Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Evcil hayvanların birer aile bireyi olarak kabul edilmesi ve sağlık giderlerinin olmasından dolayı evcil hayvan sigortası yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?
Aslında evcil hayvanlar gerek ev içinde gerekse dışarıda sürekli tehlike altındadırlar.

Evcil hayvanların birer aile bireyi olarak kabul edilmesi ve sağlık giderlerinin olmasından dolayı evcil hayvan sigortası yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Evcil hayvanınızın tüm sağlık problemleri, herhangi bir yaralanma, yüksekten düşme sonucu oluşabilecek kırıklar, elektrik çarpmaları, zehirlenmeler, böcek sokmalarını kapsayan sigorta türüne verilen isim evcil hayvan sigortasıdır. Evcil hayvan sigortası 6 aydan daha büyük, aşıları tamamlanmış ve 10 yaşından küçük tüm ırk ve cinsiyetteki evcil hayvanlara yapılmaktadır.

Evcil hayvan sigorta poliçesi geniş bir kapsama sahip olduğu için evcil hayvan sahiplerini memnun etmektedir. Evcil hayvanların gelecekleri için evcil hayvan sigortası yaptırmak büyük harcamalara karşı alınan önlemleri sağlamaktadır. Üstelik çok cüzi miktarda ödemeler yaparak evcil hayvan sahipleri kendilerini de ekonomik bir güvence altına almış olmaktadır.

Kişilerin kendileri için yaptırdıkları sağlık sigortalarının ardından ülkemizde en çok yapılan sigorta türü olarak görülmektedir. Sigorta kapsamında sadece anlaşmalı veterinerler de geçmekle birlikte ameliyat gibi yüksek maliyetli operasyonlarda karşılanmaktadır. Evcil hayvan sigortası primleri yıllık olarak hesaplanmakta ve kredi kartı ile taksitlendirme gibi ödeme seçenekleri oluşturulmaktadır.

Evcil Hayvan Sigortası Hangi Türlere Yapılır?

Aslında evcil hayvanlar gerek ev içinde gerekse dışarıda sürekli tehlike altındadırlar. Tehlikenin gerçekleşmesi durumunda evcil hayvan sahiplerine büyük mali yükümlülükler doğabilmektedir. Hayvanların hayatını da tehlikeye atan bu kazalar ve riskleri kapsam altına almaya yarayan evcil hayvan sigortaları genellikle kedi ve köpekler için yapılmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda oldukça yaygın bir hale gelen evcil hayvan sigortaları çoğunlukla kedi ve köpekler için yapılsa da tür ve cins ayırt edilmeksizin sigorta yaptırmak mümkündür. Sigorta başlangıcının yapılabilmesi için öncelikle poliçe ile gönderilmiş olan mikroçipin anlaşmalı bir veteriner tarafında ücretsiz bir şekilde uygulanması gerekmektedir. İstisnai olarak ülkemizde tehlikeli olarak nitelendirilen ve satılması, sahiplendirilmesi yasak olan köpek türleri sigorta kapsamı dışında kalmaktadır.

Evcil Hayvan Sigortası Uygulaması

Evcil hayvanlar her an beklenmedik bir kaza geçirebilir ve hayvan severlere sürpriz sağlık faturaları çıkarabilirler. Evcil hayvan sigortası ile bunun önüne geçmek mümkündür. Prim ödemeleri uygun fiyatlarda olması ile evcil hayvan sigortalarından pek çok hayvan sever memnun kalmaktadır.

Evcil hayvan sigortasının uygulanması için mutlaka gönderilen mikroçipin takılmış olması gerekmektedir. Mikroçip takılı olmayan evcil hayvanlar maalesef sigortalardan faydalanamamaktadır. Evcil hayvan sigortasında ölüm durumlarında ise herhangi bir tazminat talebinde bulunulamamaktadır. Sigorta kapsamında tüm acil müdahale ve operasyonlar anlaşmalı veterinerler tarafından yapılmalıdır.

Evcil Hayvan Sigortası Hangi Sağlık Risklerini Kapsar?

Evcil hayvan sigortası belirli sağlık risklerini kapsamaktadır. Bu durumda sigora poliçesinin önemi öne çıkmaktadır. Poliçede belirtilen bu rizikoların, belirtilen şartlar doğrultusunda gerçekleşmesi hâlinde sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmaktadır. Sigortanın kapsadığı risklerin bazıları şöyledir:

  1. Trafik kazası sonucu oluşan tüm sağlık problemleri
  2. Yüksekten düşme sonucu oluşan kırık ve yaralanmalar
  3. Kaza, hastalık ya da enfeksiyon sonucu ortaya çıkan göz tedavileri
  4. Yanma sebebiyle oluşacak tedaviler
  5. Elektrik çarpması sonucu oluşacak tedaviler
  6. Yabancı cisim yutma ya da batması ile oluşacak tedavi ve zehirlenmeler
  7. Böcek sokması ile oluşacak tedaviler
  8. Başka kedi veya köpek ile kavga sonucu tedavi

Evcil Hayvan Sigortası Teminatları ve Limitleri Nelerdir?

Sigorta kapsamında belirli teminat ve limitler bulunmaktadır. Evcil hayvan sigortası yaptırılan evcil hayvanınız için belirlenmiş teminatlar şu şekildedir:

  1. Acil Durum Teminatı: 5.000 TL
  2. 3. Şahıs Mali Mesuliyet: 3.000 TL
  3. Kayıp Arama İlanı ve Ödül Teminatı: 250 TL

Evcil Hayvan Sigortası Mikroçip Uygulamasında Ne İşe Yarar?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince evcil hayvanların yasal kimliklendirme ekipmanı mikroçip olarak belirlenmiştir. Evcil hayvanınız mikroçip uygulaması ile sizin sorumluluğunuza girmektedir. Evcil Hayvan Sigortası ile anlaşmalı veteriner kliniklerinde uygulanabilecek mikroçip size ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Pirinç tanesi boyutunda olan bu mikroçip veteriner hekim tarafından her türlü pet hayvanına implante edilmektedir. Bu çip kendine özel bir numara taşımaktadır. Kayıtlı olduğu sistemde hayvanın adı, sahibinin bilgileri yer almaktadır.

Evcil Hayvan Sigortası Kapsam Dışı Durumları Nelerdir?

Evcil hayvan sigortasının karşılamadığı ve poliçe kapsamı dışında kalan bazı durumlar mevcuttur. Bu durumları önceden bilmeniz, olası bir risk durumunda mağdur olmanızın önüne geçer. Söz konusu durumlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Mikroçip takılı olmayan hayvanlar
  • Her türlü nedene bağlı olarak gerçekleşen ölüm durumları
  • Yarış, oyun, kasti kavga ettirmek veya mukavemet denemelerinden meydana gelen hasarlar
  • 6 aylıktan küçük ve veteriner hekim kontrolünde gerekli aşıları tamamlanmamış kedi ve köpekler
  • 6 aydan küçük, 10 yaştan büyük kedi ve köpek türleri
  • Enfeksiyöz hastalıklar yüzünden ortaya çıkan hastalıklar
  • Acil müdahale gerektirmeyen durumlar dahilinde ortaya çıkan hastalıklar
  • Acil olmamakla birlikte evcil hayvan sahibinin talebi üzerine yapılan muayene ve tedaviler
  • Hasta evcil hayvanın stabil hale gelmesinden sonra kullanılacak ilaç, sarf malzemeleri ve protez
  • 5199 sayılı kanun gereğince ülkemizde satışı, beslenmesi yasaklı olan hayvanlar

Neden Evcil Hayvan Sigortası Yaptırmalıyız?

Günlük yaşam alanları ve şehirler, insan yaşam konforu düşünülerek tasarlanmaktadır. Durum böyle olunca evcil hayvanların zarar görme riskleri bir hayli artmaktadır. Günlük yaşantınızı kolaylaştıracak onca teknolojik gelişme, evcil hayvanlar için tehlikeye neden olmaktadır.

Trafik kazası, elektrik çarpması hatta çalınma gibi pek çok tehlike ile karşı karşıya kalan evcil hayvanlar zehirlenme, enfeksiyon, düşme, yanma, ezilme gibi riskler ile de karşı karşıyadır. Evcil hayvan sigortası yaptırmakta en büyük gereklilik bu yüzdendir. Böyle bir durum ile hiçbir hayvan sever karşılaşmak istemez ancak başınıza böyle bir durum gelmesi durumunda ciddi tedavi masrafları ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunu evcil hayvan sigortası ile ortadan kaldırmak mümkündür.

Evcil hayvan sigortaları ile birlikte pek çok hediye de evcil hayvanınız için sunulmaktadır. Poliçelere göre farklılık göstermek ile birlikte anlaşmalı veteriner ya da polikliniklerde yılda 1 kez ücretsiz olarak;

  • Muayene
  • Tırnak kesimi
  • Göz ve kulak temizliği

gibi hizmetlerden yararlanmak mümkündür. Yaptırılacak evcil hayvan sigortası ile anlaşmalı veteriner ve polikliniklerde gerekli müdahalelerin yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yapılan tüm muayene ve acil müdahaleler hayvan sever tarafından karşılanmakta ve sigorta kapsamı dışına çıkmaktadır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?