hangikredi.com

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.11.2017 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Kredi çektiğinizde, istediğiniz tutarın bir kısmı kredi tahsis ücreti gibi birtakım masraflar nedeniyle kesintiye uğrayabilir.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?
Kredi tahsis ücreti hakkında bilinmesi gereken detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Tüketiciler pek çok ihtiyaç için gereken nakit desteğini banka kredileri ile sağlamaktadır. Kredi kullanılırken ilave birtakım masrafların çıkması da söz konusudur. Sonuç olarak çektiğiniz kredinin bir kısmı sizden masraf olarak kesilir. Halk arasında bu kesinti dosya masrafı olarak da bilinmektedir. Bankacılık dilinde kredi tahsis ücreti olarak bilinen bu tutar, kullanılan kredi türü ne olursa olsun mutlaka kesilmektedir.

Kredi tahsis ücreti veya yaygın bilinen ismiyle kredi dosya masrafı, bankaların kredi işlemleri için müşterilerinden talep ettiği bir ücrettir. Bankalar için bu ücret, kredi işlemlerinin yapılması sürecinde kullanılan kağıt, kalem, dosya ve diğer kırtasiye giderleri, banka yetkilisinin harcadığı zaman ve iş gücünün karşılığıdır. Limit tahsis ücreti adıyla da yansıtılabilmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti Ne Kadar?

Kredi tahsis ücreti için belirlenmiş net bir ücret yoktur. Söz konusu ücret bankalara göre farklılık gösterebilir. Fakat yapılan yasal düzenleme ile dosya masrafı için bir üst sınır belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre dosya masrafı olarak alınacak tutar, anaparanın binde 5’inden fazla olamaz. TCMB ise bu oranı artırmak ve azaltmakla yetkili kurumdur.

Bazı bankalar müşterilerinden kredi tahsis ücretinin maksimum değerini talep ederken bazıları daha düşük oranda bir ücret kesintisi yapmaktadır. Ayrıca bankalar, dönemsel kampanyalar dahilinde, dosya masrafı almadıkları kredi ürünlerini de hizmete sunarlar. Bu kredilerde zorunlu vergiler dışında bir kesinti olmaz.

Kredi Karşılaştırması Yapın!

Kredi Tahsis Ücreti Ödemeden Kredi Çekmek Mümkün mü?

Dosya masrafı yasal bir kesinti olduğundan dolayı kredi tahsis ücreti ödemesi yapmakla yükümlüsünüzdür. Genel olarak kredi çekme şartları arasında bu detay yer alır. Fakat bazı bankalar, kredi satış stratejisi olarak ve müşterilerinin ilgisini çekmek için kredi tahsis ücreti muafiyeti uygular ve bu ücreti almaz. Bu konuda bazı özel durumların ortaya çıktığını belirtmekte de fayda vardır.

Bankalar, çekilen kredi ile ilgili dosya masrafı veya kredi tahsis ücreti adı altında herhangi bir ücret kesintisi yapmazken bazı ürünlerini müşterilerine satmaktadır. Örneğin bir konut kredisi çekilecekse, hayat sigortası veya ferdi kaza sigortası yaptırmanızı zorunlu tutabilirler. Aynı şekilde taşıt kredileri için de araç sigortası ve kasko yaptırmanız gerekir.

En avantajlı kredi seçeneklerine HangiKredi’den ulaşabilir, hesaplama yapabilir ve dosya masrafı tutarlarını öğrenebilirsiniz.

kredi-tahsis

Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi?

Söz konusu ücret ile ilgili yasal düzenleme 2014 yılında çıkarılan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile yapılmıştır. Bu yönetmelik ile bankalara, kredi kullanan müşterilerden tahsis ücreti kesme hakkı tanınmıştır. Fakat bununla ilgili bir üst limit (anaparanın binde 5’i) getirilerek haksız rekabetin ve insanların mağdur olmasının önüne geçilmiştir.

Eğer bankalar sizden bu oranın üzerinde bir dosya masrafı yansıtmışsa ve siz de bu oranı ödemiş iseniz, ödediğiniz fazla tutarı bankadan geri alabilirsiniz. 2014 yılı öncesinde bir kredi kullandıysanız ve dosya masrafı olarak bankaya belirli bir tutar ödediyseniz, yine kredi tahsis ücreti geri alımı için bir başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredi Tahsis Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Söz konusu ücretin tüketiciden alınması yasal olduğu için ödenen tutarların geri alınması pek mümkün olmamaktadır. Fakat yürürlükte olan yönetmeliğe rağmen ücret iadesi için girişiminde bulunan ve ücreti geri alabilen banka müşterileri de bulunmaktadır. Yine de bu konuda kesin bir kararın olmadığını ve girişimde bulunan herkesin ücretini geri alamayacağını belirtmekte fayda vardır.

Kredi tahsis ücretini almak için yaşadığınız ilçede bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer bu ücretin sizden haksız yere kesildiğini ve ücretin size iade edilmesi gerektiğini düşünüyorsanız e-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti ile iletişime geçmelisiniz. Yapacağınız başvurunun sonuçlanması için de belirli bir süre beklemek durumunda kalırsınız.

Ödemelerinizi planlamadığınız için kredi borcu ödemesi yaparken zorlanıyorsanız “Kredi Borcumu Nasıl Planlarım?” yazımızı okuyarak fikir edinebilirsiniz.

Haksız Şart Nedir?

Haksız şart, sizinle müzakere edilmeden ve sizin haberiniz olmadan sözleşmeye dahil edilen şartlar için kullanılan bir tanımdır. Dürüstlüğe aykırı bir şekilde, sözleşmede belirtilen hak ve yükümlülüklerin, tüketici aleyhinde dengesizlik yaratmasına sebep olan sözleşme maddeleri, haksız şart olarak kabul edilir. Haksız şarta konu olabilecek durumlar, Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?