Küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm işletmelerin, belirli dönemlerde finansman ihtiyacı olur.
İçindekiler
İşletmelerin kullandığı bu krediler daha büyük tutarlara ulaştığı için bankalar daha temkinli davranırlar. Dolayısıyla bir işletme adına kredi çekmek zor olabilir. Böyle durumlarda işletme sahipleri, KGF kredi başvuru yöntemini tercih ederler. Kredi Garanti Fonu’nun desteği olduğu zaman, işletmelerin kredi alabilmesi de kolaylaşır.
Kredi Garanti Fonu (KGF), Türkiye’de hizmet veren tek kefalet kuruluşudur. Anonim şirket statüsündeki bu kefalet kuruluşu, pek çok kamu ve özel şirket ile ortak bir şekilde kefalet faaliyetleri sürdürmektedir. Kurumun hizmet kitlesi bireysel tüketiciler değil, işletmelerdir. Başta KOBİ’ler olmak üzere, kefalet şartlarını taşıyan tüm işletmelere “müteselsil kefil” sıfatıyla destek olur. Kredi Garanti Fonu’nun kamu kuruluşu olan ortakları arasında TOBB, KOSGEB, TESK, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Eximbank yer almaktadır. Diğer ortakları ise özel bankalardan ve vakıflardan oluşmaktadır.
Kurumun kuruluş amacı, KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin teminat yetersizliğini gidererek kredi almalarına yardımcı olmaktır. Bu hizmet sayesinde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ihtiyaç duydukları kredileri alarak yatırımlarını yapabilmektedir. Dolayısıyla bu hizmet hem ülke ekonominise hem de istihdama katkı sağlamaktadır. Kuruluşu 1991 yılı olan kurum 1993 yılında faaliyete geçip ilk kefalet hizmetini 1994 yılında vermiştir. O günden bu yana büyümesi devam eden kurum, ortaklarını da her geçen gün artırarak işletmelere daha yüksek bütçeli kefalet hizmetleri sunmaya başlamıştır.
İşletmelerin alabileceği en avantajlı kredilerden biri KOSGEB kredisidir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için “KOSGEB Kredisi Nedir?” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bir işletme sahibi, işletmesinin ihtiyaçlarını karşılamak, yatırım yapmak, proje yürütmek ya da yeni bir iş geliştirmek amacıyla maddi kaynağa ihtiyaç duyduğunda, ilk olarak bankaya başvurur. İşletmenin mali durumu iyi olduğunda kredi almak kolaydır fakat bu tür kredilerde tutarlar çok yüksek olduğu için bankalar temkinli davranır. Bu doğrultuda güvenilir bir kefil isterler. KGF, bu noktada güvenilir kefil olarak devreye girer ve işletme sahibi istediği krediyi alır. Bu hizmetten faydalanabilmek için ise bazı şartları taşımak gerekmektedir.
Kurumun önceliğinde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler) vardır. Bu doğrultuda mevzuattaki KOBİ tanımını karşılayan şirketler ve esnaflar, kefalet hizmetinden yararlanabilmektedir. Fakat kurumun herhangi bir sınırlandırması yoktur. KOBİ dışı işletmeler de kefalet hizmeti alabilirler. Çiftçiler, serbest meslek grupları, tarım kooperatifleri ve sanatkârlar ile birlikte faaliyet alanı ve sektör fark etmeksizin tüm işletmeler kefalet hizmetinden yararlanabilir. Ayrıca Kredi Garanti Fonu kadın girişimcilere de destek sunmaktadır.
Kadın girişimciler, KOSGEB desteklerinden de faydalanabilirler. Ayrıntılı bilgilere ise “KOSGEB Kadın Girişimci Kredisi” sayfamızdan ulaşabilirler.
Kredi Garanti Fonu, mümkün olabildiğince çok işletmeye destek olmaya çalışır. Ülke ekonomisinin de olumlu etkilendiği bu süreci canlı tutabilmek adına şartları oldukça esnek tutmaktadır. Fakat kefalet hizmeti alamayacak bazı işletmeler de vardır. Fondan ve kefalet hizmetinden yararlanamayan işletmeler şu şekilde sıralanmaktadır:
Kredi Garanti Fonu faiz hesaplama işlemi, kefalet ile çekilen kredinin türüne ve kredinin kullanıldığı bankaya göre değişir. Faiz oranlarını belirleme konusunda yetkili taraf bankalardır. Dolayısıyla KGF faiz oranları her zaman aynı değildir. Ayrıca bu faizlerin zaman içerisinde değişme ihtimali gözetilerek KGF son dakika haberleri de takip edilmelidir. Kurum tarafından ve ulusal yayın organları tarafından yapılan KGF haberleri doğrultusunda kurumun faiz konusundaki prosedürleri öğrenilebilir.
Hangi krediye ne kadar faiz ödemeniz gerektiğini HangiKredi Kredi Hesaplama aracı ile görebilir, vade sayısını ve taksit tutarlarını da aynı araç üzerinden hesaplayabilirsiniz.
Kredi Garanti Fonu başvuru şartlarını taşıyan işletmeler, kurumun sunduğu kefalet hizmetinden faydalanarak kredi çekebilirler. KGF başvuru süreci ise işletme sahibi tarafından ayrıca bir iş yükü oluşturmaz. Çünkü kurumun ortağı olan bankalardan birine kredi başvurusu yapılırken kefalet desteği alma talebinin de iletilmesi başvuru için yeterlidir. Kısaca kredi kefalet başvurusu da kredi çekilecek olan banka üzerinden yapılır. Ayrıca kurumun bir şubesine gitmeye gerek yoktur. Değerlendirme sürecinde banka, garanti fonunun kuralları çerçevesinde inceleme yapar.
Kefalet desteği için kurumun talep ettiği ekstra bir belge yoktur. Tüm belgeler, bankaların kredi başvurusu prosedürü doğrultusunda talep edilir. Fakat bu süreçte bankalar, kefalet desteği isteyen işletme sahiplerinden KGF başvuru formu da ister. İlgili form bankaların şubelerinde bulunmaktadır. Buna göre Kredi Garanti Fonu başvuru evrakları ile kredi başvuru evrakları ortaktır.
KGF destekli kredi alabilmek için kredi başvurusunun ortaklar arasında yer alan bir bankaya yapılması gerekir. Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankaları ve özel bankaların büyük bir kısmı kefalet destekli kredi vermektedir. Kredi Garanti Fonu kredisi veren bankalar aşağıdaki gibidir.
Eximbank | Vakıfbank | Ziraat Bankası | Halkbank |
Akbank | Vakıf Katılım | Ziraat Katılım | Albaraka Türk |
Denizbank | Alternatifbank | Fibabanka | Garanti BBVA |
ING Bank | İş Bankası | Anadolubank | HSBC |
Burgan Bank | QNB Finansbank | Yapı Kredi | Şekerbank |
Turkland Bank | Kuveyt Türk | TEB | Nurol Yatırım |
Odeabank | Sınai Kalkınma | Türkiye Emlak | Türkiye Finans |
Kredi Garanti Fonu kredisi yani kefalet destekli kredi alma sırasında, kredinin tutarı banka tarafından belirlenir. Banka, işletmelerin kullanabileceği kredili ürünler için belirli üst limitler koymaktadır. İşletme sahipleri, kefaletli olarak başvuru yapsalar bile en fazla bu üst limitler dahilinde kredi alabilirler. Üst limitler hem bankalara hem de kredinin türüne göre değişir. KGF KOBİ kredisi ile birlikte finansal kiralama, yeni teknoloji kullanma, yeni iş kurma, ithalat - ihracat yapma, ham madde alma, mevcut işletmeyi büyütme gibi durumlardan doğan maddi ihtiyaçlara yönelik kredilerin tümü için kefalet hizmeti sunar.
KOBİ kredileri de bankalar nezdinden şekillenmektedir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce “En Uygun KOBİ Kredisi Veren Bankalar” sayfamızı ziyaret edip banka tekliflerini karşılaştırmanızda fayda vardır.
KGF, kendi öz kaynaklarını kullanarak sadece KOBİ’lerin 3 milyon TL’ye kadar olan kredilerine destek sağlamaktadır. KOBİ’lerin daha yüksek kredilerinde ve KOBİ dışı işletmelerin kredilerinde, hazineden destek almaktadır. Dolayısıyla limitler de buna göre belirlenmektedir. Ayrıca kredinin türüne göre 1, 2 ve 3 yıl ödemesiz dönem imkânı da sunmaktadır. Limitler ise aşağıdaki gibidir.
Kredi Garanti Fonu Limitleri
Kefalet Kaynağı | Yararlanabilen İşletme Türü | Üst Limit |
Öz Kaynak | KOBİ | 3 Milyon TL |
Hazine | KOBİ | 50 Milyon TL |
Hazine | KOBİ | 350 Milyon TL |
Kefalet talebinin ve buna bağlı olarak kredinin onaylanma süreci, birçok farklı etken doğrultusunda değişir. Yapılan başvurular aynı gün değerlendirmeye alınır. Değerlendirme başladıktan sonra, işletmenin bilanço yapısına ve kredi kefalet talebinin boyutuna göre uzayabilen süreç, genellikle 7 gün içerisinde tamamlanır.
Kredi Garanti Fonu, doğrudan kredi veren bir kuruluş değildir. Kuruluş, bankalarla yürüttüğü ortaklıklar doğrultusunda işletmelere finansman sağlanmasına destek olur. Dolayısıyla Kredi Garanti Fonu’ndan kefalet alabilmek için ayrıca bir kefile gerek yoktur. Aksine KGF, bankalara yapılan kredi başvurularında kefil konumundadır.
KGF kefalet şartları, destek talep edilen kredinin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü bankalarda işletmelere kullandırılan pek çok farklı kredi ürünü vardır. Bununla birlikte başvuru yapan şirketin yapısı da şartlar konusunda önemlidir. Fakat en temel şart, işletmenin daha önce bankalara olan borçları sebebi ile yasal takibe girmemiş olmasıdır. Bununla birlikte SGK ve vergi borçlarından doğan yasal takip süreçlerine girmemiş olmak da şartlar arasındadır. Kefalet desteği talep eden işletmelerin iflas ve tasfiye sürecinde olmaması gerekmektedir.
Kurumun, işletme sahiplerini ilgilendiren bir başka şartı da komisyon tahsil etmesidir. Kefalet desteği ile kredisi onaylanan işletmelerin alacağı krediden komisyon alınır. Bu komisyon bankalar tarafından doğrudan kuruma aktarılır. Bununla KGF erken kapama komisyonu da söz konusu değildir. Vadesinden önce ödenen borçlar için komisyon iadesi yapılmaz.
Normal şartlarda Kredi Garanti Fonu, işletmelerin teminat bulamadıklarında başvurdukları bir kurumdur. Fakat bazı işletmelerin mali yapıları riskli olduğu için, kefalet hizmeti karşılığında teminat istenmesi de söz konusudur. Buradaki fark, bankaların teminat olarak kabul etmediği menkul ve gayrimenkullerin teminat olarak kabul edilmesidir. Kredi Garanti Fonu’nun teminat olarak kabul ettiği menkul ve gayrimenkul teminatlardan bazıları şöyledir:
SGK Kredi Garanti Fonu için verilecek borcu yoktur yazıları ile kefalet sürecine dahil olan bir kurumdur. Kefalet desteği talebinde bulunanlar, en fazla 90 gün öncesine kadar olan bir tarihte, SGK’dan borcu yoktur yazısı almalıdır. Yapılandırılmış borcu bulunanlar ise çektikleri kredi ile SGK borçlarını ödeyeceklerini taahhüt ederek kefalet desteği alabilirler.
Kurum, kuruluş amacına hizmet edebilecek pek çok hizmet sunmaktadır. Bunlardan biri de teminat mektubudur. Kredi Garanti Fonu teminat mektubu da vermektedir fakat bu hizmet için daha detaylı bir prosedür izlemektedir. Banka kredisinin söz konusu olmadığı doğrudan kefalet ürünleri için kuruma başvuru yapılabilir. Kurum ile kefalet anlaşması bulunan bir finans kuruluşundan destek alma imkânı olan işletmelere, detaylı bir inceleme sürecinden geçirilirler. Uygun görülen işletmeler için, maddi desteği sağlayacak finans kuruluşuna hitaben bir teminat mektubu verilir. Bu mektup sayesinde işletmeler maddi desteği rahatlıkla alabilirler.
Teminat mektubu dışında esnafların doğrudan bankalar üzerinden başvurabileceği esnaf kefalet kredisi ürünleri de mevcuttur. “Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gibi soruların cevabı ise ilgili sayfamızda yer almaktadır.
Kefalet desteği ile alınan kredinin ödenmemesi hâlinde, rutin gecikme prosedürleri uygulanmaya başlar. Bir taksidin geciktiği 30. gün banka tarafından kefalet kurumuna gecikme bildirimi yapılır. Ödemenin yapılmadığı 90. gün ise banka, ilgili borcu kefalet kurumundan talep eder. Kefalet kurumu, bu borcu ödemekle yükümlüdür ve borçlu tarafından ödenmeyen kredileri öder. Fakat bu durumda borçlu durumdaki işletmenin yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Kefalet kurumun, yasal takip süreci başlatır ve yasal yollarla, ödenen kefalet tutarını borcun muhatabından tahsil eder.
KGF tarafından kefil olunan kredilerdeki kefalet, kredi borcunun bitmesi ile sona erer. Bir kere verilen kefalet desteği, başka bir kredi için ikinci kez kullanılamaz. Böyle bir durumda tekrar kefalet talebi başvurusunda bulunmak gerekir. Bununla birlikte kefalet için belirli süre sınırlamaları da vardır. Bu süreleri aşan krediler için kefalet söz konusu değildir.
Merhaba Nazan, HangiKredi'den bankalara online kredi başvurusunda bulunabilirsin.
Merhaba İbrahim, Sitemiz üzerinden bankalara ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilirsin. https://www.hangikredi.com/kredi/ihtiyac-kredisi
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.