hangikredi.com

Motosiklet Kaskosu

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 15.09.2020 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Sigortacılıkta motosiklet sahiplerini ve motosikletleri çeşitli risklere karşı koruyan bir kasko ürünü de mevcuttur.

Motosiklet Kaskosu
Motosikletler motorlu kara taşıtı olarak kabul edildikleri için, motosiklet sahipleri zorunlu trafik sigortası yaptırmak durumundadırlar.

Motosikletler motorlu kara taşıtı olarak kabul edildikleri için, motosiklet sahipleri zorunlu trafik sigortası yaptırmak durumundadırlar. Fakat kasko başka bir poliçedir ve zorunlu değildir. Zorunlu olmasa da her zaman gerekli olan motosiklet kaskosu, trafik kazası dışındaki risklere karşı da koruma sağlar. Poliçe dahilindeki teminatlara karşı hem aracı hem de sürücüyü korur.

Trafiğe çıkan her motosiklet, potansiyel anlamda pek çok risk ile karşı karşıyadır. Motosikletler yapıları gereği otomobillere kıyasla daha riskli bir gruptadır. Bu riskleri minimize etme noktasında kasko gibi opsiyonlar ön plana çıkar. Motosiklet trafik sigortası ile sıklıkla karıştırılan motosiklet kaskosu, farklı teminatlar sunar. Motosiklete ve ekipmanlarına ilişkin herhangi bir sorun yaşadığınızda kaskonun sunduğu geniş teminatlardan yararlanabilirsiniz.

Motosiklet almak için finansman desteğine ihtiyacınız varsa HangiKredi üzerinden motosiklet kredisi fırsatlarına göz atabilirsiniz.

Motosiklet Kaskosu Nedir?

Motosiklet kaskosu, zorunlu trafik sigortasının genelde hasarları karşılamadığı noktalarda devreye girebilen, daha kapsamlı ve özel bir sigorta ürünüdür. Kendinizi ve motosikletinizi güvence altına almak ve olası hasarlara karşı maddi kayıp yaşamamak için kasko tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Motosiklet kaskosu ile otomobil kaskoları arasında teknik anlamda herhangi bir fark yoktur. Fakat teminat konusunda farklılık gösterir.

Bu noktada kaskonun kapsamı tamamen sigorta şirketine bağlı olarak değişebilir. Bazı sigorta şirketleri daha ekonomik poliçeler sunar fakat bu poliçelerin kapsamı geniş değildir. Bu nedenle kasko yaptırmadan önce poliçenin kapsamını ve içeriğini detaylı bir şekilde öğrenmenizde fayda vardır.

Kasko ile trafik sigortası arasındaki farklar hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Motosiklet Kaskosu Ne İşe Yarar?

Motosiklet kaskosu, başta trafik kazası ve hırsızlık olmak üzere aracı pek çok konuda güvence altına alır. Trafik kazalarında araç sahibinin suçlu olup olmaması fark etmeksizin poliçedeki limitler doğrultusunda hasarları sigorta şirketi karşılar. Hırsızlık, doğal afet, tek taraflı kaza gibi durumlarda da kaskodan ödeme alınabilir. Bir kaza sonrası motosiklet kullanılamaz ve onarılamaz hâle gelirse, yani perte çıkarsa, sigorta şirketi aracın değeri kadar ödeme yapar.

Kasko değer listesi üzerinden motosikletinizin tam değerini hızlıca öğrenebilirsiniz.

Motosiklet Kaskosu Zorunlu mu?

Motosiklet sahiplerinin yaptırmakla yükümlü oldukları zorunlu bir sigorta ürünü vardır fakat bu kasko değildir. Yasal mevzuatlara göre karayollarında kullanılan bir motorlu taşıt olarak kabul edilen motosikletler için trafik sigortası zorunlu tutulmuştur. Çünkü trafik sigortası, trafik kazalarında suçsuz olan tarafın hasarını karşılayan bir sorumluluk sigortasıdır.

Motosiklet kaskosu ise zorunlu tutulan bir poliçe değildir. Tamamen isteğe bağlı özel bir mal sigortasıdır. Trafik kazalarında suçluluk durumuna bakılmaksızın sadece poliçe sahibinin hasarını karşılar. Ayrıca kaza dışında meydana gelen hasarlar için de ödeme yapar.

Motosiklet Kaskosu Neleri Kapsar?

Poliçenin kapsayacağı detaylar, sigorta şirketine ve satın alınan kasko türüne göre değişkenlik gösterir. Genellikle çarpma, çarpılma, hırsızlık, doğal afet, yanma gibi durumları kapsar. Motosiklet kaskosu bir mal sigortası olsa da sürücünün uğrayacağı fiziksel zararları da kapsamı dahiline alır. Sürücünün tedavi sürecindeki hastane masrafları ile birlikte sakatlanma ve ölüm gibi durumlarda da tazminat ödeme koşullarını kapsar.

Motosiklet Kasko Teminatları Nelerdir?

Kasko yaptırmadan önce mutlaka teminatlara göz atmalısınız. Kasko teminatları ana ve ek teminatlar olmak üzere iki grupta toplanır. Motosiklet kaskosunun ana talimatlarını genel olarak her sigorta şirketi tarafından poliçeye eklenmektedir. Bu teminatların bir kısmı, isteğiniz üzerine poliçeye eklenir ve çıkartılır.

Çarpma-Çarpılma

Motosiklet kaskolarında en temel teminat çarpma ve çarpılma aksiyonlarıdır. Trafik kazası ile birlikte kendi iradeniz ve kontrolünüzün dışında ortaya çıkan durumlarda, örneğin motosikletinizin sabit bir nesneye çarpması ya da devrilmesi, yuvarlanması gibi durumlarda ortaya çıkan zararlar koruma altındadır.

Devrilme, Yanma veya Çalınma

Motosikletin ya da anahtarının çalınması, poliçenin genel teminatlarına dahildir. Bununla birlikte çalınma teşebbüsü sırasında aracın zarar görmesi hâlinde, söz konusu zarar da sigorta şirketi tarafından ödenir. Bununla birlikte doğal bir şekilde devrilmesi sonucu oluşan hasarlar ile yanma ve infilak durumları da teminatlar arasındadır.

Toplumsal Hareketler ve Terör Eylemleri

Grevlerde, olağan dışı saldırılarda veya terör eylemlerinde, aracınız bir şekilde zarar uğrayabilir. Sizin kontrolünüz dışında gerçekleşen bu olaylarda aracın hasar görmesi de sigorta şirketini ilgilendirir. Bu tip durumlara karşı motosikletiniz teminat altındadır.

Üçüncü Şahısların Kötü Niyetli Davranışları

Üçüncü kişilerin isteyerek ya da istem dışı bir şekilde motosikletinize zarar vermesi sonucu uğrayacağınız hasarlar da kasko teminat kalemlerindendir. Bir kişininin aracınızı çizmesi, devirmesi, yakması, çarpması ya da herhangi bir zarar vermesine karşı aracınız koruma altındadır.

Doğal Afetler

Sel, dolu, toprak kayması, deprem gibi doğal afetler de motosikletinize zarar verebilecek durumlardır. Dolayısıyla kasko poliçesine bu detaylar da eklenir. Öngörülebilir olmadığı için doğal afetler de kasko teminatları arasında kabul edilir.

Diğer Teminatlar

  • Yaralanma, sakatlanma ve vefat gibi durumlar için ferdi kaza
  • Sigara ve benzeri maddelerden gelen zararlar
  • Başta kemirgenler olmak üzere hayvanların yarattığı hasarlar
  • Çekme sürecinde meydana gelebilecek hasarlar
  • Park hâlindeyken alınacak hasarlar
  • Kask, çanta ve koruma kıyafetleri

Motosiklet Kaskosu Fiyatları Nedir?

Kasko poliçeleri için, trafik sigortası için uygulanan taban ya da tavan fiyat uygulaması söz konusu değildir. Genelde kendi içinde belirlenen bazı kriterler baz alınarak bir fiyat standardı çıkarılır. Motosiklet kaskosu fiyatlarını belirleyen kriterler arasında şunlar vardır:

  1. Motosiklet sahibinin kaza raporları
  2. Motosikletin hangi şehirde yer aldığı
  3. Motosikletin yaşı
  4. Motosikletin markası ya da modeli
  5. Sürücü bilgileri
  6. Poliçe teminatları
  7. Hasarsızlık indirimi

Motosiklet Kaskosuna Araç Aksesuarları Dahil mi?

Motosikletler genellikle pek çok aksesuar ile birlikte kullanılır. Bu aksesuarlar harici olsa da aracın ayrılmaz parçaları olarak kabul edilirler. Sigorta şirketleri de bu durumu göz önüne alarak kasko poliçelerindeki teminatlara araç aksesuarlarını da eklerler. Poliçelerde genellikle kask, kıyafetler, ek aygıtlar, cihazlar, çantalar ve çeşitli ekipmanlar teminat altına alınır. Teminat dışında kalan haller de olabileceği için kasko yaptırmadan önce aksesuar konusundaki teminatları da incelemelisiniz.

Her Motosiklet İçin Kasko Sigortası Yapılıyor mu?

Hangi motosikletlere kasko sigortası yapılacağı, sigorta şirketinin belirlediği kriterler doğrultusunda değişkenlik gösterir. Sigorta şirketlerinin bazıları, motosikletlere hiçbir şekilde kasko yapmaz. Yapan şirketler ise birtakım şartlar öne sürebilir. Bu tip araçlar riskli grupta yer aldığı için bazı modeller sigorta şirketleri tarafından kabul edilmeyebilir. En çok dikkat edilen unsurlardan biri de aracın yaşıdır. Bu gibi bazı detaylar haricinde her motosiklet için kasko sigortası yapılır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?