Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Fazla Gelen Faturanın İtirazı Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.07.2021 Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Elektrik, su, doğal gaz gibi ihtiyaçlar, asgari yaşam standartlarına erişmek için gereklidir.

Fazla Gelen Faturanın İtirazı Nasıl Yapılır?
Günlük hayattaki temel ihtiyaçların karşılanması için kullanılan bu hizmetler, ilgili kamu kurumu ya da özel şirket tarafından faturalandırılır. Bu faturaları aylık periyotlarla ödemeniz gerekir.

Bazen gelen faturanın kullandığınız miktardan daha fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Birtakım hatalar sonucu faturanız fazla gelebilir. Peki bu durumda fazla gelen faturaya itiraz nasıl yapılır?

Fazla Gelen Faturaya İtiraz Nasıl Yapılır?

Fatura; satın aldığınız hizmetin türünü, miktarını, boyutunu, fiyatını ve genel niteliklerini içeren ve satıcı tarafından düzenlenen bir belgedir. Sizin adınıza kesilen bir faturadaki tutarı ödemek, yine sizin sorumluluğunuzdadır. Ödemeniz gereken tutarı fazla bulduğunuz durumlar için Türk Ticaret Kanunu kapsamında itiraz hakkınız bulunur. Bu yasal hakkınızı kullanırken izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Genellikle dilekçe talep edilen itirazların farklı yollarla yapılması da mümkündür. Peki elektrik, su, internet, telefon ya da doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir?

İtiraz işlemleri için uygulanacak birkaç yöntem vardır fakat bu yöntemler kuruma ve faturanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu yöntemlerden bazıları şöyledir:

  • İlgili kuruma dilekçe yazmak
  • Hakem heyetine dilekçe yazmak
  • Çağrı merkezi ile iletişime geçmek
  • Online işlemler üzerinden itiraz etmek
  • Şubeye giderek sözlü itirazda bulunmak

Doğalgaz Faturasına Nasıl İtiraz Edilir?

Doğalgaz faturası ödeme işlemlerinde, fatura tutarının olması gerekenden daha fazla olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Kış aylarında genellikle daha yüksek tutarlarla karşılaşabilirsiniz fakat tutarın yüksek olmasının başka bir sebebi olduğunu düşünüyorsanız, faturaya itiraz etmelisiniz. Faturaya itiraz etmeden önce doğalgaza zam gelip gelmediği hakkında bilgi almanızda da fayda vardır.

Doğalgaz faturasına itiraz işlemleri için doğrudan hizmeti sunan kuruma ulaşmanız gerekir. İtiraz talebinizi, hizmet sağlayıcısı olan kuruma iletmenizin birden fazla yolu vardır. Doğalgaz firmasını arayarak detaylı bilgi alabileceğiniz gibi aşağıdaki yöntemleri de kullanabilirsiniz.

  1. Şubeden başvuru
  2. Kurumun resmî internet sitesinden başvuru
  3. E-devlet üzerinden başvuru

Elektrik Faturasına Nasıl İtiraz Edilir?

Bölgesel dağıtımlar ayrı ayrı olduğu için her şehirde farklı bir elektrik dağıtım şirketinin hizmet sunması mümkündür. İlgili şirketler abonelik, kesme, bağlama, sayaç okuma ve faturalandırma gibi işlemlerin tümüyle ilgilenir. Bu nedenle fazla gelen elektrik faturasına itiraz etme işlemlerinizi yapmadan önce hizmeti hangi şirketten aldığınızı biliyor olmalısınız.

Elektrik faturası ödeme işlemleri için olduğu gibi itiraz işlemleri için de internet siteleri kullanılabilir. Fakat her şirket kendi internet sitesinden itiraz kabul etmeyebilir. Bu gibi durumlarda kuruma dilekçe yazmanız gerekir.

Su Faturasına Nasıl İtiraz Edilir?

Evinize gelen faturayı incelediğinizde ya da online su faturası ödeme işlemi yaparken karşınıza çıkan tutar çok yüksekse, itiraz etmeyi düşünebilirsiniz. Bu durumda su faturasına nasıl itiraz edilir, nereden edilir, hangi işlemler yapılır gibi konularda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Aksi hâlde bir hata sonucu fazla yazılan faturayı ödemek zorunda kalırsınız.

Su hizmeti, ikamet adresinizin bağlı olduğu belediyenin su ve kanalizasyon idaresi tarafından verilir. Dolayısıyla itirazlarınızı da bu kurumlara yapmalısınız. Su faturasına online itiraz da mümkündür fakat kurumlar şubeden itiraz da kabul ederler.

İnternet Faturasına Nasıl İtiraz Edilir?

İnternet hizmeti genellikle yıllık taahhütlere bağlı olarak sunulur. Taahhütlerde fatura tutarları sabit olur. Sözleşmede belirtilen sınırlar aşılmadığı takdirde fazla fatura gelmez. Faturanız fazla geldiyse hizmet veren kurumun çağrı merkezini arayarak internet faturasına itiraz edebilirsiniz. Ayrıca internet firmalarının hemen hepsi online itiraz da kabul etmektedir.

Telefon Faturasına Nasıl İtiraz Edilir?

Telefon faturaları da internet hizmetinde olduğu gibi taahhüde bağlanır. Paketiniz dahilinde sizin için bazı limitler belirlenir. Faturanız beklediğinizden yüksek geldiğinde, öncelikle kullanım miktarlarına göz atıp limitlerinizi kontrol etmelisiniz. Limitinizi aşmışsanız faturanız yüksek gelir ve itiraz edemezsiniz. Limit aşımı veya özel bir servis kullanımı yoksa, itiraz işlemleri için müşteri hizmetlerini arayabilir ya da internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Faturaya İtiraz Süresi Ne Kadardır? Neden Önemlidir?

Yüksek gelen faturaya itiraz etme hakkınız yasal mevzuatlar doğrultusunda düzenlenmiştir. İtiraz etmek için size tanınması gereken azami süre de Türk Ticaret Kanunu’nun 21. maddesi kapsamında açıkça belirtilmiştir. Buna göre faturaya itiraz süresi 8 gündür. Sekiz gün içinde itiraz etmediğiniz her faturayı kabul etmiş sayılırsınız ve ödemekle yükümlü olursunuz.

Doğalgaz Faturasına İtiraz Süresi Ne Kadar?

Doğalgaz faturasına itiraz süresi, hizmeti sunan kurum tarafından, yasal süreler doğrultusunda düzenlenir. Her kurum size farklı bir itiraz süresi tanıyabilir. Genellikle faturanın kesildiği günden son ödeme tarihine kadar zamanınız olur. Son ödeme tarihi geçmiş faturalara yapılan itirazlar kabul edilmeyebilir.

Elektrik Faturasına İtiraz Süresi Ne Kadar?

Fazla gelen elektrik faturasına itiraz süresi de yasal mevzuatlar dahilinde düzenlenmiştir. Fakat yine kurumlara göre değişkenlik gösterebilir. Bazı elektrik şirketleri tüketicilere daha uzun bir itiraz süresi verir. Her durumda minimum itiraz süresi, mevzuatta belirtilen sürenin altında olamaz.

Su Faturasına İtiraz Süresi Ne Kadar?

Fazla gelen su faturasına itiraz dilekçesi yazmak için zaman kaybetmemelisiniz. Çünkü itiraz edebileceğiniz süre kısıtlıdır. Hatalı sayaç okuma ve sayacın arızalı olması gibi durumlarda gelen yüksek faturalara itiraz edebilirsiniz. Eğer evinize ya da iş yerinize ait olan tesisatta bir kaçak varsa itirazınız reddedilir. Yüksek tutarın sebebini öğrenip itiraz edebilmeniz için kurumun belirlediği süreler dahilinde işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

İnternet Faturasına İtiraz Süresi Ne Kadar?

İnternet faturanızın olması gerekenin üzerinde bir tutarla gelmiş olması, size faturaya itiraz hakkı verir. Taahhüt edilen tutarın üzerinde bir fatura geldiğinde sözleşmenin dışına çıkılmış olur. Bu durumda 8 gün içinde faturaya itiraz edebilirsiniz.

Telefon Faturasına İtiraz Süresi Ne Kadar?

Fazla gelen telefon faturasına itiraz etmek istediğinizde de yine yasal süre olan 8 gün ile sınırlandırılırsınız. Bu süre içerisinde itirazınızı doğrudan kuruma yapabilirsiniz. Süre geçmişse ve faturada hata olduğundan eminseniz, mahkeme yoluna başvurmanız gerekir.

Faturaya İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Faturalandırma yöntemi ile hizmet sunan kurumlar, faturalara yapılan itirazları farklı kanallardan kabul edebilir. Fakat birçoğu, sürecin daha resmî ilerlemesi için dilekçe yazmanızı talep eder. İtirazınızı hizmet veren kuruma değil de Tüketici Hakem Heyeti’ne yapıyorsanız, bu durumda da faturaya itiraz dilekçesi yazmanız gerekir.

Fazla Gelen Elektrik Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Gelen yüksek elektrik faturasına itiraz dilekçesi yazıp bu belgeyi ilgili kuruma elden ya da dijital ortamdan iletebilirsiniz. Dilekçeyi bizzat şubeye götürmek ya da e-posta üzerinden göndermek mümkündür. Elden vermek bire bir iletişim kurmanıza imkân vereceği için süreç daha hızlı ilerleyebilir. Dilekçede olması gereken detaylar şöyledir:

  • Tesisat ya da abone numarası
  • Abonenin adı, soyadı, T.C kimlik numarası
  • İtiraza konu olan faturanın dönemi ve tarihi
  • İtirazın konusu ve sebebi
  • İtiraz edenin imzası

Fazla Gelen Su Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Su faturalarına itiraz etmek için yazılan dilekçelerde abonenin ad, soyad, T.C. no gibi kimlik bilgileri mutlaka yer almalıdır. Bununla birlikte itiraz edilen faturada yer alan abone numarası, faturanın kesim tarihi ve tutarı gibi bilgilere de yer verilmelidir. Faturaya neden itiraz edildiği açıkça dilekçeye yazılmalıdır.

Fazla Gelen Doğalgaz Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Doğalgaz faturasına elinizle yazacağınız dilekçe dışında e-dilekçe yöntemi ile de itiraz edebilirsiniz. E-dilekçe genellikle hizmet veren kurumun internet sitesinde, ilgili menünün altında yer alır. Dilekçede bulunması gereken bütün bilgiler, site üzerinden sizden talep edilir. Bilgileri girmenizin ardından başvurunuz gerçekleştirilir.

Fazla Gelen İnternet Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

İnternet faturasına itiraz etmek için sizden dilekçe talep edilip edilmediğini hizmet sağlayıcınızdan öğrenmenizde fayda vardır. Çünkü internet firmaları genellikle internet üzerinden ya da mobil uygulamadan online itiraz başvurusu yapılmasını talep eder. Bu durumda dilekçe yazmanız gerekmez. Fakat dilekçe yazmanızı gerektirecek durumlarda uygun bir dilekçe yazmak durumunda kalırsınız.

Fazla Gelen Telefon Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Faturalı telefon hattı kullanıyorsanız faturanız genellikle sabit bir tutara sahip olur. Sizin kontrolünüz dışında bir fiyat artışı olması hâlinde itiraz edebilirsiniz. İtiraz etmeden önce operatörünüz ile iletişime geçmeniz, izlemeniz gereken en kolay yolu öğrenmenizi sağlar. Eğer firma online başvuru kabul ediyorsa dilekçe yazmadan da itiraz edebilirsiniz.

Fatura İtirazları Ortalama Ne Zaman Sonuçlanır?

İtiraz edilen faturaların sonuca bağlanma süresi pek çok farklı etkene bağlı olarak değişir. Bu aşamada itirazın iletildiği kurum, faturanın ilgili olduğu hizmet, fatura tutarı, itirazın sebebi gibi detaylar dikkate alınır. Hizmet sağlayan kuruma yapılan başvurular ile Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılanların sonuçlandırılma süresi farklıdır. Ortalama 10 gün içinde itirazlar sonuçlandırılır.

Faturaya İtiraz Edilmemesinin Sonuçları Nelerdir?

Faturaya itiraz edilmemesinin sonuçlarından biri faturanın doğru olarak kabul edilmiş sayılmasıdır. Yasal olarak belirtilen 8 günlük itiraz süresinin aşılması sonucunda, söz konusu faturanın doğruluğu tüketici tarafından kabul edilmiş olur. Bu durumda faturalandırmayı yapan kurum da herhangi bir yükümlülük altına girmez. İtiraz etmediğiniz faturaları ödemek durumunda kalırsınız. Süre geçtikten sonra mahkeme yoluyla yapacağınız itirazlarda da olumlu sonuç almanız sorlaşabilir.

İtiraz Edilen Faturaya İcra Takibi Başlatılabilir mi?

Hizmet sunan kurum, itiraz edilen faturaya icra takibi başlatabilir. İcra gerektiren şartların oluşması hâlinde, faturaya itiraz edilmiş olması icra takibi için engel değildir. Fakat bunun için alacaklı olan kurum, faturanın sözleşmeye uygun olduğunu ispat etmek durumundadır. İtiraz sonucunda tüketici haklı bulunursa icra takibi durdurulur.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

2 Oy

-

2,5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?