Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Erken Ödeme Cezası Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.02.2018 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Kredi ödemeleri aylık belli bir düzen içinde gerçekleşse de bazı durumlarda tüketiciler kredi borcunu vade bitiminden önce kapatmak isteyebiliyor.

Erken Ödeme Cezası Nedir?
Ancak erken ödeme talebi olduğunda bankaların uyguladığı bir yaptırım var: Kredi erken kapama cezası. Kredi erken kapama cezası ile ilgili detayları HangiKredi okurları için derledik.

Kredi Erken Kapama Cezası Nedir?

Kredi erken ödeme cezası, konut kredisi borcunun planlanan vadeden önce kapatılmasından dolayı yani kredi erken kapamadan dolayı ödenen cezadır. Erken ödemeden dolayı bankanın faiz gelirinin düşmesi nedeniyle böyle bir ceza ödenir. Yani bankanın gelir planını bozduğunuz için ceza ödemeniz gerekir. Kredi erken kapama cezası sadece konut kredisinde uygulanır, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisinde böyle bir ceza uygulanmaz.

Kredi taksitlerini geç ödemek gibi erken yatırmak da ceza uygulamalarına yol açabilir. Kredininin tamamının erken ödenmesi hâlinde kalan anapara tutarı son yatırılan taksitin bütünüdür. Örneğin 6. taksitte kredinin tamamının kapatılabildiğini varsayalım. Bu durumda hesaplama işlemi, ödeme planında yer alan 5. taksitin kalan anaparası baz alınarak yapılmalıdır.

Konut finansmanlı kredilerde belirlenen vade dolmadan yapılan ödemeler, ilgili kurumların faiz gelirlerinin düşmesine yol açabilir. Bu tür kredilerde vade çok uzun olduğundan erken kapatılması bankaların kâr edememesine neden olur. Yalnızca konutlarda geçerli olan ev kredisi erken ödeme cezası, Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında düzenlenir.

Kredi alırken belirlenen vade boyunca ödenmesi gereken taksit tutarları bellidir ve ödemelerin düzenli olarak yapılması gerekir. Vade sonunda borç kapanmış olur. Borcunuzu vadesinden önce kapatarak planda belirlenen toplam tutarının daha az bir kısmını ödeyebilirsiniz.

play image

Erken Ödeme Şartları Nelerdir?

Kredinin erken kapatılması, ödenecek faiz miktarının azalmasını sağlar. Hâl böyle olunca finansal kuruluşlar bu gibi durumlara çeşitli şartlar ve cezalar getirebilir. Bazı bankalar, kredi erken ödeme cezası için sözleşmeye bağlı olarak faiz artırma, ceza ya da tazminat kesintisi yapabilir. Kredinin erken kapanması kullanan taraf için her hâlukârda daha avantajlıdır. İhtiyaç kredisinin erken ödeme koşulları şu şekildedir:

Erken ödeme yapılacak kredi, bankanın ceza yansıtmadığı kredilerden olmalıdır. Bu sayede erken ödeme indiriminden yararlanmak da mümkün olur.

Kredi almak için ilgili kurumlara başvuru yapılmış olmalıdır.

Erken ödeme kapsamında bankalar tarafından uygulanabilecek olan cezai ücret; kalan vadesi 36 aydan daha fazla olmayan krediler için toplam bedelin yüzde biri tutarındadır. Kalan vadesi 36 ay ve üzeri olan krediler için, ceza toplam tutarın yüzde ikisini geçmeyecek şekilde hesaplanır.

Kredi kartı borcu ise hesap kesim tarihinden itibaren ödenebilir. Kullanıcının talebine ve aylık ödeme zamanına göre belirlenen bu tarih kredi kartı ekstresinde yer alır. Kredi kartı son ödeme tarihi ise hesap kesim için belirlenen süreden 10 gün sonrasıdır. Bu tarihten sonra yapılan alışverişler bir sonraki döneme yansır. Kredi kartı borç ödemesini hesap kesim tarihinden önce de gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle hem kartınızdaki harcama limitinin artması hem de hesap kesim tarihinde ödeyeceğiniz borcun azalması mümkün olur.

Dilerseniz hesap kesim tarihini değiştirmek için aracı kuruma başvurabilirsiniz. Bu noktada bilinmesi gereken hesap kesim tarihinde değişiklik yapma hakkının sınırlı olduğudur. Kullanıcıya tanınan bu hak bankadan bankaya değişiklik gösterebilse de pek çok kurum bir ya da iki kez değişim yapma hakkı tanır.

Kredi kartı zaman aşımı içeriğimizde kredi kartı borçları ve zaman aşımı gibi konular hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Erken Ödeme Cezası Nedir?

Bankalar Erken Kapama Cezasını Nasıl Uygular?

Taşıt ya da ihtiyaç kredisinin belirlenen süreden erken kapatılması hâlinde banka erken ödeme cezası talep etmez. Üstelik Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcun erken kapatılması hâlinde faiz ve maliyet indirimleri uygulanabilir. Konut kredilerinde ise durum daha farklıdır. Kredinin belirlenen süreden önce kapatılması hâlinde kullanıcıya tazminat uygulanabilir. Konut kredisi almak isteyen kişi, ödeme planı oluşturulurken ara ödeme yapabileceğini belirtirse ceza ya da tazminat gibi uygulamalar söz konusu olmaz.

Yapılandırmada Erken Ödeme Cezası Ödenir mi?

Mevcut kredi borcunuzu yapılandırmak istediğinizde de kredi erken ödeme cezası ödemeniz gerekir; çünkü yapılandırma aslında kredinizi kapatıp yeniden bir kredi almaktır. Aynı şekilde başka bir bankaya borç transferi yapacağınız zaman da erken ödeme cezası ile karşılaşırsınız. Gecikmeye giren ödemeler için yasal takip başlatılmaması adına sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Kredi kartı yapılandırma, borçların biriktiği ve ödemelerin güçleştiği durumlarda sıklıkla başvurulan bir uygulamadır. Kart sahipleri, borcunu 5 kez yapılandırma hakkına sahiptir.

Kredi yapılandırma hakkında merak ettiklerinizi detaylı olarak "Kredi Yeniden Yapılandırma” içeriğimizden okuyabilirsiniz!

Erken Ödeme Cezası Nasıl Hesaplanır?

Konut kredisi kullanan kişilerin ev kredisi için erken ödeme yapması hâlinde ödeyecekleri miktar, geriye kalan para tutarı üzerinden hesaplanır. Erken ödeme cezası hesaplama işlemi, bankalara göre değişkenlik gösterebilir. Erken ödeme tazminatı, konut finansmanı kuruluşuna ödenen anapara miktarının yüzde 1’i olarak belirlenir. Bu, vadesi 36 ayı aşmayan krediler için geçerlidir. Kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde tutarın yüzde 2’sini geçmeyecek şekilde ceza belirlenir. Tüketiciden tahsil edilmiş olan faiz, vergi ve benzeri yükümlülükler dışında kalan meblağ, anapara borcundan düşülür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • 3D Secure Nedir? 2.09.2024

    3D Secure Nedir?

  • Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? 28.08.2024

    Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Kaldıraçlı İşlem Nedir? 27.08.2024

    Kaldıraçlı İşlem Nedir?