Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Vadeli Hesaptan Para Çekmek

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 5.08.2020 Güncelleme Tarihi: 12.06.2023

Yatırım araçları oldukça ilgi çeken ve araştırılan bir konu.

Vadeli Hesaptan Para Çekmek
Bu araçlardan biri olan vadeli mevduat hesabı da oldukça avantajlı, kullanımı kolay ve riski düşük bir ürün.

Yatırım araçları oldukça ilgi çeken ve araştırılan bir konu. Bu araçlardan biri olan vadeli mevduat hesabı da oldukça avantajlı, kullanımı kolay ve riski düşük bir ürün.

Sizin belirlediğiniz süre boyunca, paranızın bankada işletilerek faiz getirisi sağlaması mantığına dayalı olan vadeli mevduat hesabı sisteminde, yüksek kazançlar elde etmeniz mümkün.

Vadeli mevduat hesapları ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri vade dolmadan hesaptan para çekilip çekilemeyeceğidir. Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve mevduat faiz getirisi elde edemezsiniz.

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Müşterisi olmadığınız bir bankadan vadeli mevduat hesabı açtırmak için şubeye gitmeniz gerekir. Vadeli hesap açtırmak istediğinizde eğer bankanın müşterisi iseniz şubeye gitmenize gerek kalmadan internet bankacılığı, mobil bankacılık ve telefon bankacılığı kullanarak kolaylıkla vadeli mevduat hesabı açtırabilirsiniz. Ayrıca bazı bankalarda internet ve mobil bankacılık üzerinden açılan vadeli hesaplarda faiz oranı daha yüksektir.

Vadeli Mevduat Hesabından Para Çekilirse Ne Olur?

Vadeli mevduat hesapları ile ilgili en sık sorulan soru ise vade süresi dolmadan hesaptan para çekilip çekilemeyeceği. Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz. Örneğin bir yıllık açılan bir vadeli mevduat hesabından bir yıl bitmeden para çekerseniz, faiz kazancınız olmaz. Fakat vade dolduktan sonra hesabınızdaki ana parayı ve faiz getirisini çekebilir ya da dilerseniz tekrar vade belirleyebilirsiniz.

İhtiyaç Anında Vadeli Hesaptan Para Çekmek İçin Ne Yapılabilir?

Vadeli hesabın getirisinden yararlanmak ve bunu bir yatırım aracı olarak kullanmak fakat ihtiyaç duyduğunuzda da vade bozulmadan hesaptan para çekebilmek istiyorsanız bankaların bu durum için farklı bir vadeli hesap türü mevcut. Bu vadeli hesap türlerini farklı başlıklar altında detaylıca inceleyeceğiz.

En yüksek mevduat faizi hesaplaması yapmak ve vadeli mevduat hesaplarının faiz oranlarını karşılaştırmak için mevduat sayfamızı ziyaret edebilir, getirileri öğrenmek için vadeli mevduat faiz hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Vadeli Hesap Türleri Nelerdir?

Bir ya da üç ay gibi görece daha kısa süreli vadelerle açılan vadeli mevduat hesaplarında faiz getirisi daha düşüktür fakat kısa vadede doğabilecek nakit ihtiyaçları için vade bozulması sorunu yaşamadan para çekebilirsiniz.

  • Birikim Hesabı: 1 günlük vadeye sahip olan bu mevduat hesabı türünde günlük faiz getirisi alırsınız. Yani paranıza gecelik faiz işler. Faiz getirisi uzun süreli vadeye sahip mevduat hesaplarına kıyasla daha az olsa da dilediğiniz zaman vade bozulma sorunu yaşamadan para çekebilme imkanı sunduğu için iyi bir çözüm olabilir.

Birikim hesabı ile ilgili kapsamlı bilgi almak için "Birikim Hesabı Nedir?" yazımıza  göz atabilirsiniz.

  • Çeyiz Hesabı: Devlet destekli bir vadeli mevduat hesabı olan çeyiz hesabında uzun vadeli bir birikim hedefi vardır. Belirlenen şartlar yerine getirildiğinde, elde edilen faiz getirisine ek olarak devlet katkısı da birikime dahil edilir.
  • Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı: Dönem ödemeli olarak adlandırılan vadeli hesapta, vade bir yıldır ve periyodik olarak faiz getirisi kazancı elde edersiniz.
  • e-Vadeli Hesap: İnternet ve mobil bankacılık aracılığıyla açılabilen vadeli hesaplara e-vadeli hesap adı verilir. Bazı bankalar, internet bankacılığı üzerinden açılan vadeli mevduat hesapları için daha yüksek faiz oranları belirlerler.
  • Hoş Geldin Vadeli Hesap: İlk kez vadeli mevduat hesabı kullananlara özel hoş geldin vadeli hesaplarında, faiz oranları normal bir vadeli mevduat hesabına göre daha fazladır.
  • Vadeli TL, Döviz ya da Altın Hesabı: Birikim yapmak için sıkça tercih edilen yollardan biri olan vadeli mevduat hesabında; TL, dolar, euro ve altın hesabı opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz. Bankalarda açacağınız döviz mevduat hesabı üzerinden döviz ile işlemlerinizi gerçekleştirirken kur farkından yararlanarak getiri elde etmeniz mümkün. Bununla beraber  vadeli döviz hesabı ile döviz cinsinden birikimlerinizi arttırabilirsiniz.

Altın Mevduat Hesabından Para Çekilir mi?

Altın mevduat hesabı, birikimlerinizi altın türünden yapmanızı sağlayan bir mevduat hesabı türüdür. Vadeli TL ve vadeli döviz hesaplarında yatırılan nakit para üzerinden faiz getirisi elde edilirken, vadeli altın hesabı, gram üzerinden açtırılır ve elde edilen faiz geliri gram altın üzerinden hesaplanır. Var olan mevduat hesabınız üzerinden altın hesabı açabileceğiniz gibi biriktirdiğiniz altınlarla banka şubesine giderek de altın mevduat hesabı açtırmanız mümkündür.

Hesabınızdaki altınların güncel kur hesabı üzerinden TL bedelini eğer hesabınız vadeli değilse dilediğiniz zaman çekebilirsiniz. Eğer hesabınız vadeli altın mevduat hesabı ise vade dolmadan paranızı çekebilmek için, nakit üzerinden olan vadeli mevduat hesabında olduğu gibi faiz kazancını elde edemezsiniz.

Vadeli Altın mevduat hesabı ile ilgili detaylı bilgi için “Vadeli Altın Hesabı Nedir?” yazımızdan yararlanabilirsiniz:

Vadeli Mevduat Hesapları Faiz Oranları

Vadeli mevduat hesaplarında, kredilerde olduğu gibi bütün bankalar için aynı olan bir faiz oranı yoktur. Yalnızca belli faiz oran aralıkları vardır ve banka mevduat faiz oranları her bankaya göre farklılık gösterir. Bankalar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen minimum ve maksimum oranlar arasında olmak kaydı ile farklı rakamlar sunabilir. Bunun yanı sıra mevduat faiz oranları, anapara tutarının yüksekliği ve belirlenen vadenin süresine göre artar.  

Vadeli Mevduat Hesabında Stopaj Vergisi

Vadeli mevduat hesaplarında, yine belirlenen vade süresi dikkate alınarak, elde edilen faiz kazancı üzerinden stopaj vergisi alınır. Stopaj vergisi, vadenin uzunluğuna göre, %10, %12 veya %15’e kadar çıkabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

19 Oy

-

3,53 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?