hangikredi.com

Geriye Dönük Fatura Kesilebilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.03.2024 Güncelleme Tarihi: 24.05.2024

Fatura, şirketlerin mal ya da hizmet satışlarından elde ettiği kazançları kayıt altına tutmalarına imkân tanır.

Geriye Dönük Fatura Kesilebilir mi?
Türkiye’de her yapılan işlem sonucunda fatura kesilmesi zorunludur. Faturalar, şirketlerin gelirlerinin daha rahat bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Böylece vergi sistemi daha şeffaf ve kolay bir şekilde yürütülebilir. Bununla beraber faturalar, müşterileri de koruma altına alır. Herhangi bir problem yaşandığında müşteriler ellerindeki fatura sayesinde haklarını arayabilir.

Geriye dönük fatura kesmek kural olarak yasak olsa da bazı durumlarda kesilebilir. Bir işlem gerçekleştikten 7 gün sonra fatura kesilebilir. Eğer 7 günlük süreyi kaçırırsanız ve 7 gün geçtikten sonra geriye dönük fatura keserseniz çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Faturalarınızın kesim sürelerini kaçırmamak için yazılımlar indirerek onlardan yardım alabilir, daha düzenli bir sistem kurmaya başlayabilirsiniz. 

Geriye dönük fatura kesilir mi?

Geriye dönük fatura kesmek teknik olarak mümkün olsa da kesinlikle yasal değildir. Bir işlem gerçekleştikten sonra 7 gün içinde fatura kesmeniz gerekir. Eğer 7 gün aşılırsa, sonrasında fatura kesilmeye karar verilirse ya da hiç fatura kesilmezse, Vergi Usul Kanunu’na göre birtakım cezalar uygulanır, her bir fatura başına 2.200 TL ile cezalandırılırsınız. E-Arşiv fatura ya da E-Fatura fark etmeksizin Türkiye’de geriye dönük fatura kesmek 7 günle sınırlandırılmıştır.

Dijital ya da kağıda basılı faturalar geriye dönük olarak basılabilir. Bununla beraber Gelir İdaresi Başkanlığı ya da ilgili otoriteler fark ettiği takdirde çeşitli problemler ortaya çıkar. Bütün işletmeler yasal düzenlemelere uygun bir şekilde hareket etmekle mükellef olduğu için geriye dönük fatura kesme işlemini yapan her şirket cezalandırılır. Bu sebeple 7 günlük süreyi dikkatli bir şekilde takip etmeli ve faturalarınızı zamanında kesmeye özen göstermelisiniz.

Kaç gün geriye dönük fatura kesilebilir?

Türkiye’de 7 gün sonrasında gerçekleşen bir satış için fatura kesilebilir. 7 gün aşıldığında kural olarak faturanın kesilmesi yasaktır. Hangi durumlarda geriye dönük fatura kesilebilir? 

  • Satışın yapıldığı tarihte belirli nedenler fatura kesilmemişse 7 günlük süre içinde işlemi kayıt altına almak ve müşterinin haklarını korumak için fatura kesilebilir.
  • Faturada bir hata yapılmışsa ve düzeltilmesi gerekiyorsa 7 gün içinde karşı tarafın da onayı alınarak düzenlemeler yapılabilir.
  • Kağıda basılı olan faturanın kaybolmuş olması durumunda yeni bir fatura kesilebilir.
  • Muhasebe kayıtlarında bir problem olduğu fark edildiğinde eğer ilgili işlem 7 günlük süre içindeyse fatura kesilebilir.
  • İşletmenin o gün dijital fatura sisteminde bir problem yaşandıysa ve o gün fatura kesemediyse 7 gün içinde problemi çözerek işlemlerin faturalarını kesebilir.
  • Satışın gerçekleştiği gün tahsilat yapılamadı ise paranın ödendiği tarihte düzenleme yapılabilir.
  • Ürün iade ya da değişim işlemlerinde de 7 günlük süre içinde fatura kesilebilir. Bununla beraber tarihlere dikkat edilmesi müşterinin hakları açısından da oldukça önemlidir.

7 günlük sürenin dışında geriye dönük fatura kesmek bir suç olarak belirtilir. Kesilen faturalar geçersiz sayılır ve bu tür gecikmiş faturaların muhasebe kayıtlarında kullanılması yasaktır. Denetim yapıldığında ve işletmelerin geriye dönük fatura kestiği belirlendiğinde çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bundan dolayı bu tür problemler yaşamamak için fatura süreçlerini dikkatli bir şekilde yönettiğinizden emin olmalısınız.

Geriye dönük fatura nasıl kesilir?

Geriye dönük fatura kesme işlemi herhangi bir fatura kesme işleminden farksızdır. Kullandığınız yazılıma girdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na göndermek üzere faturalarınızı hazırlayabilirsiniz. Bununla beraber hazırladığınız faturaların 7 günlük işlem süresinde olduğuna dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde geriye dönük fatura hazırladığınız tespit edilirse çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bir satıcı 7 günlük süreyi aştıktan sonra e-fatura ya da e-arşiv fatura sistemi üzerinden fatura kesebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?