Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Kredi Kartı Otomatik Ödeme Talimatı

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.07.2019 Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Kredi kartı otomatik ödeme talimatı; fatura, prim ve kredi kartı borcu gibi periyodik olarak gerçekleştirilen ödemeler için bankanızın düzenli para transferi yapmasını sağlar.

Kredi Kartı Otomatik Ödeme Talimatı
Talimat oluşturduğunuz ödemeler, başka bir işlem yapmanıza gerek kalmadan bankanız tarafından düzenli olarak gerçekleştirilir.

Kira ve prim gibi ödemelerin yapılacağı tarih, müşteri tarafından belirlenebilir. Fatura gibi ödemelerde ise son ödeme tarihi otomatik olarak algılanır ve bu tarihten önce ödemeler gerçekleştirilir. Kredi kartı otomatik ödeme talimatı, çok sayıda farklı fatura ödeyen veya düzenli para transferi yapması gereken kişiler için büyük bir kolaylık sağlar.

Kredi Kartı İle Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir?

Kredi kartı otomatik ödeme talimatı oluşturma işleminin birkaç yolu vardır. Banka şubeleri ve ATM’ler bu hizmeti sunmaktadır. Şahsen şube veya ATM’ye gitmeden oluşturulabilmesi, bu işlemin en büyük kolaylıklarından biridir. Bunun için çağrı merkezi aranabilir veya daha kolay alternatifler olan bankaların internet şubeleri ve mobil bankacılık uygulamaları kullanılabilir.

Mobil bankacılık hesabınıza giriş yaptıktan sonra birkaç kısa adımda talimat işlemlerine ulaşabilirsiniz. Otomatik ödeme talimatı oluşturma sayfasını genellikle “Ödemeler” şeklinde adlandırılmış olan menüden bulabilirsiniz. Burada yapacağınız ödeme türünü seçtikten sonra transferin yapılacağı kurum ve abone numarası bilgilerini girmeniz gerekecektir. Eğer transfer fatura için yapılacak ise son ödeme tarihleri otomatik olarak algılanır ve talimat oluşturulur. Aynı menüden otomatik ödeme talimatı sorgulama işlemi de gerçekleştirilebilir. Vermiş olduğunuz otomatik ödeme talimatları bu menüde karşınıza çıkacaktır. Bu birkaç kolay adım sonrasında kredi kartı ile otomatik fatura ödeme talimatı işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin Yapı Kredi, kredi kartı otomatik ödeme talimatı oluşturmak için kolay bir arayüze sahiptir. Yapı Kredi Mobil’den ana menüdeki “Ödemeler” bölümüne giriş yapılır. Bu sayfada, “Yeni Otomatik Ödeme Talimatı” seçilir. Talimat oluşturmak istediğiniz fatura türü seçildikten sonra ödemenin yapılacağı kurum seçimi yapılır. Ardından ödemeyi hangi hesaptan yapmak istediğinizi ve ödeme araçlarını seçeceğiniz bir ekran karşınıza çıkacaktır. Tercihlerinizi yaptıktan sonra bilgilerinizi teyit eden bir sayfayla karşılaşırsınız ve talimat işleminiz tamamlanmış olur. Pek çok bankada benzer adımlar izlenir. Garanti kredi kartı otomatik ödeme talimatı oluşturmak için de benzer adımları takip edebilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatı Vermek Ücretli midir?

Pek çok kurum, fatura ödemelerini düzenli alabilmek için çeşitli teşvik mekanizmalarına başvurur. Bankalarla kurumlar arasında yapılan kredi kartı ile fatura ödeme anlaşmaları da bu teşvik mekanizmalarından biri olarak kullanılmaktadır. Bu doğrultuda çoğu fatura ödeme talimat işlemi için ücret alınmaz. Yine de vereceğiniz talimatın ücretli olup olmadığı bankanız ile ilgili kurum arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişir. Ayrıca kira ve prim gibi diğer ödemeler için talimat oluştururken bazı kesintiler yapılabilir. Talimat oluştururken bu işlemin ücretli olup olmadığıyla ilgili bankanız sizi bilgilendirir. Bu bilgiler ışığında bir talimat oluşturmadan önce otomatik ödeme talimatından ücret almayan bankalar konusunda araştırma yapmanız faydalı olur. Zira bankaların birinde ücretli olan bir işlem diğerinde ücretsiz veya daha uygun fiyatlı olabilir.

Otomatik Ödeme Talimatı Bankalara Göre Değişiklik Gösterir mi?

Otomatik ödeme talimatı, bankalara göre değişiklik gösterebilir. Bu değişiklikler olası ücretleri kapsadığı gibi belli kurumların bankanızla anlaşmalı olup olmaması ile ilgili de olabilir. Su faturasından düzenli havale işlemlerine sayısız otomatik ödeme talimatı seçeneği bulunur. Bunların tümüne tek banka aracılığıyla yanıt bulmak zor olabilir. Örneğin bir üniversite öğrencisiyseniz ve KYK yurt ödemesi için talimat oluşturmak isterseniz, bunu yapabileceğiniz başlıca banka Ziraat Bankası olacaktır. Elbette diğer bankaların da bu hizmeti sunması mümkündür. Yine de eğitim ve sigorta primi gibi resmi kuruluşlara yapılacak ödemeler için sıklıkla tercih edilen yöntem Ziraat Bankası kredi kartı otomatik ödeme talimatı vermektir. Bu sayede ödeme tarihlerini takip etmenize gerek kalmaz. Öte yandan ekonomik planlarınızın değişmesi durumunda Ziraat Bankası kredi kartı otomatik ödeme talimatı iptali de oldukça kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Bankadan bankaya değişmeyen tek talimat türüyse kredi kartı borcu ödeme talimatlarıdır diyebiliriz. Eğer bir kredi kartınız varsa, bunun asgari veya tam ödeme tutarını vereceğiniz talimatla düzenli şekilde ödeyebilirsiniz. Örneğin eğer müşterisiyseniz, Garanti kredi kartı borcu otomatik ödeme talimatı vererek son ödeme tarihinden önce borç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Birden Fazla Bankadan Otomatik Ödeme Talimatı Verilir mi?

Bir fatura için birden fazla bankadan otomatik ödeme talimatı vermek mümkün değildir. Eğer bir fatura için hâlihazırda bir bankaya tanımlı talimatınız varsa, başka bir bankadan vereceğiniz talimat işleme alınmaz. Örneğin elektrik faturanız için Kuveyt Türk kredi kartı otomatik ödeme talimatı verdiyseniz bu fatura için TEB kredi kartı otomatik ödeme talimatı oluşturamazsınız.

Dikkat edilmesi gereken bu nokta havale gibi transferler için geçerlidir. Düzenli olarak yaptığınız bir havale işlemi için talimat oluşturduysanız, aynı talimatı başka bir bankada yenilediğinizde iki işlem de gerçekleşecektir. Kişiye havale gibi transferlerde talimat oluştururken çakışmaları kontrol eden bir mekanizma olmadığı için dikkatli olunması önerilir.

Otomatik Ödeme Talimatı İle Hangi Ödemeler Yapılabilir?

Talimat ile yapılabilecek ödemeler, kişi ve kurum arasında düzenli olarak yapılan transferlerin çoğunu kapsar. Bu transfer çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fatura ödemeleri: İş yeri veya konutların abone olduğu servislerin faturaları ve cep telefonu gibi bireysel tüketim faturaları için otomatik ödeme talimatı oluşturmak mümkündür. Su, doğalgaz, elektrik, internet ve telefon hizmet sağlayıcılarının büyük çoğunluğu bankalarla otomatik ödeme talimatı noktasında anlaşması bulunan kurumlardır.
  • Kira ödemeleri: İş yeri veya konutların kirası, her ay düzenli olarak otomatik ödeme talimatı oluşturularak ödenebilir. Bu ödeme türüne bazen otomatik ödemeler sayfasından ulaşamayabilirsiniz. Genellikle para transferi başlığında “Düzenli Havale veya EFT talimatı ver” seçeneğini görürsünüz. Transfer edilecek olan ücretin alınacağı hesabı seçtikten sonra aktarılacak hesap bilgilerini ve aktarım tarihlerini girerek otomatik ödeme talimatı oluşturabilirsiniz.
  • Kredi kartı borcu ödemeleri: Kredi kartı borçları, genellikle kendiliğinden otomatik ödeme talimatlı şekilde gelir. Bu sayede bütün borç tutarını, asgari tutarı veya kendi belirlediğiniz miktarı ödeyebilirsiniz.

Kredi Çekerken Otomatik Ödeme Talimatı Vermek Zorunlu mudur?

Kredi çekme aşamasında bir geri ödeme planı da oluşturulur. Bu planla kredinin geri ödemesinin hangi vadede ve ne miktarda gerçekleşeceği belirlenir. Bazı bankalar otomatik ödemeli planı kredi vermek için şart koşarken kimi bankalarda böyle bir şart bulunmayabilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi, kredi çekmeyi düşündüğünüz bankalara danışarak edinebilirsiniz.

Hesabınızda Para Yoksa Otomatik Ödeme Talimatı Çalışır mı?

Eğer ödemelerin çekilmesi için tanımladığınız hesap bir banka kartıysa ve ödeme tutarını karşılayacak kadar bakiyeniz yoksa ödemeniz gerçekleşmez. Ayrıca talimatı eğer bir kredi kartına tanımladıysanız ve kartınızdaki bakiye yetersizse de ödeme yapılmaz. Bu gibi durumlarda genellikle bankanız sizi SMS veya e-posta gibi kanallar aracılığıyla bilgilendirir.

Artı Para İle Otomatik Ödeme Talimatı

Hesabınızda para olmaması hâlinde bile ödemelerin gerçekleşmesi Artı Para (KMH) ile mümkündür. Bunun için vadesiz hesabınıza ek olarak bir Kredili Mevduat Hesabı (KMH) açtırmanız gerekir. Bu hesap kredi kartı gibi çalışır ve size ileri vadede borç olarak yansıtılır.

Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl İptal Edilir?

Otomatik ödeme talimatı iptal etme işlemi, tıpkı talimat oluşturmak gibi oldukça basittir. Talimatı, oluşturduğunuz kanallar aracılığıyla iptal edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çağrı merkezi, şube veya çevrimiçi bankacılık hizmetleri aracılığıyla var olan işlemlerinizi de iptal edebilirsiniz. Kredi kartı otomatik ödeme kapatma işlemleri ile ilgili ayrıca bankanıza danışabilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatının Avantajları Nelerdir?

Bu işlemin sağladığı en büyük avantajlardan biri, fatura veya kredi kartı borcu gibi ödemelerin son ödeme tarihinin kaçırılmasını engellemektir. Böylece kesinti ya da faiz gibi problemlerin önüne geçilir. Siz aksini belirtmedikçe ödemeler her ay gününde gerçekleştirilir. Kredi kartı otomatik ödeme talimatı iptali de kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Ayrıca bazı bankalar farklı otomatik ödeme talimatı avantajları sunar. Örneğin bazı bankalar, yıllık kart aidatı muafiyeti şeklinde otomatik ödeme talimatı kampanyası gerçekleştirir. Bankanızın kampanyalarını inceleyerek bu gibi fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatının Dezavantajları Nelerdir?

Kısıtlı bakiyeniz olması durumunda varlıklarınızı öncelikle dağıtmak isteyeceğiniz yer faturalardan farklı olabilir. Bu durumda talimatı iptal etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca su ve elektrik gibi bazı aboneliklerin iptal işleminde öncelikle otomatik ödeme talimatını iptal etmiş olmanız gerekir. Aksi takdirde abonelik iptal işlemleriniz aksayabilir. Bu işlemin avantajları, dezavantajlarından oldukça fazladır. Bu nedenle birçok kullanıcı tarafından sıklıkla tercih edilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!