hangikredi.com

Tam Kapanmada Bankalar Hizmet Verecek mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.04.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında tam kapanma dönemi başladı ve pek çok kurum, hizmetlerine ara vermek zorunda kaldı.

Tam Kapanmada Bankalar Hizmet Verecek mi?
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını için alınan önlemlerden biri de tam kapanma oldu. En son 26 Nisan 2021 tarihinde toplanan kabineden, uzun süreli bir tam kapanma kararı çıktı.

Yayımlanan genelgeye göre 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00’da başlayan tam kapanma süresinin 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te sona ermesine karar verilmiştir. Genelge doğrultusunda muaf tutulan sektörler dışında tüm iş yerleri, söz konusu tarihler arasında kapalı olacak. Peki, tam kapanmada bankalar açık mı?

Kapanma sürecinde bankalar, belirli sınırlar dahilinde muaf tutulan kurumlar arasında yer almaktadır. Genelgede, hizmetinin durdurulması ile ekonomik düzenin aksamasına sebebiyet verecek iş yerlerinin hizmete devam edeceği de belirtilmiştir. Bu doğrultuda bankalar, önceden belirlenen saatlerde, genel koronavirüs tedbirlerinin alınması şartıyla hizmet verecek.

Tam Kapanmada Bankalar Nasıl Hizmet Verecek?

Kapanmada hizmet vermeye devam edecek olan bankalar; maske, mesafe ve temizlik tedbirlerini almakla yükümlüdürler. Bu doğrultuda tüketiciler, şubenin büyüklüğüne bağlı olarak tek tek ya da içerideki vezne sayısına bağlı olarak birkaç kişilik gruplar hâlinde bankaya alınabilecek. Sıra bekleyen vatandaşlar ise şube içerisinde değil, açık alanda bekleyecekler.

Banka şubesine giriş sırasında vatandaşlardan HES kodu talep edilecek ve maske takmak, önceden olduğu gibi zorunlu olmaya devam edecek. Bu süreçte sınırlı sayıda şubenin hizmete açık olmasına izin verildiği için tüm şubeler açık olmayacak. Ayrıca bankalar mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden de hizmet verecekler.

Acil nakit ihtiyaçlarınızda online hizmetlerden 7/24 faydalanabilir ve anında kredi alınabilecek bankalar sayesinde ihtiyaçlarınızı hızlıca karşılayabilirsiniz.

Hangi Saatler Arası Hizmet Verecekler?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, sokağa çıkma yasağı hakkında detaylar da yer almaktadır. Hizmet verme konusunda muaf olan iş yerleri, bu hizmetleri belirli saatler dahilinde verebilecek. Bankalar ise 10:00 - 16:00 saatleri arasında açık olacak. Hangi şubelerin açık olacağı banka tarafından belirlendiği için bazı şubelerin kapanma sürecinde tamamen kapalı olması da ihtimaller dahilindedir. Ayrıca pek çok banka hizmet saatlerini 10:00 - 12:30 / 13:30 - 16:00 şeklinde duyurdu. Bankaların çoğu öğle arasında hizmet vermeyecek.

Şubeye Gitmeden Bankacılık İşlemleri Nasıl Yapılabilir?

Bankacılık işlemlerinin önemli bir kısmını şubeye gitmeden yapabilmek mümkündür. Pandemi öncesinde de mevcut olan farklı bankacılık kanallarının kapsamı bu süreçte daha da genişletildiği ve vatandaşlara kolaylık sağlandı. Mobil uygulamalar, internet bankacılığı, çağrı merkezi ve HangiKredi aracılığıyla pek çok bankacılık işlemi, şubeye gitmeye gerek kalmadan yapılabilir.

HangiKredi üzerinden kredi hesaplama ve kredi kartı başvurusu yapabilmek mümkündür. Ayrıca güncel mevduat faiz oranları hakkında bilgi almak ve mevduat hesabı açmak için de HangiKredi’den faydalanılabilir.

Dijital Bankacılıkta Hangi İşlemler Yapılabiliyor?

Hemen her bankanın sunduğu dijital bankacılık imkânları, kapanmada bankacılık işlerinin aksamasını önlemektedir. Tam kapanma sürecinde bankaya gitmek istemeyen vatandaşlar, dijital bankacılık araçları ile pek çok işlemi hızlıca yapabilirler. Dijital bankacılık işlemlerinde kullanılabilecek kanallar şöyledir:

  1. Çağrı merkezi (telefon bankacılığı)
  2. İnternet sitesi (İnternet şubesi)
  3. Mobil uygulama
  4. ATM
  5. SMS bankacılığı

Dijital bankacılık yöntemi ile yaygın olarak ihtiyaç duyulan işlemlerin büyük çoğunluğu yapılabilmektedir. Özel evrak ve imza gibi gereksinimlerin olmadığı bankacılık işlemleri, dijital kanallarda hızlıca sonuçlanır. Dijital bankacılıkta yapılabilecek işlemlerden bazıları şöyledir:

  • Kredi ve kredi kartı ödemeleri
  • Fatura ve kurum ödemeleri
  • Para transferi
    • Havale (Aynı banka hesapları arasında)
    • EFT (Farklı banka hesapları arasında)
    • Virman (Aynı kişinin aynı bankada bulunan hesapları arasında)
  • Para çekme - yatırma
  • Kredi ve kredi kartı başvurusu
  • Hesap açma - kapama
  • Hesap hareketleri görüntüleme
  • Kredi kartı ekstresi görüntüleme
  • Limit ve bakiye görüntüleme
  • Yatırım işlemleri

Tam Kapanmada Çek İşlemleri Nasıl Yürütülecek?

Tam kapanmada genel bankacılık hizmetlerinin yanında çek işlemlerinin yürütülebilmesi için de bazı düzenlemeler yapıldı. Bankalar kapanma sürecinde belirli saatler arasında açık olacağı için hamillerin çeklerini bankaya ibraz edip ödeme alabilmeleri mümkündür. Banka şubesinde çekin karşılığı kadar nakit paranın bulunmaması durumunda ise ilgili mevzuata göre işlemler gerçekleştirilir.

Sokağa çıkma yasağından dolayı çekini zamanında ibraz edemeyen hamiller, Türk Ticaret Kanunu’nun 811. maddesinden faydalanabilecekler. İlgili madde doğrultusunda, çekin tahsil işlemleri için belirlenmiş olan süre uzatılır.

Bankalar Uzaktan Müşteri Edinimini Nasıl Yapacaklar?

Bankaların tüketiciler ile fiziksel olarak aynı ortamda bulunma ve sözleşme imzalama zorunluluğunu ortadan kaldıran düzenleme sayesinde, bankalar uzaktan müşteri edinimi yapabilecekler. Tarafların yükümlülükleri ve hakları, Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine Ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik ile yasal olarak düzenlenmiştir. Bankalar uzaktan müşteri edinimini 1 Nisan 2021 tarihinde BDDK tarafından yayımlanan bu yönetmelik doğrultusunda yapacaklar.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?