Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Sicil Affı

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 26.12.2016 Güncelleme Tarihi: 16.07.2024

Kredi sicil affı, kara listede yer alan milyonlarca vatandaşın faydalanabileceği bir yasa.

Kredi Sicil Affı
Dönem dönem çıkan bu yasadan tüketiciler takipli borçlarının tamamını ödeyerek ya da yapılandırarak yararlanabiliyor.

Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.

Kredi Sicil Affı Ne Zaman Yürürlüğe Girer?

Son kredi sicil affı ile ilgili yasa taslağı, Cumhurbaşkanı’nın da onay vermesiyle birlikte, Resmi Gazete’de yayımlanarak 27 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Yürürlük tarihinden itibaren sadece 6 ay için geçerli olan bu yasa şu an yürürlükte değil.

Kredi Sicil Affı Yasası Neleri İçeriyor? Kapsamı Nedir?

Kredi sicilinin bozulması anlamına gelen kara listeden çıkabilmek için öncelikle borcunuzu ödemeniz sonra da beş yıl beklemeniz gerekiyor. Kredi sicilini temizlemek isteyenlerin yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bankaya başvurması gerekiyor.

Aftan yararlanabilmek için başvuru yaptığınız bu süreçte borcunuzun tamamını ödemeniz ya da yeniden yapılandırmanız gerekiyor. Bahsettiğimiz şartları yerine getirerek  kredi sicil affından faydalansanız bile maalesef bilgileriniz Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından kayıt altında tutulmaya devam edecek. Bu da bankaların ulaşabileceği bir bilgi.

Kredi Sicil Affı ile Kara Listeden Çıkılır mı?

Kredi sicil affı ile kara listeden çıkma durumu söz konusu değildir. Bu sıklıkla yanlış anlaşılmaya sebep olan bir konu. Bu af yasası ile kara listede yer alan ancak borçlarını ödemiş olan kişilere yeniden kredi alabilmenin önü açılmıştır. Normal koşullarda borç ödendikten sonra yeniden kredi alabilmek için kredi sicilinin temizlenmesinin beklenmesi gerekiyor. Bu da yaklaşık 5 yıla tekabül ediyor.

Kredi Sicil Affından Kimler Faydalanabilir?

31 Ekim 2016 tarihi itibariyle kredi borcu bulunan yaklaşık 2 milyon kişi ve ticari kredi borcu bulunan yaklaşık 700 bin şirket bu yasa kapsamında yer alıyor.

Çıkan bu yasayla birlikte kara listede yer alan şahıs ve şirketlere herhangi bir ceza ödemesi olmadan bankalar kredi verme hakkına sahip olmuştur.

Kredi Sicil Affı Yeni Yasasından Nasıl Faydalanabilirim?

Kredi alabilmek yine bankaların inisiyatifine kalan bir durum olduğundan, yasadan faydalanabilmeniz için borçlarınızı ödemiş olmanız yeterli. Eğer borcunuzu bir anda kapatma şansına sahip değilseniz bankanızla anlaşarak borcunuzu yapılandırma yoluna da gidebilirsiniz.

Kredi Sicil Affı Esnafı Rahatlatır mı?

Kredi sicil affının çıkması esnafların yararına olabilir. Zira küçük işletmeciler, bu gibi borçlardan ötürü son derece önemli sıkıntılar çekebiliyorlar. Borçlar ödendikten sonra dahi kredi almada büyük sıkıntı yaşayan esnaflar, bu sayede tekrardan kredi alma şansına sahip olabilecekler.

Yalnızca banka kredilerinde değil KOSGEB gibi desteklerden de kötü sicil nedeniyle faydalanamayan esnaflar, bu af sayesinde bu tip desteklerden faydalanma şansına sahip olabilecekler.

Kredi Sicil Affı Yasasının Detayları

2017’de yürürlüğe giren kredi sicil affı yasası şu an yürürlükte değil. 2017’de yayımlanan ve sadece 6 aylığına yürürlükte kalan kredi sicil affı yasasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kredi Kartı Sicil Affı ve Kredi Sicil Affı Farkı Nedir?

Kredi sicil affının gerçekleşebilmesi için kredi sicil affı yasası çıkması gerekir. Kredi sicil affı, kredi kartı da dahil olmak üzere tüm kredi ve bankacılık işlemlerini kapsar. Dönem dönem mevcut hükümetin kararı ile yürürlüğe giren bu yasa sayesinde borçlu tüketiciler, borçlarını ödemeleri ya da yapılandırmaları şartı ile kara listeden çıkarak yeniden kredi kullanabiliyor.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!