hangikredi.com

Ev Hanımlarına Emeklilik

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.03.2024 Güncelleme Tarihi: 13.03.2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi ile çalışma imkanı olmayan ev hanımlarına emeklilik imkanı tanınması bekleniyor.

Ev Hanımlarına Emeklilik
Emekli olabilmek için hesaplanmış sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden de başvuru yapmak mümkün. E-devlet ile başvuru yapanlar, başvurularının onaylanmasının ardından müdürlüklere giderek emeklilik işlemlerini tamamlayabilirler. Ev hanımlarına emeklilik hakkında merak ettiklerinizin cevapları yazımızın devamında! 

Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir?

Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir. Ev hanımlarına emeklilik şartları adı altından sunulan koşulların eksiksiz biçimde tamamlanması durumunda kadınlar emekli olmaya hak kazanabilirler. Ev hanımı olup çalışmayan kadınlar, eğer isterlerse isteğe bağlı sigorta hizmeti ile sigorta yaptırabilirler. Bu sayede sağlık hizmeti alarak da emekli olabilirler. Ev hanımlığı yapan kadınlar, evlerinde bazı el işleri yaparak bir şeyler üretip kazanç elde ettikleri zaman daha kolay şekilde emekliliği hak edebilirler. Daha önce herhangi bir yerde hiç çalışmamış yani hep ev hanımlığı yapmış olan kadınların sigortalı olma olanakları vardır. Bunların yanı sıra gerekli şartları sağladıklarında da emekli olma hakkı kazanmaları mümkündür.

Bankaların emekli maaş promosyon ve avantajlarını karşılaştırın!

Ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesinin bazı yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerden ilki; kişinin isteğe bağlı şekilde sigorta yaptırmasıdır. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuru yapmaları gerekir. Başvurunun ardından primlerin düzenli bir şekilde ödenmesi de gerekli görülen koşullardan biridir. Bu sayede ev hanımları sigortalı oldukları için emeklilik hakkı da elde edebilirler. Ev hanımı emekli olma koşulları dahilinde belirlenmiş olan farklı bir yöntem daha vardır. Bu da kadınların evlerinde farklı el işi çeşitleri yapmasıdır. Bu işi yaparak BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olabilirler. Bağ-kur kapsamında emekli olmaya hak kazanma olanağı mevcuttur. Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam etmek isteyen kadınlar, isterlerse kendilerine uygun iş fırsatlarını inceleyebilirler.

İsteğe bağlı şekilde sigorta girişi yaptırmış olan ev hanımlarında sigortalılık süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvurunun kayıtlara geçmesi ile başlayan süre şeklinde ifade edilir. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının prim oranı yoğun biçimde merak edilir. Ev hanımlarının emekli olma hayali kapsamında ödeyecekleri bazı tutarlar söz konusudur. Buna SGK prim tutarı adı verilir. Bunun için hem alt hem de üst sınır belirlenmiştir. Bu noktada ev hanımlarının ödeyeceği SGK prim tutarı; minimum brüt asgari ücret tutarının %32’si şeklindedir. Üst sınırı ise brüt asgari ücret tutarının 6,5 katına denk gelen tutarın %32’si şeklinde hesaplanır. Ödenen bu tutarların %20’lik kısmı malullük, yaşlılık, ve ölüm sigorta primleri olarak nitelendirilir. Bu tutarın %12’lik oranı ise genel sağlık sigortası prim tutarıdır.

Ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırma konusunda özgürdürler. Bunu yaptırarak genel sağlık sigortası kapsamına girmeye de hak kazanırlar. Bu sayede devletin sunmuş olduğu bütün sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı elde ederler. Belirlenen tüm koşulları tamamladıkları zaman ilgili kuruma ev hanımı emeklilik başvurusu yapabilirler.

25 yıllık ev hanımlarının emeklilik hakkından yararlanmaları için uyulması gereken bütün koşullar kısaca şu şekildedir:

  • 50 yaşını doldurmuş olmak,
  • Başvurunun yapıldığı tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir bağlantısının bulunmaması,
  • Bir süre çalışmış olan ev hanımlarının emeklilik hakkı kazanabilmeleri için başvuru yaptıkları sırada SGK ya da Bağ-Kur ile bağlarının olmaması,
  • 1995 yılından önce evlenmiş olmak,
  • Malullük ya da yaşlılık maaşı almamak,
  • Gelir vergisine dahil olmamak.

Ev hanımları için emeklilik başvurusu ne zaman başlıyor?

Ev hanımlarına emeklilik ne zaman, diye merak eden pek çok kişi vardır. Ancak bu konuda henüz bir tarih verilmemiştir. Ev hanımlarına emeklilik hakkı verildiği zaman sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz şekilde yararlanma imkanı kazanabileceklerdir. Bağ-Kur ile SSK primleri eşitlendiği zaman 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı bu sayede 4 bin 500 güne kadar çekilebilir. Ayrıca çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanlarının devreye alınması da planlanmaktadır. Bunun yanı sıra çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelmesi beklenmektedir. Tüm bunların haricinde doğum borçlanmasının da gündeme geleceği düşünülmektedir. Torba yasanın ise kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulup sonuçlanması bekleniyor.

Ev hanımları emeklilik başvurusunu nasıl yapabilir?

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik imkanından yararlanmaları için bazı koşulları eksiksiz biçimde yerine getirmeleri istenir. Ev hanımlarına emeklilik şartı için sırasıyla izlenmesi gereken adımlar kısaca şu şekildedir:

  • İkametgahının yer aldığı yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak,
  • 1 tane vesikalık fotoğraf,
  • Ödeme yapıldığına dair banka dekontu.

25 yıllık ev hanımının isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olabilmesi için gerekli şartların sağlanması durumunda 58 yaşını doldurduktan sonra emekliliği hak edebilir. Hiç çalışmayan ev hanımları ise 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olma hakkı kazanabilir. Bunun için de 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartı aranır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?