İçindekiler
KYK’nın ödeme döneminde sunmuş olduğu seçenekler arasında yapılandırma da bulunuyor. Yüksek taksit miktarlarını ödeyecek kadar geliri olmayan mezunların zorlanmaması için uygulanan yapılandırma sistemi sayesinde, taksitlerin aylık miktarı azalıyor, ödeme süreleri uzuyor. Bu neticede de asgari ücret ya da düşük maaş gibi seçeneklerle işe başlayan mezunların gelirlerinden çok büyük bir kayıp olmadan KYK kredileri de ödenmeye devam ediyor.
KYK devlete bağlı olarak hizmet veren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından öğrencilere sunulan maddi bir seçenek. Üniversiteden itibaren başvuru dönemlerinde öğrencilerin doldurduğu form üzerinden burs ya da okunan süre boyunca kredi verilmektedir.
Burs genelde maddi olarak ihtiyacı olan, anne ya da babasından birini kaybetmiş, ailenin gelir düzeyi düşük aynı zamanda da başarılı öğrencilere çıkıyor. Mezuniyet durumunda da geri ödeme talep edilmiyor. Kredi ise yine aynı başvuru üzerinden değerlendiriliyor ve genelde başvuran herkese çıkıyor. Kredi de burs ile aynı miktarda veriliyor ve mezuniyetten hemen sonra işe girme durumunda geri ödenmesi bekleniyor.
KYK kredileri ya da bursları resmi olarak mezun olunduğu anda kesilir. Buna rağmen yeni mezunlardan hemen bir geri ödeme beklenmez. İş bulma durumları, akademik hayatlarının devamı gibi süreçler ön planda bulundurularak ödemenin başlayacağı zaman üniversite ile ilişkisinin kesilmesinden 2 yıl sonra olarak belirlenmiş durumda.
Mezuniyetin ya da okulla ilişiğinin kesilmesinden 2 yıl sonra krediler alındığı dönem süresince ve alındığı miktarda geri ödenir. Yani öğrencilik döneminde toplamda 36 ay ve 400 liradan kredi kullanıldıysa, yeni kredi miktarı ne olursa olsun, 36 ay boyunca 400’er TL üzerinden ödeme yapılır.
KYK borçları hakkında konuşulan en önemli yargılardan biri ödeme zorluğunun yaşanması. Her zaman mezun olur olmaz iş bulmak mümkün olmadığı için kredi borçların ödenmesinde de zorluklar yaşanabiliyor. Bunun için de ödemelerini bir şekilde düzenli olarak yapmaya başlayanlar için borç yapılandırma ve erteleme durumu söz konusu olmaktadır. Peki kredi borçlarının ertelenmesi nedir?
Kredi borçlarının ertelenmesi, kurumdan kredi alan ve henüz ödeme vadesi gelmeyen ya da ödeme vadesi başlayıp o döneme kadar düzenli bir şekilde ödeme yapanlara sağlanan bir kolaylıktır. Belli dönemlerde www.turkiye.gov.tr üzerinden açılan erteleme talepleri, taksitleri ödeme durumları olmayan kişilerin ileriki dönemlerde ödemelerini gerçekleştirmesini sağlıyor.
Refinansman kredi yapılandırma aracımız ile size en uygun kredi ödeme planını oluşturun.
KYK yapılandırma ve ertelemelerin yapılabilmesi için başvurular sırasında Emekli Sandığı, SSK, Bağkur ya da sosyal güvenlik kurumu yerine geçen herhangi bir yerle bağlantı bulunması gerekiyor. Kısacası sigorta girişi yapılarak çalışmaya başlamamış olunması erteleme için öncelikli kural. Bu şartın sağlanması durumunda e-Devlet üzerinden başvurarak erteleme talebinde bulunabilir ve 1 yıl süreyle bu hakka sahip olabilirsiniz.
Kredi kullanmış olan erkek öğrencilerin askerlik dönemleriyle ödemelerinin denk gelmemesi durumunda da erteleme talepleri onaylanıyor. Askerlik şubelerinden alınan belge ile birlikte Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üzerinden erteleme işlemleri kısa süre içerisinde gerçekleşmekte.
KYK almış olan öğrencilerin yüksek lisansa devam etmesi durumunda borçlarını erteleme hakkı bulunuyor. Yalnız bunun için öğrencinin mezun olduğu yılı takip eden dönemde yüksek lisans için kayıt yaptırması gerekiyor. Kaydın gerçekleşmesinin ardından e-Devlet üzerinden gerekli bilgileri vererek erteleme talebinde bulunabilirsiniz. Yüksek lisans mezuniyetinin ardından 2 sene sonra ise borçlarınızı ödeme vadeniz başlar.
KYK borçları ile ilgili en çok sorgulanan durum uygulanan faiz oluyor. Rivayetler doğrultusunda mezun olur olmaz kredilerin ödenmemesi durumunda çok büyük faizlerin işletildiğine inanılır. Bu durum, ödemelerini vadesi geldiği andan itibaren düzenli bir şekilde yapanlar için geçerli değil.
Mezuniyet ya da okulla ilişiğin kesilmesinden en az 2 sene sonra başlayan kredi taksitleri düzenli bir şekilde ödenirse faiz işlemiyor. Süresi içerisinde ödenmeyen borçlar için de sabit bir oran söz konusu değil.
Her sene bu durum için toplanan Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararlar doğrultusunda ne kadar faiz uygulanacağına karar verilir ve gecikmiş olan borçlar güncellenir. Bu faiz de sadece gecikme zammı olarak kabul edildiği için her ne olursa olsun, kredi alınan miktarın toplamda 3 katını geçmiyor.
KYK borçlarınızı düzenli ödeseniz ve vadesi henüz gelmemiş olsa da yapılandırma ya da toplu borç kapatma için tutarı bilmeniz gerekebilir. KYK borç sorgulama internet üzerinden çok kolay bir şekilde ilerliyor. e-Devlet üzerinden Öğrenim/Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama sayfasından kendi üzerinize ait olan borç tablosunu anında görebilirsiniz.
Borç sorgulaması sırasında devam eden kredi alma işleminiz varsa sadece kontrol ettiğiniz tarihe kadarki toplam borç karşınıza çıkacaktır. Gelecek dönem için planlanan kredilerin miktarı, ara dönemde yapılan sorgulamalara yansımıyor.
Mezun olduktan sonra ödemeleriniz gelmiş ve geciken borçlarınız varsa da yine sorguladığınız dönemde sadece kredi tutarını göreceksiniz. Bakanlar Kurulu’nun toplanmasından sonra ise geciktirdiğiniz kredi borçlarınız için uygulanan faiz miktarı güncel sorgulamanıza yansıyacak.
Mezuniyetten en az 2 yıl sonra başlayan KYK kredilerinin taksitleri de belli kurallara ve seçeneklere bağlıdır. Bu seçenekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çok özel durumlar dışında kredi alan her öğrencinin sadece yapılandırma ve erteleme hakkı bulunuyor. KYK borcunun silinmesi için kişinin tam teşekküllü herhangi bir hastanenin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresinin yer aldığı bir sağlık raporu alması gerekiyor. Aynı zamanda kredi aldığı dönemde ya da sonrasında vefat eden kişilerin de borçları otomatik olarak silinir, ailesine ya da yakınlarına devredilmez.
KYK borcunun silinebilmesinin bir diğer durumu da burs kazanılması. Kredi alınan dönemde yapılan başvuru neticesinde KYK bursunda öncelikli olunması ve ödemesiz burs kazanılması kredinin silinmesine sebep olur. Bunun için de yine site üzerinden kredinin bursa dönüştüğüne dair gerekli belgelerin beyan edilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda sadece bursa dönüşen dönem değil, kredi alınmış olan geçmiş seneler de sıfırlanır.
Öğrencilik döneminde geliri sadece krediye bağlı olan kişilerin en büyük kaygısı bir anda kesintilerin yaşanması. Herhangi bir sorun olmadıkça kredilerin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Hangi durumlarda kredilerin kesilme ihtimali olduğunu şu şekilde sıralamak mümkün:
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü üzerinden belli dönemlerde açılan başvurular ile kredi ya da bursa başvurabilirsiniz. Mezuniyetten sonra size verilen vadede de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.