hangikredi.com

Zorunlu Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.09.2015 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre yapılması zorunlu bir sigorta türüdür.

Zorunlu Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Nedir?
Her araç için zorunlu tutulan trafik sigortası, sürücülerin sorumluluklarını teminat altına alır.

Trafik kazalarında aracınızın ya da sağlığınızın uğradığı zararları karşı tarafın trafik sigortası poliçesinin ait olduğu şirketten karşılayabilirsiniz fakat işlemleri belirli süreler dahilinde tamamlamalısınız.

Her araç için zorunlu tutulan trafik sigortası, sürücülerin sorumluluklarını teminat altına alır. Teminatlar kapsamında suçlu olduğunuz bir kazada, karşı tarafın hasarını ödemek zorunda kalmazsınız. Söz konusu hasar maddi ya da bedeni olabilir. Her hâlükarda sigorta şirketi sizin yerinize ödeme yapar. Bu ödeme için yasal mevzuatta belirtilen zaman aşımı süreleri dahilinde işlemlere başlamalısınız.

Zorunlu trafik sigortası yenileme gerektiren ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, herhangi bir kazaya karışmanız ve suçlu olmanız durumunda karşı tarafta oluşan maddi ve bedeni hasarların karşılanmasını sağlar. Trafik sigortasında zaman aşımına uğramamak için belirtilen geçmeden ilgililerle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Süresi Ne Kadardır?

Trafik sigortası zaman aşımı süresi, kazanın doğurduğu sonuçlara göre değişkenlik gösterir. Sadece maddi hasarların olduğu kazalar ile bedensel hasarların olduğu kazalar arasında aşım süreleri konusunda farklar vardır. Ayrıca sigorta şirketinin iflası gibi olağanüstü durumlarda da bu süre değişir. Buna göre:

  1. Herhangi bir hasar durumu ile karşılaştığınızda öncelikle kaza tespit tutanağı tutmanız ve aracın farklı açılardan fotoğraflarını çekmeniz gerekir.
  2. Trafik sigortasının sağladığı teminatlardan faydalanmak istiyorsanız kazanın oluş tarihinden itibaren 2 yıl içinde yetkililerle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu süreyi aşmanız halinde hasar, teminat kapsamından çıkar.
  3. Kazada yaralanma varsa ve bunun için manevi tazminat talep edilecekse aşım süresi değişiyor. Bu gibi durumlarda kazadan itibaren 5 yıl süreniz vardır. Beş yıl geçtiği takdirde zaman aşımına uğrar.
  4. Kazada yaralanma veya ölüm gerçekleştiyse ve buna yönelik olarak Güvence Hesabı’na tazminat davası açılacaksa yine uzamış zaman aşımı geçerlidir. Böyle bir durumda zorunlu trafik sigortası zaman aşımı süresi yaralanmalar için 8, vefat durumları için 15 yıldır.
  5. Poliçenizin olduğu sigorta şirketi iflas ettiyse ve Güvence Hesabı’na tazminat davası açacaksanız süre yine değişir. Böyle bir durumda normal koşullar altında 2 yıl olması gereken aşım süresi 10 yıla çıkmaktadır.

Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Süresi Neye Göre Belirlenir?

Zaman aşımı ile ilgili süreler Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve Türk Ceza Yasası kapsamında düzenlenmiştir. Süreler belirlenirken, meydana gelen kazanın sonuçları dikkate alınmıştır. Sadece araçlarda hasar olması durumunda süre daha kısa tutulurken yaralanma ve ölüm gibi durumların detaylıca araştırılması ve adli sürecin tamamlanması için ilgili süreler daha uzun tutulmuştur.

Eğer trafik sigortanız yoksa trafiğe çıkmanız hâlinde cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerinizi HangiKredi üzerinden yapabilirsiniz.

Zaman Aşımında Ne Kadar Fark Ödersiniz?

Trafik sigortası zaman aşımı durumlarında, sigorta şirketinin sorumluluğu ortadan kalkar. Poliçe kapsamında kaza sonucu araçta ve kazaya karışan kişilerde ortaya çıkan zararlar, zaman aşımı süreleri dahilinde yapılacak işlemler sonucunda sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu ödeme, poliçede belirtilen üst limitlere göre yapılır.

Fakat zaman aşımına uğramış bir hasar için sigorta şirketinin ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Yani zaman aşımına uğramış bir hasara sebebiyet verdiyseniz ve kurallar gereği suçlu bulunduysanız, doğan hasarların tamamını ödemek zorunda kalırsınız.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 4.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?