Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Ekonomide 2024 Beklentileri

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 8.01.2024 Güncelleme Tarihi: 6.03.2024

Başta deprem olmak üzere zor geçen 2023 yılını kapattık.

Ekonomide 2024 Beklentileri
2024 yılında uluslararası piyasaların ana odağında yine merkez bankalarının faiz toplantılarının yer alması bekleniyor. 2024 yılının en önemli gelişmesi 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ABD Başkanlık seçimleri de piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Burada izlenecek gelişme Trump’un tekrar gelme olasılığıdır.          

Gelecek yıl enflasyon ve büyüme verileri yakından takip edilecek; ayrıca düşük büyüme endişeleri de izlenecek. Stagflasyon risklerinin gölgesinde; ABD Fed, Avrupa ECB ve İngiltere BoE başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararları ve parasal sıkılaşma adımlarını ne zaman sonlandıracağına ilişkin mesajlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. 2009'dan itibaren hâkim olan kolay para dönemi büyük olasılıkla sona erdi. 

Merkez bankalarının, bu yıl faiz indirimi yapma ihtimali çok yüksek ancak yakın zamanda sıfır faiz politikalarına veya parasal genişlemeye dönüşü görmemiz pek mümkün görünmüyor.  2023 yılında enflasyonda iyileşmeler yaşanırken, küresel büyüme dirençli kalmayı sürdürdü. Küresel ekonominin dayanıklılığı, kısmen güçlü tüketici harcamaları ile sıkı iş gücü piyasaları arasındaki, kendi kendini güçlendiren dinamikten kaynaklandı. 2024 yılında, küresel büyümenin yavaşlayacağını düşünüyorum ancak bir resesyon beklemiyorum. Özellikle gelişmiş piyasa ekonomilerinin, daha yavaş bir büyüme göstermesini bekliyorum. Yumuşak iniş sağlanabildiği ölçüde, faiz indirimlerinin ertelenmesi muhtemeldir.

En avantajlı ihtiyaç kredilerine göz atın!

2024 yılı ekonomik takviminde öne çıkan gündem maddelerini özetlersek 

Küresel:

  • ABD seçimleri
  • Jeopolitik gelişmelerin (Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin) daha da kötüleşmesi riski (Beklentilerimiz 2024 yılında bu gelişmelerin daha olumluya dönmesi.)
  • Ekonomilerde düşük büyüme endişeleri
  • Enflasyondaki son gelişmeler
  • Merkez Bankalarının faiz toplantıları ve faiz indirimi beklentileri 

Türkiye:

  • Yerel Seçimler (31 Mart 2024): Seçim öncesi ve sonrası farklı bir dönem yaşanacak.
  • TCMB faiz toplantıları: Ocak 2024’de son bir 250 baz puan yapıp faizler yüzde 45’e gelecek. Yıl sonuna kadar indirim beklenmiyor. Belkide ilk indirim en erken yılın sonunda.
  • Enflasyon Verileri: Enflasyon Mart-Nisan 2024 aylarında yüzde bandına yükselecek sonra yaz aylarında baz etkisinde yüzde 45-50 seviyelerine düşecek.
  • Büyüme verileri: 2024 yılında Türkiye ekonomisi büyük ihtimalle yavaşlayacak. 

Türkiye'nin 2024 Yılı Kredi Notu Takvimi de yakında takip edilecek

Moody's, 2024 yılında Türkiye için 2 kredi notu inceleme raporu açıklamayı planlıyor. Moody's tarafından açıklanan takvime göre, ilk değerlendirme tarihi 12 Ocak 2024 olarak programlandı. Moody's, yılın ikinci değerlendirmesi için takvimde 19 Temmuz 2024 tarihini belirledi. Moody's'in Türkiye için kredi notu "durağan" görünüm ile "B3" seviyesinde bulunuyor.

Fitch Ratings, 2024 yılında Türkiye için 2 kredi notu inceleme raporu açıklamayı planlıyor. Fitch'in açıkladığı "Ülkeler Kredi Derecelendirmesi İnceleme Takvimi"ne göre, 2024 yılının ilk değerlendirmesi 8 Mart'ta yapılacak. Fitch, ikinci değerlendirmesini 6 Eylül tarihinde yapmayı programladı.

S&P Global de 2024 yılında Türkiye için 2 kredi notu inceleme raporu açıklamayı planlıyor. S&P Global'in açıkladığı "Ülkeler Kredi Derecelendirmesi İnceleme Takvimi"ne göre, 2024 yılının ilk değerlendirmesi 3 Mayıs yapılacak. S&P Global, ikinci değerlendirmesini ise 1 Kasım tarihinde yapmayı programladı.


Tüm HangiKredi ailesine sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir 2024 yılı diliyorum.


Murat Sağman

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

35 Oy

-

2,86 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?