hangikredi.com

Mevduat Faizi mi, Gayrimenkul Yatırımı mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.07.2021 Güncelleme Tarihi: 16.07.2024

Birikimleri değerlendirerek yatırım yapmak varlıklarını çoğaltmak isteyen herkesin üzerinde düşündüğü bir konu.

Mevduat Faizi mi, Gayrimenkul Yatırımı mı?
Buna bağlı olarak en mantıklı ve getirisi en çok olan yatırımı yapmak isteniyor.

Akla ilk gelen yatırımlardan ikisi olan gayrimenkul kirası - yatırımı ve faiz getirisi sıkça karşılaştırılan konulardan birisi. Siz de bu konuyu merak ediyorsanız, aklınızdaki sorulara cevap bulmak için yazımızdan faydalanabilir, kararınızı verebilirsiniz.
 
Birikiminize değer katabileceğiniz birbirinden farklı gayrimenkul yatırımı seçenekleri mevcuttur. Bunları; ev, dükkan, ofis, arsa olarak sıralayabiliriz. Ayrıca döviz, vadeli hesap, altın gibi menkul değerler de yatırım için seçenekler arasında yer alır. Yatırımcı olarak ekonomik durumunuz, masraflarınız, hayat tarzınız gibi değişkenleri dikkate alarak kendinize en uygun yatırımı seçmelisiniz. 

Gayrimenkulün Tüm Masraflarını Hesaplayın

Birikiminizi gayrimenkulden yana alarak kullanmayı düşünüyorsanız, satın aldıktan sonra da konutu, ofisi ya da arsayı kiraya vererek kazanç elde edecekseniz gayrimenkulün tadilat giderleri haricinde dikkat etmeniz gereken ek etkenler de bulunuyor. Kiracı olacak kişinin kirayı düzenli ödeyebileceğinden emin olmak için gelirinin düzenini, konutu ya da ofisi kullanacak kişi sayısını sorabilir, gerekirse referans isteyebilirsiniz. Kira kontratı hazırlanırken de evin bakımını ve yıpranma durumunu düşünerek hareket etmeniz faydalı olacaktır. Bu süreçten sonra gayrimenkulünüz dilediğiniz şartlarda kiralandıktan sonra seneler içinde gayrimenkulun yaşının geçmesi ile beraber eskime ve yıpranma durumu görülür ve bu da değerinin düşmesine neden olur. Bu durumda bakım ve tadilat yapılması gerekir. Dolayısıyla gayrimenkul yatırımı yaparken bu durumu da hesaba katmanızda yarar var. Tadilat için uygun faiz oranlı ihtiyaç kredisi veren bankaları HangiKredi'den öğrenin.

Konut kredisi oranlarını görmek ve avantajlardan yararlanmak isterseniz sayfamıza göz atabilirsiniz.

Gayrimenkulun Çeşidine Karar Verip Hesaplamanızı Yapın 

Gayrimenkul yatırımcısı olarak genellikle varlıklarınızı hangi taşınmaza yatıracağınıza önceden karar verirsiniz. Fakat bu her zaman bu şekilde ilerlemek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Gayrimenkul türlerini derinlemesine araştırıp sonradan da tercihinizi yapabilirsiniz.

Birikimlerinizi bir konut alarak değerlendirme kararı vermiş olsanız bile değerlenme olasılığı yüksek bir dükkan ya da arsa bulursanız tercih değişikliğine gidebilirsiniz. Fakat araştırmanızı söz konusu gayrimenkul çeşidine göre yapmanız gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. Daha somut anlatmak gerekirse, bir arsa ve ev yatırımını gözden geçirirken aklınızda olması gerekenler genellikle birbirinden farklı olacaktır. İlk aşamada hemen karar veremeyebilirsiniz, ancak yatırım yapmayı istediğiniz bölgenin demografisini, hastane, okul, iş merkezi gibi yerlere olan uzaklığı, belediyecilik anlayışı ve ulaşım kolaylığı açısından araştırmanız, karar vermeniz için kolaylık sağlayacaktır.

Konut değerlemenin nasıl yapıldığını merak ediyor ve ayrıntıları öğrenmek istiyorsanız, “konut değerleme nedir?” yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Gayrimenkulü, Değerlenme Oranını Düşünerek Alın 

Gayrimenkule yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de, yatırım yapacağınız para miktarı ve satın alacağınız taşınmazın amorti süresi ve getiri oranıdır. 
Emlak yatırımlarında kısa sürede yüksek kazanç elde etme beklentiniz olabilir, fakat bu çoğu zaman riskli bir durumdur. Bu sebepten dolayı da taşınmazın değeri, geçen zaman ile doğru orantılı bir biçimde yükselmelidir.

Mevduat Faizinde Vade Günü Önemli 

“Gayrimenkul yatırımı mı, mevduat faiz mi daha kârlı?” diye düşünürken birikiminizi gayrimenkul yerine vadeli hesaptan yana kullanmayı düşünüyorsanız, bu aşamada ilk olarak bankaların faiz oranlarını sorgulamalı ve vadeleri düşünmelisiniz. HangiKredi üzerinden daha detaylı mevduat faizi oranları ve elde edeceğiniz kazanç araştırması yapabilirsiniz. Kendinize en uygun bankayı seçmenizin sonrasında yatırımınızı aylık, üç aylık ya da senelik faiz getirecek şekilde vadeli hesaba yatırabilirsiniz fakat vade dolmadan paranızı çekemeyeceğinizi bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Bu yüzden aylık harcamalarınız için bir miktarını da ayırmayı düşünebilirsiniz. 

Vadeli Mevduat Hesabı Türleri

HangiKredi üzerinden yapacağınız vadeli mevduat hesabı başvurularında detay kısmından brüt kazancınızı, net kazancınızı, mevduat faizi oranlarını ve vadeli hesap türlerini görebilirsiniz. Ayrıca yeni hesap açanlara bankalar kampanyalı faiz oranları da sunabilir. Bu kapsamda ilk senenin faizi diğer senelere göre daha yüksek olabilir. Bu yüzden araştırmanızı iyi yapın. 

Vadeli mevduat hesabı türlerinden biri de sabit getiri seçeneğidir. Burada anapara, vade dolumuna kadar piyasadaki faiz hareketlerinden etkilenmez, sabit kazanç sağlar. Yani, dünyada ve ülkede olan gelişmelerden etkilenmeden banka size vade sonunda ana paranızı ve belirttiği faiz kazancını sağlar.

Faiz hesaplama formülünü merak ediyorsanız:

Faiz = Anapara * faiz oranı * gün sayısı/36000. 

Vadeli Hesaplardan Vergi Alınır mı?

Vadeli mevduat faizi hesapları kazanç sağlayan her varlık gibi vergilerden muaf değil. Yüzde 15 vergi masrafı mevcuttur. Buna ‘stopaj’ denir. Kazancınız üzerinden direkt kesinti yapıldığı için elinize geçen tutar vergisi kesilmiş tutardır. 

Doğrudan faiz getirisi üzerinden hesaplanan vergi tutarları vadeye göre yüzde 10, 12 ya da 15’e kadar yükseliyor. 

Bu nedenle daha önce belirttiğimiz gibi net kâr hesaplamanızı elinize geçecek şekilde vade ve faiz hesabı olarak yapmanızda fayda var.

Örnek hesaplama: Brüt yıllık faiz getirisi yüzde 6 ise, sizin elinize geçecek net yıllık getiri oranı %15’lik bir stopaj üzerinden hesaplanırsa yüzde 6 * 0.85 = 5.1 oluyor. 

Net faiz = Brüt faiz oranı * 0.850

Vadeli Hesap Açılışı İçin İhtiyacınız Olan Evraklar Neler?

Yeni bir bankayı tercih ederek ilk kez bu bankayı kullanarak hali hazırda müşterisi olduğunuz bankanın haricinde bir bankayı vadeli mevduat hesap açmak için tercih edecekseniz belirli evrak ve bilgileri beyan etmelisiniz. Bunun için nüfus cüzdanı, yerleşim yeri bilgileri ve telefon numaranız ile şubeden hemen işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Belgeleri teslim etmenizin akabinde banka tarafından imzalamanız gereken vadeli hesap açılışı sözleşmesi verilir. Buna imza atarak bütün prosedürleri kabul etmiş sayılırsınız. İnternet şubesi ya da telefon bankacılığı kullanarak, hali hazırda müşterisi olduğunuz banka üzerinden yapacağınız vadeli hesap açma işlemlerinde ise herhangi bir belge iletmenize gerek olmadan hesabınızı açabilirsiniz.   

En Yüksek Mevduat Faizi Veren Bankalar Listesi

En yüksek mevduat faizi veren bankalara aşağıda sizlerle paylaştığımız liste üzerinden erişebilirsiniz. En uygun seçeneği HangiKredi vasıtası ile seçme şansını kaçırmayın.

Burgan Bank %19.60
Fibabanka %19.50
ING %18.50
Alternatif Bank %19.50
Enpara %18.50
Garanti BBVA %18

Enflasyonu Hesaba Katarak Hareket Edin 

Vadeli hesaba yatırdığınız paranızı bir gelir kapısı olarak düşünülebilir. Aylık olarak açtığınız hesabınızın faizini her ay kullanarak harcamalarınızı buradan yapacaksınız. Her ay yatırımınızın faizini harcarken anapara değişmez. Bu durumda geçen yıllarla birlikte enflasyon artarken paranız değer kaybeder. Her ay çekerek harcadığınız faiziniz de ana para gibi sabit olduğu için enflasyon sebebiyle daha değersiz bir tutar haline gelebilir.

Buna bağlı olarak paranızın enflasyon karşısında erimesini önlemek için faiz getirisinin tümünü harcamayıp kalan miktarla da başka bir yatırım yapabilir, ana paranızı daha çok katlayarak ve çok daha kârlı bir yatırım imkanı elde edebilirsiniz. Kalan miktarı altına yatırmak çok avantajlı bir tercih olabilir. Günlük ve aylık faiz arasındaki farkı bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?