğiniz çok sayıda yatırım aracı mevcut. Mesela yeşil tahviller ve bonolara yatırım yaparak uzun vadeli adımlar atabilirsiniz. Böylece kendi finansal sağlığınızı iyileştirirken dünyayı daha yaşanabilir bir yer hâine getirme şansınız olur.

Sigorta ve Emeklilik Planını Göz Ardı Etmeyin

Finansal sağlık, bireyin bugününü ve geleceğini güvenceye alır. Maddi durumunuzu etkileyen kararları alırken ileriyi de düşünmeniz gerekir. Çalışma hayatınız sona erdiğinde mevcut koşullarınızı sürdürmek için sigorta ve emeklilik planınıza önem vermelisiniz. Örneğin sigorta primlerinizin tam ve düzenli yatırılmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca emekliliği daha rahat ve özgür geçirmek için izleyebileceğiniz başka yöntemler de var. Dilerseniz Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile geleceğe yatırım yapabilir, normale kıyasla daha yüksek maaş alarak yaşam standartlarınızı koruyabilirsiniz.

Finansal Planınızı Güncel Tutun

Finansal plan hazırlarken tüm koşulları göz önünde bulundurmak gerekir. Ancak bazen tüm ayrıntıları düşünseniz de beklenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle zamanlar için maddi planınızı güncel tutmanız oldukça önemli. Mesela masraflara ayırdığınız kaynaklar, enflasyona bağlı fiyat artışlarına bağlı olarak zamanla yetersiz kalabilir. Bunun dışında hastalıklardan ya da kazalardan dolayı ekstra harcamalar yapabilirsiniz. Dolayısıyla her durumu hesaba katmalı, gerekirse finansal eğitimlerden ve tavsiyelerden yararlanarak planınızı güncel tutmalısınız.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Faiz indirimi beklentisi için erken mi? 16.09.2024

    Faiz indirimi beklentisi için erken mi?

  • Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 12.09.2024

    Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir? 12.09.2024

    Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?