Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 3.04.2020 Güncelleme Tarihi: 15.08.2023

Küçük ya da büyük ölçekli olmaları fark etmeksizin tüm işletmeler, belirli dönemlerde finansmana ihtiyaç duyabilir.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?
Bu noktada farklı kurumların sunduğu finansal destek alternatiflerinden yararlanmak mümkündür. KGF kredisi, işletmelerin mali ihtiyacını karşılamalarını sağlayan bir sistemdir.

Ticari krediler, tıpkı bireysel krediler gibi popüler bir finansman türüdür. İşletmelerin kullandığı bu krediler, genellikle daha büyük meblağlarda olur. Dolayısıyla bankalar bu tür ödenekler sunma noktasında daha temkinli davrandığından işletme adına kredi çekmek güçleşebilir. Pek çok işletme sahibi, böyle durumlarda KGF kredisine başvurmayı tercih eder. Kredi Garanti Fonu’nun desteği sayesinde işletmelerin kredi alması kolaylaşır.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?

Kredi Garanti Fonu (KGF), Türkiye’de hizmet veren tek kefalet kuruluşudur. Anonim şirket statüsündeki bu kuruluş, pek çok kamu ve özel şirket ile ortak bir şekilde kefalet faaliyetleri sürdürür. Kurumun hizmet kitlesi bireysel tüketiciler değil, işletmelerdir. Başta KOBİ’ler olmak üzere kefalet şartlarını taşıyan tüm işletmelere “müteselsil kefil” sıfatıyla destek olur.

Kredi Garanti Fonu’nun kamu kuruluşu olan ortakları arasında TOBB, KOSGEB, TESK, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Eximbank yer alır. Kurumun diğer ortakları ise özel bankalardan ve vakıflardan oluşur. KGF’nin kuruluş amacı, KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin teminat yetersizliğini gidererek kredi almalarına yardımcı olmaktır. Bu hizmet sayesinde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler ihtiyaç duydukları kredileri alarak yatırım yapabilir. Dolayısıyla bu hizmetin hem ülke ekonomisine hem de istihdama katkı sağladığından söz edilebilir.

1991 yılında kurulan KGF, 1994’te kefalet hizmeti vermeye başlamıştır. O tarihten bu yana büyümeyi sürdüren kurum, ortak sayısını her geçen gün artırarak daha yüksek bütçeli kefalet hizmetleri sunmaya başlamıştır. İşletmelerin alabileceği en avantajlı finansman desteklerinden bir diğeri ise KOSGEB kredisidir. Dilerseniz “KOSGEB Kredisi Nedir?” içeriğimize göz atarak konuya dair ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

KGF’den Kimler Yararlanabilir?

İşletmeler, mali ihtiyaçlarını giderme, yatırım yapma, proje yürütme ya da yeni bir iş geliştirme aşamasında maddi kaynağa ihtiyaç duyabilir. Böyle durumlarda pek çok şirket ilk olarak bankalara başvurur. İşletmenin mali durumu iyi olduğu takdirde kredi almak kolaydır. Ancak bu tür kredi ürünlerinde tutarlar epey yüksek olduğu için bankalar bu hususta epey temkinli davranır ve genellikle güvenilir bir kefil gösterilmesini talep eder.

KGF, tam da bu noktada güvenilir bir kefil olarak devreye girer ve işletme sahibinin istediği krediyi alır. Tabii bu hizmetten faydalanabilmek için bazı şartları taşımak gerekir. Kurumun önceliğinde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler) vardır. Bu doğrultuda mevzuattaki KOBİ tanımını karşılayan şirketler ve esnaflar, kefalet hizmetinden yararlanabilir.

Kurumun hizmet kapsamında herhangi bir sınırlandırması yoktur. KOBİ dışı işletmeler de kefalet hizmeti alabilir. Çiftçiler, serbest meslek grupları, tarım kooperatifleri ve sanatkârlar ile birlikte faaliyet alanı ve sektör fark etmeksizin tüm işletmeler kefalet hizmetinden yararlanabilir. Ayrıca Kredi Garanti Fonu kadın girişimcilere de destek sağlar.

Kadın girişimciler, KOSGEB desteklerinden de faydalanabilir. Konuya dair merak edilen tüm detaylara “KOSGEB Kadın Girişimci Kredisi” isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kredi Garanti Fonu’ndan Kimler Yararlanamaz?

Kredi Garanti Fonu, mümkün olabildiğince çok işletmeye destek olmaya çalışır. Ülke ekonomisine de fayda sağlayan bu hizmeti sürdürülebilir kılmak adına şartlar oldukça esnek tutulur. Tabii kefalet hizmeti alamayacak bazı işletmeler de mevcuttur. Fondan ve kefalet hizmetinden yararlanamayan işletmeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından yasal takibe alınan işletmeler
  • SGK ya da vergi borcu nedeniyle yasal takip sürecine girmiş olan işletmeler
  • Tasfiye ve iflas sürecinde olan işletmeler

Yukarıda sıralanan işletmeler, bahsi geçen fondan yararlanamaz. Bu noktada KGF’ye başvurabilmek için belirli bir meslek grubuna dâhil olma şartı bulunmadığını hatırlatalım. Her sektörden gerçek ve tüzel kişiler söz konusu destekten yararlanabilir.

Kredi Garanti Fonu Faiz Oranları Kaçtır?

Kredi Garanti Fonu faiz hesaplama işlemi, kefalet ile çekilen kredinin türüne ve kredinin kullanıldığı bankaya göre değişir. Faiz oranlarını belirleme konusunda yetkili taraf bankalardır. Dolayısıyla KGF faiz oranları her zaman aynı değildir. Bu durumda faizlerin zaman içerisinde değişme ihtimali gözetilerek KGF’ye dair güncellemelerin takip edilmesi faydalı olur.

Kurum ve ulusal yayın organları tarafından yapılan KGF haberleri doğrultusunda kuruluşun faiz konusundaki prosedürleri öğrenilebilir. Yararlanmayı planladığınız kredi için ne kadar faiz ödemeniz gerektiğini HangiKredi kredi hesaplama aracı ile görebilir, vade sayısını ve taksit tutarlarını da aynı araç üzerinden hesaplayabilirsiniz.

KGF Nasıl Başvurulur?

Kredi Garanti Fonu başvuru şartlarını taşıyan işletmeler, kurumun sunduğu kefalet hizmetinden faydalanarak kredi çekebilir. KGF başvuru süreci ise işletme sahiplerine ayrıca bir iş yükü oluşturmaz. Kurumun ortağı olan bankalardan birine yapılan kredi başvurularında kefalet desteği alma talebinin de iletilmesi için yeterlidir.

Kısaca kefalet başvurusu, kredi çekilecek olan banka üzerinden yapılabilir. Ayrıca kurumun bir şubesine gitmeye de gerek yoktur. Aracı kurum, değerlendirme sürecinde garanti fonunun kuralları çerçevesinde gerekli incelemeleri yapar.

KGF Başvuru Evrakları Nelerdir?

Kefalet desteği için kurumun talep ettiği ekstra bir belge yoktur. Tüm belgeler, bankaların kredi başvurusu prosedürü doğrultusunda talep edilir. Aşağıdaki belgeleri eksiksiz şekilde ibraz ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

  • KGF başvuru formu
  • Oda sicil ya da faaliyet belgesi
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Ortakların ya da yetkilinin kimlik fotokopisi
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Bilanço ve gelir tablosu
  • Güncel vergi levhası
  • Mal varlığına ilişkin belgeler
  • İkametgâh (yerleşim yeri belgesi)
Kredi garanti fonu nedir

İlgili kurumlar, bu süreçte kefalet desteği isteyen işletme sahiplerinden KGF başvuru formunu da talep eder. Bu belge, bankaların şubelerinden alınabilir. Buna göre Kredi Garanti Fonu başvuru evrakı ile kredi için talep edilen belge ortaktır.

Hangi Bankalar Kredi Garanti Fonu Verir?

KGF destekli kredi alabilmek için kurumun ortakları arasında yer alan bir bankaya kredi başvurusu yapılması gerekir. Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankaları ile özel bankaların büyük bir kısmı kefalet destekli kredi verir. Kredi Garanti Fonu kredisi veren bankalar aşağıdaki gibidir.

EximBank Vakıfbank Ziraat Bankası Halkbank
Akbank Vakıf Katılım Ziraat Katılım Albaraka Türk
DenizBank Alternatifbank Fibabanka Garanti BBVA
ING Bank İş Bankası Anadolubank HSBC
Burgan Bank QNB Finansbank Yapı Kredi Şekerbank
Turkland Bank Kuveyt Türk TEB Nurol Yatırım
Odeabank Sınai Kalkınma Türkiye Emlak Türkiye Finans

Öz kaynak kapsamında verilen kefanet imkânı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sunulan fon kaynaklı kefalet başvuruları arasında fark bulunmaz. Yani KGF kefaletinden yararlanmak isteyen işletmelerin kredi için ortak bankalardan birine başvurmaları yeterlidir.

KGF Ne Kadar Kredi Veriyor?

KGF aracılığıyla kefalet destekli kredi alma sırasında ödeneğin tutarı banka tarafından belirlenir. Aracı kurumlar, işletmelerin kullanabileceği kredili ürünler için belirli üst limitler koyabilir. İşletme sahipleri, kefaletli olarak başvuru yapsalar bile en fazla bu üst limitler dâhilinde kredi alabilir.

Üst limitler hem bankalara hem de kredinin türüne göre farklılık gösterebilir. KGF, KOBİ kredisi ile finansal kiralama, yeni teknoloji kullanma, iş kurma, ithalat-ihracat ve mevcut işletmeyi büyütme gibi durumlardan doğan maddi ihtiyaçlara yönelik kredilerde kefalet hizmeti sunar. KOBİ kredileri de bankalar nezdinde şekillenir. Bu noktada başvuru yapmadan önce “En Uygun KOBİ Kredisi Veren Bankalar” sayfamızı ziyaret ederek banka tekliflerini karşılaştırmanızda fayda vardır.

Kredi Garanti Fonu Limiti Nedir?

KGF kefalet limiti, KOBİ ölçekli işletmeler için en fazla 55 milyon TL olarak belirlenmiştir. Daha yüksek kredi almak isteyen KOBİ’ler ve KOBİ dışı işletmeler ise hazineden destek alır. Dolayısıyla limitler de buna göre belirlenir. Ayrıca kredi türüne göre 1, 2 ve 3 yıl ödemesiz dönem imkânı da sunulur. Limitler ise aşağıdaki gibidir.

   Kefalet Kaynağı       Yararlanabilen İşletme Türü    Üst Limit
Öz Kaynak KOBİ 3 milyon TL
Hazine KOBİ 25 milyon TL
Hazine KOBİ dışı 200 milyon TL

KGF kefalet desteğinde herhangi bir alt sınır bulunmaz. Limitler, destek türüne göre farklılık gösterebilir. Eğer kefalet mektubu, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TTGV gibi kuruluşlara hitaben düzenlenecekse üst limit, KOBİ başına verilen kefalet miktarı ile sınırlıdır.

KGF Onayı Kaç Gün Sürer?

Kefalet talebinin ve buna bağlı olarak kredinin onaylanma süreci, birçok farklı etken doğrultusunda değişir. Yapılan başvurular, aynı gün değerlendirmeye alınır. Değerlendirme başladıktan sonra işletmenin bilanço yapısına ve kredi kefalet talebinin boyutuna göre uzayabilen süreç, genellikle 7 gün içerisinde tamamlanır.

KGF Kredisi Kefil İster mi?

Kredi Garanti Fonu, doğrudan kredi veren bir kuruluş değildir. Kurum, bankalarla yürüttüğü ortaklıklar doğrultusunda işletmelere finansman sağlanmasına destek olur. Dolayısıyla Kredi Garanti Fonu’ndan kefalet alabilmek için ayrıca bir kefile gerek yoktur. Aksine bankalara yapılan kredi başvurularında KGF kefil konumunda olur.

KGF Kefalet Şartları Nelerdir?

KGF kefalet şartları, destek talep edilen kredinin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bankalarda işletmelere kullandırılan pek çok farklı kredi ürünü vardır. Bununla birlikte başvuru yapan şirketin yapısı da şartlar konusunda belirleyicidir.

Kefalet başvurularında aranan en temel şart, işletmenin daha önce bankalara olan borçları sebebi ile yasal takibe girmemiş olmasıdır. Bununla birlikte SGK ve vergi borçlarından doğan yasal takip süreçlerine girmemiş olmak da şartlar arasındadır. Ayrıca kefalet desteği talep eden işletmeler, iflas ve tasfiye sürecinde olmamalıdır.

Kurumun işletme sahiplerini ilgilendiren bir başka şartı da komisyon tahsil etmesidir. Kefalet desteği ile kredisi onaylanan işletmelerin alacağı krediden belirli bir oranda komisyon alınır. Bu tutar, bankalar tarafından doğrudan kuruma aktarılır. Ayrıca KGF’de erken kapama komisyonu da söz konusu değildir. Vadesinden önce ödenen borçlar için komisyon iadesi yapılmaz.

KGF Teminat İstiyor mu?

Kredi Garanti Fonu, normal şartlarda işletmelerin teminat bulamadıklarında başvurdukları bir kurumdur. Ancak işletmelerin mali yapıları riskli olduğu durumlarda kefalet hizmeti karşılığında teminat istenmesi de söz konusu olabilir. Kredi Garanti Fonu’nun teminat olarak kabul ettiği menkul ve gayrimenkul teminatlarından bazıları şunlardır:

  • İşletme, makine, taşıt, marka ya da ruhsat rehni
  • İmarsız araziler
  • Hisseli araziler
  • Tarla vasıflı araziler
  • Tapusu olmayan OSB arsaları
  • Doğmamış alacak temlikleri
  • Büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan rehni
  • Alacak sigortası ve sigorta poliçesi rehni

Kurum, öngörülemeyen risklerin olduğu kanaatine varılması hâlinde teminat talep edebilir. Buradaki fark, bankaların teminat olarak kabul etmediği menkullerin ve gayrimenkullerin de kullanılabilmesidir. Poliçe rehininden kooperatif hisselerine geniş bir teminat çeşitliliği sağlanarak KOBİ’lerin desteğe erişimi kolaylaştırılır.

KGF İçin SGK’den Borcu Yoktur Yazısı Almak Gerekir mi?

SGK, KGF kefaleti talep edenlerin borcu bulunmadığına dair belgeyi temin ederek sürece dâhil olan bir kurumdur. Kefalet desteği talebinde bulunanlar, en fazla 90 gün öncesine kadar olan bir tarihte SGK’dan borcu yoktur yazısı almalıdır. Yapılandırılmış borcu bulunanlar ise çektikleri kredi ile SGK borçlarını ödeyeceklerini taahhüt ederek kefalet desteği alabilir.

KGF Teminat Mektubu Veriyor mu?

KGF, kuruluş amacına yönelik pek çok hizmet sunar. Bunlardan biri de teminat mektubudur. Kredi Garanti Fonu teminat mektubu hizmeti alabilmek için detaylı bir prosedür izlenir. Banka kredisinin söz konusu olmadığı durumlarda kefalet ürünleri için doğrudan kuruma başvuru yapılabilir.

Kurum ile kefalet anlaşması bulunan bir finans kuruluşundan destek alma imkânı olan işletmeler, detaylı bir inceleme sürecinden geçirilir. Uygun görülen işletmelere maddi desteği sağlayacak finans kuruluşuna hitaben bir teminat mektubu verilir. Bu mektup sayesinde işletmelerin talep ettikleri finansal desteği almaları mümkün olur.

Esnafların teminat mektubu dışında doğrudan bankalar üzerinden başvurabileceği kefalet kredisi ürünleri de mevcuttur. Dilerseniz “Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” isimli yazımızda konuya dair sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

KGF Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Kefalet desteği ile alınan kredinin ödenmemesi hâlinde rutin gecikme prosedürleri uygulanır. Taksit ödemesinin geciktiği 30. gün banka tarafından kefalet kurumuna gerekli bildirim yapılır. Ödemenin yapılmadığı 90. günde ise banka ilgili borcu kefalet kurumundan talep eder. Kefalet kurumu, bu borcu ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla borçlu tarafından ödenmeyen kredileri kurum öder. Ancak bu durumda borçlu durumdaki işletmenin yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Yasal takip süreci başlatılarak ödenen kefalet tutarı borcun muhatabından tahsil edilir.

KGF Kredisi Ne Zaman Sona Erer?

KGF’nin sağladığı kefalet süresi, kredi borcunun bitmesi ile sona erer. Bir defaya mahsus olarak verilen kefalet desteği, başka bir kredi için ikinci kez kullanılamaz. Böyle bir durumda tekrar kefalet talebi başvurusunda bulunmak gerekir. Bununla birlikte kefalet için belirli süre sınırlamaları da vardır. Dilerseniz aşağıdaki listeden kredi kefalet sürelerini öğrenebilirsiniz.

  • Kurumun öz kaynakları kullanılarak KOBİ’lere sağlanan kefaletler için;
    • İşletme kredilerinde en fazla 1 yıl ödemesiz 5 yıla kadar,
    • Yatırım kredilerinde en fazla 2 yıl ödemesiz 7 yıla kadar destek sağlanır.
  • KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere hazine desteği ile sağlanan kefaletler için;
    • İşletme kredilerinde en fazla 1 yıl ödemesiz 5 yıla kadar,
    • Yatırım kredilerinde en fazla 3 yıl ödemesiz 10 yıla kadar destek sağlanır.

Bu süreleri aşan krediler için kefalet söz konusu değildir. Son olarak genel limitler kapsamında kefalet riskinin kapanmasına gerek olmadan aynı anda veya farklı zamanlarda birden fazla kurum aracılığıyla KGF’ye başvurulabileceğini hatırlatalım.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

30 Oy

-

3 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

4 Yorum

Nazan
Nazan 6.05.2020 • 00:00

Kredi çekmek istiyorum bende lütfen yardımcı olunuz bana da

Yanıtla Beğen(5)
ikon
Hangikredi 14.05.2020 • 00:00

Merhaba Nazan, HangiKredi'den bankalara online kredi başvurusunda bulunabilirsin.

Beğen(6)
Hacı İbrahim buyukaktepe
Hacı İbrahim buyukaktepe 3.04.2020 • 00:00

İhtiyac kredisi

Yanıtla Beğen(5)
ikon
Hangikredi 10.04.2020 • 00:00

Merhaba İbrahim, Sitemiz üzerinden bankalara ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilirsin. https://www.hangikredi.com/kredi/ihtiyac-kredisi

Beğen(6)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?