Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

İş Kurma ve Girişimcilik Rehberi

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 4.07.2023 Güncelleme Tarihi: 23.08.2023

Girişimcilik hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için sabırsızlanabilirsiniz ancak öncelikle her detayı özenle düşünmelisiniz.

İş Kurma ve Girişimcilik Rehberi
Kendi işini kurmak isteyenleri, fikir aşamasından faaliyetlerin analizine kadar kapsamlı bir süreç bekler. Böylece hedeflerine doğru sağlam adımlarla yürüyen, kârlı bir girişimi hayata geçirebilirsiniz. İş kurma rehberi niteliğindeki yazımızda bu bağlamda dikkat etmeniz gereken detayları ele aldık.

Başarılı girişimciliğin anahtarı: İş kurma süreci nasıldır?

Sıfırdan kendi işini kurmak isteyenlerin adım adım ilerlemesi önemlidir. Genel anlamda bu süreç; iş fikrini belirleme, uygulama, izleme ve geliştirme aşamalarıyla devam eder. Girişimi başarıya götüren ana unsurlar ise araştırma ve planlamadır. Ardından bu temelin üzerine diğer yapı taşları eklenir. Kendi işini kurma hayali olanlar; faaliyet alanı, pazarlama, lojistik ve müşteri ilişkileri gibi her detaya dikkat etmeli. Ayrıca işletmelerde bütçe yönetimi ve operasyonel planlama gibi hususlara da önem vermelidir.

Sağlıklı bir iş kurma sürecinde dikkat edilmesi gereken adımlar nelerdir?

Her işin kendi içinde farklı dinamikleri bulunur. Buna bağlı olarak kendi işini kurma sürecinde izlenen yollar da değişiklik gösterir. Ancak sağlıklı bir girişimi hayata geçirirken dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır. Bu hususların başında iş modeli belirleme yer alır. İş kurma planına zemin oluşturan bu aşama, kendisinden sonra gelen adımların doğru ilerlemesi açısından önemlidir. Hedef kitleyi tanıma, rekabet analizi, şirket türünü belirleme ve yasal prosedürlere uyma gibi iş kurma süreci adımlarını da gözeterek hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

girişimcilik rehberi

İş fikrinizi belirleme ve piyasa araştırması

Kendi uzmanlıklarınız, ilgi alanlarınız ve hayalleriniz doğrultusunda iş fikirleriniz olabilir. Ancak burada önemli olan, fikirlerin hayata geçirilebilirliği ve potansiyelidir. Zira kendi işini kurmak kadar bu girişimin başarıya ulaşması da önemlidir. Öncelikle fikrinizin hangi soruna çözüm getirdiğini ve beklentiyi karşıladığını belirlemelisiniz. Bu sayede iş kurma aşamalarını, hedef kitlenizi temel alan bir perspektifle tamamlayabilirsiniz. Örneğin çevre dostu hijyen temelli işletmenizi; geri dönüştürülebilirlik, hayvan haklarına saygı ve zararsız kimyasal kullanımı gibi özellikleriyle ön plana çıkarabilirsiniz.

Etkin bir iş fikri belirlemenin yolu, detaylı piyasa araştırmasından geçer. Çünkü piyasada hâlihazırda faaliyet gösteren çok sayıda işletme bulunur. Kendi işini kurmak isteyenler, pazar araştırması yaparak rakipleri hakkında fikir sahibi olabilir. Ayrıca bu süreçte potansiyel müşterilerinizin beklentilerini de öğrenirsiniz. Böylece hem iş fikrinizi muadillerinden ayıran adımlar atabilir hem hedef kitlenizin ihtiyaçlarına cevap verebilirsiniz.

Hedef kitlenizi tanıma ve rekabet analizi

Hedef kitle, işletmenin üretim ve pazarlama gibi süreçlerde odaklandığı müşteri grubudur. Potansiyel alıcıların yaş, cinsiyet, davranış ve gelir düzeyi gibi yönleriyle gruplara ayrılmasıyla ortaya çıkar. Örneğin bir fitness salonu, 18-35 yaş arasında aktif yaşam tarzını benimseyen bireyleri hedef kitle olarak belirleyebilir. Hedef kitlenizi tanımanın sağladığı avantajları aşağıda görebilirsiniz.

  • Belirli bir grubun alışveriş alışkanlıkları, ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz.
  • Ürün veya hizmetlerinizi, müşterilerinizin beklentilerine göre geliştirebilirsiniz.
  • Müşteri memnuniyetini ve sadakatini artıracak adımlar atabilirsiniz.
  • İşletmenizin kaynaklarını ve maliyetlerini daha etkin yönetebilirsiniz.

Hedef kitlenizi tanıyarak rekabet üstünlüğü de elde edebilirsiniz. Rekabet analizi, işletmenizi ve ürünlerinizi emsallerinden ayıran özellikleri ortaya çıkarır. Ayrıca sizinle aynı alanda faaliyet gösterenlerin güçlü ve zayıf yönlerini görmenizi sağlar. Bu analizlerle ulaştığınız bulgulara göre işletmenizi ön plana çıkaracak stratejiler kurabilirsiniz.

İşletme türünü belirleme

Kendi işini kurmak isteyenlerin bazı yasal mevzuatlara uyması gerekir. Bunlar arasında şirket açmak da yer alır. Ticari faaliyette bulunmak, fatura kesmek ve vergi mükellefi olmak için öncelikle şirket kurmalısınız. Bu noktada şahıs, limitet ve anonim şirket gibi seçenekler bulunur. Şahıs şirketleri hem maliyeti hem de kuruluş prosedürleri açısından daha avantajlıdır. Büyüme hedeflerinize ve sermayenize göre limitet ya da anonim şirket çatısı altında da kendi işinizi kurabilirsiniz.

İşinizi yasal olarak kurma ve gerekli izinler

Kendi işini kurma hayali olanların yasal süreçlere uyması ve izinleri alması önemlidir. Öncelikle şirket türünü seçmeli ve buna uygun kuruluş işlemlerini yerine getirmelisiniz. İşletmenizi kurduktan sonra; unvan, faaliyet konusu, sermaye miktarı, hissedarlar, yönetim şekli ve adres gibi detayları belirleyebilirsiniz. Tüm bu bilgiler, MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ile hazırlanan şirket ana sözleşmesinde yer alır.

Şirket ana sözleşmesi, yöneticiler ve ortaklar tarafından noter huzurunda imzalanır. Ardından ilgili sözleşme, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, bankadan alınan blokaj yazısı*, dilekçe ve Rekabet Kurumuna yapılan ödemenin dekontuyla Ticaret Odasına başvurmalısınız. Ticaret Odası, belgelerinizi inceledikten sonra sicil kaydınızı açar. Ticaret sicil kaydınızın açılmasıyla hukuken geçerli bir şirketiniz olur.

Kurulan işletmenin sağlam temelini oluşturan iş planı nasıl yapılır?

Girişimleri başarıya götüren faktörlerin başında iş planı gelir. Her türden detaya yer veren iş planı, şirketlerin bugününe ve geleceğine ışık tutar. Kaynakları, amaçları, stratejileri, avantajları ve dezavantajları buluşturan bir yol haritasıdır. Etkin bir iş planıyla faaliyetlerinizi kontrol altında tutabilir, hedeflerinize emin adımlarla yürüyebilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle iş planı yapmaya dair püf noktalarına hâkim olmalısınız.

İşinizi tanımlama: Misyon, vizyon ve değerler

Kendi işini kurmak, bazı sorumlulukları beraberinde getirir. Sıfırdan inşa ettiğiniz girişiminizin misyon, vizyon ve değerleri oldukça önemlidir. Öncelikle işletmenizi neden hayata geçirdiğinize odaklanabilirsiniz. Şirketlerin varoluş amacını ifade eden misyon, işletmenizi tanımlayan başlıca unsurdur. Kısa, öz ve net bir misyon belirleyerek hedef kitlenizin aklında soru işaretleri oluşmasını önleyebilirsiniz. Bu aşamada neyi, neden ve kim için yapmak istediğinizi vurgulamalısınız.

Vizyon, işletmelerin büyüme ve gelişme hedeflerine yer verir. Aynı zamanda şirketin uzun vadeli yol haritasını çizer. İç ve dış paydaşlara güven veren bir vizyonda şu detaylar bulunmalıdır:

  • Gelir artışı
  • Ürün geliştirme
  • Yeni pazarlara açılma
  • Müşteri tabanının genişlemesi
  • Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşım

Özetle vizyon, değişen pazar koşullarına ve ihtiyaçlarına uyum sağlamalıdır. Ayrıca vizyon ve misyonu, şirketinizin temel prensiplerine göre belirlemelisiniz. Şirket değerleri; etik anlayışı, kurum içi kültür, dürüstlük, şeffaflık, güvenilirlik, kalite ve inovasyon gibi unsurlardan oluşur. Bu değerleri gözeterek hem çalışan hem müşteri sadakatini artırabilirsiniz.

Pazarlama stratejisi ve hedefler belirleme

İş planı hazırlarken pazarlama faaliyetlerine de önem vermelisiniz. Hedef kitlenize hitap etmek için yararlanabileceğiniz pek çok yöntem bulunur. Geleneksel ve dijital kanalları bir arada kullanarak etkin bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinize ulaşabileceğiniz kanallar şunlardır:

Pazarlama yöntemi Pazarlama kanalları
Geleneksel pazarlama Gazeteler, dergiler, televizyon ve radyo, geçmişten bugüne pazarlama stratejilerinde yer alır Bu kanallar üzerinden reklam vererek ürünlerinizi ve işletmenizi, farklı kitlelere duyurabilirsiniz.
Dijital pazarlama Hızla gelişen dijital dünya, pazarlama stratejilerine de yön verir. Web site, mobil uygulama, sosyal medya ve e-posta pazarlama yöntemleriyle internetin gücünden faydalanabilirsiniz.

Pazarlama süreçlerinizin başarıya ulaşması için hedefler belirleyebilirsiniz. Ayrıca demografik ve sosyoekonomik faktörlere göre ayrılan kitlelere yönelik farklı stratejiler geliştirmelisiniz. Hedef kitlenize yönelik yaratıcı içerikler oluşturarak, trendleri takip ederek ve verilerin analizini gerçekleştirerek başarılı pazarlama kampanyaları yürütebilirsiniz.

Operasyonel planlama ve kaynak yönetimi oluşturma

Kendi işini kurmak isteyenler, operasyonel süreçleri özenle planlamalıdır. Operasyonel planlama; tedarik zinciri yönetimi, envanter kontrolü, kalite standartları, müşteri hizmetleri ve iş sürekliliği gibi detayları içerir. Yani şirketin elindeki kaynakları, en etkin şekilde kullandıran iş akışını belirler. Operasyonel planlama ve kaynak yönetimi sayesinde verimliliği koruyabilir, faaliyetlerin düzenli işlemesini sağlayabilirsiniz.

Finansal analiz ve tahminler yürütme

İş planı hazırlama aşamasında finansal analizleri göz ardı etmemelisiniz. Zira bu analizlerle girişiminizin mevcut mali durumunu belirleyebilir, geleceği hakkında tahmin yürütebilirsiniz. Kendi işini kurma sürecine yön veren finansal analizler şunları içerir:

  • Satış tahminleri
  • Fiyatlandırma stratejileri
  • Büyüme hedefleri
  • Üretim giderleri
  • Personel maliyetleri
  • Pazarlama harcamaları
  • Likidite** durumu

Ayrıca mali inceleme sırasında kârlılık analizi de yapmalısınız. Kârlılık analizi, gelirler ve giderler arasındaki fark üzerinden gerçekleştirilir. Bu analizler sayesinde ilerideki finansal durumunuz hakkında tahmin yürütebilirsiniz.

İş planınızı uygulama ve ilerleme takibi

İş planlaması kadar bu stratejiye sadık kalmak da oldukça önemlidir. Kâğıt üzerindeki planı hayata geçirirken bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle hedeflerin gerçekçi olması, kaynaklarla uyum sağlaması, görev ve sorumlulukları net tanımlanması gerekir. Ayrıca ilerleme takibiyle işletmenizin performansını ölçmelisiniz. Böylece geliştirilmesi gereken noktaları belirleyebilir, her türden soruna karşı önlem alabilirsiniz.

En avantajlı kredilere göz atın!

İşletmenizin kurulum ve yönetim süreçlerine yardımcı finansman seçenekleri nelerdir?

Kendi işini kurma rehberinde finansman konusuna ayrı bir parantez açalım. Zira bu süreçte atacağınız her adım için sermayeye ihtiyacınız var. Girişimcilik fikrinizi hayata geçirmek için yeterli birikiminiz yoksa iş kurma kredisi ve desteği veren kuruluşlara yönelmelisiniz. Örneğin KOSGEB ile iş kurma hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bankalardan KOBİ kredisi alabilir, melek yatırımcılardan finansman sağlayabilirsiniz.

İşletmelere özel kredi seçenekleri ve başvuru süreci

Girişim planınız için yeni iş kuranlara kredi veren bankalara başvurabilirsiniz. İşletme finansmanı için verilen esnaf kredileri, üretimden dağıtıma kadar pek süreçte kullanılır. Nakdi ve gayrinakdi olmak üzere ikiye ayrılan bu kredilerle hem kısa hem uzun vadeli sermaye ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Farklı bankalar tarafından verilen bireysel işyeri kredisi seçeneklerine HangiKredi’den başvurun!

Girişimcileri destekleyen hibe programları

Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyen KOSGEB, kendi işini kurma hayali olanlara finansman sağlar. Belirli şartlarda hibe edilen KOSGEB kredisi, geri ödemesiz olduğu için son derece avantajlıdır. İş kuranlara hibe desteği veren kurum, proje bazlı krediler sunar. Örneğin KOSGEB kadın girişimci kredisinde kuruluş, performans, mentorluk ve sertifika desteği yer alır. Ekonomik kalkınma ve istihdama katkı sağlayan diğer devlet destekli iş kurma programlarından da faydalanabilirsiniz.

Yatırımcı arayışı: Melek yatırımcılar ve girişim sermayesi

İş kurma desteği arıyorsanız melek yatırımcılardan ve girişim sermayelerinden yararlanabilirsiniz. Melek yatırımcı bulmak için yüksek potansiyelli ve yenilikçi bir iş fikriniz olmalıdır. Bu yatırımcılar, deneyimlerini ve iş bağlantılarını da aktararak genç girişimcileri her açıdan destekler. Girişim sermayeleri de tıpkı melek yatırımcılar gibi inovatif iş fikirlerine destek verir. Ancak girişim sermayeleri; daha kurumsal olması, düşük risk toleransı, büyüme aşamasında devreye girmesi ve büyük çaplı finansman sağlamasıyla diğer yatırımcılardan ayrılır.

18-29 yaş aralığında kendi işini kurmak isteyenlere yönelik genç girişimci desteğine dair detaylar için linke tıklayın!

Notlar:

*şirket sermayesinin banka hesabına yatırıldığını gösterir
**varlığın paraya kolay çevrilebilir olması

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • 3D Secure Nedir? 2.09.2024

    3D Secure Nedir?

  • Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? 28.08.2024

    Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Kaldıraçlı İşlem Nedir? 27.08.2024

    Kaldıraçlı İşlem Nedir?