hangikredi.com

Borsada Hisse Senedi Seçimi Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.12.2020 Güncelleme Tarihi: 16.02.2024

Borsada hisse senedi alımı en sık tercih edilen yatırım türlerinden biridir.

Borsada Hisse Senedi Seçimi Nasıl Yapılır?
Doğru hisse senetlerini seçmek yatırım portföyünüzün güçlü bir şekilde oluşmasına yardımcı olur. Bunun yollarından biri de elbette doğru şirketin hissesini seçmek.

Finans uzmanları, borsada yatırım yapmaya yeni başlayan yatırımcıların bir ya da birkaç çeşit hisse senedi ile yatırım yapmaya başlamasını tavsiye etmiyor.

Şayet ilk kez yatırım yapmaya başladıysanız, birden fazla şirketin hisse senetlerini almak düşük maliyetli bir yatırım fonuna yatırım yapmaktan daha fazla masraf doğurabilir. Borsada hisse senedi alımının inceliklerini merak ediyorsanız, yazımızdan yararlanarak nasıl seçim yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Bir hisse senedi alımı yaparken, hisse senedini satın aldığınız şirketin hissenin oranı ölçüsünde bir nevi ortağı olduğunuzu da göz önünde bulundurun. Piyasadaki kısa vadeli dalgalanmaların dışında yatırımın değeri, şirketin işinin olması gerektiği şekilde ve fonksiyonel olarak işlemesiyle ölçülür.

Avantalı faiz oranları için HangiKredi'den destek alın!

Bilinirliği Olan Ve Tanıdık Şirketlerin Hisse Senedini Alın

İsmen tanıdığınız ve aşina olduğunuz bir şirketin ya da daha yakından tanıdığınız bir sektörde faaliyet gösteren bir şirketin hisse senetlerini tercih etmenizde fayda var.

Sıkça seçilen markaların neden seçildiği ile ilgili bir fikrimiz zaten var. Bu şirketler kendilerini kanıtlamış durumdadır. Ancak yine de şirketin hisse senedine yatırım yaparken dünyadaki ve ülkenizdeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak, sektör bazlı düşünmek gerekir. Buna ek olarak hisse senedi yatırımı yaparken şirketlerin mali tablolarına ve gelir gider dengelerine de dikkat etmeniz önemlidir. Ayrıca çok kazanan ancak şüpheli görünen yeni bir şirketin gelirini nasıl elde ettiğini bilmeden hisse senetlerine rağbet göstermemelisiniz. 

Yatırım dünyasında sıkça duyulan terimlerden halka arz işlemi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Hisse Senedinin Fiyatı ve Değeri ile İlgili Gelişmeleri Takip Edin

Borsada tecrübeli yatırımcılar hisse senedi alımı yapmak için çoğu zaman değeri düşük hisse senetleri araştırırlar. Bu durumda yatırımcı, şirketin kazandığı her birim miktardaki para için daha az ücret ödüyor. Hisse senetlerinin kârlılığı fiyatın kazanca oranı (P/E) ile ölçülür.

Bu oran eğer 15’in altında ise hisse senedinin oldukça düşük maliyetli ve yatırım yapmak için mantıklı olduğu sonucuna varılıyor. Eğer bu oran 20’nin üzerinde ise hisse senedinin yatırım yapmak için oldukça pahalı olduğunu söylemekte yarar var ancak bu elbette tek değişken değil. 

Güncel fiyatlarla altın hesaplama işlemi yapmak için altın sayfamızı ziyaret edin!

Hızla büyümesi öngörülen bir şirketin hisse senetleri, piyasada uzun zamandır var olan bir şirketin hisse senetlerine kıyasla daha pahalı olacaktır. Şirketin P/E oranı, aynı sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırılabilir. Bu kıyaslama ile, ilgili şirketlerin aynı sektörde olduğu diğer şirketlerden farkı daha net anlaşılır.

Hisse senetlerinin fiyatlarının ucuz olması, bir şirketin yavaş büyüyor ya da küçülüyor olması sebepli olabilir. Bunun zıttı olarak bir şirketin hisse fiyatları o şirketin büyüme potansiyeli kaynaklı olarak oldukça pahalı olabilir. Kârlı bir yatırım yapmak için, şirketin gelecek ile ilgili beklentilerini de göz önünde bulundurun.

Riski en düşük yatırım aracının ne olduğunu öğrenmek ve değerlendirme yapmak için yazımızı okuyabilir, kararınızı verebilirsiniz. 

Finansal Tablo Değerlendirmesi Yapın

Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin finansal durumunu titizlikle incelemeniz gerekir. Halka açık bütün şirketler, bilançolarını 3 aylık ve yıllık dönemler şeklinde yayınlarlar. Şirketin web sitesindeki yatırımcı ilişkileri başlığını da muhakkak okuyun. Yalnızca en yakın dönemde yayımlanmış raporlara göz atmakla kalmayın. Bu bilançoların yanı sıra, ilgili şirketin uzun vadedeki kârlılığı ve finansal istikrarı da oldukça önemli.

Buna ek olarak kısa vadede anında kazanç elde edemeyebilirsiniz. Uzun vadede ise şirket dünyadaki ve ülkedeki gelişmelere paralel olarak da daha yüksek oranlarda kâr etmeye başlayınca hisse senetleri de değer kazanma trendinde olacaktır. Aynı zamanda şirket gelirini yükseltirken giderini de kontrol altında tutabiliyorsa, o şirketin karı yukarı ivmeli olur.

Güncel mevduat faiz oranları HangiKredi’de! Hemen mevduat sayfamızı ziyaret ederek hesaplama yapabilirsiniz.

Şirketin kârı kadar borç tutarlarını da bilmeniz önemlidir.  Bir şirketin borç miktarını, firmanın bilançosunu okuyarak anlayabilirsiniz. Borç miktarı yüksek olan bir şirketin  hisse senedi değeri de daha dalgalı olacaktır çünkü şirket parası yatırım ve büyümeden ziyade faiz ve borç ödemelerine harcanacaktır. Hisse senedini almayı düşündüğünüz şirketin yüklü borç alıp almadığını aynı sektördeki diğer şirketlerin bilançolarına bakarak da anlayabilirsiniz.

Yatırım fonu ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Hisse Senedi Alırken Yapmamanız Gerekenler 

  • Yalnızca hisse senedinin fiyatı yüzde 10 düştüğü için o hisse senedini almanın hemen iyi bir fırsat olduğunu düşünmemelisiniz.
  • Tek dayanağınız analistlerin görüşleri olmamalı. Bunların da tamamen objektif olmadığını bilmeli ve kendi analizinizi genel hatlarıyla yapabilecek bilgiye sahip olmalısınız.  
  • Fiyatlardaki ani dalgalanmalara hazır olmalısınız. Birden fazla hisse senedinin, yatırım fonlarına kıyasla daha volatil olacağı kesindir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz hisse senedinin bir sene içindeki fiyat değişimleri titizlikle inceleyin.
  • Hisse senetlerine yatırım yapmak için yatırımcı olarak mutlaka bir planınız bulunmalıdır. Buna ek olarak hisse senedinin ne zaman satılması gerektiğini bilmeniz de önem taşır. Firmanın kâr payı(temettü) vermesi, hisse senedinin fiyatının belirli bir düzey sonrası azalmaya ya da artmaya başlaması ve analistlerin ilgili hisse senedi için negatif konuşmaya başlaması o hisse senedini satmak için işaretler olarak görülebilir. Hisse senedinin satışı için önceden belirlediğiniz bir planınızın olması, sizi kısa dönemli fiyat dalgalanmalarından koruyarak karınızın istikrarlı olmasına fayda sağlar.

Hisse Senedi Alırken Yapmanız Gerekenler 

  • Aracı kurumların uzman analizlerini titizlikle okumalı, hisse önerilerini incelemelisiniz.
  • Borsa açılır açılmaz hisse almanız şart değildir. Uygun fiyatı bekleyebilirsiniz. Bu süreç bir hafta olabildiği gibi daha uzun da sürebilir. Uygun fiyat beklemek istemiyorsanız yorumlamalar sonucu uygun bulduğunuz hisseyi alabilirsiniz.
  • Hisse alırken de bir hedef belirlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse, belirlediğiniz güvenilir bir hisseyi 5 TL‘den aldıysanız bu hisseyi 7 TL olduğunda satma hedefi belirleyebilirsiniz. Böylece motivasyonunuz da sürekli olur. Böylece kısa süreli hisse düşmeleri de moralinizi bozmayacaktır.
  • Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin üretiminin sürekli ve istikrarlı olması büyük önem taşır. Örnek olarak sanayi şirketleri gösterilebilir. Üretim yapan şirketlerin batma riski diğer şirketlere kıyasla daha azdır. Sektörüne ve hangi ülkelere satış yaptığına göre değerlendirmenizi yapabilirsiniz.
  • Spekülasyondan etkilenmeyen ve işlem hacminin fazla olduğu şirketler daha güvenli şirketlerdir. İşlem hacminin düşük olduğu şirketler ani yükseliş ya da düşüş yaşar ve bu yüzden zarar etme ihtimaliniz yüksek olabilir.
  • Mümkünse Bist30, Bist50 hisselerine yatırım yapmaya özen gösterin. En kötü ihtimalle Bist100 hisselerini alabilirsiniz. Bu endeksler, Borsa İstanbul’un en değerli 30, 50 ve 100 hissesini ifade eder. 
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?