Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Bireysel Emeklilik Hakkında Merak Edilenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 10.09.2019 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

“Bireysel emeklilik sistemi nedir?” sorusu, özellikle iş hayatına yeni atılanlar tarafından sıklıkla sorulur.

Bireysel Emeklilik Hakkında Merak Edilenler
BES / bireysel emeklilik sistemi, çalışırken birikim yapmanın en avantajlı ve güvenli yollarından biridir. Pek çok banka ve sigorta şirketi tarafından sunulan BES / bireysel emeklilik sistemi, çalışma hayatına devam ederken kenara ayıracağınız paranın değerlenmesi için eşsiz bir fırsattır.

BES / bireysel emeklilik sistemi, sağladığı avantajlar ile de emeklilik döneminizi çok daha rahat bir şekilde geçirmenize olanak sağlar. “BES nedir? BES nasıl iptal edilir?” gibi sıkça sorulan soruların yanıtlarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik (BES) Nedir?

BES / bireysel emeklilik sistemi, çalışma hayatı sonlanan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve çok daha rahat bir yaşlılık dönemi geçirebilmesi için geliştirilmiştir. BES / bireysel emeklilik sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güvencesini tamamlayıcı olarak görev alır. Devlet katkısı ile desteklenerek yatırdığınız parayı katlar ve emekli maaşına artı bir gelir olur.

SGK’ye bağlı tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmesi zorunludur. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde aldığınız maaşın %3’ü kesilir ve birikim hesabınıza aktarılır. “Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir?” başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konu hakkında çok daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Bireysel Emekliliğin Faydaları Nelerdir?

Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız birikimlere değer kazandıran bireysel emeklilik, pek çok açıdan fayda sağlar. Birikim yapmayı çok daha sistemsel ve kolay hâle getiriyor olması bireysel emekliliğin faydalarından biridir. Düzenli olarak yapılan BES / bireysel emeklilik katkı payı ödemeleri, en az 10 yıllık bir süreç sonrasında kişiye katlanarak geri döner. Bu noktada devlet katkı payının olması da bir diğer avantajdır. BES / bireysel emeklilik sistemi için ödediğiniz katkı payının %25’i kadar devlet desteği mevcuttur. Bu da kişilerin her ödemede %25 kâr elde etmesine olanak sağlar.

Bireysel emeklilik sistemi bu avantajlara ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduklarını tamamlayıcı özelliği ile de fayda sağlar. SGK ile ilişkinizden bağımsız olarak BES / bireysel emeklilik sistemi kullanıcısı olabilirsiniz. Bu sayede emeklilik yaşınız geldiğinde SGK’den alacağınız maaşa ek bir gelir elde edersiniz. Böylece emeklilik dönemini çok daha rahat bir şekilde geçirmeniz mümkün olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 10 Yıl Sonra Ne Kadar Getiri Sağlar?

BES / bireysel emeklilik sisteminden yararlanabilmeniz için en az 10 yıllık bir süre gerekir. Bu sistemde emekliliği hak etmek için ayrıca 56 yaşını doldurmuş olma şartı aranır. Bireysel emeklilik sistemi ile oluşturduğunuz birikim hesabınızın %100’ünü kullanabilmeniz için bu iki şartın karşılanması önemlidir. Bireysel emeklilik sisteminde sözleşme yıllarına göre maksimum kesinti toplam tutarı oranı şu şekildedir:

6 Yıllık Sözleşme 7 Yıllık Sözleşme 8 Yıllık Sözleşme 9 Yıllık Sözleşme 10 Yıllık Sözleşme
%60 %70 %80 %90 %100


Bireysel Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?

Bu tablo, sistemde ne kadar uzun süre kalırsanız o kadar az kesinti söz konusu olduğunu gösterir. 10 yılın sonunda emekliliğe hak kazanan kullanıcılar maksimum fayda sağlar. Sistemde kalınan süre ile sağlanan getiri arasında doğru orantı vardır.

“Bireysel emeklilik maaşı ne kadardır?” sorusu, sisteme dâhil olmayı düşünen herkes tarafından merak edilir. Çalışma hayatınızın sonlandırırken yaşam standartlarınızı korumanızı sağlayan bireysel emeklilik sistemi, benzersiz bir birikim hesabıdır. Çalıştığınız yıllar boyunca yatırdığınız primlerin yanı sıra devlet tarafından verilen %25’lik katkı payı ile 10 yılın sonunda kayda değer bir artı emekli maaşı ortaya çıkar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen emekli maaşına ilave olarak alacağınız bu ödeme, hayat kalitenizi korumanıza büyük katkı sağlar. BES maaşınızı isteğinize göre her ay düzenli olarak ya da tek seferde toplu şekilde alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik maaşınızın ne kadar olacağı sizin sistemden yararlanma düzeyinize bağlı olarak değişir. Bireysel emeklilik maaşı hesaplaması kullanıcıların ödeme tutarları ile doğru orantılıdır. Ödeme miktarı ne kadar fazla ise devlet katkısı ve 10 yılın sonunda kişinin eline geçen toplam tutar o denli yüksektir. Bunu bir örnek ile açıklamak hesaplamayı çok daha anlaşılır kılabilir. Siz bireysel emeklilik sistemine aylık 1.000 TL yatırdığınızda devlet de 250 lira katkıda bulunur. Bir yılın sonunda hesabınızda 12.000 TL’lik ödemenize ilave olarak 3.000 TL’lik devlet katkısı ile toplamda 15.000 TL birikmiş olur. 10 yılın sonunda ise biriktirdiğiniz toplam para 150.000 lira olarak hesabınıza tanımlanır.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Ne Kadardır?

Bireysel emeklilikte devlet katkısı hesabınıza yatırdığınız primin %25’i kadardır. Yani siz aylık 200 TL prim yatırdığınızda devlet 50 TL katkı payı öder. Bireysel emeklilik devlet katkısı brüt asgari tutarın %25’inden fazla olamaz. 2021 yılında devletin bireysel emeklilik katılımcılarına yapacağı katkının üst sınırı asgari ücretin artışına bağlı olarak 10.732 liradır.

Bireysel Emeklilik Ömür Boyu Maaş Sağlar mı?

BES üzerinden emekli olduğunuzda birikimleriniz isteğinize bağlı olarak tarafınıza aktarılır. Dilerseniz en az 10 yılın sonunda hesabınızda biriken paranın tamamını tek seferde ve toplu olarak alabilirsiniz. Dilerseniz de hesabınızda biriken parayı sigorta şirketinizin veya bankanızın sizlere belirlediği plana göre emeklilik maaşı olarak kullanabilirsiniz. 1-3-6-9 aylık ya da yıllık periyotlar hâlinde maaş alabilirsiniz. BES ile yaptığınız birikimi kullanarak ömür boyu maaş almanız mümkündür. “Emekli Maaşı Hangi Bankadan Alınmalı?” içeriği ile bankaların BES ödemeleri için sunduğu fırsatlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bireysel Emekliliğin Sağlayacağı Maaşı Nasıl Hesaplarım?

Bireysel emekliliğin sağlayacağı maaş tamamen sizin sistem içindeyken yaptığınız birikime bağlıdır. Maaş hesabı yapmak için sistemde kaldığınız yıl sayısını, ödediğiniz prim miktarını ve devletin sağladığı katkı payını bilmeniz gerekir. Bu noktada bireysel emeklilik 10 yıl sonunda toplu para hesaplama için BES için kullandığınız sigorta şirketinin veya bankanın sunmuş olduğu sistemlerden yararlanabilirsiniz. Zorunlu BES sorgulama işlemi ile bu bilgilere ulaşmanız mümkündür. Ayrıca HangiKredi’nin “Ne Kadar Emekli Maaş Alırım?” başlıklı içeriği de bu noktada size yardımcı olabilir. Bireysel emeklilik hesaplaması ile geleceğinize dair gerçekçi planlamalar yapabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Biriken Paramı Nasıl Öğrenebilirim?

Bireysel emeklilik sisteminde biriken paranızın miktarını e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. E-Devlet bireysel emeklilik sorgulama işlemi için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından arama kısmına "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" yazarak BES sorgulaması yapabilirsiniz. Bu yol ile hesabınızda biriken paranın miktarını kolayca görebilirsiniz. E-Devlet’e dilerseniz mobil uygulama üzerinden dilerseniz de giris.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için e-Devlet sistemine kayıtlı olmanız gerekir. Sisteme kaydınız yoksa PTT şubeleri aracılığı ile şifre edinebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Para Çekilebilir mi?

BES / bireysel emeklilik sisteminde yapılan son değişiklikler ile kullanıcıların hesaplarındaki paranın bir kısmını çekmesi mümkün hâle gelmiştir. Ancak bu işlem için kullanıcılardan; evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi acil ihtiyaç durumlarının gerekçe gösterilmesi istenir. Şartları karşılayan bir gerekçeye sahipseniz sistemden çıkmadan birikiminizin bir kısmını nakit olarak kullanmanız mümkündür.

BES Erken Çıkış Hesaplaması Nasıl Yapılır?

BES erken çıkış hesaplaması ile sistemden ayrılmak isteyen kullanıcılar herhangi bir kesinti ile karşılaşıp karşılaşmayacaklarını öğrenebilir. Bu hesaplama aynı zamanda olası kesintilerin miktarının öğrenilmesi için de kullanılır. BES’ten erken ayrılmak istediğinizde alacağınız miktar; hesabınızda biriken paraya, sistemde kaldığınız yıla ve devletin yatırdığı katkı payına göre hesaplanır. Sistemde kalınan süre, kesinti miktarı üzerinde doğrudan etkilidir. 5 yıl ve daha uzun süre bireysel emeklilik sistemi içinde kalan kullanıcıların çıkışlarında uygulanan kesintiler nispeten daha düşüktür. Bu noktada sözleşme yaptığınız banka ya da sigorta şirketinin BES iletişim hatlarını kullanarak kazancınızı ve kaybınızı net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu işlem için bireysel emeklilik numarası gerekir.

BES Erken Çıkışta Ne Kadar Para Kesintisi Yapılır?

Bireysel emeklilik sisteminde 3 yıldan daha az bir süre kaldıysanız tarafınıza ödenen tüm katkısı kesilir. 3-6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarından yapılan kesintinin oranı %15'dir. 6-10 yıl arasında ise devlet katkısı tutarının %35’i geri alınır. Yani 3 ile 6 yıl arası bir zamanda sistemden çıkarsanız %85 oranında kaybınız söz konusu olur. 6-10 yıl arasında ise bu oran %65’e düşer. Bu durumların dışında, kullanıcıların sözleşme imzaladıkları tarihten sonraki ilk 60 gün içinde cayma hakkı mevcuttur. Bu hak kullanıldığında herhangi bir kesinti söz konusu olmaz. Bireysel emeklilik erken çıkış hesaplama için hizmet aldığınız kurum ile iletişime geçebilirsiniz.

BES İptali Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik iptal etme işlemi için hizmet aldığınız bankaya ya da sigorta şirketine başvuru yapmanız gerekir. Başvuru şekli ve iptal süreci, hizmet sunan kuruma göre değişiklik gösterir. Bu konuda kurumların bireysel emeklilik iletişim hatlarını kullanarak bilgi alabilirsiniz. Bireysel emeklilik telefon numarası üzerinden iptal talebinde bulunmak mümkündür. Ayrıca SMS üzerinden iptal talebi alan kurumlar da bulunur.

Bireysel emekliliğin iptali için başvuru yaptığınızda talebinize istinaden bir BES iptal numarası oluşturulur. Başvurunuzu bu numarayı kullanarak takip edebilirsiniz. Sistemde kalma sürenize bağlı olarak iptal işlemi neticesinde birikimlerinizden çeşitli kesintiler yapılır. Bu kesintiler; giriş aidatı, stopaj veya devlet katkısı üzerinden yapılabilir.

Bireysel Emeklilik İptalinde Yatırılan Para Geri Verilir mi?

Bireysel emeklilik sistemini iptal etmeye karar verenler sıklıkla bu işlem sonrasındaki para iade sürecini araştırır. Bireysel emeklilik iptali para iadesi, işlemin tamamlanmasından sonraki 10-15 gün içinde gerçekleştirilir. İadeye konu olan tutar ise sistemde kalma sürenize göre değişiklik gösterir.

BES sözleşmesi imzalandıktan sonra yatırmış olduğunuz fonun tamamını kesintisiz olarak alabilmeniz için ilgili tarihten itibaren 60 günlük bir süre söz konusudur. Bu süre içinde sözleşmeden cayarsanız hiçbir BES kesintisine uğramadan paranızı geri alabilirsiniz. Bireysel emeklilik sözleşmesini 60 gün geçtikten sonra iptal etmeniz durumunda ise stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı üzerinden kesintiler yapılır.

Stopaj kesintisi birikime yansıyan getiriler üzerinden yapılır. Bu kesinti bireysel emeklilikte 10 yılını dolduranlardan %10 oranında yapılır. 10 yılını doldurmayanlardan ise %15 olarak kesilir. Giriş aidatı ise bireysel emeklilik sisteme girişin yapıldığı tarihteki brüt asgari tutar üzerinden hesaplanarak kesilir. Sistemde 10 yılını dolduran kişilerden giriş aidat kesintisi yapılmaz. Bunların yanı sıra BES iptal etme işlemi sırasında devletin %25’lik katkı payı da kesintiye uğramaktadır. BES emeklilik iptalinde devlet katkısı kesintisi erken çıkış ile aynı oranlar üzerinden gerçekleştirilir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için BES müşteri hizmetleri ile iletişim kurabilirsiniz.

Emekli kredisi hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

2 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon