Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.06.2019 Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

Kredi kartı kullanıcılarının merak ettiği noktaların başında aidat ödemelerinin yasal olup olmadığı gelir.

Kredi Kartı Aidatı İade Alınabilir mi?
2014 Ekim ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre kredi kartı aidatı yasal hâle getirildi. Peki buna rağmen kredi kartı aidatının iadesi mümkün mü? HangiKredi olarak bu yazımızda kredi kartı aidatı ödemelerine ilişkin yasal düzenlemeleri ve merak edilen tüm ayrıntıları ele aldık.

Kredi Kartı Aidatının Yasal Durumu Nedir?

Kredi kartı aidatı yasal mıdır sorusuna artık net bir cevap verebiliyoruz. Kredi kartı aidatı BDDK’nın çıkarmış olduğu yasa neticesinde yasal hâle geldi. Ekim 2014 yılından önce alınmış olan kredi kartı aidatları, büyük oranda kullanıcılara iade edildi. Ancak iade işlemleri genel olarak yeni yasa çerçevesinde görülmüyor. Bu noktada bankalar kendi inisiyatifleri doğrultusunda hareket ettiği gözlemlenebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yürürlüğe konulan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ uyarınca kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınabilir. Ancak bunun için kredi kartına ilişkin imzalanan sözleşmede kullanıcıdan üyelik ücreti alınabileceğine dair bir ibare bulunması gerekiyor. Aksi takdirde bankaların ücret talep etme hakkı bulunmaz.

Kredi Kartı Aidatları Nasıl Geri Alınır?

Bankalar, kredi kartı aidat kesintilerini 12 ayda bir olmak üzere otomatik olarak gerçekleştirir. Eğer aidat ödemek istemiyorsanız tek yapmanız gereken kart sözleşmesini dikkatlice okumaktır. Sözleşmenizde tarafınızdan üyelik ücreti talep edilebileceğine dair bir madde bulunmuyorsa kredi kartı aidatı iadesi almanız mümkün olacaktır. Özetle ekstrenize tanımlanan aidatı otomatik talimatla ya da fark etmeden ödediyseniz geçmişe dönük olarak itiraz edebilir, ödediğiniz miktarı geri alabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı İtiraz Süreçlerinin Adımları Nelerdir?

Kredi kartı aidatı iptalini sağlamak adına izleyebileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunur. Bunlar; itiraz dilekçesi ile bankaya veya Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak ya da süreci e-Devlet üzerinden yürütmektir. Yazının devamında ödediğiniz kredi aidatlarını nasıl geri alabileceğinize dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Kredi kartı aidatı, iade dilekçesi verilerek geri alınabilir. Öncelikle bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak ücretin iadesine ilişkin talebinizi iletmelisiniz. Bazı bankalar talep doğrultusunda söz konusu süreci sorunsuz olarak yürütür. Kimi bankalarda ise ödenen aidatların iadesi puan veya bonus olarak yapılabilir.

Bankadan olumlu geri dönüş almadığınız takdirde itiraz dilekçesi hazırlamanız gerekir. Bu durumda bankanın genel müdürlüğüne yazılacak olan dilekçeye itiraz veya şikâyet ile ilgili tüm detaylar gerekçeleriyle ve somut olaya uygun ifadelerle eklenmelidir. Sürecin olumsuz ilerlemesi hâlinde devreye giren tüketici hakları, kredi kartı aidatını geri almanıza yardımcı olacaktır. Bunun için Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına dilekçe yazmanız gerekir.

E-Devlet Üzerinden Kredi Kartı Aidatı İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Günümüzde kredi kartı alma, yatırımları yönetme ve daha pek çok finansal işlem için bankaya gitmeye gerek kalmıyor. Benzer şekilde kredi kartı aidatı geri alma e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Bu sayede hiçbir şubeye ya da kuruma gitmenize gerek kalmadan aidat iadesini alabilirsiniz. E-Devlet kredi kartı aidatı iadesi işlemini yapmak için şunlara ihtiyacınız olabilir:

  1. PTT üzerinden alınan bir e-Devlet şifresi
  2. Mail adresi
  3. Kredi kartından kesilen aidatı gösteren dekont

 

Şifre, internet bankacılığı veya mobil imza gibi yöntemlerle sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “TUBİS” yazmanız yeterlidir. Bu şekilde Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilirsiniz. Açılan ekranda gerekli yerlere aidat dekontu, adres, mail ve bankanın vergi numarası gibi bilgileri girerek başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidat İadesinde Tüketicinin Hakları Nelerdir?

Bankalar, müşterilerine yasal olarak kart aidatı olmayan kredi kartı türü sunmak zorundadır. Yani dilerseniz bankanızdan yıllık ücret ödediğiniz kartı aidatsız bir kartla değiştirmesini talep edebilirsiniz. Banka, bu isteği limitten bağımsız olarak gerçekleştirmekle mükelleftir. Ayrıca aidatsız kredi kartları; taksitlendirme, mil ve puan biriktirme gibi olanaklar sunmayabilir. Kredi kartı aidatlarına dair tüketici hakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kart sahibi, aidatlı kredi kartının aidatsız bir kartla değiştirilmesini talep edebilir.
  • Aidatsız kredi kartı seçeneği sunmayan bankaların ücret talep etmeye hakkı yoktur. Buna rağmen ücret talep edilmesi hâlinde kart müşterisi yasal yollarla hakkını arayabilir.
  • Kart sahipleri, aidat konusunda açıkça bilgilendirilmeli ve onayları alınmalıdır. Aksi takdirde aidat iade edilmelidir.

İptal ve iade için dilekçe hazırlama gibi prosedürlerle uğraşmamak adına kredi kartı aidatı almayan bankaların ürünlerini değerlendirebilirsiniz. Yalın kredi kartı seçenekleri, yıllık ücret talep etmeksizin kullanıcılara sunulur. Elbette bu tür kartların birtakım avantajları ve dezavantajları bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kredi Kartı Aidatları ile İlgili Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Genellikle birkaç yılda bir olmak üzere kredi kartı aidatları ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. Tabii bu bağlamda BDDK’nın çıkarmış olduğu yönetmelikte de önemli değişiklikler söz konusu. Bunlara kısaca değinecek olursak;

  • Aidat Ödenilen Kartı Aidatsız Kartı ile Değiştirme: Yönetmeliğin en önemli kararlarından bir tanesidir. Müşterileri koruma açısından son derece önemli olan kart değişimi maddesi, hâlâ yürürlüktedir. Bu maddeye göre kişi hâlihazırda ödemiş olduğu aidatlı kartını aidatsız karta çevirme özgürlüğüne sahip. Bu talep, ilgili banka tarafından yerine getirilmek zorundadır.
    • Aidatsız Kredi Kartı Çıkarma Zorunluluğu: Bu madde ile bankalara aidatsız kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kartın diğer kartlara göre avantajları ise bankalara göre değişebiliyor.
      • Ek Kartların Aidat Ücretleri: Ek kartların aidat ücretleri de oldukça önemli bir konu. Çıkan yönetmeliğe göre ek kartlardan alınacak aidat bedeli, asıl karttan alınan bedelin %50’sinden fazla olamaz. Örneğin; ana karttan 50 lira aidat alınıyorsa ek karttan maksimum 25 lira alınabilir.

Kart iadesi hususunda yapılan genel düzenlemeler ışığında mahkeme kararlarına bakılacak olursa sonuçların genellikle tüketici lehine olduğu gözlemlenebilir. Örneğin; güncel bir olayda banka müşterisi ödediği aidata itiraz etmiş; mahkeme aidatlı kartın banka tarafından tüketiciye tanıtılarak ve onayı alınarak verildiğine dair ispat talep etmiştir. Banka gerekli ispatı sağlayamadığından tüketici lehine karar verilerek kart aidatının faiziyle kullanıcıya ödenmesine karar verilmiştir.

Kredi Kartı Aidatının Alınmadığı Durumlar Nelerdir?

Bankalar, tüketici ile müzakere etmeden kart aidatı talep edemez. Ayrıca banka kartları ve sanal kredi kartları için de yıllık üyelik ücreti alınması mümkün değildir. 80 gün süreyle herhangi bir hareketlilik göstermeyen kredi kartları aktif kabul edilmez. Dolayısıyla bu kart sahiplerinden yıllık ücret talep edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

5 Oy

-

2,8 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

Ali
Ali 9.05.2020 • 00:00

Çok iyi kıredikartı istiyorum

Yanıtla Beğen(0)
ikon
Hangikredi 29.05.2020 • 00:00

Merhaba Ali, HangiKredi'nin kredi kartı sayfasından bankaların kredi kartlarını inceleyerek kendin için en avantajlı olacak kredi kartına karar verebilirsin.

Beğen(0)

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon