Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Gelir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.07.2019 Güncelleme Tarihi: 28.02.2024

Günümüzde hem dünyada hem de ülkemizde sıklıkla kullanılan ödeme araçlarından birisi olan kredi kartı hakkında merak edilen birçok şey bulunuyor.

Kredi Kartı Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Gelir?
Bunlardan en önemlisi de kredi kartı üzerindeki numaralar ne anlama gelir sorusu. Biz de bu yazımızda sizlere bu numaraların hepsinin tek tek ne anlama geldiğini anlatacağız. 

Kredi kartı numarası tek bir numaradan oluşmamakta. Kartların hem ön yüzünde hem arka yüzünde kredi kart numaraları yer almakta. Bu numaraların hepsinin de farklı bir anlamı ve işlevi var.

Kredi Kartının Ön Yüzündeki Numaraların Anlamı

Az önce de belirttiğimiz gibi kredi kartı numaraları hem ön yüzde hem de arka yüzde bulunmaktadır. Peki ön yüzdeki kart numarası nedir ne anlama gelir? Kredi kartlarının ön yüzünde 16 adet rakam bulunur. Bu rakamlardan ilk rakam kartın hangi ödeme sistemini kullandığını anlatır. Örneğin Visa ve Mastercard numaraları birbirinden farklıdır. Eğer kredi kartı no 4 rakamı ile başlıyorsa Visa, 5 rakamı işe başlıyorsa da Mastercard ödeme sistemine aittir.

İlk Rakamına Göre Kredi Kartı Türleri

Kartın üzerindeki ilk rakam kartın kullandığı ödeme sistemini gösterir. Bu rakamların anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 1 ve 2 rakamları varsa: Havayolları kartı
  • 3 rakamı varsa: Eğlence sektörü ve seyahat sektörü
  • 4 ve 5 rakamı varsa: Finansal kuruluş ve banka kartı
  • 6 rakamı varsa: Banka kartı ve ticari kart
  • 7 rakamı varsa: Petrol sektörü kartı
  • 8 rakamı varsa: Telekomünikasyon sektörü kartı
  • 9 rakamı varsa: Uluslararası kart

Kolay kredi kartı veren bankalar ile ilgili yazımızı inceleyerek hangi kredi kartını daha kolay alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kart Üzerindeki İlk 6 Haneden Sonraki Sayılar Ne Anlama Gelir?

Bununla beraber ön yüzeydeki ilk 6 rakam, kartın hangi banka tarafından verildiğine işaret eder. Bu numaranın adı BIN yani Bank Identification Number’dır.

Kartların türlerini şu şekilde listelememiz de mümkün olacaktır:

  • 34xx xx, 37xx xx: Amex kartlarıdır.
  • 4xxx xx: Visa kartlarıdır.
  • 51xx xx – 55xx xx: Mastercard kartlarıdır.
  • 6011xx, 644x xx, 65xx xx: Discover kartlarıdır.

Tüm bu kartlarda 3 ve 4. rakamlar kartın tipini belirlemektedir. Yani kişisel mi ticari mi olduğunu buradan anlarız. Bununla beraber 5 ve 11. sayı arasındaki dizi hesap numarasıdır, 12, 13 ve 14. sayılar ise kartın hesap numarasını anlatmaktadır. 5-17 arasındaki sayılar banka tarafından kişiye özel tanımlanır. Son rakam da kartın kontrol numarasıdır. Buna Check Digit adı da verilmektedir. Kredi kartı üzerindeki ilk 6 haneden sonraki rakamlar yani kalan 9 rakam, müşterinin hesap numarasını belirtmektedir. Bu numara banka tarafından belirlenir ve kişiye özeldir.

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi

Kartın ön yüzeyinde ayrıca xx/xx şeklinde bir rakam dizisi daha bulunmaktadır. Bu rakam dizisi kart son kullanma tarihi belirlemek için vardır. Rakam ay/yıl şeklinde yazmaktadır. Örneğin 09/24 yazıyorsa 2024 yılının Eylül ayında kartın kullanım süresi bitecek demektir.

Kredi Kartının Arka Yüzündeki Sayıların Anlamı

Kredi kartlarının arka yüzünde manyetik okuyucu bulunmaktadır. Bu manyetik okuyucunun üzerinde bazı rakamlar yer alır. Bu rakamların son üç hanesi güvenlik amacıyla kullanılan rakamlardır. Örneğin kullanıcılar sürekli CVC nedir, CVV Kodu nedir sorularını sorar. Bunların ise türleri şöyle:

  • Card Validation Code (CVC): Mastercard ödeme sistemini kullanan bankalar kullanır.
  • Card Identification Code (CID): Visa ödeme sistemini kullanan bankalar kullanır.
  • Card Validation Value (CVV): Amex ödeme sistemini kullanan bankalar kullanır.

Bu kodlar sayesinde online bir biçimde güvenilir alışveriş yapmak mümkün olmakta.

Kredi Kartı Numarasını Başkası Biliyorsa Ne Yapmalısınız?

Eğer başkaları kredi kartı numaranızı biliyorsa, o kişilere kredi kartı numaranızı verdiyseniz ve bu durumdan ötürü kendinizi güvende hissetmiyorsanız mutlaka kredi kartını iptal ettirmeli ve yenisini çıkarmalısınız. Eğer güvendiğiniz biriyle visa kart numarası ya da mastercard numarası paylaştıysanız, harcamalarını takip etmeniz mümkün olur ama her zaman için birisiyle kart no paylaşmak yerine sanal kart numarası paylaşmanız daha sağlıklı ve güvenilir olacaktır.

Kredi Kartı Değişikliği Sırasında Kart Üzerindeki Numaralar Değişir mi?

Kredi kartı değişikliği yaptıysanız, yenilenen kartınız üzerindeki numaralar da değişecektir. Bunun amacı güvenliği sağlamaktır.

Sanal Kart ve Ek Kart Numaraları Asıl Karttan Farklı mıdır?

Sanal kart numarası ve ek kart numarası, asıl kredi kartı numarasından farklıdır. Çünkü numaralar aynı olursa farklı amaçlarla kullanımda bir anlamı kalmayacaktır. Fakat yine de yapılan tüm harcamalar asıl kart üzerinden ücretlendirilir. Tüm bu detayları "Sanal kart nedir?" ve "Ek kart nedir?" yazılarımızdan öğrenebilirsiniz.

Kart Değişiminden Ücret Alınır mı?

Kredi kartı değişimi konusunda herkesin yılda 2 kere ücretsiz yenileme hakkı var . 2 seferden fazla yenilemelerde kullanıcılara ücret yansıtılır. Kredi kartı aidatı konusu bu ücretlendirme ile karıştırılmamalıdır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

3 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?