hangikredi.com

Kredi Kartı Aidatı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.06.2019 Güncelleme Tarihi: 9.02.2024

Gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası hâline gelen kredi kartları, doğru kullanıldığı takdirde pek çok avantajı da beraberinde getirir.

Kredi Kartı Aidatı Nedir?
Elbette kart sahiplerinin bazı hususlarda bilinçli olması son derece önemli. Kredi kartı kullananların dikkat etmesi gereken önemli noktaların başında kart aidatları geliyor. HangiKredi olarak bu yazımızda kredi kartı aidatıyla ilgili merak edilen noktalara değindik.

Kredi Kartı Aidatı Hakkında Ne Bilmelisiniz?

Kredi kartı aidatı, bankaların tüketicilere sunduğu kredi kartları için talep ettiği yıllık ücrettir. Bu bedel, kartın kullanıldığı süre boyunca tüketiciye yansıtılan ve bankanın operasyonel maliyetlerini karşılayan bir üyelik aidatıdır. Ayrıca finans kuruluşlarının sunduğu aidatsız kredi kartları da mevcuttur. Pek çok banka müşterisi kredi kartlarının kampanya, indirim ve puan fırsatlarından yararlanabilmek için aidatlı kredi kartlarını tercih eder.

Aidatsız Kredi Kartlarını İncele

Bankalar, tüm yıl boyunca kredi kartı için kurguladığı kampanyalara karşılık tüketiciden söz konusu aidatı talep eder. Kredi kartı aidatı, kullanıcıya sağlanan imkânların, kampanyaların ve sigorta gibi ek hizmetlerin maliyetini karşılamak amacıyla talep edilir. Bilinçli bir tüketici olarak kredi kartı başvurusu yapmadan önce konuya dair bazı yasal durumları bilmenizde fayda var.

  • Kart veren kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı ürünü sunmak zorundadır. Ancak kredi kartı aidatı almadıkları kartların taksitlendirme, puan biriktirme, kampanyalardan yararlanma gibi özellikleri bankanın inisiyatifindedir.
  • Banka kartları ve sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınmaz.
  • Kredi kartı aidatının alınabilmesi için tüketicinin borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımı beklenir. Yani kredi kartı alıp hiç kullanmadıysanız sizden aidat talep edilmez.
  • Kredi kartı iptal talepleri, ilgili kredi kartıyla ilişkilendirilen herhangi bir borç bakiyesi bulunması nedeni ile reddedilemez. Kredi kartı ekstresindeki borç bakiyesine rağmen iptal edilen kartlarının tahsilat dönemlerinde yıllık üyelik ücreti alınmaz.

Kart seçiminde ve kullanımında bu bilgiler ışığında daha bilinçli kararlar verilebilir. Aidat miktarını, sağlanan hizmetleri, avantajları ve maliyetleri dikkate alarak ihtiyaçlarınıza en uygun kredi kartını belirlemeniz mümkün olur. Mevcut kartınızı kullanmak istemiyor ya da değiştirmeyi düşünüyorsanız “Kredi Kartı Kapatma” isimli yazımızdan faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kullanılmayan Kredi Kartının Aidatı Ödenir mi?

Bankalar, kredi kartı aidatlarında farklı prosedürler uygulayabilir. Özellikle aktif olarak kullanılmayan kredi kartları için birtakım muafiyetler söz konusu olabilir. Bu konuya ilişkin iki önemli nokta var:

  • Kredi kartınızı aldıktan sonra 180 gün boyunca kullanmadığınız takdirde aidat ödemezsiniz.
  • Kredi kartınızı kullanmaya 180 gün boyunca ara verirseniz kartınız hareketsiz kabul edilir ve aidat ödemeniz gerekmez.

Kredi kartınızı kullanmayı düşünmüyorsanız bankanızla iletişime geçerek aidat konusunda bilgi almanız ve muafiyet veya indirim seçeneklerini değerlendirmeniz önerilir. Kredi kartı aidatıyla ilgili politikaları ve şartları bankanızla doğrulamak en güvenilir yöntemdir; zira bankalar arasında farklı uygulamalar olabilir.

Kredi Kartı Aidatları ile İlgili Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Kredi kartı aidatı yasası olarak da bilinen Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa İlişkin Düzenlemeler, konuya ilişkin usulleri ve esasları içerir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmelikte önemli değişiklikler söz konusu. Bunlara kısaca değinecek olursak;

  • Aidat Ödenen Kartı Aidatsız Kartı ile Değiştirme: Yönetmeliğin en önemli kararlarından bir tanesidir. Müşterileri koruyan kart değişimi maddesi, bankaların tepkisini çekse de hala yürürlükte. Bu maddeye göre tüketici hâlihazırda ödemiş olduğu aidatlı kartını aidatsız hâle çevirme özgürlüğüne sahip. Bu talebin bankalar tarafından yerine getirilmesi zorunlu.
  • Aidatsız Kredi Kartı Çıkarma Zorunluluğu: Bu madde ile bankalara aidatsız kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirildi. Bu kartların avantajlı yönleri ise bankaların insiyatifine bırakılmış bir konu.
  • Ek Kartların Aidat Ücretleri: Çıkan yönetmeliğe göre ek kartlardan alınacak aidat bedeli, asıl karttan alınan miktarın yüzde 50’sinden fazla olamaz. Örneğin; ana karttan 50 lira aidat alınıyorsa ek karttan maksimum 25 lira alınabilir.

Kredi kartı aidatlarıyla ilgili değişiklikler ve düzenlemeler zaman zaman bankalar tarafından da yapılabilir. Bu değişiklikler, bankaların politikalarına, rekabet koşullarına ve yasal düzenlemelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kredi kartı aidatlarındaki güncel durumu takip etmek ve bankalarla iletişim hâlinde olmak önemlidir.

Kredi Kartı Aidatı Geri Alınabilir mi?

2014 yılında yapılan düzenleme ile kredi kartı aidatı yasallaştı. Bu düzenlemeye göre yönetmeliğe uyulduğu sürece kredi kartı aidatının iade edilmesi mümkün değil. Aidat ödemek istemiyorsanız bankaların sunduğu aidatsız kredi kartı ürünlerini tercih edebilirsiniz. Yine yönetmeliğin tanıdığı olanaklar sayesinde aidatlı kredi kartı, aidatsız bir alternatifle değiştirilebilir. Aidat dışında kredi kartınızla yaptığınız bir ödemeyi geri almak isterseniz kredi kartı para iadesi seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Banka Ödemekte Olduğum Kredi Kartı Aidatını Geri Vermek Zorunda mı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yönetmelikte yaptığı düzenleme ile kredi kartı aidatları yasal duruma geldi. Dolayısıyla kredi kartı aidatı iptal ettirmek, artık kolay kolay mümkün olmuyor. Aidatın iadesi için ilgili mahkemeler tarafından yönetmeliğin iptal edilmesi gerekiyor. Yönetmelik tarihinden önce alınan kredi kartı aidatlarını aidatları içinse durum biraz daha farklı. Konuya ilişkin Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvurular, genelde tüketicinin lehine sonuçlanıyor. Bu noktada aidatın tüketicinin bilgisi dışında tahsil edildiği ispatlandığı takdirde söz konusu tutarın iadesi mümkün olabiliyor.

Aidatsız Kredi Kartı Nedir?

Geleneksel kredi kartlarının neredeyse tamamından aidat adı altında bir ücret talep edildiğine değinmiştik. Aidatsız kredi kartlarında ise böyle bir ücret söz konusu değil. Bu alternatif, müşterilere kart kullanımıyla ilgili maliyetleri azaltma ve ek bir masraf olmaksızın avantajlardan yararlanma imkânı sunar. Tercih edebileceğiniz aidatsız kredi kartı ürünlerinden bazıları şunlar:

Garanti BBVA Bonus Flexi Card
Akbank Axess Free
Şekerbank Şeker Kart
Enpara.com Kredi Kartı
TEB Bonus Kart
İş Bankası Maximum Aidatsız Kart
QNB Finansbank CardFinans Fix

Aidatsız kredi kartı başvurusu yapmak isteyen tüketiciler, bankaların sunduğu farklı kart seçeneklerini karşılaştırarak en uygun olanı değerlendirebilir. Kartın aidatsız olmasının yanı sıra faiz oranlarına, kampanyalara, limitlere diğer özelliklere de dikkat etmek önemlidir. Bu şekilde kişisel finans ihtiyaçlarınıza en uygun kartı seçmeniz mümkün olur.

Sanal Kartlar ve Banka Kartları Ücretli midir?

Sanal kredi kartı, genellikle ek bir ücret olmadan sunulan bir hizmettir. Bu kartlar, online alışverişlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kullanıcının gerçek kredi kartı bilgilerini paylaşmadan güvenli bir şekilde ödeme yapmasını sağlar. Sanal kart, başka bir karta bağlı olarak açıldığından ücretli değildir. Mevduat hesabınıza bağlı olarak verilen banka kartının ise ücretli olup olmaması finansal kurumlara göre değişiklik gösterir.

Sanal kartlarda ve banka kartlarında genellikle daha az miktarlarda veya hiç aidat talep etmeme durumu söz konusudur. Ancak kart aidatı politikaları bankadan bankaya ve kart türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı bankalar sanal kartlar veya banka kartları için yıllık aidat talep etmezken bazıları ise belirli bir ücret alabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?