Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı Faiz Oranları

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 26.07.2019 Güncelleme Tarihi: 28.07.2023

Kredi kartı harcamaları için uygulanan birden fazla faiz oranı mevcut.

Kredi Kartı Faiz Oranları
Örneğin dönem borcunuz için akdi faiz, geciken ödemelenizlerde ise gecikme faizi uygulanıyor. Dilerseniz kredi kartı ile yaptığınız alışverişlere ve ekstrenize yansıyan faiz türlerine dair tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kredi Kartı Faiz Türleri Nedir?

Kredi kartı faiz türleri, farklı unsurlara bağlı olarak çeşitlilik gösterebiliyor. Bankalar, dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için gecikme faizi alıyor. Kredi kartınıza ait dönem borcunun asgari tutarını ödedikten sonra kalan kısma ise akdi faiz uygulanır. Yani asgari borç dışında kalan diğer borçlara akdi faiz uygulandığını söyleyebiliriz.

Akdi faiz ve gecikme faizi oranları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir. Söz konusu oranlar 3 aylık periyotlarla güncelleniyor.

1 Ağustos 2023 itibariyle kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2,89'a yükseltildi. Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2,13 oldu.

Kredi Kartı Alışveriş Faizi

Kredi kartlarından alınan bir diğer faiz türü ise alışveriş faizidir. Bu faiz, asgari ödeme tutarından geriye kalan borç miktarı üzerinden işletilen bir faiz türüdür. Alışveriş faizinden olumsuz etkilenmemek adına kredi kartı borçlarınızı düzenli olarak ödemenizi tavsiye ederiz.

Gecikme Faizi

Kredi kartına uygulanan faiz türleri denince akla ilk gelenlerden biri gecikme faizi oluyor. Bu faiz türü, dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için uygulanır. Ödenecek miktar, asgari ödeme tutarı üzerinden hesaplanır.

Bu tür faizlerde borç arttıkça katlanarak devam eder. Eğer asgari tutar ödenmezse ya da olması gerekenden daha az bir miktarda ödeme sağlanırsa söz konusu faiz işlemeye başlayacaktır. Kısaca borcunuzu ödemeyi ertelediğinizde mevcut borç tutarına gecikme faizi işlenir. Beklenmeyen masraflarla karşılaşmamak adına kredi kartı borçlarınızı zamanında ödemeniz oldukça önemli.

Kredi Kartı Nakit Çekim Faizi

Kredi kartlarının kullanıcıya avantaj sağlayan özelliklerinin başında nakit avans çekme olanağı sunması geliyor. Bu noktada nakit avans çekmenin bazı dezavantajları olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Nakit avansa uygulanan faiz, yüksek oranlı bir faiz türü. Dolayısıyla kredi kartından nakit avans çekerken dikkatli olmalısınız.

Kredi Kartı Asgari Tutar Hesaplama

Kredi kartı borçlarının asgari tutarları değişiklik gösterebilir. Bu farklılığın borcunuzun miktarı ve ne kadar süredir bulunduğu ile alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Kredi kartınızın asgari tutarını hesaplamak isterseniz yalnızca birkaç bilgiye sahip olmanız yeterli.

Asgari ödeme tutarı, bankaların hizmet politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca kanun ile belirlenen sınırlar içerisinde kredi kartı limitine bağlı olarak da farklılık arz edebiliyor. Kart limiti 25 bin TL ve altında olan müşterilerin aylık asgari ödeme tutarı, mevcut dönem borcunun %20’sinden düşük olamaz. 25 bin TL’nin üzerinde limiti olan kredi kartları içinse bu oran %40 olarak belirlendi. Dilerseniz Hangikredi.com kredi kartı asgari tutar hesaplama aracı ile borcunuz için ne kadar asgari tutar ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kredi Kartı Yapılandırma Faizi

Yapılandırma işlemi ile birikmiş kredi kartı borçlarınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Tabii kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için uygulanan ayrı bir faiz oranı olduğunu da dikkate almanızda fayda var. Yapılandırma faizi, borç miktarı üzerinden işlenir. Ayrıca söz konusu faizin oranları bankalara göre de farklılık gösterebiliyor. Güncel kredi kartı yapılandırma faizini öğrenmek için bankanız ile iletişime geçmeniz yeterli.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

2 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?