hangikredi.com

Yıllık Maliyet Oranı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.09.2016 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Kredi almak istiyorsunuz ama hesap yaptığınızda tabela faiz oranından daha farklı bir rakama ulaşıyorsunuz.

Yıllık Maliyet Oranı Nedir?
Peki bu fark neden ortaya çıkıyor ve bu nasıl tanımlanabilir? Kredi araştırması yaparken, kârlı çıkmak adına dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Bunlardan biri de yıllık maliyet oranıdır. Dikkat etmeniz gereken tüm noktaları aslında ortak bir veri olarak sunan yıllık maliyet oranı (YMO) ile ilgili detayları derledik.

Yıllık Maliyet Oranı Nedir?

Yıllık maliyet oranı, alacağınız kredinin tabela faiz oranı değil gerçek faiz oranını size sunar. İhtiyacınız için en uygun kredi araştırması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu nedenle yıllık maliyet oranıdır. Kredinin maliyeti en basit anlatımıyla aldığınız ile geri verdiğiniz tutar arasındaki farktır. Gerçek maliyeti ortaya çıkardığı için kredinizi seçerken bu orana dikkat etmenizde fayda vardır.

Yıllık maliyet oranı bedeli, finans kuruluşları aracılığıyla talep edilen kredi için ödenmesi gereken tüm ücretleri kapsar. Bankalar gibi bireylere kredi sağlayan kuruluşların bu noktada bazı yasal zorunlulukları bulunur. Finans kuruluşlarının müşterilerine kredi faizlerine ek olarak yıllık maliyet oranını da bildirmesi gerekir. Söz konusu maliyet oranları hakkında bilgi sahibi olan bireyler, bu şekilde farklı kredi ürünlerini karşılaştırabilirler ve ‘’En avantajlı kredi hangi bankada?’’ sorusuna cevap bulabilirler.

Kredi Yıllık Maliyet Oranı Neden Önemlidir?

Finans kuruluşlarının sunduğu kredi ürünleri, mali açıdan destek arayışında olan bireyler tarafından tercih edilir. Kredi kullanmayı planlayan kişilerin borç ödemelerini düzenli bir şekilde yapmak adına detaylı hesaplamalardan yararlanması gerekir. Kredi hesaplama işleminde tüm bu mali ayrıntılar ödeme planı içerisine dâhil edilir. Bu noktada anapara, vade, aylık taksit tutarı ve vergi gibi farklı unsurlar hesaplamada yer bulur. Bankaların hazırladığı ödeme planlarını anlamak bireylerin doğru bir kredi ürünü seçmesinde önem teşkil eder. Kredi yıllık maliyet oranı hesaplama işlemi, bireyin kendine uygun finans ürününü seçmesine yardımcı olur. Yıllık maliyet oranı, kredi faizlerinin aksine toplam ödemeyi gösterdiğinden daha doğru bir planlama yapmanız açısından önemlidir.

Kredi Teklifleri Maliyet Oranı Üzerinden Kıyaslanmalı mıdır?

Kredi maliyet oranı hesaplamasındaki temel amaç, bankaların doğru bir şekilde kıyaslanmasıdır. Aynı vadede ve tutarda kredi veren finans kuruluşları arasından seçim yaparken maliyet oranı belirleyici rol oynar. Kısacası kredi tekliflerini maliyet oranı üzerinden karşılaştırarak ödeme planınıza en uygun finans kuruluşunu daha kolay tespit etmeniz mümkündür.

Bankalar gibi finans kuruluşlarının sunduğu kredi ürünlerini, sadece faiz oranları üzerinden değerlendirmek doğru değildir. Bireylerin kredi alma ihtimalini düşünürken yıllık maliyet oranını hesaba katmaması ödeme planında aksaklıkların yaşanmasına neden olabilir. Örneğin, bir bankanın kredi faiz oranları düşük ancak masraf maliyetleri yüksek olabilir. Böyle bir durumda reel maliyet, yapılan hesaplamaların üzerinde çıkabilir.

Yıllık Maliyet Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yıllık maliyet oranı hesaplaması yapılırken alınacak toplam faiz tutarı (anapara dışında kalan tutar), masraflar, vergiler bir araya getirilerek efektif faiz oranı elde edilir. Elde edilen bu oran 12 ile çarpıldığında yıllık maliyet oranı elde edilmiş olur. Kredinin maliyetini belirleyen etmenler arasında kredi faiz oranı olduğu gibi sigorta, dosya masrafı, kredi tahsis ücreti gibi ek ücretler de var. Tüm bu masraflar birleştiğinde alacağınız kredi ile ilgili size bir maliyet oranı çıkartır. Yıllık maliyet oranı formülü, finans kuruluşlarının sunduğu ödeme planları konusunda bilgi edinmenizi sağlar.

Bazı durumlarda kredi faiz oranı düşük olsa bile masraflardan dolayı kredinin maliyeti, kredi faiz oranı daha yüksek olan bir krediden daha yüksek olabilmekte. Tabii bu hesaplamayı sizin yapmanıza gerek yok. Kredi araştırması yapıyorsanız HangiKredi ile kredi hesaplama aracını kullanarak çekmek istediğiniz kredi vade ve tutarına göre hesaplama yapabilirsiniz. Kredi maliyeti hesaplama işlemi neticesinde bankaların sunduğu faiz oranları, aylık ve toplam ödeme tutarlarını tespit etmeniz mümkündür. Dilediğiniz ürünün detayına gittiğinizde ise dosya masrafı, komisyon, kefil gibi ek bilgilere ulaşabilirsiniz. Yine detay sayfasında kredinin yıllık maliyet oranını görebilir, kredi seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.

Yıllık ve Aylık Maliyet Oranı Arasındaki Fark Nedir?

Bankalar aracılığıyla kredi başvurusu yapan bireyler, ödeme planına bağlı olarak bütçe ayarlaması yaparlar. Bu noktada aylık ve yıllık maliyet oranı kavramları gündeme gelir. Kişilere sunulan kredi ürünlerinden yararlanabilmek için ise bu iki kavramı göz önünde bulundurarak doğru bir ödeme planı oluşturmak önemlidir. Kredi almak için gereken şartları sağlayan kişiler, bankalara başvuru yapmadan önce kuruluşların sunduğu teklifleri değerlendirir.

Aylık kredi maliyet oranı, kredi için istenen masrafların 30 günlük yüzdesini gösterir. Bu hesaplama yapılırken masraflar aylık olarak ele alınır. Yıllık maliyet oranında ise bileşik faiz hesaplaması kullanılır. Bileşik faiz; anaparaya vade sonunda mevcut tutarın eklenmesi ile hesaplanır. Ortaya çıkan bileşik faiz hesaplamasının sene bazına çevrilmesiyle de yıllık maliyet oranı tespit edilir.

Aylık Maliyet Oranı Yıllık Maliyet Oranına Nasıl Çevrilebilir?

Bankalara kredi başvurusu yaparken talep edilen toplam tutar üzerinden aylık ve yıllık maliyet oranı hesaplaması yapılır. Kredi yıllık maliyet oranı hesaplama formülü, aylık olarak ele alınan rakamlar dâhil edilerek ortaya bir oran çıkarmak için kullanılır. Aylık maliyeti yıllık orana çevirmek için ise bileşik faiz hesaba katılır. Bu işlem için krediye dâhil olan masrafların aylık yüzdesi yıllık baza çevrilir. Aylık masrafları senelik hesaba katmak için ortaya çıkan oranın 12 ile çarpılması gerekir. Kredi alacaklara öneriler verilirken bankaların sunduğu tüm teklifler için yıllık maliyet hesaplamasının göz önünde bulundurulmasına dikkat çekilir. Ayrıca bankalar, müşterilerine bu maliyet oranlarını bildirmekle yükümlüdür.

Kredi Yıllık Maliyet Oranı Hesaplama Formülü Nedir?

Bankadan kredi için talepte bulunurken faiz oranlarından önce yıllık maliyet hesaplaması yapmak gerekir. Yıllık maliyet oranı hesaplama formülü, Excel aracılığıyla yapılabilir. Bu işlem için kullanılan matematiksel formül ise (1+faiz oranı) ^ vade-1’’ şeklindedir. Örnek bir maliyet hesaplama tablosuna aşağıda yer verilmiştir.

Kredi Miktarı 10.000 TL 
Taksit Sayısı 12 ay
Aylık Akdi Faiz Oranı %1
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Oranı   %15
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Oranı   %5
Aylık Brüt Faiz Oranı %1,20
Dosya Ücreti 50 TL
Aylık Taksit Miktarı 899,75

En uygun konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi ya da esnaf kredisini bulmak için sitemizden kredi hesaplaması yaptıktan sonra dilerseniz online kredi başvurusunda da bulunabilirsiniz. Kredi hesaplaması yapmak için "Hesaplama Araçları" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Kredi kullanan bir kişinin katlandığı maliyetler; toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli, sigortalar vb. maliyetlerdir. Bu maliyetlerin toplanarak oranlanması sonucu ise maliyet oranı elde edilir. Bankalar maliyet oranını aylık veya yıllık olarak verebilirler. Kabaca bir hesapla, yıllık maliyeti 12’ye bölerek aylık, aylık maliyeti ise 12 ile çarparak yıllık maliyete ulaşabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?