hangikredi.com

KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 4.07.2020 Güncelleme Tarihi: 8.06.2023

KYK, üniversiteye hazırlanan ve üniversiteye giden tüm öğrenciler tarafından bilinen bir kurumdur.

KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Özellikle burs ve öğrenim kredisi hizmetleri ile bilinir. Öğrenim kredisi ise öğrencilere bir borç olarak verildiği için eğitim hayatı bittikten sonra geri ödenmesi gerekir.

Ödenemeyen borçlar ise bazı dönemlerde başlatılan KYK borç yapılandırma sürecinde rahatça ödenebilir. Peki KYK borç yapılandırma nasıl yapılır?

KYK Nedir?

KYK, yüksek öğrenim düzeyindeki öğrencilere yani üniversite öğrencilerine hitap eden bir devlet kurumudur. Eski adı Kredi ve Yurtlar Kurumu’dur, bu nedenle kısaca KYK olarak adlandırılır. Güncel adı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olan kurum, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. 1961 yılında maddi durumu yetersiz olan öğrencilere destek amacıyla kurulmuş ve günümüzde de aynı amaca hizmet etmektedir. Başlıca hizmetleri yurt, öğrenim kredisi ve burstur. Ekonomik düzeyi düşük öğrencilere uygun fiyatlı yurt hizmeti verirken belirli kriterler doğrultusunda bazı öğrencilere geri ödemeli öğrenim kredisi, bazılarına ise geri ödemesiz burs vermektedir.

KYK dışında bankalarda da eğitim kredisi adında bir öğrenci destek ürünü bulunur. HangiKredi üzerinden bankaların tekliflerini görüntüleyebilir ve online başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

KYK Borcu Nasıl Hesaplanır?

Öğrenim kredilerinde sabit bir faiz oranı yoktur. Çünkü bu krediler faizli verilmez. Sadece paranın zamansal değerini korumak amacıyla, Yİ-ÜFE endeks oranı ve artış yüzdesi dikkate alınır. Kredinin alındığı yıl ile ödeneceği yıldaki Yİ-ÜFE endeks oranına bakılır ve bu iki farklı yıl arasındaki artış yüzdesi hesaplanır. Hesaplanan rakam kullanılan toplam kredi tutarına eklenerek toplam borç bulunur.

KYK Borcu Geri Ödemesi Nasıl Yapılır?

KYK tarafından kullandırılan krediler için belirli bir vade süresi vardır. Örneğin öğrenci okuldan mezun olmadan kredi tahsilatı yapılmaz. Mezuniyetin ardından borcun ödenmesi gerekir. Bu süreçte de belirli bir erteleme hakkı tanınır. Ayrıca zaman zaman KYK borç yapılandırma imkânı da doğabilir. Geri ödeme ile ilgili bazı detaylar aşağıdaki gibidir.

Detay Açıklama
Ödeme Başlangıcı KYK borçlarının geri ödemesi, öğrencinin mezuniyetinden 2 yıl sonra başlar. Sigortalı bir işe girilmesi hâlinde daha erken talep edilebilir.
Taksit Sayısı Taksit sayısı, kredinin alındığı aya göre belirlenir. Örneğin 4 yıllık üniversite okuyan öğrencilere genellikle 43 ay kredi verilir ve bu durumda borç, 43 taksitte tahsil edilir.
Taksit Tutarı Borç, eşit taksit tutarı uygulamasına göre taksitlendirilir. Son taksit haricindeki tüm taksitlerin tutarları eşit olur. Kuruşlu küsuratlar, son taksite eklenir.
Ödeme Günü Her bir taksitin son ödeme günü, ilgili ayın son iş günüdür.
Erteleme KYK borcu olan öğrenciler öğrenime devam etme, askere gitme, işsizlik gibi sebeplerle ödeme tarihini 1 yıl erteleyebilirler.

KYK Borç Yapılandırması Nedir?

Öğrenim kredisi kullanmış olan öğrencileri ilgilendiren bir diğer kavram da borç yapılandırma işlemidir. Öğrenciler için KYK borç yapılandırma nedir? KYK kredi yapılandırma imkânı, vatandaşların devlet kurumlarına olan gecikmiş borçlarını daha rahat ve esnek bir şekilde ödeyebilmesi için başlatılan yapılandırma kampanyaları dahilinde öğrencilere sunulur. Yapılandırma kapsamında birikmiş faizler silinir ve anapara üzerinden yeni bir hesaplama yapılır. Bunun sonucunda ödenmesi gereken toplam borç bir miktar azalmış olur. Ayrıca günü geçmiş borçların tek seferde ödenmesi gerekirken yapılandırılmış borçlar taksitlendirilir.

KYK Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Yapılandırma işlemi için öncelikle KYK borcu yapılandırma başvurusu yapılmalıdır. Yapılandırmaya ödemesi gecikmiş olan borçlar dahil edilir. Başvuru internetten ya da vergi dairesinden yapılabilir. Başvurunun kabul edilmesinin ardından borç yeniden hesaplanır ve yeni bir ödeme planı oluşturulur. Başvuru sürecinde peşin ödeme ile birlikte 6, 9, 12 ve 18 ay gibi çeşitli taksit seçenekleri de sunulur. En düşük borç miktarı, peşin ödeme seçeneğinde hesaplanır. Taksit sayısı arttıkça ödenecek toplam borç miktarı da artar. Fakat totalde eski borçtan daha düşük miktarda bir borcun taksitle ödenebilmesi mümkün hâle gelir. Ayrıca kredi kartı, havale ya da vezneden nakit gibi ödeme seçenekleri de mevcuttur.

KYK Borcu Yapılandırması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

KYK borcu yapılandırması, her zaman mümkün olan bir işlem değildir. Bazı dönemlerde meclis tarafından çıkarılan torba yasalar kapsamında, belirli tarihler arasında borçlulara sunulur. Dolayısıyla ilk şart, ilan edilen tarihler arasında başvuru gerçekleştirmektir. En son 2021 yılında başlatılan yapılandırma sürecinde son başvuru tarihi 30 Eylül 2021’dir.

Öğrenim kredisinin alındığı kurum da önemlidir. Özel bankalardan çekilen öğrenim kredileri yapılandırmaya dahil edilmez. Sadece Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından kullandırılan krediler yapılandırılabilir. Ayrıca yapılandırmaya konu olabilecek borçlar için bir tarih belirlenir. Çıkan son yasa, 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçları kapsamaktadır.

KYK Borç Yapılandırması için Nerelere Başvurabiliriz?

KYK borç yapılandırması için hem geleneksel yöntemlerle hem de internet üzerinden başvuru yapılabilir. Online kanalları kullanmak istemeyen borçlular, en yakın vergi dairesine bizzat giderek yapılandırma başvurusunda bulunabilirler. Ama vergi dairesine gitmeden ve sıra beklemeden de başvuru yapmak mümkündür.

KYK borcu yapılandırma GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından hizmete açılmış olan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak yapılabilir. Bu işlemin tamamlanması için T.C. kimlik numarası ile üyelik oluşturulmalı ve şifre ile giriş yapılmalıdır. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi hesabı mevcut değilse, giriş e-devlet şifresi ile de yapılabilir.

KYK borç yapılandırma e-devlet şifresi de mümkündür. Bu yöntem için İnteraktif Vergi Dairesi sitesinde bulunan “E-devlet şifresi ile giriş” seçeneği kullanılabilir ya da doğrudan e-devlete girilerek Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Sorgulama ekranından borç sorgulaması yapılabilir. Borç sorgulandıktan sonra e-devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi’ne ulaşmak mümkündür.

KYK Borç Yapılandırması Yapmanın Avantajları Nelerdir?

  • KYK borç yapılandırma hesaplamasında Yİ-ÜFE indirimi yapılır.
  • Yİ-ÜFE indirimi sayesinde toplam borç, öncekinden daha düşük bir miktara tekabül eder.
  • Peşin ödeme avantajı sunulur ve tek seferde borç kapatılabilir.
  • Kolay ödeme seçeneği de mevcut olmakla birlikte 6, 9, 12 ve 18 ay taksitlendirme yapılabilir.
  • Yapılandırılan KYK borcu nakit, kredi kartı, havale gibi farklı yöntemlerle ödenebilir.
  • Yapılandırma sonrası borçlunun gecikmiş borcu değil güncel borcu olur.
  • Gecikmiş borç ortadan kalktığı için yasal takip ve elektronik haciz riski doğmaz.

KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur?

KYK tarafından kullandırılan burslardan geri ödeme doğmaz fakat öğrenim kredilerinin geri ödenmesi gerekir. Faizsiz bir kredi olduğu için zamanında ödendiğinde herhangi bir faiz uygulanmaz, sadece Yİ-ÜFE endeksine göre borca bir miktar ekleme yapılır. Eğer taksitler zamanında ödenmezse, her yıl Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen bir oran üzerinden günlük faiz uygulanır. Dolayısıyla geciken borçlar her geçen gün biraz daha artar.

KYK borcu ödenmezse, gecikme faizi ile birlikte borcun, bankadan vergi dairesine devri de söz konusudur. Gecikmiş KYK borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına alınır ve vergi dairesine devredilir. Vergi dairesine de ödenmeyen borçlar için, borçlunun sahip olduğu banka hesaplarına elektronik haciz koyulabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?