hangikredi.com

FAST Anlık Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2020 Güncelleme Tarihi: 3.04.2024

FAST anlık ödeme sisteminde limit 4 Nisan 2024 itibariyle 100 bin TL'ye çıkıyor.

FAST Anlık Ödeme Nedir? Nasıl Kullanılır?
FAST-TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilecek işyeri ödemelerinde ise limit 250.000 TL'ye yükseltilecek.

Peki Fonların Anlık ve Sürekli Teslimi anlamına gelen FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? Öğrenmek için yazının devamını okuyun! 

Online olarak işlem yapma konusunda kendini daha rahat ve güvende hissetmek isteyenler için FAST, büyük bir kolaylık sağlıyor. IBAN bilgisi, hesap numarası olmadan cep telefonu numarasına, TC Kimlik Numarası veya e-posta adresine para transferi yapmak mümkün hale geldi.

FAST sistemi nedir, FAST uygulamasını kimler kullanabilir, FAST sistemi ile nasıl ödeme yapılır, FAST sisteminin avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

FAST Sistemi Nedir? Kimler Kullanabilir?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi'nin kısa hali olan FAST, bir çeşit ödeme sistemi. FAST uygulamasını bankacılık sistemine dahil olan, para gönderip almak isteyen herkes kullanabilir. Vatandaşların istedikleri zaman istedikleri kadar ödeme ya da para transferini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak olan uygulamanın tüm finansal kuruluşlara kısa sürede yayılması bekleniyor. Vatandaşlar, FAST sistemi sayesinde şubeye gitmeden internet bankacılığı üzerinden ödeme işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor. Teknolojik adaptasyonların finans alanında da hızlı bir şekilde devam edebilmesi için FAST sisteminin çok büyük bir etken olacağı tahmin ediliyor.

 FAST sistemi ile birlikte Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunuldu. Bu sistem, elektronik ödemelerin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), e-posta adresi ve telefon numarası ile pratik bir şekilde başlatılmasını sağlıyor. 

FAST Gönderim Limitleri Nelerdir?

FAST sistemi ilk etapta 50 TL limitle hayata geçirildi. Bu limitin, sistemin kullanım yaygınlığına bağlı olarak kademeli olarak 50.000 TL’ye kadar yükseltildi. Son olarak da bu limit 4 Nisan 2024 tarihinde 100.000 TL'ye çıktı. Merkez Bankasının yaptığı açıklamaya göre, limitlerin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve kare kodlu ödemeler, dijital ekonominin bir üst seviyeye çıkmasına büyük katkı sağlayacak. 

Son günlerde sıkça duyduğumuz politika faizi ile mevduat faizi arasındaki farkları öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yıllara Göre FAST Gönderim Üst Limitleri:

08.01.2021 50 TL
29.01.2021 1.000 TL
04.08.2021 2.000 TL
21.02.2022 5.000 TL
21.12.2023 50.000 TL
04.04.2024 100.000 TL

FAST Sistemi İle Nasıl Ödeme Yapılır?

FAST sistemi üzerinden ödeme yapmak çok kolay. Kolay Adresleme Sistemi’nin de devreye girmesi ile telefon numarası, kimlik numarası ya da mail adresi ile kolaylıkla sorgulama ve ödeme yapılabilir. Yenilikçi ödeme altyapısı ve yenilikçi finansal teknolojiler sayesinde ödeme talimatları kimlik bilgileriniz neticesinde çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Bankaların güncel mevduat faiz oranlarını inceleyin!

FAST Sistemiyle Yapacağım Ödeme Ne Zaman Karşı Hesaba Aktarılır?

FAST Sistemi anlık ödeme sistemidir. Bu sistemde siz ödeme talimatınızı onayladığınız an finansal kuruluşunuz talimatı FAST’a gönderir. Ödemeniz saniyeler içinde karşı finansal kuruluştaki alıcının hesabına aktarılmış olur. Ödemeyi alan kullanıcı hemen hesabına gelen fonu kullanabilir. 25 saniyede tamamlanmayan işlemler iptal edilir ve gönderen ve alan müşteri işlemin iptal edildiğine dair finansal kuruluşu tarafından da bilgilendirilir.

FAST Sistemi Kullanıcı Sayısı Ne Kadar?

Ezberlenmesi ve kullanılması zor olan IBAN numaraları yerine, telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde FAST ödemesi yapılabilmesine olanak sağlayan Kolay Adresleme Sistemine mevcut kaydolan kullanıcı sayısı 15,5 milyona olarak karşımıza çıkıyor
 

FAST ve EFT Arasındaki Fark Nedir?


EFT Sistemi ile bankalardaki hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması işlemi daha uzun zaman alabiliyor. FAST özelliği ile bankalar arasında istenildiği takdirde gün, yani zaman ve mekân farkı olmaksızın para transferi gerçekleştirilebilir.
 

FAST Sisteminin Avantajları Nelerdir?

FAST sisteminin en önemli avantajlarından biri EFT ve havale işlemleri gibi para aktarma seçeneklerinin 7 gün 24 saat yapılabiliyor olması. Bankalar arası para aktarımlarında mesai saatleri içerisinde kalma zorunluluğu varken, FAST sayesinde bu durum daha kolay hale gelecek. Aynı zamanda ekonomik olarak tüm varlıklarınızın tek bir adres üzerinden yönetilmesi de FAST hizmeti ile mümkün hale geliyor.

Anlık ödemeler için hızlı ve kolay çözüm arayanlar için de tüm borçları ve ödeme yöntemlerini aynı adreste bulundurması neticesinde, kullanıcıların kısa sürede büyük bir talep göstermesi beklenmekte.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?