Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

CVV Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.06.2019 Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

Günümüzde internetin en çok kullanıldığı alanlardan biri şüphesiz online alışveriş, e-ticaretin tüm dünyada yaygın hâle gelmesiyle pratik ve güvenli ödeme yöntemleri daha çok rağbet görmeye başladı.

CVV Nedir?
Kredi kartı gerek online gerekse fiziksel alışverişlerde en çok kullanılan ödeme yöntemidir. Hâl böyle olunca kredi kartlarının güvenli bir kullanıcı deneyimi sunması büyük önem taşıyor. Güvenli online alışverişin anahtarı CVV kodu, pek çok tüketici tarafından tam olarak bilinmiyor. HangiKredi olarak kart şifrenizi paylaşmadan internetten güvenli şekilde alışveriş yapmanıza imkân tanıyan CVV koduna dair merak edilen tüm soruları yanıtladık.

Kredi Kartlarındaki Gizli Şifre: CVV Kodu Nedir?

Card Validation Value; yani CVV kodu, Türkçede “Kart Doğrulama Değeri” olarak karşılık bulan bir kavram. 2001 yılından bu yana hayatımızda olan CVV kodu, kredi kartı güvenlik kodu olarak da düşünülebilir. Söz konusu numaralar, dolandırıcılığın önlenmesi açısından oldukça önemlidir. İnternet üzerinden alışveriş yapan bir tüketicinin kart kullanarak ödeme sağladığında işlemin hileli olmadığından emin olmak adına bazı prosedürler uygulanır. CVV kodu, bu yönüyle kritik bir önem taşır.

CVV kodunun kullanım alanı denince akla ilk e-ticaret gelse de söz konusu şifrenin farklı işlevleri de mevcut. Bu kod, mesafeli alışverişlerde ve TL yükleme işlemlerinde de kullanılabiliyor. Dolandırıcılık faaliyetlerini durdurmak adına mühim bir önlem olan bu kod, fiziksel alışverişlerde veya ATM’lerde kullanılmıyor.

Kartlarda Bulunan CVV Kodu Türleri Nelerdir?

İnternetten alışveriş yaparken sıkça rastladığımız CVV ve CVC kodları, aslında aynı anlama geliyor. Buradaki farklılık, kart şirketlerinin tercih ettiği isimler ile alakalıdır. CVV1 ve CVV2 kodları ise doğrulama işlemlerinde kullanılsa da birbirlerinden farklıdır. Aşağıdaki tablodan CVV ve CVV2 arasındaki farkları ve benzerlikleri inceleyebilirsiniz.

Kartların manyetik şerit kısmına basılır. Kartın arka yüzünde bulunur.
3 hanelidir. Amex kartlar hariç 3 hanelidir.
Fiziki POS işlemlerinde kullanılır. E-ticaret işlemlerinde doğrulama için kullanılır.
Fiziki işlemlerde mutlaka doğrulanmalıdır. Tekrarlanan işlemler, doğrulama yapılmadan da onaylanabilir.

Her iki kodun da üretme algoritması birbirinden farklıdır. Doğrulama aşamalarının ise benzer olduğu söylenebilir. Manyetik işlem yapılırsa CVV, e-ticaret işlemi yapılırsa CVV2’nin doğrulanması aradaki temel farkı oluşturur.

Bir Kredi Kartında CVV Kodu Nerede Yazar?

Kredi kartı CVV bulmak için tek yapmanız gereken kartı elinize almaktır. CVV kodu kredi kartlarının arka yüzünde imza bandının üstünde yer alır. Genellikle beyaz alan bu bandın en sonunda yer alan 3 haneli numara CVV kodu yani banka kartı güvenlik kodudur.

cvv

CVV kodu, kredi kartının arkasında yer alan imza bandının üstünde çoğu zaman tek başına yer alır. Tabii bazen kredi kartı üzerindeki numaraların sayısı daha fazla da olabilir. Eğer imza bandının üzerinde 3’ten fazla rakam varsa yine dikkate almanız gereken en sondaki 3 rakamdır.

Bazen CVV yerinde CID ya da CVC de yazabilir. Bu durum, kartı sunan firmaya göre değişiklik gösterir. Örneğin; Visa kartlarda CVV yazarken MasterCard firmasının sunduğu kartlarda CVC yazar. Bu bilgiler ışığında kredi kartı CVV kodu öğrenmek oldukça kolay hâle gelir.

CVV Kodu Online İşlemlerde Güvenliği Nasıl Sağlar?

CVV kodu, online alışverişlerde maksimum güvenliği sağlamak için kullanılıyor. Telefonunuza gelen SMS yoluyla iletilen bir kod olduğundan kredi kartı dolandırıcılık

faaliyetlerinin önüne geçmek mümkün olur.

Online alışverişiniz sırasında satın alma işlemini gerçekleştirebilmek için kredi kartının ön yüzünde yer alan kredi kartı numarası, kart sahibinin adı, kartın son kullanma tarihi gibi bilgileri alışveriş yaptığınız siteye vermeniz gerekir. Alışverişi tamamlayabilmek için nasıl fiziki alışverişlerinizde kartınızın şifresini girmeniz gerekiyorsa online alışverişlerde de bir şifre girmeniz gerekir. CVV kodu, bu noktada şifre işlevi görür.

CVV Kodu Olmadan İşlem Yapmak Mümkün müdür?

Sanal alışverişlerde kredi kartı güvenliği oldukça büyük önem taşıyor. İnternetten yapılan tüm alışverişlerde CVV kodunu girmeniz talep edilir; zira bu şifre güvenli bir alışveriş için olmazsa olmaz kontrol mekanizmasıdır. Alışveriş aşamasında CVV kodunun girişini yapmadığınız takdirde kart sahibi olduğunuzu kanıtlamanız mümkün olmaz.

Güvenli Kredi Kartı Kullanımı için CVV Kodu Nasıl Korunur?

Kartınızın üzerinde yer alan CVV kodunun kötü niyetli kişilerin eline geçmesini önlemek için bazı hususlarda dikkatli olmalısınız. Bu kod, dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmak için tek başına yeterli olmaz. Ancak kart bilgilerinizin yanı sıra CVV kodunuz da ele geçirilirse kartınız başkaları tarafından kullanılabilir.

Kredi kartınızın güvenliğini sağlamak adına kartınızı kaybetmeniz veya çaldırmanız hâlinde en kısa sürede bankanızla iletişime geçmelisiniz. Yalnızca kredi kartı güvenlik kodunu değiştirmek henüz mümkün değil. Fransız bir dijital güvenlik şirketinin geliştirdiği özel bir teknoloji sayesinde kartların CVV kodu her saat başı değişiyor. Bu tür güvenlik önlemleri tüm dünya tarafından ilgi gördüğünden giderek yaygınlaşması bekleniyor.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

9 Oy

-

3,22 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?