hangikredi.com

Zincir Emir Nedir? Nasıl Uygulanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.07.2023 Güncelleme Tarihi: 6.07.2023

Zincir emir, borsa ile ilgilenen kişilerin sıkça karşılaştığı tabirlerden biridir.

Zincir Emir Nedir? Nasıl Uygulanır?
Kısaca açıklamak gerekirse zincir emir, birbiri ardına sıralanmış olan komutları ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Zincir emirler sayesinde kişiler, çeşitli yatırım alanlarında hızlı bir şekilde işlem gerçekleştirebilir. Bu, özellikle kişilerin aktif olmadığı zamanlarda varlıklarının korunmasını sağlar. Zincir emir, bireylerin yatırım yaparken büyük fırsatlar yakalayabilmesine imkân tanıyan sistemlerin arasında yer alır. 

Zincir emir nasıl yapılır?

Zincir Emir sisteminin kullanıcılar açısından pek çok faydası bulunur. Zincir emir, kişilerin kaynaklarını korumak ya da artırmak için oluşturdukları, otomatik alım ve satım talimatlarıdır. Bu işlem oldukça kolaydır; öncelikle bir ana emir oluşturulmalıdır. Ardından kişiler bu komuta bağlı olarak diledikleri kadar zincir emir oluşturabilir. Öte yandan zincir emirlerinin faaliyete geçmesi için ana komutun gerçekleşmesi gerekir. 

Peki zincir emiri nasıl vereceğiz? Hisse senedi satışı bu duruma iyi bir örnek olabilir. 

5.10 oranında 2000 adet X hissesine sahip bir kişi, aktif olmadığı zamanlarda yaşanabilecek düşüşün sonucunda zarar etmek istemez. Bunun için fiyat 4.90 oranına düştüğünde toplu bir satış yapmak için zincir emir oluşturabilir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için öncelikle fiyat 4.91’e düştüğünde 1 adet hisse alış emri oluşturulmalıdır. Ardından bu komut ile bağlantılı olan ve oran 4.90’a düştüğünde 2000 adet X hissesinin satılmasını sağlayan bir emir oluşturulur. İlk durum meydana geldikten sonra ikinci komut gerçekleştirilir. Bu, ilgili kişinin zarar etmesini önler.

Yatırım araçlarına göz atın!

Zincir emir yapmanın avantajları neler?

Zincir emir sisteminin yatırımcılar için pek çok faydası bulunur.

  • Sıralı komutlar sayesinde kârlı alım fırsatları yakalanabilir.
  • Zincir emirler kişileri zarar etmekten de korur.
  • Otomatik komutlar sayesinde, meydana gelebilecek olan ani fiyat düşüşlerinden olumsuz etkilenmez ve yatırımcıların tüm varlıklarını kaybetmesini de önler.  

Zincir emir yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?

Zincir emir oluştururken dikkat etmeniz gereken pek çok unsur bulunur. Bunları göz önünde bulundurmadığınız takdirde söz konusu sıralı komutlar zarar etmenize dahi sebep olabilir. Zincir emir oluşturmadan evvel kapsamlı bir ön araştırma yapmanız tavsiye edilir. Diyelim ki elinizdeki X hisse senedi için 5.10 fiyatında bir satış emri oluşturdunuz. Buna bağlı olarak da Y senedi için bir alım emri oluşturacaksınız. Bu noktada hisse senedinin fiyatı hakkında kapsamlı araştırma yapmamış olmanız, ciddi bir maddi zarara uğramanıza yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir alım emri vermeden önce “Borsada Hisse Senedi Seçimi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.  

Zincir emir oluştururken komutların birbirleri ile bağlantılı olduğunu da unutmamanız gerekir. Ana emir gerçekleşmeden, vermiş olduğunuz diğer komutlar aktif hâle gelmez. Bu nedenle sıralı komutların aralarındaki bağlantılara dikkat etmek gerekir. Diyelim ki X varlığının fiyatı 3.10 civarına düştüğünde satış yapmak istiyorsunuz. Bu komutu, Y senedinin fiyatı 4.20 olduğunda alış yapmanızı sağlayacak emre bağlayarak bir zincirin parçası hâline getirirseniz; X hissesinde düşüş yaşansa bile ilk durum gerçekleşmediği için satış yapılamaz. Bu gibi olumsuzluklar yaşamamak için zincir emirleri en fazla 1 ya da 2 adımdan meydana gelecek şekilde oluşturmanız tavsiye edilir.

Zincir emir nasıl iptal edilir? 

Bu emirlerin nasıl iptal edileceğinin bilinmesi de önem taşır. Zincir emir iptal etme işlemini gerçekleştirmek aslında oldukça basittir. Ancak bu aşamada kişilerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bir zincir emri iptal edebilmek için bağlı olduğu ana komutu da pasif hâle getirmek gerekir. Bağlı olan bu iki emir iptal edildikten sonra yeni bir tane oluşturmak mümkündür. Bir ana komut iptal edildiğinde ona bağlı zincir emirler de otomatik olarak pasif hâle gelir. Bu noktada söz konusu emirlerin yeniden tanımlanması gerekir.

Zincir emir ne zaman iptal olur?

Bir zincir emir bazen kendiliğinden iptal olabilir. Bunun başlıca sebepleri, hisse senedinin stoklarının yetersiz olması ve ilgili kişinin bakiyesinin gerekli miktarın altında kalmasıdır. Diyelim ki X hissesini 2.0 fiyatından 100 adet satın almak için bir emir oluşturdunuz. Öte yandan bakiyeniz bu işlemi gerçekleştirmek için yetersiz olabilir. Bu durumda zincir emir iptal olur. Bu tür olumsuzluklar yaşamamak için “Hisse Senedi Nasıl Alınır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Bu sayede çok daha güvenli adımlar atabilirsiniz. 

Zincir emirde düzeltme yapılır mı?

Zincir emir, birbirlerine bağlı komutlardan oluşan sistemlerin arasında yer alır. Kişilerin bu sistemin herhangi bir noktasında düzeltme yapması mümkün değildir. Zincir emirde bir değişiklik yapabilmek için öncelikle tüm komutların iptal edilmesi gerekir. Ana komut ve buna bağlı olan diğer emirler pasif hâle getirildikten sonra yeni işlemler gerçekleştirilebilir. 

Bankaların zincir emir uygulamaları farklı mı?

Çeşitli bankalarda ve yatırım hizmeti sunan kuruluşlarda zincir emir uygulamaları farklılık gösterebilir. Kurumlar, belirli zamanlarda bu uygulama üzerinde düzenlemeler yapma hakkına da sahiptir. Kişiler bu konu hakkındaki güncel bilgilere ilgili bankanın ya da kuruluşun internet sitesi üzerinden kolayca ulaşabilir. Zincir emir uygulamasına sahip olan bankalardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • VakıfBank
  • QNB Finansbank
  • Garanti BBVA
  • Ziraat Bankası


Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bankanızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Buna ek olarak, en yakın şubeye giderek de zincir emirler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bankanızın internet sitesi de bu noktada faydalanabileceğiniz kaynakların arasında yer alır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?