hangikredi.com

Faizler Ne Zaman ve Nasıl Düşer?

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 2.07.2021 Güncelleme Tarihi: 15.11.2023

Önümüzdeki dönemde belirsizliklerin süreceği görülüyor.

Faizler Ne Zaman ve Nasıl Düşer?
Küresel emtia fiyatlarında gelinen yüksek seviyeler ile önde gelen merkez bankalarının erken sıkılaşma olasılığının tartışıldığı bir ortamda finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar enflasyon üzerindeki risklerin sürmesine neden oluyor.

Salgına karşı alınan tedbirlerde normalleşmenin ardından fiyatları baskı altında kalan sektörlerde de fiyat artışları mutlaka gündeme gelecektir. Bu fiyat artışları ile dünyada faizleri yükselme dönemi konuşulamaya başlanacaktır. Bizim faizimiz yüksek dışardan gelecek bir dalgaya bir an önce hazırlık yapmamız gerekecektir.

OECD Sıralaması

Ülke Faiz (%)
Türkiye 19
Meksika 4
İzlanda 0.75
Macaristan 0.6
Güney Kore 0.5
Şili 0.5
ABD 0.25
Çekya 0.25
Kanada 0.25
Yeni Zelanda 0.25
İsrail 0.1
İngiltere 0.1
Avustralya 0.1
Polonya 0.1
Almanya 0

Avrupa Sıralaması

Ülke Faiz (%)
Türkiye 19
Romanya 1.25
Çekya 0.25
Almanya 0
Belçika 0
İtalya 0
İspanya 0
Güney Kıbrıs 0
İsviçre -0.75

Dünya Sıralaması

Ülke Faiz (%)
Venezuela 45.34
Zimbabve 40
Arjantin 38
Yemen 27
Liberya 25
Surinam 25
Türkiye 19
Kongo 18.5
İran 18
Haiti 17
Angola 15.5
Sudan 15.5
G. Sudan 15
Gana 14.5
Sierra Leone 14

Türkiye'deki Faiz Oranlarının Sebepleri

Faizimiz OECD ve Avrupa da en yüksek seviyede hem de büyük bir fark ile. Dünyada ise en yüksek faizlerden biri olmaya devam ediyoruz. Faizimizin buralarda olmasının en büyük sebebi uygulanan politikalar. Merkez bankası başkanının değişmesi, rezerv kaybı ve kurda yaşanan belirsizlikler bunların en önemlileri. 

Bir süredir ülkede hem döviz hem de faizin yüksek olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Halbuki iktisat kuralları gereği faiz ve döviz kurları arasında ters bir ilişki söz konusudur. Biri düştüğü zaman diğerinin yükselmesi beklenir. Bununla birlikte Türkiye gibi çift para sistemi olan ülkede faizi yükseltmek suretiyle TL'nin cazibesini artırdığınızda insanların dövize gitme eğilimini orta ve uzun vadede kırmaya başlanır. 

Kur Neden Önemli?

Buradaki en önemli sorun kur. Kur yükselince maliyet kanalı ile enflasyon da yükseliyor. Enflasyon yükselince hem kuru hem enflasyonu durdurmak için faizi yükseltmemiz gerekiyor. Faiz sebebiyle kredi maliyetleri yükseleceğinden enflasyon yükselme eğilimine tekrar giriyor. Tam bir sarmaldan bahsedebiliriz. Firmalar ilk olarak kredi maliyetini ürün fiyatlarına yansıtacak, bu da enflasyona sebep olacaktır. Ayrıca firmalar maliyeti sadece nominal faizle kalmayacaktır. Hammadde tedariki ve satışı döviz kurlarına bağlı ise buradan da ek bir maliyet söz konusu olacaktır. Faiz düşük kalırsa o zaman kur yükselecektir ve şirketlerin yarısı döviz borçlusu olduğu için o tarafta ciddi maliyetleri artacaktır. 

Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarı, aynı zamanda faiz döviz ilişkisini dengede tutmaktır. Enflasyonun üzerinde faiz uygulamasının nedeni de budur. Bugün için düşünürsek yaklaşık yıllık enflasyonun %16-17 olduğu bir ortamda %19 politika faizi kesinlikle normal karşılanmalıdır. 

Dünyada ultra bol likidite olduğu dönemde maalesef bundan faydalanamadık. Bundan sonra tek çıkışımız üretim üretim üretim. Üretim olursa ihracatımız yükselecek, uluslararası pazarda rekabet gücümüz artacak, ülkeye döviz girdisi sağlanacak, devletin vergi gelirleri artacaktır. Ayrıca işsizlik de üretim ile birlikte azalacaktır. Ülkede üretimin fazla olması arz fazlası yaratacağından enflasyonun da düşmesine yardımcı olacaktır.

Faiz Nasıl Düşer?

O zaman söyle tamamlayalım faizlerin düşmesi için önce:

  1. Kur istikrarı
  2. Fiyat istikrarı
  3. Yapısal reformlar ( Üretim, Hukuk, Vergi,...)

Herkese sağlıklı günler diliyorum...
Saygılarımla

Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?