hangikredi.com

Limitsiz Doğum Teminatlı Sağlık Sigortası Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.10.2014 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Özel sağlık sigortaları, her ihtiyaca yanıt verebilmek amacıyla farklı seçenekler hâlinde hazırlanır, en çok tercih edilen seçeneklerden biri de limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortasıdır.

Limitsiz Doğum Teminatlı Sağlık Sigortası Nedir?
Hamilelik ve doğum süreçlerini güvence altına alan limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortası, çocuk sahibi olmayı planlayan sigortalılar için önemli seçeneklerden biridir. Geniş kapsamıyla hamilelik sürecinde karşılaşabileceğiniz sağlık masraflar konusunda size büyük avantaj sağlayan sigorta, doğumu gerçekleştireceğiniz hastane konusunda da zengin seçeneklere ulaşmanıza imkân tanır. Siz de doğum teminatlı sağlık sigortası hakkındaki detayları merak ediyorsanız bu yazının devamına göz atabilirsiniz.

Limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortası, sigortalılara geniş teminatlar ve avantajlar sunar. Bu sigorta türünün en önemli iki özelliği, limitsiz olması ve doğum teminatı sağlamasıdır. Özel sağlık sigortalarının bir bölümünde, verilecek sağlık teminatına masraf limiti uygulanır. Örneğin hastanede yapılacak tetkik, röntgen çekimi, ayakta tedavi ve yatış gibi işlemlerin masrafının 10.000 TL’ye kadar olan kısmı karşılanabilir. Bu tür sigortalara sahip kişilerin hastane masrafları sigorta limitini aşarsa aradaki fark sigortalı tarafından karşılanır.

Limitsiz özel sağlık sigortalarında ise masraf sınırı yerine yüzde uygulaması bulunur. Örneğin sigorta paketiniz anlaşmalı sağlık kuruluşlarında çıkacak masraflarınızın %80’ini güvence altına alabilir. Bu durumda 10.000 TL’lik bir hastane masrafınızın çıkması durumunda bunun 8.000 TL’lik kısmı, sigorta şirketiniz tarafından karşılanır. Bu sigorta türünde herhangi bir üst limit uygulanmadığı için masraflarınız ne kadar artarsa artsın sigorta şirketi aynı oranda ödeme yapmaya devam eder. Örneğin hastane masrafınız 100.000 TL’ye çıkarsa, bunun 80.000 TL’si yine sigorta şirketiniz tarafından ödenir.

Limitsiz sağlık sigortası yapan firmaların bir bölümü, doktor masraflarını hastane masraflarından ayrı olarak hesaplayabilir. Doktor masrafları için ayrı bir işlem yapan sigorta şirketleri, hastane masraflarında oran uygulamasına başvururken hekim ücretlerinde ise Türkiye Tabipler Birliği’nin belirlediği taban fiyatları esas alır. Doktor masraflarının ayrı olarak hesaplandığı poliçelerde TTB tarafından belirlenen fiyatların 3 ila 4 katına kadarı sigorta kapsamında ödenir.

Doğum teminatlı sağlık sigortası ise kadın sigortalıların genel sağlık işlemlerinin yanı sıra hamilelik öncesi, hamilelik ve doğum süreçlerinde yapılacak işlemlerin masraflarını da karşılar. Doğum teminatlı sigortalarda karşılanan sağlık giderleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamile kalmak için yapılacak muayeneler ve tedaviler,
  • Hastanede yapılacak hamilelik takibi işlemleri,
  • Rutin kontroller,
  • Kan ve idrar testleri,
  • Görüntüleme işlemleri,
  • Hamileliğe bağlı komplikasyonlarda gereken müdahaleler,
  • Ayakta tedavi,
  • Anne adayına uygulanacak beslenme programlarının planlanması,
  • Doğum,
  • Doğum sonrasında yatarak tedavi,
  • Doğum sonrası anneye uygulanacak testler.

Limitsiz doğum teminatlı sigortalar, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde geçerlidir ve sigortanın kapsamı satın alacağınız poliçeye göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple limitsiz doğum teminatlı sigorta yaptırırken poliçe detaylarını dikkatli bir şekilde incelemeniz ve detayları öğrenmeniz gerekir. Özellikle sigortanın hangi hastanelerde geçerli olduğunu, masrafların ne kadarını karşıladığını ve hangi işlemlerin teminat kapsamında kabul edildiğini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Limitsiz Doğum Teminatlı Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılır?

Doğum teminatlı sağlık sigortası, hamile olmayan kadınlara yapılır. Bu kuralın herhangi bir kafa karışıklığına ve kanuni soruna yol açmaması için ise doğum teminatının geçerli hâle gelmesi için belirli bir bekleme süresi tanınır. Pek çok sigorta şirketi, 12 aylık bir bekleme süresi tercih eder. Buna göre anne adayları, doğum teminatlı sağlık sigortası yaptırdıktan en az 12 ay sonra hamile kalmaları durumunda bu teminattan yararlanabilir. Bu sebeple doğum teminatlı sağlık sigortasından hamilelik süresince yararlanmak için sigortayı gebelikten en az 1 yıl önce yaptırmak gerekir.

Limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortasının diğer sağlık sorunlarında geçerli olması da benzer şartlara bağlıdır. Sigortaların hastane masraflarını karşılaması için masrafa sebep olacak sağlık sorunlarının sigorta yaptırılma tarihinden sonra teşhis edilmesi gerekir. Sigorta yaptırma tarihinde teşhisli bir hastalığı bulunan kişiler, bu hastalıkla ilgili masraflarında sigortadan yararlanamaz.

Limitsiz Doğum Teminatlı Sağlık Sigortası Şartları Nelerdir?

18 - 55 yaş aralığındaki tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortası yaptırabilir. Sigorta yaptırma tarihinde herhangi bir hastalığı bulunmayan ve sigorta başlangıç tarihinden en az 12 ay sonra hamile kalan tüm sigortalılar, poliçe kapsamındaki teminatlardan yararlanabilir.

Özel sağlık sigortası yaparken uygulanan üst yaş sınırı, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterse de önemli bir bölümü 55 yaş sınırınu uygular. Ancak bu sınırı 65-80 yaş aralığına kadar esneten şirketler vardır. Özel sağlık sigortası üst yaş sınırı, ayrıca sigorta türüne göre de farklılık gösterebilir.

Limitsiz doğum teminatlı özel sağlık sigortası yaptırmak için SGK sigortanızın aktif olma şartı yoktur. SGK primleri aktif olarak ödenen kişiler, SGK sigortasına ek olarak tamamlayıcı özel sağlık sigortası yaptırabilir. Aktif bir SGK sigortası bulunmayan ve GSS primi ödeyen kişiler ise özel sigorta şirketlerinden doğum teminatlı genel sağlık sigortası hizmeti alabilir.

Sigorta teminatlarının karşılanma şartları, tercih edeceğiniz sigorta şirketinin politikalarına ve tercih edeceğiniz sigorta paketinin özel koşullarına göre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı sigorta paketlerinde yılda maksimum 10 ila 12 hastane ziyaretinde bulunma şartı bulunur. Bu şarta sahip sigortalardan faydalandığınızda sadece limit dahilindeki masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Evde bakım, ambulans hizmeti gibi ek teminatların uygulanması şarta bağlı olabilir. Ek teminatlar şarta bağlı olarak sunuluyorsa bu hizmetlerden yararlanabilmeniz için sigorta şirketi tarafından belirlenen koşulların gerçekleşmesi gerekir. Ayrıca sigorta şirketleri tarafından bu ek teminatlar için yılda 1 ila 3 kez arası sınır da konabilir. Şirketler tarafından konan sınır ve şartları sigortanızı yaptırmadan önce detaylı bir şekilde inceleyerek sizin için en uygun poliçeyi bulabilirsiniz. Sigorta şartlarının detaylarını öğrenerek ilerleyen günlerde sorun yaşama riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Limitsiz Doğum Teminatlı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Özel sağlık sigortası doğum teminatı imkânından faydalanmak istediğinizde çok sayıda paketle karşılaşabilirsiniz. Bu paketler, hamilelik ve doğum sürecinde ihtiyaç duyacağınız sağlık desteğinin önemli bir bölümünü karşılar. Doğum gerçekleştikten sonra annenin hamileliğe bağlı sağlık masrafları da sigorta kapsamındadır. Bebeğin sağlık masrafları ise çoğunlukla sigorta kapsamı dışında tutulur. Doğumun üzerinden 15 gün geçtikten sonra bebek de anne ve babasının sağlık sigortasından yararlanabilir. Limitsiz doğum teminatlı sağlık sigortası, hamilelik dışındaki sağlık masraflarınızda da size destek olur. Bu sigorta türünün hamilelik dışında kapsadığı sağlık hizmetlerinin bir kısmı şu şekildedir:

  • Ayakta tedavi ve doktor müdahalesi,
  • Tanı ve inceleme,
  • Görüntüleme teknolojileri,
  • Fizik tedavi işlemleri,
  • Tıbbi malzeme ihtiyaçlarının giderilmesi,
  • Ameliyat, anestezi ve hastane yatış süreci,
  • Ameliyat sonrası bakım ve pansuman işlemleri,
  • Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz gibi uzun soluklu tedaviler,
  • Uzuv kaybı oluşması durumunda tedavi ve protez temini,
  • Trafik kazası sonrası oluşan yaralanmaların tedavisi,
  • Ameliyat ya da tedavi sonrası evde bakım hizmetleri,
  • Organ nakli,
  • Hastane yatışlarında refakatçi masraflarının karşılanması,
  • Koroner anjiyografi,
  • Gözlem ve müşahade süreçleri.

Siz de sağlığınızı güvence altına almak, hamilelik ve doğum süreçlerinde masraflarınızı minimum seviyeye indirmek için HangiKredi’nin sunduğu sigorta seçeneklerine hemen şimdi göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?