hangikredi.com

Virman Nedir? Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.08.2023 Güncelleme Tarihi: 21.05.2024

Aynı bankayı kullanan iki kişi arasındaki para transferine havale; farklı bankalar arasındaki para transferine EFT; bir bankada, aynı kişiye ait iki hesap arasında yapılan para transferine ise virman denir.

Virman Nedir? Nasıl Yapılır?

Virman işlemi nedir?

Aslen Fransızca bir kelime olan virman, aktarım ya da transfer anlamına gelir. Bankacılıkta kullanılan bu terim, aynı kişiye ait iki hesap arasında yapılan para aktarımına verilen isimdir. Bu işlemi basit bir örnekle kavramak için X bankasında birer maaş ve tasarruf amaçlı vadesiz mevduat hesabınızın olduğunu düşünebilirsiniz. Ay sonunda maaşınızdan kalan tutarı mevduat hesabınıza gönderdiğinizde ya da tam tersi bir transfer yaptığınızda virman gerçekleştirmiş olursunuz.

Önemli bankacılık terimlerinden birisi olan virman, tıpkı havale ve EFT işlemlerinde olduğu gibi vadesiz banka hesapları arasında para transfer işlemi anlamına gelse de bu uygulamaların aralarında bazı farklılıklar bulunur. Havale ve virman, işlem şekli bakımından farklılaşır. Havale, aynı bankanın farklı kişilere ait hesapları arasında gerçekleşebilir. Virman ise bir bankada aynı kişinin hesapları arasında yapılan işlemdir.

Bir bankada yatırım ve mevduat için ayrı olarak 2 hesabınızın olduğunu varsayınız. Yatırım ile mevduat hesabınız arasında para transferi yaptığınızda virman işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Bu işlemi EFT’den farklı kılan aynı banka üzerinden yapılmasıdır.

Virmanı havaleden ayıran fark ise aynı bankada açılmış, tek bir kişiye ait hesaplar üzerinden gerçekleştirilmesidir.

Virman, zamandan tasarruf sağlamanın yanı sıra farklı avantajlar da barındırır. Örneğin; senetlerinizi satıp 2 gün sonra hesabınıza geçen parayı yeni aracı kurumdaki hesaba gönderip aynı hisseleri oradan satın alabilirsiniz. Ancak senet fiyatlarının yükselme olasılığı bulunur. Bu durum, sizin açınızdan maddi zararla sonuçlanabilir. Hisse senetlerinizi bu yöntemle diğer hesaplarınıza aktararak söz konusu riskten kurtulabilirsiniz.

Virman talimatı nasıl verilir?

Virman talimatı vermenin çeşitli yolları bulunur.

  • Hesabınızın bulunduğu bankanın şubesine giderek mevcut hesaplar arası virman gerçekleştirmek istediğinizi belirtmeniz bunun için yeterlidir.
  • Transfer edilmesini istediğiniz tutarın yanı sıra söz konusu meblağın alınacağı ve aktarılacağı hesapların bilgilerini içeren talimatı şube yetkililerine ileterek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
  • Banka şubelerinden yapılan işlemlerde alt ve üst limit söz konusu değildir. İşlem gerçekleştirebileceğiniz saatleri ve farklı yöntemleri aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
ATM 7/24
Banka Şubesi 09.00 – 17.00
İnternet Bankacılığı 7/24

Alternatifler yolları tercih ederek şubeye gitmeden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece para transferini evinizden bile yapmanız mümkün olur. İşlem öncesinde hesap bakiyenizi kontrol etmeniz ise olumsuz durumların yaşanmasını önler.

Hesaptan karta virman talimatı nasıl verilir?

Hesaptan karta virman son derece avantajlı bir seçenek olarak öne çıkar.

  • Örneğin; hesabınızın bulunduğu bankanın kredi kartını kullanıyor ve ekstre ödemelerinizi doğrudan gerçekleştirmek istiyorsanız bu işlemi tercih edebilirsiniz. Hesabınızdaki tutarı bu işlem sayesinde kredi kartınıza aktararak ödemelerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu sayede ekstra detaylarla uğraşmadan hem hızlı hem de sorunsuz bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.
  • Virman, kredi kartına ait borç ödeme işlemlerinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Otomatik ödeme talimatı verdiğinizde ise söz konusu işlemi manuel olarak yapmanıza gerek kalmaz. Bu sayede kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari tutarı, son ödeme tarihinde hesabınızdan otomatik olarak çekilir.

Hesaplar arası banka havalesi işlemi ne kadar sürer?

Virman, hesaplar arası havale adıyla da bilinir ve bu işlem banka şubesine gidilerek ya da internet bankacılığı üzerinden son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Aktarılan tutar, en fazla bir gün içerisinde hesaba geçer. Fakat pratikte bu sürecin çok daha hızlı şekilde tamamlanacağı söylenebilir. Hisse senedi virman işlemi ise bir aracı kurumda bulunan senetleri başka bir kuruluşta bulunan hesaba göndermektir. Hisse senetlerini sattığınızda paranın hesaba geçme süresi iki günü bulabilir.

Virman işlemi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Hesaplar arası havale yaparken para alınacak ve gönderilecek hesapların doğru seçilmesine özen gösterilmelidir. Söz konusu transfer, kendi hesaplarınız arasında olacağı için hata ihtimali bir hayli düşüktür. Üstelik bir problem söz konusu olduğunda dahi bunu son derece basit bir şekilde giderebilirsiniz. Geri virman işleminin sonucunda meydana gelen hataların düzeltmesi yalnızca birkaç dakika sürer.

Virman işleminin ücretleri ne kadardır?

Bankalar bu işlem için ücret talep etmez. Havale ve EFT gibi işlemlerin aksine ücretsiz olarak gerçekleştirilebilen virman, bu özelliğiyle son derece avantajlıdır. Bu işlem sayesinde hem hızlı hem de ücretsiz bir şekilde para transferi yapmak mümkün olur.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?