Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.08.2020 Güncelleme Tarihi: 28.02.2024

Araç hasar sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda doğru bir seçim yapmanız için büyük önem taşıyor.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sıfır araç alımı için bütçeniz yoksa ya da ikinci el araç almayı tercih ediyorsanız, aracın hasar kaydını mutlaka sorgulamalısınız.

Çeşitli şekillerde araç sorgulama işlemi sayesinde satın almayı düşündüğünüz aracın önceki yıllara ait hasar kaydını öğrenebilirsiniz.

2024 MTV Hesaplama yapmak için HangiKredi'den destek alın!

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?

Araç hasar kaydı plaka sorgulama ile aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, aracın kasko bilgilerine, trafikte yer aldığı sürede ne kadar zaman kaskolu olduğuna, aracın kaç kere el değiştirdiğine ve son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere de ulaşmanız mümkün.

Ayrıca kazanın hangi seviyede bir kaza olduğunu ve hasar oranını, hasarın sebep olduğu yenileme ücretlerini, aracın hangi servislere giderek hangi parçalarının değiştiğini ve değişimi yapılan parçaların orijinal olup olmadığını da öğrenmeniz mümkün. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılından sonraki hasar bilgilerini içerdiğini de hatırlatmakta yarar var.

Araç Kilometresi En Doğru Şekilde Nasıl Öğrenilir?

Aracın kilometresini öğrenme aşamasında ise aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgiler dikkate alınır. Son zamanlarda araçların kilometresi ile oynanma durumuna karşı bu yol izlenir. 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İlgilendiğiniz aracın hasar kaydı sorgulamasını yapmak için yazımızda 3 yol inceleyeceğiz. Aşağıdaki tabloda en kısa şekilde ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. 

Sorgulama Türü İşlem Açıklaması
SMS ile araç hasar kaydı sorgulama Plaka yazılır, 5664’e gönderilir.
e-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama e-Devlet web sayfası üzerinden sorgulanır.
Çağrı merkezi ile hasar kaydı sorgulama 11890 aranır, plaka bilgisi verilir.

SMS ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama 

  • SMS ile araç hasar kaydı sorgulama yaparken plaka bilgilerini kullanıyorsunuz.
  • Plaka sorgulama yapmak için satın almayı düşündüğünüz aracın plakasını birleşik olarak yazdıktan sonra 5664’e göndermeniz yeterli. Bu şekilde aracın plakası değişmiş olsa dahi, eski hasar bilgilerini öğrenebilirsiniz. 
  • Mesajı göndermeniz sonrasında kısa zaman içinde SMS olarak size bilgi ulaştırılır. Size gönderilen mesajda aracın hangi tarihlerde kaza yaptığı, araçta nasıl hasarlar oluştuğu, hasarların oranı ve giderleri başlıkları detaylı olarak incelenir.  
  • Bunların yanı sıra SMS üzerinden trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının hali ve varsa vefat eden kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerini de öğrenebilirsiniz.
  • SMS ile sorgulama adımı için hangi operatörden SMS gönderildiği fark etmiyor. SMS için yalnızca hizmet bedeli ödersiniz. Her sorgulama için ücret 9,5 TL.

Düşük faizli taşıt kredisi hesaplaması yapmak için HangiKredi'den destek alın!

SMS ile Sorgulayabileceğiniz Diğer Önemli Konular

SMS ile öğrenmek istediğiniz diğer konular için şu adımları izlemeniz yeterlidir:

  • Araçta herhangi bir parçanın değişip değişmediğini PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenebilirsiniz. 
  • Eksper raporu verilmiş kazalardan sonra değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp yine 5664’e kısa mesaj göndererek öğrenebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • Aracın şasi numarasıyla bütün bilgilerini detaylı olarak öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI’nı yazıp 5664’e sms göndermeniz yeterli.
  • Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi numarası ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞASİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ’ni yazıp 5664’e sms gönderebilirsiniz.
  • DETAY BOŞLUK PLAKA yazarak da aracın trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının bulunduğu gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Yapılan sorgulamalarda aracın plakası değişmiş bile olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

Çağrı Merkezini Kullanarak Hasar Kaydı Sorgulama

Aracın yaptığı bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 Çağrı merkezini arayarak ilgilendiğiniz aracın plakası ya da şasi numarası girebilir, hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Çağrı merkezinin ücretlendirilmesi ise dakika üzerinden hesaplanır ve Turkcell kullanıcıları için dakikası 4,25 TL,  Vodafone ve Türk Telekom ile sabit hat kullanıcıları için 4,75 TL’dir.

e-Devlet Üzerinden Hasar Kaydı Sorgulama

e-Devlet sisteminden araç hasar kaydı sorgulama işlemi sayesinde hızlı ve rahat bir şekilde aracın hasarı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Araç hasar kaydı sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilmek için e-Devlet şifreniz olması gerekir. 
  • Eğer e-Devlet şifreniz mevcut değilse PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.
  • İnternet bağlantısı olan her yerden e-Devlet sistemine girip Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorgulama hizmetinden yararlanarak araç ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları öğrenmeniz mümkün.
  • e-Devlet sistemine girip daha sonra e-hizmetler sekmesine “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” yazıp çıkan ekrana talep edilen bilgileri yazdığınızda ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz ya da bu linke tıklayabilirsiniz.

Trafik sigortasında en uygun primleri ödemek istiyorsanız Zorunlu Trafik Sigortası sayfamızdan araştırma yapabilirsiniz. 

Aracınızın marka ve model bilgilerini yazarak 2024 yılı için en güncel kasko değerine Kasko Değer Listesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

4,25 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?