Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Finansal Durumunuzun Koronavirüs’ten Etkilenmemesi İçin Öneriler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.05.2020 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Koronavirüs pek çok alanda hayatımızı etkilemeye devam ederken kişisel bütçelerimiz de bu durumdan fazlasıyla etkilendi.

Finansal Durumunuzun Koronavirüs’ten Etkilenmemesi İçin Öneriler
 İşten çıkarılmalar ya da ücretsiz izin gibi nedenlerle hane gelirindeki düşüşlerin yanı sıra evde kalınan süre boyunca bazı harcamalarda da artış oldu. Koronavirüs sürecini ekonomik olarak daha kolay atlatabilmeniz için birkaç öneri hazırladık.

Gereksiz Harcamalardan Kaçının

Salgın ile ilgili en olumsuz nokta hala sürecin belirsizliğini koruyor olması. Salgının ne zaman sonlanacağı, ne zaman normal işlerimize döneceğimiz hala belirsiz. Sürecin devam etmesinin beraberinde getirebileceği ekonomik olumsuzluklardan en az darbeyi almak için öncelikle tüm gereksiz harcamalardan kaçınmalı, tasarruf yoluna gitmeli, alışveriş yaparken en az iki kez düşünmeliyiz. Evde olmanın verdiği can sıkıntısı alışverişe yöneltmiş olsa da şu an yeni bir giysiye de yeni bir elektronik alete de ihtiyacımız yok. Bu süreçte periyodik ödeme yaptığınız dergi aboneliği, TV yayını üyeliği gibi mevcut üyeliklerinizi de gözden geçirebilirsiniz.

Sipariş ettiğimiz ürünleri bizlere ulaştıran kargocuların her an risk altında olduklarının farkında olmak ve verdiğimiz her gereksiz siparişin onların hastalık riskini artırdığını bilmek de gereksiz alışveriş yapmamak konusunda etik bir detay.

Kenara Para Koymanın Tam Zamanı

İçinde olduğumuz durumun belirsizliği kenarda bir miktar para tutmayı gerekli hale getirdi. Bazı harcamalarımız bu süreçte artarken unutmayalım ki bazı harcamalarımız da azaldı. Dışarıda yemek yemiyor, ulaşıma para vermiyor, etkinliklere katılmıyoruz. Bu alanlardan arttırdığınız parayı biriktirme yoluna gidebilirsiniz. Birikim yapmanın en iyi yolu ise bir vadeli mevduat hesabı açıp, ele geçen aylık paranın bir miktarını doğrudan oraya aktarmak.

Vadeli mevduat getirisi hesaplamak için HangiKredi'den destek alın!

Mutfak İçin Alışveriş Listesi Oluşturun

Evde olmak mutfak giderlerini artırdı. Sağlığın ön planda olduğu bu günlerde hem iyi ve dengeli beslenmek hem de gereksiz market harcamalarının önüne geçmek için haftalık listeler oluşturarak alışverişinizi buna göre yapabilirsiniz. Markette listenize göre hareket etmek ayrıca daha hızlı alışveriş yapmanızı ve insanlarla minimum temasta kalmanızı da sağlar.

Borcunuzu Erteleyebilir ya da Yapılandırabilirsiniz

Bankaların bu süreçte sunduğu erteleme imkanları var. Bankaların sunduğu erteleme süresi de, son başvuru tarihi de birbirinden farklı. Ödemekte olduğunuz mevcut bir krediniz varsa bankanızla görüşerek erteleme talebinde bulunabilirsiniz. Eğer bankanızın erteleme fırsatı bittiyse yapılandırma için teklif alabilir ve aylık taksitlerinizin düşmesini sağlayabilirsiniz. Bankanız yapılandırma yapmıyorsa farklı bankalarla görüşerek borç transferi talebinde de bulunabilirsiniz.

Yapılandırma hesaplamak için hesaplama araçları sayfamıza göz atın!

Kredi kartı erteleme imkanı da bankalar tarafından sunulan bir diğer imkan. Bu süreçte kredi kartı borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız bankanızla görüşerek borcunuzu öteleyebilirsiniz. Kredi ve kredi kartı erteleme imkanları genellikle 3 aya kadarken bu süreçte çoğu işletmenin hizmete ara vermesi nedeniyle ticari kredi ve kredi kartları için alınan kararlar 6 aya kadar erteleme olanağı sunuyor.

Faturalarda Tasarruf

Evde kaldığımız süreçte hepimizin de deneyimlediği üzere fatura tutarlarında bir artış oldu. Günlük hayatımızın çoğunu iş için dışarıda geçirdiğimiz günlere kıyasla evde daha çok enerji ve su tüketimi yapıyoruz. Bu süreçte alacağımız en büyük önlem elimizden geldiğince faturalardan tasarruf etmeyi sağlamak. Peki nasıl?

  • Çalışırken sürekli çay-kahve tüketmek bir ofis alışkanlığı olsa da bir bardak çay için sürekli ocağı açık bırakmak, ya da sürekli elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmak faturalarınız açısından olumsuz bir durum. Eğer evde termosunuz varsa termos kullanmayı deneyebilir, su ısıtmak için ocağı kullanabilir, ocakta demlenen çayınızı aldıktan sonra altını kapatabilirsiniz.
  • Evde artan bilgisayar kullanımı elektrik faturalarının artmasına neden olan bir diğer etmen. İşiniz bittikten sonra bilgisayarınızı sadece uykuya alma alışkanlığınızdan kurtulmak için doğru bir zaman. Bilgisayarı tamamen kapatmak size tasarruf sağlayacaktır.
  • Günlük yapılan taze yemekler hepimizin tercihi olsa da özellikle evde az kişiyseniz ertesi güne de yetecek kadar yemek pişirerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Bu süreçte evde olmak demek daha fazla “bulaşık” anlamına gelmeye başladı. Bulaşık makinenizi gelişigüzel dizmek yerine daha özenli dizerek daha fazla bulaşık almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca programların yarı zaman seçeneğini kullanarak da su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Eğer elektrik sağlayıcınızın, günün farklı saatleri için uyguladığı farklı fiyat politikaları varsa elektrikli eşyalarınızı (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, süpürge…) elektriğin daha ucuz olduğu saatlerde çalıştırabilirsiniz.

Koronavirüs Sonrası Neler Olacak? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Koronavirüs’e Karşı Hangi Ekonomik Önlemler Alındı?

Bireysel olarak alabileceğiniz önlemlerden bahsederken devletin ve kurumların aldığı önlemlere değinmeden olmaz. Kredi ve kredi kartlarına ilişkin önlemlerden bahsetmiştik. Faydalanabileceğiniz diğer önlemlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Faaliyet yetkileri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işletmelerin yıllık ilan aidat ve reklam vergileri ile çevre vergileri alınmayacak.

Konu sağlıkla ilgili olunca sigorta şirketleri öncelikli olarak harekete geçti. Pek çok sigorta şirketi %25’e varan indirim imkanları sunarken bu döneme mahsus primlerini ödeyemeyen tüketicilerin, poliçelerinin iptal edilmemesi kararı alındı.  Ayrıca pek çok sigorta şirketi, mevcut poliçeler için Koronavirüs’ü kapsam dahiline aldığını duyurdu. Olası bir durumda sigorta şirketinizle görüşerek Koronavirüs tedavisinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Bu süreçte oluşan nakit ihtiyacı için kamu bankalarının sunduğu düşük faiz oranlı ve 3 ay ertelemeli destek kredilerinden yararlanabilirsiniz. Bu krediden yararlanabilmek için gereken şart gelirin maksimum 5 bin TL olmasıdır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?