Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

KOBİ'lere Nefes Kredisi 1 Haziran'da Başlıyor!

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 26.05.2021 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Çeşitli hastalıklar, kısıtlamalar, düzenlemeler, fiyat artışları ve daha birçok sebepten hizmet veya ürünleri satmak güçleşebilir ve hatta durabilir.

KOBİ'lere Nefes Kredisi 1 Haziran'da Başlıyor!
KOBİ’lere Nefes Kredisi, tam da bu sebeple girişimcilere derin bir nefes aldırmak için verilen maddi destektir.

Bir yıl öncesine göre büyük bir ciro kaybına uğrayan KOBİ’ler, giderlerini karşılamak ve bu süreçten en az zararla kurtulmak için bu krediyi alabilir. Diğer türler gibi bu krediyi almak için de birkaç koşul, belge ve geri ödeme planı bulunur.

Nefes Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Nefes Kredisi, koronavirüs pandemisi nedeniyle maddi olarak büyük bir zarara uğrayan KOBİ’lere maddi destek amacıyla planlanmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulan bu kredi, KOBİ’leri finansal zarardan kurtarmayı amaçlar. Bu destek, Kredi Garanti Fonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından organize edilir. Kredinin varlıkları ise 10 ayrı bankadan değerlendirilerek alınacaktır.

50 Bin Türk Lirasından 200 Bin Türk Lirasına Kadar

1 milyon Türk Lirasının altında cirosu olan KOBİ’ler azami olarak 50 bin Türk Lirası kredi kullanabilecek. Cirosu 1 milyondan 10 milyona kadar ulaşan KOBİ’ler ise azami olarak 200 bin Türk Lirasına kadar bu krediden faydalanabilecek. Kredi başvurusunda bir alt limit bulunmuyor.

Ticaret hayatınızın zor dönemlerinde yaşadığınız ekonomik sorunların altından daha güçlü kalkabilmek için esnaf kredisi alabilirsiniz. KOBİ kredisi alabilmek için öncelikle internet üzerinden veya bankalar aracılığıyla başvuru yapmanız gerekir. Ancak başvuru yaparken Ticaret ve Sanayi Odalarına üye olmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Başvurunun ardından yapmanız gereken tek şey ise beklemektir. Siz beklerken süreç, başta ciro kaybınız olmak üzere çeşitli kriterlere göre krediye uygunluğunuzun belirlenmesi şeklinde ilerleyecektir. Esnaf kredileriyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Kosgeb Kredisi Nedir?” yazımızı da okuyabilirsiniz.

Nefes Kredisine Nasıl Başvuru Yapılır?

Esnaf kredisi alabilmek için atlanmaması gereken ilk şart: tabii ki başvuru yapmaktır. Krediye başvurmak için ise son derece kolay iki yöntem bulunur. İçinde bulunduğunuz ekonomik problemleri yönetebilmek için bu krediye internet üzerinden veya bankalardan başvuru yapabilirsiniz.

Online Başvuru

Nefes Kredisi için yerinizden kalkma zahmeti bile göstermeden başvuru yapabilmeniz mümkündür. Çevrimiçi başvuru yöntemi, işlerinizin başından ayrılmadan birkaç dakikada kredi almak için talep oluşturabilmenizi sağlar. Bilgisayar, tablet veya cep telefonunuzdan yapabileceğiniz birkaç tıklama ile Nefes Kredisi veren bankalara başvurabilirsiniz.

Banka Başvurusu

Kredi almak için doğrudan bankalara giderek de başvuru oluşturabilirsiniz. Bankadan Nefes Kredisi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. Kredi isteğinizin onaylanabilmesi için öncelikli şart hem kurumlar hem de bankalar tarafından belirlenen belgeleri ibraz etmektir. Bu evraklar, Nefes Kredisi başvuru şartlarına uygun olup olmadığınızı belirlerken bankalara son derece yardımcı olacaklardır.

Devlet Destekli Nefes Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Koronavirüs pandemisinden kötü etkilenen birçok KOBİ, “Nefes Kredisi nasıl başvurulur?” sorusunun cevabını aramaktadır. Ekonomik sorunlarınıza çare olacak, şirketinize nefes aldıracak bu krediye başvurmak son derece kolaydır. Başlıca önceliğiniz, krediye nasıl başvuracağınızı belirlemek olmalıdır.

Nefes Kredisi online başvuru yöntemi, hemen hemen herkes için son derece kolaylaştırıcı bir fırsattır. Bu krediyi veren bankalardan birinin web sitesine girerek kolayca online başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Herhangi bir bankanın KOBİ arayüzünden krediler kısmına gelmelisiniz. Buradan Nefes Kredisi başvuru formunu doldurmak, atmanız gereken ilk adımdır. Kredi başvuru formunda kişisel bilgiler, şirket ve kredi bilgileri gibi soru grupları bulunur. Tüm bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra işleminizi onaylayabilir, bankanızın geri dönüşünü beklemeye başlayabilirsiniz.

Nefes Kredisi başvurunuzu kredi danışmanınızla yüz yüze yapmak istiyorsanız Ticaret ve Sanayi Odaları üyelik belgenizle birlikte bankanıza gidebilirsiniz. Doğrudan kredi almak istediğinizi belirttikten sonra danışmanınızın yönlendirmeleri ile bilgilerinizi ibraz etmeniz, yazılı formu doldurmanız gerekir. Kısa bir bekleme süresinin ardından ödeme planınızı oluşturabilir, şirketinize nefes olacak kredinizi alabilirsiniz.

Nefes Kredisi Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Diğer krediler gibi Nefes Kredisi alabilmek için de birtakım şartlar bulunur. Kredi alabilmek için ilk şart, büyük ya da küçük ölçekli bir şirkete sahip olmaktır. Yani krediyi almak için başvururken KOBİ vasfına sahip olmanız gerekir. Bu krediyi herhangi bir iş kurmak için değil, şirketinizin uğradığı ekonomik zararları gidermek için kullanabilirsiniz.

Nefes Kredisi’ne başvurabilmek için olmazsa olmaz şartlardan birisi de devlet tarafından belirlenen zarar oranına ulaşmış olmaktır. Kredi başvurusu yapabilmek için 2020 yılında yaptığınız cironun, 2019 cirosundan en az %25 daha düşük olması gerekir. Yani geçen seneye oranla en az yüzde 25 ciro kaybetmiş olmanız kredi almak için kesin şartı sağlar. Bunun ardından sağlamanız gereken ikinci şart ise Ticaret ve Sanayi Odalarına üye olmaktır. İki şartı da yerine getirdiğiniz taktirde alt limit bulunmadan başvuru yapabilirsiniz.

GÜNCEL KOBİ KREDİSİ FAİZ ORANLARI

Kimler Nefes Kredisi Alabilir?

Nefes Kredisi, yalnızca belirli nitelikleri taşıyan işletmelere özel olarak tanımlanan bir kredi türüdür. “Nefes Kredisi kimler alabilir?” diye merak ediyorsanız kredi alma şartlarına da tekrar göz gezdirebilirsiniz. Yıllık cirosu 10 milyonun altında kalan deniz ticaret, ticaret, sanayi, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odalarına üye KOBİ’ler bu krediye başvurabilir. Hangi şartlarda ne kadar kredi alabileceğinizi aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

ŞİRKETİN YILLIK CİROSU KREDİ MİKTARI
0-1 Milyon TL arasında ciro yapan şirketler 50.000 TL’ye kadar
1-10 Milyon TL arasında ciro yapan şirketler 200.000 TL’ye kadar


Şirketinizin maddi yaralarını sarmak için devlet tarafından desteklenen bu krediyi alabilirsiniz. Ancak kredi başvurusu yaparken birtakım belgeleri bankanıza ibraz etmeniz gerekir. Nefes Kredisi evrakları arasında en önemlisi ticaret ve sanayi odalarına üyeliğinizi belgeleyen yazılı dökümanlardır. Üyelik belgenizle birlikte bankanıza başvurarak kolayca kredi isteğinde bulunabilirsiniz. Bunun yanında krediye uygunluğunuzu belirleyen birkaç evrak daha bulunur.

Nefes Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kredi alıcısının beyanı, ticari sicil dökümü, nüfuz cüzdanı fotokopisi, imza beyannamesi, varsa tapu fotokopileri kişisel bilgilerinizi işlem için gerekli evraklardır. Son iki yıla ait vergi levhası, son üç yılın hesap defteri veya bilanço ve gelir tablosu da ibraz etmeniz gerekir. Bunun yanında Kurumlar Vergisi Beyannamesi de başvuru için gerekli evraklardan biridir. Bankanız, bu evrakların yanında hususi belgeler isteme hakkına da sahiptir.

Nefes Kredisi Başvuru Formu

Kredi başvurusu yaparken olmazsa olmaz evrak tabii ki başvuru formudur. Kredi isteğinizi kanıtlayan, kişisel ve ticari bilgilerinizi içeren bu form, uygunluğunuzu kontrol ederken son derece faydalı olacaktır. Nefes Kredisi başvuru formunda vatandaşlık bilgilerinizi, ticari bilgilerinizi, talep beyanınızı doldurmanız gereken yerler bulunur. Formu, doğrudan bankanıza gelerek doldurabileceğiniz gibi bankanın internet sitesi üzerinden çevrimiçi biçimde de hazırlayabilirsiniz.

Nefes Kredisi İçin Faaliyet Belgesi

Faaliyet belgesi, kredi desteği almak istediğiniz şirketinizin çalışma alanını ifade eden evraktır. Bu belge, şirketinizin sunduğu ürün ve hizmetin niteliğini açıkça ortaya koyar. Nefes Kredisi için faaliyet belgesi almak istiyorsanız bağlı bulunduğunuz ticaret odasına başvurabilirsiniz. Belge ücretini ödedikten sonra şirket faaliyet alanı evrakını kredi başvuru dosyanıza ekleyebilirsiniz.

Nefes Kredisi Ne Zaman Verilecek?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisi nedeniyle neredeyse tüm ticaret alanlarında gelir kayıpları söz konusu olmuştur. “Nefes Kredisi ne zaman verilecek?” sorusu da ticari faaliyet gösteren hemen hemen herkesin internette en sık araştırdığı konular arasına girmiştir. KOBİ’lere Nefes Kredisi, 2021 yılı haziran ayı başında verilmeye başlanmıştır. Pandemi sürecinden etkilenen ve şartları sağlayan tüm KOBİ’ler, bu krediyi almak için başvuru yapabilir.

Nefes Kredisi Son Başvuru Tarihi

KOBİ’lerin pandemi sürecinde aldığı yaraları tedavi etmek için tasarlanan bu krediye, 27 Nisan 2021 tarihinden beri başvuru yapılmaktadır. Nefes Kredisi son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2021 Cuma günüdür. Bu tarihe kadar tüm belgelerinizi toplayarak başvurunuzu seçtiğiniz bankaya yapabilirsiniz.

Nefes Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Devlet tarafından desteklenen Nefes Kredisi, 10 farklı bankadan sağlanmaktadır. T.C Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası, kredi veren kurumların başında gelir. Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası da diğer kredi desteği veren kurumlardır. Bankalar, kredi şartlarını belirlerken devlet kriterlerinin yanında kendi kriterlerini de göz önünde bulundurur. “En Uygun Kobi Kredisi Veren Bankalar Hangileri?” yazımızı okuyarak ihtiyaçlarınıza hitap eden birine kolayca karar verebilirsiniz.

Nefes Kredisi Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Nefes Kredisi, 6 ay ödemesiz oluşu sayesinde KOBİ’leri son derece rahatlatacak bir fırsattır. Kredi alındıktan sonraki ilk altı ay ödenmeyeceği gibi ileriki dönemde de KOBİ’leri rahatlatacak ödeme planları çizilir. Sonraki dönem geldiğinde ise son derece düşük faiz oranları ile kolay ödeme imkânı verilir. Nefes Kredisi hesaplaması, devlet tarafından belirlenen kriterlere göre yapılır. Hesaplamada istenen kredi miktarı ve ödeme planı son derece önemlidir. Geri ödeme planının uzunluğu, uygulanan faiz oranını artırabilir. Geri ödeme planınızı yaparken “Kredi Borcumu Nasıl Planlarım?” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Nefes Kredisi Faiz Oranları

Nefes Kredisi faiz hesaplaması, KOBİ’lerin pandemi sürecinden en az yarayla ayrılmasını sağlamak için çok düşük rakamlarla yapılır. Nefes Kredisi, alındıktan sonraki ödeme esnekliği ve planlaması sayesinde ihtiyaç sahibi KOBİ’ler tarafından tercih edilir. Kredinin belirli periyotlar sonrasında düzenlenerek,tamamlanması esastır. Nefes Kredisi faiz oranları, yıllık yüzde 17.5 olarak hesaplanmıştır.

HangiKredi üzerinden kobi kredisi faiz oranları ile ilgili karşılaştırma yapabilir, en avantajlı oran üzerinden dilediğiniz bankaya başvuruda bulunabilirsiniz.

Nefes Kredisi Geri Ödeme Planı Nasıldır?

Esnaf kredisi, pandemi döneminde aldığınız maddi kayıpları ortadan kaldırabilmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu dönemde önemli bir maddi destek sağlayan kredinin planlaması işletmelere özel olarak geliştirilmiştir. Nefes Kredisi ödeme planı, ilk altı aydan sonra başlatılır. Krediyi aldıktan sonraki ilk altı ay, geri ödemesiz olarak planlanır. Yedinci aydan itibaren her aya eşit bölünerek en düşük faiz oranıyla planlama yapılır. Nefes Kredisi bankaları, 18 aya kadar eşit bölerek kolay ödeme imkânı verir.

Nefes Kredisi Geri Ödeme Ertelenebilir mi?

Kredi alındıktan sonra her işletmenin maddi açığı aynı hızla kapanmayabilir. Bu nedenle pandemiden son derece kötü etkilenen esnaf için Nefes Kredisi erteleme imkânı da bulunur. Ancak bu ertelemenin ardından ödeme planında yaşanabilecek değişiklikleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Ödeme planındaki değişikliğin ardından yapılan düzenlemenin ardından kredi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Nefes Kredisi Geri Ödemesi Ertelenirse Ne Olur?

Nefes Kredisini aldıktan sonra, maddi durumunuz belirlenen tarihte ödemek için uygun değilse erteleme talebinde bulunabilirsiniz. Ancak her kredinin geri ödemesinde olduğu gibi esnaf kredisinin ödemesi ertelendiğinde de faize eklenen miktar, kalan taksit sayısına eşit olarak bölünür. Yani 18 ayda ödemeniz gereken miktarı, erteleme talebinde bulunduktan sonra daha kısa sürede tamamlamanız gerekebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Faiz indirimi beklentisi için erken mi? 16.09.2024

    Faiz indirimi beklentisi için erken mi?

  • Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 12.09.2024

    Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir? 12.09.2024

    Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?