Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Spot Kredi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.10.2022 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Spot kredi, faiz miktarının ve masrafların değişim göstermediği ve vade sonunda anapara ile birlikte ödendiği kredi türüdür.

Spot Kredi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Kredi kullanım anında belirlenmiş olan faiz oranı ve vade tarihi ne banka ne de kredi sahibi tarafından değiştirilemez.

Spot kredi kullanan bir kişi, bu işlem için gerekli olan sözleşmeyi imzaladığı anda ödeyeceği faizi ve vade tarihlerini kabul etmiş olur. Zaman içerisinde banka faiz artırımı için bir işlemde bulunamaz. Kredi sahibi de erteleme ya da faiz indirimi gibi talepler ile bankaya gidemez. Her iki taraf bu tür işlemler için talepte bulunsalar dahi yasal yollar ile hiçbir değişiklik yapılamaz.

Spot Kredi Nasıl Alınır?

Spot kredi, banka şubelerine giderek alınabilir. Bankaların online işlem kanalları da bu işlem için kullanılabilir. Gerekli yükümlülükleri sağlayanlar, başvuru için bu farklı yollardan istediğini seçebilir. Spot kredi faiz oranları bankadan bankaya çeşitlilik gösterebilir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için kredi başvurusunda bulunacağınız bankanın iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

İnternetten Spot Kredi Alınabilir mi?

Bu krediden yararlanmak isteyenler bankaların online işlemler bölümünü kullanabilir. Bankaların resmi web sitelerinde bulunan hizmetleri kullanarak kredi başvurusu yapabilirsiniz. Bankaların mobil uygulamaları üzerinden de kredi başvurunuzu güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Spot kredi oranları konusunda bu kanalları kullanarak bilgi alabilirsiniz.

Spot kredi almak için neler gerekli

Spot Kredi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bu krediyi almak isteyenler, işlemlerinin tamamlanabilmesi için gerekli olan bazı belge ve evraklara ihtiyaç duyar.

Gerekli belgeler;

  • Kefil alınacak kişilerin kimlik kartı veya pasaportunun aslı ve fotokopisi
  • Yükümlülük belgesi
  • Son 3 yıla ait olan gelir belgesi

Gelir belgesinin muhasebe bürosundan ve vergi dairesinden 4’lü onay seti şeklinde alınması gerekir. Evrakları tamamlamış bir biçimde bankaya gitmek, işlemlerin hızlı bir şekilde başlayabilmesi adına size avantaj sağlar. Spot kredi muhasebe kaydı gerektiren işlemlerden biridir. Konuyla ilgili olarak Gayri nakdi kredi nedir? sorusuna detaylı bir cevap bulabileceğiniz bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Spot Krediye Kimler İhtiyaç Duyar?

Spot kredi, ticari işlemlerdeki nakit girişinin önceden bilinebildiği hâllerde kısa vadeli finansman ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için idealdir. Firmaların kısa dönem içerisinde işlerini çok daha rahat halletmeleri için özel olarak oluşturulmuş bir kredi türüdür. Küçük veya orta ölçekli işletmelerin nakite ihtiyaç duydukları anlarda kısa vadeli olarak alabilecekleri ödenekler için doğru seçimlerden biridir. Bu kredi, işletme sahipleri için hazırlanmış olan ve değişiklik gösteren piyasa koşullarından etkilenmemelerini sağlayan bir nakit kaynağı olarak nitelendirilebilir. Spot kredi faiz hesaplama ile ilgili merak ettikleriniz hakkında bankanız ile iletişime geçebilirsiniz. Krediler hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olmak isterseniz Ticari kredi nedir? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Spot Kredinin Avantajları Nelerdir?

Spot kredi vadeleri bankalar arasında değişkenlik gösterebilir. Bu kredi türünün en büyük avantajı, kişilerin piyasa dalgalanmalarına karşı korunmasıdır. İmzalandığı andan itibaren iki tarafın da sözleşme üzerinde oynama yapamayacağı bir kredi türü olduğu için zaman içerisinde faiz artırımı gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu sayede kredi kullananlar ülkenin ekonomik şartlarından bağımsız olarak ticari faaliyetlerini sürdürebilirler. Bu kredi Türk lirası ya da döviz cinsinden çekilebilir. Spot kredi hesaplama tablosu konusunda detaylı bilgi almak için çalışmak istediğiniz bankanın resmi kanallarını kullanabilirsiniz. HangiKredi, kredi hesaplama işlemi yapmanın en kolay yoludur. Site üzerinde bulunan kredi hesaplama araçlarını kullanarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Spot Kredi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Spot Krediyi Erken Kapatmanın Cezası Var mıdır?

Spot kredi erken kapama cezası olmayan bir nakit bulma yöntemidir. Erken kapatma cezası sadece konut kredisi için geçerli olan bir uygulamadır. Kredinizi erken ödeyerek borcunuzu çok daha önceden bitirebilirsiniz. Bu kredi türü, sözleşme imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik kabul etmediği için borcunuzu erkenden kapatmanız durumunda bir indirimden de yararlanamazsınız. Vade sonuna kadar sözleşme şartları çerçevesinde hareket ederek çok daha doğru bir strateji izlemiş olursunuz. HangiKredi, kredi hesaplama aracı olarak kullanabileceğiniz bir hizmet noktasıdır. Kredi hesaplama kısmında dilediğiniz özellikleri seçerek dilediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Spot Kredi Ödemesi Gecikirse Ne Olur?

Bu kredi türü işletmeler için oldukça yararlı bir nakit bulma yöntemi olsa da sözleşme yükümlülükleri dışına çıkmanız sizin için dezavantajlı olur. Kredi aldıktan sonra sözleşme içerisinde belirtilen vade tarihlerinde ödeme yapılması gerekir. Ödemelerin gecikmesi hâlinde bu durum için belirlenmiş olan faiz cezası devreye girer. Gecikme faizi oranı bankadan bankaya değişiklikler gösterir. Çalıştığınız banka ile sözleşme imzalarken bu konu hakkında detaylı bilgi edinmeniz yararınıza olur. Bu konu hakkındaki farklı sorulara cevap bulabileceğiniz Kredi borcu ödenmezse ne zaman yasal takibe düşer? yazısını okuyabilirsiniz.

Kaç Çeşit Spot Kredi Vardır?

Spot kredi, nakit krediler başlığı altında değerlendirilebilir. Türk lirası ve döviz olarak iki farklı seçenek ile bu kredi kullanılabilir. Firmaların kısa süreli nakit ihtiyaçlarını piyasa dalgalanmalarından zarar görmeden karşılamaları için idealdir. İşletmeler, yurt içindeki ödemelerini düzenlemek için Türk lirası cinsinden bu krediyi kullanabilirler. Yurt dışı ödemeleri için gerekli olan nakit ihtiyaçlarını ise bu krediyi döviz cinsinden kullanarak sağlayabilirler. 

Spot Kredi Almak Güvenli midir?

Spot kredi hem bankayı hem de kullanıcıyı garanti altına alan bir kredi türüdür. Sözleşme imzalandığı andan itibaren üzerinde bir değişiklik yapılamaz. Bu sayede kullanıcı ülke şartları ve piyasa koşullarının değişikliğinden etkilenmez. Kısa süreli nakit ihtiyacı için doğru seçeneklerden biri olan bu kredi türü işlevsel ve güvenilirdir. Kullanıcılar, vade süresi geçmeden düzenli bir şekilde borçlarını öderse herhangi bir cezai işleme tabi olmazlar. Sözleşme süresi içerisinde bankalar da hiçbir şekilde faiz artırımı yapamaz. Bu sayede kullanıcı her türlü olumsuz duruma karşın yasalar tarafından koruma altına alınmış olur.

Spot Kredi İle Rotatif Kredi Arasındaki Fark Nedir?

Rotatif kredi, faiz oranı sabit olmayan ve vade süreleri değişiklik gösteren banka hizmetlerinden biridir. Bankalar, ülke ekonomisinin koşullarına göre bu kredi türünü kullananların faiz oranlarını ve vade sürelerini değiştirebilirler. Spot kredi ile arasındaki en büyük fark da budur. Rotatif kredi için başvuruda bulunurken bankanızdan faiz oranları ve vade süreleri ile ilgili detaylı bilgi almanızda fayda vardır. Ayrıca bu iki kredi türünün özellik açısından da birbirinden çok farklı olduğu söyleyebiliriz. Banka, rotatif kredi türünde vadesi gelmeden ücretin tümünü talep edebilir. Spot kredi ise borcunuzu erkenden kapatmak istediğiniz zaman tüm faiz oranlarını ödemek zorunda kaldığınız bir kredi seçeneğidir. Spot kredi faiz oranları rotatif krediye göre çok daha yüksek olabilir. Bunun nedeni spot kredinin faiz oranı ve vade süresinin sabit olmasından kaynaklıdır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • MERSİS Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? 14.10.2024

    MERSİS Numarası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?