Merkez Bankası (TCMB) politika faizini ne zaman düşürecek demeden önce en son açıklananan enflasyon rakamlarına bakalım, biliyoruz ki faiz indirimi zamanlamasında enflasyonun gidişatı çok önemli olacak.
Enflasyonu yukarı iten ana unsur enerji oldu. Ağustos ayında yapılan doğalgaz zammı aylık konut enflasyonunu Temmuz’da olduğu gibi Ağustos’ta da %8.0’in üzerine taşıdı. Gıda fiyatlarında ve hizmet enflasyonunda katılık da devam ediyor. Son açıklanan TÜFE verilere bakarsak piyasaları heyecanlandıran Merkez Bankası erken faiz indirebilir görüşünü desteklemiyor.
TCMB en son gerçekleştirdiği Ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yine değiştirmeyerek %50 seviyesinde korudu. TCMB’nin politika faizini beklentilere paralel değiştirmemesi TL açısından nötr bir gelişme olurken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemesi faiz indirimlerinin henüz gündemde olmadığını, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacağının vurgulanması ise ilave faiz artışlarına kapının açık kalmaya devam ettiğini gösterdi. Ağustos ayı başında yayınlanan son enflasyon raporunda 2024 yıl sonu TÜFE tahmini %38.0 ve 2025 yıl sonu tahmini %14.0 olarak korunmuştu. TCMB’nin, son Piyasa Katılımcıları Anketinde ise 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi %43.3 ve 2025 yıl sonu beklentisi %25.6 ile yükseldi. Hükümetin kontrolünde OVP’de ise enflasyon 2024 için %41,5 , 2025 için de %17,5 olarak açıklandı.
Merkez Bankası’nın enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruması, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı mesajını vermesi, enflasyon ana eğilimi ve enflasyon beklentilerinin TCMB senaryosuna uyumu gözlenene kadar politika faizinin sabit tutulacağını öngörülüyor. Politika faizinde eylül ayında da değişim beklenmiyor; bir süre daha %50 seviyesinde kalacaktır. Bu sürenin uzunluğu ise, enflasyon ana eğilimi ve enflasyon beklentilerinin TCMB senaryosuna (özellikle 2025 yılı için) uyumu gelişmelerine bağlı olacaktır.
Merkez Bankasının ana mesajında yılllık enflasyona değil aylık enflasyona odaklanacağını iletti. Bizim gözümüzde en az iki olumlu veri görmek anlamını taşıyor. Baz etkisi ile geçen yaz ayları enflasyonları sonrası iki kritik ay Eylül ve Ekim enflasyon verileri olacak. Olumsuz faktörlerin çoğunun devreden çıktığı Ekim ayı TÜFE verisinde faiz indirimine dayanak olabilecek rakamlar görebiliriz. Bu sebeple, Ekim TÜFE verisinin 4 Kasım 2024 tarihinde yayımlanmasından sonra veriler olumlu olması durumunda ilk faiz indirimin en erken 21 Kasım PPK toplantısında başlamasını bekliyorum.
Murat Sağman
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.