Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Gelir Belgesi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2020 Güncelleme Tarihi: 13.03.2024

Kredi alımlarında ilgili kurumlara sunulmak üzere istenen belgelerden biri gelir belgesidir.

Gelir Belgesi Nedir?
Gelir belgesi nedir, nereden alınır sorularınızın yanıtlarına bu içerikten ulaşabilirsiniz.

Gelir Belgesi Nedir?

Kişinin gelir durumunu gösteren belgeye gelir belgesi adı verilir. Bu belgenin diğer adı da aile gelir belgesidir. Gelir belgesi çoğunlukla bireye özel bir belgedir. Belgenin içeriğinde, sahip olan kişiye ait detaylı bilgiler bulunur. Eğer herhangi bir sebepten ötürü geliri kesiliyorsa, bu kesinti ile ilgili detaylar da yine belge içinde yer alabilir.

Gelir belgesi özellikle de finansal durumları ilgilendiren işlemlerde istenir. Örneğin kredi kullanmak isterseniz istenen evraklardan birisi de gelir belgesidir. Buna ek olarak pek çok başka alanda da yine bu belge istenebilir. Örneğin ihtiyaç kredisi faiz oranları incelemesi yapıp alacağınız krediye karar verdiniz ve bankaya başvuru yaptınız. Başvurunun ardından banka, sizden gelir belgesi isteyecektir.         

Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Kişinin güncel çalışma durumuna göre gelir belgesini nereden, ne şekilde alınacağı değişiklik gösterir. Bu kapsamda çalışanların kayıtlı olduğu kuruma göre aşağıdaki şekillerde gelir belgesi alınabilir.

  • SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan temin edebilirler.
  • Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacak kişilerin maaş bordroları “gelir belgesi” olarak görülür. Bu yüzden de bu kişilerin tek yapması gereken maaş bordrosuna e-Devlet üzerinden  ulaşıp çıktısını almaktır. e-Devlet sisteminin kullanımı son derece kolaydır. 
  • Emekliler ve kamu çalışanlarının benzer şekilde e-devlet ile “e-bordro” kısmından çıkartacakları maaş bordrosunu “gelir belgesi” olarak kullanmaları mümkündür.
  • Serbest meslek çalışanları Bağkur’a bağlı olmaları halinde “vergi levhası” gelir belgesi niteliğindedir.
  • Rantiyeler ise kira geliri alınan gayrimenkule (sadece konut ve iş yeri) ait tapu belgesi, kira kontratı, banka onaylı hesap ekstresi ya da mevduat gelirine ait banka onaylı hesap ekstresini kullanabilirler.

 Kredinin miktarına ya da çeşidine göre ek evrak ya da teminatlar talep edilebilir. Banka faizleri incelemesi yaparak en avantajlı kredi seçeneğine ulaşmak için HangiKredi’den hesaplama yapabilirsiniz. 

Gelir Testi Nedir?

Gelir testi, genel sağlık sigortası çerçevesinde yer almayan kişilerin ve aile bireylerinin gelirinin tespit edilmesiyle sağlık hizmetlerinden yararlanmasına imkan tanıyan bir testtir. Genel sağlık sigortası kapsamında olmayan, çalışmayan ya da devlette çalıştığı görünmeyen, işyeri sahibi olmayan, 65 yaşında olan, savaş ya da vazife malullüğü aylığı ile işsizlik ödeneği benzeri bir geliri bulunmayan kişiler gelir testi ile genel sağlık sigortası çerçevesinde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Kredi çekmek için gereken şartlar ile ilgili detaylı bilgi için içeriğimizi ziyaret edin!

Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?

Gelir testi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmetleri arasında olan genel sağlık sigortası ve sağlık hizmetleri ile ilgili bir testtir. Buna ek olarak gelir testi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun temsilciliklerinde yerine, kişinin oturduğu adresinin bağlı bulunduğu il ya da ilçedeki vali veya kaymakamlık kapsamında hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları üzerinden yapılır.

Gelir testi kim için yapılacaksa o kişi şahsen başvuruda bulunmalıdır. Mecburi durumlarda gelir testi yaptıracak kişinin birinci dereceden olmak kaydıyla bir yakını tarafından da başvuru gerçekleştirilebilir. Gelir testi için herhangi bir belge istenmez. Başvuru için vatandaşa sağlanan formun doldurulup verilmesi yeterli olur.

Form doldurulup verildikten sonra kurumca bireyin ve hane halkının geliri belirlenir. Bunun için aynı yerleşim adresindeki kişilerin gelirleri, menkul ve gayrimenkulleri, harcamaları ve giderleri tespit edilir. Bu süreç kimi zaman yetkililer tarafından ev ziyareti ile de ilerler. 

Kredi notu düşük olanlara kredi veren bankalar hangileri? diye merak ediyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.

Gelir testi yapılırken dikkate alınacak noktalar ise aşağıdaki gibidir:

  • Ailenin aylık geliri.
  • Aile kendi konutunda ya da kira ödemeksizin bir başkasının evinde ikamet ediyorsa, evin rayiç bedelinin 240’ta biri.
  • Ailenin oturmadığı başka gayrimenkulü varsa bunların da 240’ta biri. Aile bu evi kiraya vermişse, kira ücreti.
  • Dükkanlar için rayiç bedelin 240’ta biri.
  • Arazi ve tarlaların rayiç bedelinin 240’ta biri.
  • Binek otomobil ya da ticari binek araç için rayiç bedelinin 120’de biri.
  • Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlar mevcutsa, ilçe ya da il Tarım Müdürlükleri tarafından bunlar için belirlenen aylık gelir.
  • Bankadaki mevduat hesapları için aylık faiz kazancının iki katı tutar.
  • Devamlı olarak alınan burs, yardım benzeri ödemelerin aylık ortalaması.
  • Başka bütün gelirlerin aylık ortalaması.

Buna ek olarak ailenin giderleri hesaplanırken de şu kalemler göz önünde bulundurulur:

  • Giyim
  • Gıda
  • Yiyecek
  • Kira
  • Eğitim
  • Sağlık
  • Ulaşım

Yapılan incelemeler sonucu aileye mensup kişilerin gelirin aylık tutarının, güncel prime esas kazanç alt sınırının üçte birinden az olması halinde aile bireyleri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınır. Böylece aile bireyleri bir prim ödemez, bu kişilerin primleri SGK tarafından ilgili kamu idarelerinden ödenir.

Güncel altın fiyatlarını incelemek için altın sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 12.09.2024

    Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir? 12.09.2024

    Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • 3D Secure Nedir? 2.09.2024

    3D Secure Nedir?