hangikredi.com

Konut Sahibi Olanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 12.06.2020 Güncelleme Tarihi: 18.07.2024

Konut sahibi olmak, birtakım vergi yükümlülüklerini de beraberinde getirir.

Konut Sahibi Olanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?
Mal varlığına sahip olan kişilerden vergi alma uygulaması, ev sahipleri için de geçerlidir.

Ev sahibi olanlar, yılın belirli zamanlarında, birtakım vergileri ödemekle yükümlüdür. Sahip olunan konutta ev sahibinin oturması ya da kiracı bulunması, vergi ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz ve her hâlükarda bu vergileri evin yasal sahibi öder. Bununla birlikte kiracıların ödediği vergiler de mevcuttur.

Türkiye sınırları içerisinde yer alan evler, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında vergilendirilmektedir. Aynı vergi evlerle birlikte işyeri, arsa ve arazilerden de alınır. Konut alırken ödenmesi gereken vergiler tek sefere mahsus olurken daha sonraki süreçte periyodik olarak ödenmesi gereken vergi kalemleri de mevcuttur.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, taşınmaz malları olan kişiler tarafından, her yıl ödenmesi gereken vergiler arasındadır. Taşınmaz mallar içinde ise konut, işyeri, arsa ve arazi gibi seçenekler bulunmaktadır. Devlet her yıl düzenli olarak bu tutarları açıklamaktadır. Yılda iki kez ödenmesi zorunlu olan emlak vergisini internet, bankalar veya vergi daireleri aracılığıyla ödemek mümkündür.

Emlak vergileri kapsamında alınan diğer ödemelerde şunlardır:

  • Tapu Harcı
  • Değer Artış Kazancı Vergisi
  • Çevre Temizlik Vergisi
  • Miras Vergisi(Veraset ve İntikal Vergisi)
  • Kira Gelir Vergisi
  • Emlak Vergisi

Emlak vergisi ilk ödeme işlemi için, mülk adresinizin bağlı olduğu belediyeye giderek başvurunuzu şahsen yapmanız gerekir. Belediyeye gitmeden önce yanınızda mutlaka tapu fotokopisi bulundurmalısınız. Orada size verilen başvuru formunu doldurarak ilgili kişiye teslim etmelisiniz. Yapılan bu başvuru sonrası yıl içinde iki defa bu vergilerin ödenmesi gerekmektedir.

Müracaat sırasında gereken belgeler şunlardır:

  1. Tapu fotokopisi
  2. Bina için yapı kullanma izni fotokopisi
  3. Binanın adresi (mahalle, sokak ve kapı numarası)
  4. Mal sahibinin ikamet ve arsa adresi
  5. Mal sahibinin vergi numarası ve kimliği

Çevre Temizlik Vergisi

Ev aldığınız dönemde belediye tarafından temizlik vergisi ödemeniz istenir. Bu süreçte çevre temizlik vergisini; evde ev sahibi oturuyorsa ya da boşsa ev sahibi, kirada ise kiracı öder. Evinizde kiracı var ise bu vergi kalemi için ayrıca ödeme yapmanıza gerek yok. Bunun sebebi ise günümüzde bu verginin su faturalarına dâhil ediliyor olmasıdır. Eviniz ya da boş bir meskeniniz varsa bu vergiyi yılda iki kere bağlı olduğunuz belediyeye ya da vergi dairesine ödemekle mükellefsiniz. Bu vergiler genel olarak belediyeler tarafından toplanır.

Değer Artış Kazancı Vergisi

Değer artış kazancı vergisi, ev sahibi olan kişinin evi aldıktan sonra ilk 5 sene içerisinde başkasına satmak istemesi durumunda ödemesi gereken bir vergi türüdür. Vergi oranı; evin alındığı zamandaki miktarla, satıldığı zamandaki miktar arasındaki fark hesaplanarak belirlenir. Alınan evin üzerine belirli bir miktar eklenerek, yani kâr edilerek satılması durumunda, belirli bir tutarın devlete vergi olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kira Gelir Vergisi

Türkiye’deki vergilendirme sistemine göre gelir elde edilen her türlü eylemden vergi alınmaktadır. Evi kiraya vermek konut sahibine bir gelir sağladığı için, böyle bir durumda kira gelir vergisi doğar. Bu vergi de yılda iki kez konut sahipleri tarafından ödenir. Ödenecek miktar mülkün değerine göre hesaplanır. Ödenen kira gelir vergisi, kira kontratına göre hesaplanır. Ev sahibinin kazandığı yıllık kira geliri, vergi tutarı için belirleyici unsurdur.

Emlak Vergisi Ne Kadardır?

Yılda iki kere ödenen emlak vergisi miktarı, evin değeri üzerinden hesaplanarak belirlenir. Emlak vergisi hesaplama işleminde belediyeler; arsa, arazi değeri, yapı maliyeti gibi birtakım faktörleri göz önünde bulundurarak asgari tutarda fiyatlandırma yaparlar. Ayrıca mülkünüz eğer büyükşehirlerden birinde ise bu da vergi tutarını artırır.

Eğer evinizi konut kredisi kullanarak aldıysanız, evinizin değeri ekspertiz işlemleri sonucunda belirlenir. Güncel piyasa değeri, eksper raporunda olduğu gibi kabul edilir. Dolayısıyla ödeyeceğiniz emlak vergisi miktarı da söz konusu eksper değerine bağlıdır. Bankalar, kullandıracakları kredi miktarını belirlemek için bu işlemi yaparlar.

Emlak Vergisinden Muaf Olanlar

Devlet, emlak vergisi konusunda belirlediği kriterlere sahip olmayanları ve ödeme güçlüğü yaşama durumu bulunanları emlak vergisinden muaf tutmuştur. Yalnızca konutlar için geçerli olan yani işyeri ve arsa sahipleri için hükmü olmayan bu sistem, sıfır oranlı Emlak Vergisi olarak da bilinmektedir. Emlak vergisinden muaf olan kişiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Engelliler
  • Hiçbir geliri olmayan işsizler
  • Hiçbir geliri olmayan ev hanımları
  • Şehit ve gazi yakını olan kişiler
  • Herhangi bir emekli yakını vefat etmiş olan kişiler

Emlak Vergisi Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Vergilerinizi elden ödemek isterseniz bağlı olduğunuz belediyeye şahsen başvuruda bulunmanız gerekir. Eğer mülkünüz başka bir il veya ilçede ise devlet size her yerden vergi ödeme imkânı sunar. Yalnızca kimliğinizi ibraz ederek veznelerden kolaylıkla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Fiziksel vergi daireleri yerine İnternet Vergi Dairesi’ni de tercih edebilirsiniz.

Belediyelerin sunduğu e-belediye hizmetinden yararlanarak da banka ve kredi kartı ile vergi ödemesi yapabilirsiniz. Emlak vergisi ödemek için kullanılabilen diğer kanallar ise PTT ve bankalardır. Bankalar üzerinden ödeme yapmak isterseniz, evden çıkmanıza gerek kalmadan, ilgili bankanın mobil uygulaması üzerinden ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer bir banka aracılığıyla verginizi ödemek isterseniz, özellikle konut kredisi aldığınız bankayı tercih etmeniz sizin için daha avantajlı olabilir. Çünkü bankalar vergi ödeme işlemleri için taksitlendirme imkânı da sunabilmektedir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?