Kredi borcu ile ilgili tüketicilerin aklına takılan pek çok soru var.
Kredilerde hayat sigortası uygulamasını kredi çekmiş olanlar bilirler. Çoğu kimseye gereksiz gelen bu uygulama aslında tam da konumuza başlık olan sorunun cevabı. Kredi çektiğinizde hayat sigortası yapılmasının sebebi hayati riske karşılık bankanın önlem almak istemesindendir. Bankaların kendini güvence altına almak istemesinden dolayı özellikle konut kredisi gibi yüksek tutarlı kredi ürünlerinde hayat sigortası talep edilir.
Hayat sigortası, bankanın güvencesi olmasının yanı sıra aslında yakınlarınız için de bir güvencedir. Kredi borcunuzu öderken ölmeniz halinde krediye istinaden hayat sigortası yaptırmışsanız kalan borcunuz mirasçılarınıza devrolmadan hayat sigortanız tarafından ödenir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da poliçenizin kapsamı. Hayat sigortası poliçeniz sadece kaza sonucu ölümü kapsıyorsa sağlık sorunları neticesinde yaşanan bir ölüm poliçe kapsamında değerlendirilmez ve sigorta şirketi borcu ödemez. Bu nedenle kredi alırken hayat sigortası yaptırıyorsanız poliçeyi detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederiz.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesi gereğince herhangi bir mal ya da hizmetin satın alınmasında aksine bir teamül, ticari örf ya da adet yoksa satıcı, o mal ya da hizmetin satışını başka bir mal ya da hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz. Kredilerde hayat sigortası ile ilgili bu maddeden çıkan sonuç, kredi alırken hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olmadığı. Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmadığı gibi yaptırmak isterseniz de krediyi aldığınız bankadan sigorta yaptırmanızı gerektiren bir zorunluluk da yok. Dilerseniz kredinize istinaden başka bir kuruluştan sigorta yaptırabilirsiniz.
Kredi başvurusunda hayat sigortası yaptırmak her ne kadar zorunlu değilse de olası ölüm durumuna karşı yakınlarınıza kredi borcu bırakmamak için küçük tutarlar ödeyerek hayat sigortası yaptırmanızda fayda var.
En Uygun Krediyi Bulmak İçin Tıklayın!
Kredi alırken hayat sigortası yaptırılmadı ise ve borçluluk sürecinde ölüm gerçekleştiyse borç, kişinin mirasçılarına kalır. Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların mirası reddetme hakkı vardır fakat mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz konusu değildir. Ya varlıkla birlikte borcu da kabul edersiniz ya da varlıkla birlikte borcu da reddedersiniz. Reddi miras durumunda borçlunun mal varlığı araştırılır ve borç haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılır. Mirasçılar borcu redderse ve borçlunun kefili varsa banka borcun ödenmesini kefilden ister. Kefil yoksa verilmiş olan kredi banka için artık batık kredidir yani banka borcu tahsil edemez.
En uygun krediyi bulmak için Hangikredi.com Kredi sayfasından kredi hesaplaması yapabilirsiniz.
"Kredilerde Hayat Sigortası Nedir?" diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi'mizi ziyaret edebilirsiniz!
Kardesim 17 yil once bankadan kradi cekmis Yanliz cektikten sonra vefat etti tabi bunu biz bilmiyorduk ve bi kac gun once bir telefonla aranarak bankaya cok yuklu miktarda bir borcunuz var dir denilerek arandik napmamiz lazim veya bugune kadar banka nerdeydi
Merhaba Serkan, Bu konuyla ilgili bir hukukçudan destek almanızı tavsiye ederiz.
Merhaba Tuğba, Hayat sigortası, olası vefat durumunda borcun kalanını kapatmak için yapılır. Sigorta şartları sağlanıyorsa borcun kalan kısmı sigorta şirketi tarafından kapatılacaktır. Bankanın para vermesi gibi bir durum söz konusu değil.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.