hangikredi.com

Banka, Kredi Ödemesi İçin Hesabımdaki Parayı Çeker mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.11.2018 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023

Bankaların sunduğu bireysel kredi ürünleri nakit ihtiyacımızı çözmek ve yüksek tutarlı satın almaları taksitle ödeme olanağı tanısa da taksitlerin ödenemediği durumlar olabiliyor.

Banka, Kredi Ödemesi İçin Hesabımdaki Parayı Çeker mi?
Kredi borcunun ödenmemesi ise çeşitli yaptırımlara neden oluyor.

Bankalar, kredi taksitlerini tahsil ederken hesapta bulunan parayı çekmek gibi farklı uygulamalara başvurabilir.

Nakit ihtiyaçlarınızı bankaların sunduğu farklı kredili ürünler ile karşılamanız mümkündür. Buna karşılık çektiğiniz parayı faizi ile geri ödemeniz gerekir. Kredi ödemelerinizi şubeden, ATM’den ya da hesabınızdan yapabilirsiniz. Bununla birlikte otomatik ödeme talimatı verip kredinizin düzenli olarak ödenmesini de sağlayabilirsiniz. Fakat bu durumda banka, size önceden haber vermeksizin hesabınızdaki parayı kredi ödemesi için çeker.

Ev ve araba almak, ticari yatırımlar yapmak, kişisel ihtiyaçları karşılamak ya da borç ödemek için bankalardan kredi çekebilirsiniz. Kredi çekerken karşılamanız gereken bazı şartlar vardır ve başvurunuz onaylandığında kullandığınız krediyi faiziyle ödemeniz gerekir. Bu ödeme taksitler hâlinde olduğu için size kolaylık sağlanır. Dilerseniz banka hesabınız ya da kredi kartınız üzerinden otomatik ödeme talimatı ile bankanın kredi ödemesi için hesabınızdaki parayı çekmesine izin verebilirsiniz.

Banka, Hesabımdan Otomatik olarak Para Çekebilir mi?

Bankadan çektiğiniz krediyi geri ödemek için otomatik ödeme talebinde bulunmadıysanız ya da sonradan otomatik ödeme talimatı vermediyseniz, banka hesabınızdan para çekemez. Kredi çekerken otomatik ödenmesini kabul ettiğinizde, aynı bankadaki hesabınızdan para çekilir. Bankaların başka hesaplarınızdan para çekebilmesi için yasal bir sürecin olması şarttır.

Bankanın hesabınızdan para çekebilmesi için söz konusu hesabınızın aynı bankada olması gerekir. Eğer kredi sözleşmenizde bankanın hesabınızdan para çekebileceği ile ilgili bir madde varsa bu parayı çekebilir. Paranın çekilebilmesi ve kredinin otomatik olarak ödenmesi için ise hesabınızda yeterli bakiye olmalıdır. Bu yüzden kredi çekerken imzalayacağınız kredi sözleşmesini dikkatle incelemeli ve banka personelinden bilgi almalısınız.

Otomatik ödemeyi kabul ettiyseniz hesabınızda her zaman para bulunmasına dikkat etmelisiniz. Aksi hâlde borcunuz ödenmez ve gecikmeye girer. Fakat bazı bankalar, kredinize bağlı bir hesap tanımlar ve parayı hesabınıza geç yatırsanız bile, birikmiş borcunuz da dahil olmak üzere parayı çeker. Bu durumda da gecikme faizi ödemeniz gerekeceğini unutmamalısınız. Gecikme faizi dışındaki durumlar hakkında bilgi almak için “Kredi Taksitleri Geç Ödenirse Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atmalısınız.

Eğer bir banka hesabı açmak istiyorsanız HangiKredi üzerinden mevduat faiz oranları hakkında bilgi edinerek hesabınızda birikim de yapabilirsiniz.

Banka Hesapta Bakiye Olmadan Çekim Yapar mı?

Banka hesabınızda kredi tutarı için yeterli bakiye ya da kredi kartınızda yeterli limiti yoksa banka para tahsil edemez. Yeterli miktarda tutar olduğunda banka geçmiş ödemeleri de alır. Bununla birlikte eğer kredili mevduat hesabı kullanıyorsanız ve kredi ödemelerinizi bu hesaba bağlamış durumdaysanız, hesabınızda bakiye olmasa bile banka para çeker. Eğer kredili limitiniz yeterliyse çekim yapılır ve bu size borç olarak yansır.

Başka Hesaplarımdaki Para Kredi Ödemesi İçin Çekilir mi?

Banka, kredi ödemesi için otomatik ödeme izni verdiğiniz hesap dışındaki bir hesaptan para çekemez. Kredi ödemeniz onay verdiğiniz hesaptan tahsil edilir. Ödeme geciktiğinde ise ilgili hesaba sonradan giren bakiyeden, geçmiş borcun tamamı çekilir. Bu gecikme yasal sınırları aşarsa, yasal takip süreci başlar.

Eğer kredi borcunuzu 3 dönem, yani 90 gün boyunca ödemezseniz yasal takibe girersiniz. Yasal takip sürecinde banka sizden parayı farklı yöntemlerle tahsil etmeye çalışır. Bu yöntemlerden biri maaş haczidir. Maaş haczi kararı çıktığında, maaşınızı hangi bankadan aldığınız fark etmeksizin hesabınızdan para çekilebilir. Dolayısıyla gerekli şartlar oluştuğunda bankanın, diğer bankalardaki hesaplarınızdan para çekmesi de mümkündür. Ayrıca tüm hesaplarınıza bloke konulabilir ve paranız çekilmese bile siz de hesabınızdaki bakiyeyi kullanamazsınız.

Kredi Kartı Borcu İçin Banka Hesabımdan Para Çeker mi?

Bankaların kredi kartı borcunuz için hesabınızdan para çekme şartları da kredi ödemelerinde olduğu gibidir. Eğer otomatik ödeme talimatı verirseniz her ay hesabınızdan kredi kartı borcunuz kadar para çekilir. Borcunuzun son ödeme tarihi size e-posta ve SMS gibi yöntemlerle bildirileceği için paranın ne zaman çekileceğini bilirsiniz. Bunun dışında yine yasal süreçler dahilinde hem aynı bankada hem de farklı bankada bulunan hesaplarınıza bloke konulması ya da para çekilmesi ihtimaller arasındadır.

Otomatik ödeme talimatı vermeniz sizin için avantajlıdır fakat bu süreci dikkatle yönetmelisiniz. Eğer otomatik ödeme talimatı verdiyseniz ilgili hesabınızda sürekli para bulundurmalısınız. Aksi hâlde doğabilecek riskleri “Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?” başlıklı yazımızdan öğrenebilmeniz mümkündür.

Maaş hesabınıza her ay düzenli olarak para gireceği için bu hesap, otomatik ödeme talimatları için idealdir. Ayrıca düzenli ödemeler kredi notunuzu yükseltir ve daha sonraki bankacılık işlemlerinde avantajlı olursunuz.

HangiKredi aracılığıyla online kredi kartı başvurusu yapabilir ve otomatik ödeme talimatı vermek için de kullanabileceğiniz bir karta sahip olabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?