Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

NFT Nedir? 

Beste Uyanık

Yayımlama Tarihi: 2.11.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Hayatımıza adeta bomba gibi giren NFT’ler ile karşınızdayım; NFT’ler tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ilginin odağı oldular.

NFT Nedir? 
Cem Yılmaz’ın eski çizerlik günlerinden sakladıklarını mintlemesi ile de en üst seviyelere çıktı NFT ilgisi. Ve inanın ki, bunlar daha başlangıç…

Non Fungible Token

Bu yazımda NFT dünyasına giriş yaparken, yeni başlayanlar için NFT yolculuğunu kolaylaştıracak tanımlamalar da yapacağım. Haydi uzatmadan başlayalım…

Kısaltması NFT, uzun açılımıyla Non Fungible Token! Türkçesi; değiştirilemez jeton.

Anlamadıysanız biraz daha açalım. Bitcoin alıp Etheryum’a çeviriyor ve satıyorsanız siz FT, yani değiştirilebilir jetonlar arası ticaret yapıyorsunuz demektir. Bunu herkes yapabilir. Ancak FT’nin başında bir N harfi eklenince işler değişiyor ve üretilen ürün değiştirilemez hale geliyor. Tabii sadece harf eklemekten ibaret değil süreçler. 

Son bir senedir, kripto, dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldi. Onunla yatıyoruz, onunla kalkıyoruz. 24 saat açık bir piyasa da açıkçası pandeminin ve gelir adaletsizliğinin arttığı dönemde kripto hayatlarımıza heyecan getirdi. Biz bu süreçleri merakla takip ederken, irili ufaklı pek çok Merkez Bankası, devlet büyükleri kriptoya savaş açtı. İşin komik tarafı, kripto paraların piyasa değeri tüm bu tartışmaların ışığında 3 trilyon dolara doğru gidiyor. 

Gelişmiş ülkeler kasalarına aktardıkları trilyonluk vergi dilimlerinden olmamak adına piyasaya korku pompalarken, gelişmekte olan ülkeler ise kripto para birimleri çıkarıyor, hatta bir adım daha ileriye giderek, kripto paraların başını çeken, altını, Bitcoin’i resmi para birimi yapıyorlar. Çünkü biliyorlar ki, küresel sermaye klasik yatırım araçlarına akmaktan vazgeçti ve akacaksa da sadece gelişmiş ülkelere uğrayacak. Bu da en az bir sene daha böyle ilerleyecek. Bu gibi gelişmeler klasik yatırımların dışında kalan kriptoları ve teknolojileri onlar için daha da paha biçilmez bir kaynak haline getirdi. Gelgelelim günümüzün artan risk iştahına, çöken ekonomiler, belirsiz enflasyon politikaları, düşen alım gücü eklenince kripto paralar bile yetmez oldu ve sistem derinleşmeye başladı. Dijital dönüşümün en yeni adı da NFT oldu. 

Kripto paraların hedefi; yatırımcısının günlük hayatını dijitale, blokzincire yansıtmak. Sürecin en önemli bileşeni de yansıtırken size özel olanın özelliğini korumak. Sizin burcunuz, eviniz, anneniz babanız, en sevdiğiniz kıyafetiniz, kahkahanız bile aslında birer NFT. Değiştirilemez ve size özel. NFT’lerin altında yatan mesajda işte tam da bu. Peki bu mesaj, mesaj olarak kalınca yetiyor mu?  Ya da size ait özellikler ileri gelecekte ne kadar edecek? 

Sizin vermek istediğiniz mesajın,  NFT haline gelmesi için blok zincire kodlanması şart. Blok zincire aktarımın teknik adı mintlemek. NFT haline getirmek istediğiniz eserin, objenin, heykelin, resmin, fotoğrafın sisteme aktarımına mintlemek, aktarıma verilen ücrete de fee deniliyor. Şu an sistemde mintlemek için en sık kullanılan coin ethereum. Zamanla NFT’nize ilgi arttıkça bu oranlar paralel şekilde artıyor. NFT pazarının bereketli olduğunu anlayan yatırımcı ve piyasa yapıcılar NFT yapmak için kimi zaman bir sanatçı ile anlaşıyorlar, kimi zaman bir figür üzerinden çizimler yaptırıyorlar. Sağını solunu algoritmayla değiştirerek kazanç elde ediyorlar. O nedenledir ki maymunlar, aslanlar, kaplanlar havada uçuşuyor. Yapılan araştırmalara göre sadece Çin üzerinden NFT piyasasına 25 trilyon dolar girecek.. Ve inanın bu daha başlangıç…  

Kripto Dev Bir Okyanus

Bu okyanusun içerisinde alım satım, kripto paralar arasındaki değişim inanın 1000 metrekarelik bir evde 2 metre kareye eş değer, yani o kadar küçük. Kripto yatırımcılarını cezbetmenin yolu da teknolojiye yatırımdan geçiyor. O nedenledir ki Ripple, Türk yatırımcıların sevdiceği kripto para, kendi platformunda 250 milyon dolarlık fon ile yaratıcılara davet yolladı. Etheryum 2015’ten bu yana en büyük yatırımını NFT pazarında var olmaya ve hızlı erişime aktardı. Solana ve Avax mintleme özellikleri ile diğer altcoinleri geride bıraktı. 

Kripto teknolojisine adaptasyonun en yeni yolu NFT’lerden geçiyor. Yakında ünlülerin sanat eseri koleksiyonlarına ek olarak, NFT koleksiyonları dev ekranlarda sergilenmeye başlandığında şaşırmayın.

Beste Uyanık'a ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Beste Uyanık

Ekonomi programları ile ekranların ve dijital dünyanın popüler yüzlerinden birisi olan Beste Uyanık, 6 Mart 1987 doğumludur. 

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • MERSİS Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? 14.10.2024

    MERSİS Numarası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?