hangikredi.com

Seyahat Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 27.09.2021 Güncelleme Tarihi: 7.03.2024

Sigortacılık sektörü, tüketicilere geniş bir ürün yelpazesi sunar.

Seyahat Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?
 Her sigorta şirketi tarafından sunulan fakat özelleştirilebilen ürünlerden biri de seyahat sigortasıdır.

Hemen her duruma yönelik bir sigorta poliçesi bulmak mümkündür. Standart poliçeler ile birlikte sigorta şirketlerinin özel olarak hazırladığı hizmetler de bulunur. Özellikle sık sık yolculuk yapanların; kişiyi seyahat süreleri dahilinde, konum fark etmeksizin güvence altına alan seyahat sigortası nedir, ne işe yarar gibi konularda bilgi sahibi olmalarında fayda vardır.

Seyahat Sigortası Nedir?

Seyahat sigortası; seyahat dönemlerine özel olarak yapılabilen, yolculuk süresince oluşabilecek riskleri maddi ve manevi teminat altına alan, yurt içinde ve yurt dışında geçerli olabilecek farklı poliçeleri bulunan bir sağlık sigortasıdır. Seyahat sağlık sigortası olarak da bilinir. Kaza ve hastalık sonucu oluşabilecek masrafları ve kayıpları karşılamayı vadeder. Tüm teminatlar sigorta poliçesi üzerinde yer alır ve hem ana teminatları hem de ek teminatları vardır.

Sağlıkla ilgili tüm sigortalarda belirli bir yaş sınırlaması vardır. Çocuklu ailelerin de seyahat edebileceği göz önüne alındığından bir alt sınır yoktur. Bebekler de dahil olmak üzere üst yaş sınırını geçmeyen herkes sigorta yaptırabilir. Üst yaş sınırı ise sigorta şirketleri tarafından belirlenir. Üst yaş sınırı genellikle 65 ile 80 arasında değişir.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası

Yurt dışı seyahat sigortası, Türkiye sınırları dışında yaşanabilecek kazalara ve hastalıklara karşı güvence sağlayan bir poliçedir. Tatil ve benzeri durumlar için isteğe bağlı olarak yaptırılabilir. Fakat vize gerektiren ülkelere yapılan seyahatlerde zorunlu tutulan bir sigortadır. Öğrenciler için ise çoğunlukla özel bir seyahat sigortası ürünü sunulur. Hem yolculuk sırasında uçak kaynaklı bir sorun yaşanması durumunda hem de gidilen ülkede bir hastalığa kapılma ya da kaza geçirme gibi durumlarda oluşan zararlar, bu sigorta ile karşılanabilir.

Poliçeler genellikle Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanır. Yurt dışı seyahat sigortalarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, teminatların hangi ülkelerde geçerli olduğudur. Çoğu zaman poliçeler Schengen vizesinin geçerli olduğu Avrupa ülkelerinde; ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerde ya da tüm dünyada geçerli olabilecek şekilde düzenlenir. Gidilecek ülkenin kapsam dahilinde olup olmamasına dikkat edilmeli, bu detaya göre sigorta yaptırılmalıdır.

Yurt dışı seyahat sigortasının süresi, sigortalının Türkiye sınırlarının dışına çıktığı andan itibaren başlar. Bitiş tarihi ise sigortalının Türkiye sınırlarına giriş yaptığı andır. Bu tarihlerin tespiti pasaportlar üzerinden yapılır.

Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt içi seyahat sigortası, toplu taşıma araçları ile seyahat eden yolcular tarafından sıklıkla tercih edilir. Genellikle ferdi kaza sigortası teminatlarını da kapsayabilen bu poliçe sayesinde seyahat sürecinde hastalıktan kaynaklı hastane masraflarını sigorta şirketi öder. Yolculuk edilen aracın kaza yapması sonucu oluşan mağduriyetlerde de sorumluluk sigorta şirketindedir. Yurt içi seyahat sigortaları çoğu zaman KKTC’de de geçerlidir fakat bu detay, sigorta şirketine danışılarak teyit edilmelidir.

Yurt içi seyahat sigortasının süresi, yolculuk başlamadan önce, sigortanın yapıldığı anda belirlenir. Sigortalı, seyahat tarihlerini bildirir ve poliçede bu tarihlere de yer verilir. Yani yurt içinde bu poliçelerin belirli bir başlangıç ve bitiş tarihi vardır.

HangiKredi üzerinden online seyahat sağlık sigortası tekliflerine ulaşabilir, sigorta hesaplama işlemi yapabilir ve kendinize en uygun sigorta poliçesini bulabilirsiniz.

Seyahat Sigortası Neden Yapılır?

Seyahat sigortası, yapılma sebebine göre hem isteğe bağlı yapılan sigortalar hem de zorunlu olan sigortalar arasında gösterilebilir. Poliçenin asıl yapılma sebebi yolculuk sırasında ve seyahat edilen bölge sınırları içerisinde yaşanabilecek mağduriyetleri en aza indirmektir. Keyfî olarak yapılan tatil gibi seyahatlerde, özellikle yurt içinde bu sigortanın bir zorunluluğu yoktur.

Yurt dışı seyahat sigortalarının yaptırılmasındaki en büyük neden ise vizedir. Vize ile gidilen ülkeler için vize almak gerektiğinde bu sigortanın yaptırılması zorunludur. Ayrıca yatırım ve iş amaçlı seyahatlerde de pek çok ülke bu poliçeyi zorunlu tutabilir. Aynı şekilde eğitim için giden öğrencilerden de talep edilen bir sigorta türüdür.

Seyahat Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?

Zorunluluk gerektiren seyahat sigortalarının makul sebepleri vardır. Ayrıca zorunlu olmadığı durumlarda da yapılması, sigortalı tarafından önemli oranda faydalıdır. Kaza ya da hastalık riski her zaman vardır ve bazen ciddi derecede mağduriyet yaratabilir. Peki, herkes tarafından yaptırılabilen bu seyahat sigortası ne işe yarar ve avantajları nelerdir?

  • Doğabilecek zararlar dikkate alındığında, seyahat sigortası yaptırmak daha ekonomiktir.
  • Düşük ücretlerle ciddi boyuttaki tedavi masrafları karşılanabilir.
  • Yurt dışında yabancı paralar kullanıldığı için TL bazında masraf çok büyük boyutlara ulaşır. Seyahat sigortası ile bu sorun çözülür.
  • Bagajda yer alan valiz ve benzeri eşyaların çalınması, kaybolması ve hasar görmesi gibi durumlar problem olmaktan çıkar.
  • Kaza ve hastalık durumları seyahat süresini uzatırsa, doğacak giderler de sigortalının bütçesine zarar vermez.
  • İhtiyaç duyulan ilaçlara ekstra ücret ödemeye gerek kalmaz.
  • Hastanede yatış gerektiren durumlarda, refakatçinin seyahat ederek gelmesi de herhangi bir maddi gider doğurmaz.
  • Seyahatin iptal olması durumunda, belirli şartlar dahilinde ödenen sigorta ücreti geri alınabilmesi mümkündür.

Seyahat Sigortası Neleri Kapsar?

Seyahat sigortalarının çeşitli opsiyonları bulunur. Her sigorta şirketi, Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartları kapsamında belirlenmiş ana teminatlardan oluşan temel bir poliçe sunar. Bunun yanında, bazı ek teminatlar içeren özel poliçeler de sigortalının tercih edebileceği seçenekler arasında yer alır. Bu tarz poliçelerde sigortalı, eklenecek ve çıkarılacak teminatlara kendisi karar verebilir. Söz konusu teminatların tümü, seyahat sigortasının neleri kapsayacağını gösterir. Ayrıca seyahat sigortası fiyatları da poliçenin kapsamına göre hesaplanır. Başlıca kapsam konularından bazıları şöyle sıralanabilir:

  1. Kaza sonucu yaralanma ya da hastalanma durumunda doğan tedavi ve ilaç masrafları
  2. Hastalanma, taburcu olma ve vefat etme gibi durumlardaki nakil masrafları
  3. Refakatçi ihtiyacının giderilmesi için gelecek olan kişinin seyahat ve konaklama masrafları
  4. Seyahatin iptal olması ya da seyahat süresinin uzatılma zorunluluğundan doğan masraflar
  5. Bagajların hasar görmesi, çalınması, kaybolması gibi durumlardan doğan masraflar

Seyahat Sigortası Teminatları Nelerdir?

Ana Teminatlar
Tıbbi tedavi ve ilaç
Hastaneye nakil
Taburcu olduktan sonra ikamet adresine nakil
Vefat durumunda cenaze nakli

Ek Teminatlar
Bagaj kaybı ve gecikmesi
Seyahat iptali ve gecikmesi
Refakatçi seyahati ve konaklaması
Kapkaç
Uçağın kaçırılması
Erken dönüş
Zehirlenme
Salgın hastalık
İlaç gönderimi
Hukuki danışmanlık
Tercümanlık hizmetleri
Acil mesajların iletilmesi
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?