Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.09.2023 Güncelleme Tarihi: 25.09.2023

Dijital alandaki faaliyetlerin ve elde edilen gelirlerin artış göstermesi, bu doğrultuda birtakım düzenlemelere gidilmesine neden olmuştur.

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
Türkiye’de dijital hizmet vergisi olarak 2020 yılında yürürlüğe giren düzenleme, internet üzerinden gelir elde edenlere yönelik maddeler içerir. Mükellefi gerçek ve tüzel kişiler olan bu düzenlemenin ardından kamuoyunda dijital hizmet vergisi nedir ve kimleri kapsar soruları gündeme gelmiştir. Söz konusu verginin kapsamı ve getirmiş olduğu yükümlülükler, dijital mecrada iş yapmak isteyenleri yakından ilgilendirir.

Dijital hizmet vergisi nedir? Oranları nasıldır?

Dijital hizmet vergisi nedir sorusuna cevap vermeden önce bahsi geçen düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu açıklamakta fayda vardır. Sosyal medya platformları üzerinden oldukça yüksek gelirler elde edilmesi ülkelerin vergi tabanını koruma yönünde adımlar atmasına sebep olmuştur. Türkiye’de ofisi bulunmayan platformları mükellef hâline getiren bu düzenlemeyle birlikte vergi kaybı gibi durumların yaşanması önlenir. Söz konusu düzenleme, dijital mecrada elde edilen gelirler üzerinden devletin vergi almasını ifade eder.  

Dijital hizmet vergisi oranı, her yıl belirli koşullara göre yeniden ele alınır ve değişen rakamlarla kamuoyuna sunulur. 2022 yılı itibarıyla dijital kazançlar üzerinden %7,5 oranında vergi alınır. Söz konusu oranın alt sınırını ilgili bakanlık belirlerken üst sınırı Cumhurbaşkanı’nın yetkisi kapsamındadır. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu maddelerine göre Cumhurbaşkanı, bahsi geçen oranı %1’e kadar indirebilir ya da iki katına kadar artırabilir.

Dijital hizmet vergisi matrahı nasıl belirlenir?

Dijital mecra hizmet sağlayıcıları, ilgili dönemde elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilir. Bu verginin hesaplandığı meblağı ifade eden matrah için hasılatın elde edildiği dönem esas alınır. Peki dijital hizmet vergisi matrahı nasıl hesaplanır? Söz konusu hesaplama sırasında vergilendirme ilkeleri doğrultusunda matraha uygulanan birtakım unsurlar bulunur. Bahsi geçen unsurlar ise kısaca şöyle açıklanabilir:

  • Yurt dışında faaliyet gösteren dijital hizmet sağlayıcılarının matrahı, gelirin elde edildiği dönemin döviz alış kuru üzerinden hesaplanır.
  • Vergi matrahında maliyet ve gider indirimleri yapılmaz.
  • Matrah üzerinden vergi oranına göre hesaplanan meblağa indirim uygulanmaz.

Verginin konusuna giren tüm dijital hizmetler matraha dâhil edilir. Dijital hizmetler vergisi beyana dayalı olduğu için matrahın hesaplanması, mükellefin elde ettiği hasılatı bildirmesinin ardından gerçekleştirilir. 

Dijital hizmet vergisi ne zaman beyan edilmelidir?

Dijital hizmet vergisi nedir sorusuyla birlikte bu ödemenin ne zaman beyan edilmesi gerektiği de merak konusu olur. Dijital hizmet vergisi beyannamesi ilgili dönemi takip eden ayın son işlem gününe kadar yapılır. Mükellefler, ödediği miktarı diğer kazançlarındaki yükümlülüklerinde indirim olarak talep etme hakkına sahiptir. Safi kazançları için ödedikleri gelir vergisi tutarından söz konusu miktar gider olarak düşülebilir. Benzer olarak kurumlar vergisi için de ilgili uygulama geçerlidir. 

Bağlı olunan vergi dairesine yasal süre içerisinde yapılmayan beyan sonucunda birtakım yaptırımlar uygulanır. Dijital hizmet vergisi mükelleflerin yasal süreler içerisinde beyan vermemeleri sonucunda GİB üzerinden ihtar ve tebligat yapılır. 30 günlük sürenin sonunda verilmeyen beyan erişim engeline sebep olur. Uzun süreli erişim engeli gibi yaptırımlar söz konusu verginin ödenmesinin ardından 24 saat içerisinde kaldırılır.

Dijital hizmet vergisinin kapsamına giren ve girmeyen hizmetler nelerdir?

Nispeten yeni bir düzenleme olduğu için dijital hizmet vergisi neleri kapsıyor sorusu sıklıkla gündeme gelir. Bu konunun cevabı, ilgili kanunun maddelerinde açıkça belirtilir. Verginin konusunu oluşturan hizmetler arasında reklam gelirlerinin payı oldukça büyüktür. Bunun yanı sıra kullanıcıların iletişime geçtiği sosyal mecralar da söz konusu vergide önemli bir paya sahiptir. Ancak tüm hizmetler vergiye tabi değildir. Yasal sınırın altında kalan hasılata sahip olan hizmet sağlayıcılardan vergi talep edilmez. Söz konusu verginin kapsamına giren hizmetler şöyle sıralanabilir:

  • Dijital mecralarda yayınlanan reklamlar
  • Sesli, görsel ve dijital içerik üretimi ve satışı 
  • Bahsi geçen içeriklerin elektronik cihazlarda kaydedilmesi, oynanması ve izlenmesi
  • Kullanıcıların iletişime geçtikleri sosyal mecralar
  • Dijital hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan aracılık işlemi

Dijital hizmet vergisi makalelerinde bahsedilen ve kapsama dâhil edilmeyen hizmetler de bulunur. Örneğin dijital mecra aracısı tarafından sunulan mal ve hizmeti satanın elde ettiği hasılat, kapsam dışındaki faaliyetler arasında gösterilebilir.

Dijital hizmet vergisine mükellef olanlar ve muaf tutulanlar kimlerdir?

Dijital hizmet vergisi uygulamasında birtakım muafiyet ve istisnalar bulunur. Vergiye tabi olmak için 2022 yılı itibarıyla 750 milyon euronun üzerinde bir kazanç elde etme şartı bulunur. İlgili tutarın Türk lirası olarak alt sınırı ise 20 milyon olarak belirtilir. Bahsi geçen tutarın altında hasılat elde eden hizmet sağlayıcılar vergiden muaftır. Yüksek kazanç elde edenlere yönelik olarak düzenlenen bu vergide ayrıca istisna teşkil eden unsurlar da bulunur. Söz konusu istisnalar verginin matrahında düşüş sağladığı için mükellefin ödemekle yükümlü olduğu meblağda azalma meydana getirir.

Dijital hizmet vergisi hizmeti muafiyet şartları Dijital Hizmet Vergisi İstisna Şartları
Türkiye’de elde ettiği hasılatı 750 milyon euronun ve 20 milyon Türk lirasının altında olanlar muaftır.  Telgraf ve Telefon Kanunu kapsamında hazine bedeli ödenen hizmetler 
İlgili hesap döneminde söz konusu tutarlar aşılırsa muafiyet kalkar. Üzerinden iletişim vergisi alınan hizmetler
Hesap döneminde belgeleri teslim etmeyenler muafiyetten yararlanamaz. Ar-Ge faaliyetleri üzerinden yapılan satışı kapsayan hizmetler
Hasılat belirtilen tutarın altına düşerse muafiyet bir sonraki dönemde başlar. Bankacılık Kanunu 4. madde kapsamındaki hizmetler

Dijital hizmet vergisi nereye ödenir?

Dijital hizmet vergisi nedir ve oranı kaçtır gibi sorulara cevap bulduktan sonra ödemenin nereye yapılacağı gündeme gelir. Yasal süre içerisinde verilen beyanname ile birlikte dijital hizmet vergisi tebliği de gerçekleştirilmiş olur. Beyanname süresi içinde söz konusu verginin ödemesi gerçekleştirilir. Bağlı olunan vergi dairesine yapılan ödemede dijital imkânlardan faydalanmak mümkündür. Beyannameyle birlikte ödeme de GİB üzerinden yapılır. Bu konu hakkında HangiKredi’nin Kredi Kartı ile Vergi Ödeme makalesinden bilgi alabilir, ilgili bankalardan işlem gerçekleştirebilirsiniz. 

Ödenmemesi durumunda dijital hizmet vergisinin yaptırımı nedir?

Dijital hizmet vergisi ödeme zamanının aksatılması hâlinde yasal yaptırımlar ile karşılaşabilirsiniz. Kanunda belirtilen beyannamenin ve ödeme süresinin dışına çıkılması dijital mecralara erişim engeli getirilmesine sebebiyet verir. Dijital hizmet sağlayıcılara 30 günlük erişim engelini aktaran bir ihtar verilir. Ardından ilgili süre içerisinde yükümlülüğü yerine getirmeniz beklenir. 

Süre dâhilinde yapılan ödeme sonucunda 24 saat içerisinde engel kaldırılır. Dijital hizmet sağlayıcılar için vergi borcu yapılandırma şartlarını inceleyebilir, söz konusu ödeme için sunulan kolaylıkları öğrenebilirsiniz. Hizmet verenlerin işlerini kolaylaştıran esnaf ve KOBİ kredisi seçeneklerine de Hangikredi üzerinden göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

3 Oy

-

3,33 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 30.04.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?