Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Dijital Abonelik İptali

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2020 Güncelleme Tarihi: 19.10.2023

Günümüzde birçok işlemi dijital ortamda yapıyoruz.

Dijital Abonelik İptali
İhtiyacımız olan her türden ürünü satın alırken de evimizin faturalarını öderken de dijital kanalları kullanıyoruz. Fakat bu durumu, bir ürün ya da ilk kez aldığımız durumlarla sınırlandırmak yanlış olur.

Bir süredir kullanıyor olduğumuz, internet ya da mobil iletişim hizmetlerinin abonelik iptali için de dijital kanalları kullanabiliriz. Bu tür abonelikleri, çok çeşitli işlemlerin yapılabildiği e-Devlet Kapısı uygulamasından iptal etmek mümkün. Fakat bu fesih işlemi bugüne kadarki alışkanlıklarımızın biraz dışında olduğu için ilk etapta karmaşık görünebilir. Bu yazımızda e-Devlet abonelik iptali nasıl yapılır, iptal nasıl süreci işler gibi sorun cevaplarını arayacağız.

Dijital Abonelik Nedir?

Dijital abonelik, net bir tanımını yapmanın oldukça zor olduğu bir kavram olarak nitelendirilebilir. Bu karmaşık gibi görünen durum, genel itibarı ile abonelik kavramını, zihnimizde daha çok somut unsurlar üzerinden kodlamamızdan ileri geliyor. Abonelik deyince akla dergi ve gazete gibi bir yayını düzenli olarak takip etmek için kayıt olmak ya da su, elektrik, doğalgaz gibi somut olarak kullandığımız ve karşılığında bize bir fatura gönderilen hizmetler geliyor. Ama kitap ya da dergi okumanın da fatura ödemenin de internet üzerinden yapıldığı günümüzde abonelik kavramının kapsamı da değişip genişledi. Buradan hareketle dijital aboneliğin, hakkındaki açma/kapama ve kullanma gibi işlemlerin online ortamlarda yapılabildiği abonelikleri kapsadığı söylenebilir. Dijital abonelik, doğası gereği alınan hizmetten tam randıman elde edebilmek için sağlıklı ve kalite bir internet bağlantısını gerekli kılıyor. Bu tür bir konuda sorun yaşamamak için “En hızlı internet altyapısı sunan firmalar hangileridir?” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Dijital Aboneliğin Avantajları Nelerdir?

E-Devlet, çok farklı alanlarda hizmet veren birçok kurumla entegre edilmiş bir durumda. Hem bu sebeple hem de birçok farklı yönden dijital abonelik konsepti birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Şimdi bu avantajlar nelerdir onlara bakalım:

  • E-devlet abonelik iptali ve başvurusu yapmanıza imkân verir. Zor olabilecek bu tür işlemleri, yaygın kullanılan bir sistem üzerinden yapabilmek çok pratiktir. “E devlet abonelik iptali nasıl yapılır?” sorusunun cevabına yazımızın devamında değineceğiz.
  • Bu tür aboneliklerde, klasik fatura yerine dijital faturaları tercih edebilirsiniz. Böylece hem kâğıt israfını önleyebilir hem de faturaların size ulaşmaması ihtimalini ortadan kaldırırsınız.
  • Dijital aboneliklerinizin faturalarını internet ortamında ödeyebileceğiniz gibi bunlar için otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz. Bu işlemi bankanızın internet şubesinden rahatça gerçekleştirebilirsiniz. “Dijital bankacılık işlemleri nelerdir?” başlıklı yazımızdan bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Abonelik İptali Nasıl Yapılır?

E-Devlet, birçok konuda işlem yapabileceğiniz, çok geniş kapsamlı bir portaldır. Bu portaldan aboneliklerinizi de iptal edebileceğinizi öğrendiğinizde ilk olarak E-devlet ile abonelik iptali nasıl yapılır? diye düşünmeniz son derece doğaldır. Şimdi bu işlemin genel hatları ile nasıl gerçekleştirileceğine bakalım. E devletten abonelik iptali için gerekli olan birinci şart, o kurumun bu işleme izin vermesi, başka bir deyişle e-Devlet ile entegre şekilde çalışıyor olmasıdır. Buna izin veren tüm kurumlar, bu sistem içinde e devlet abonelik fesih ve diğer birçok işlemi yapabileceğiniz bir bölüme sahiptir. Bu bölüme girerek “Abonelik Fesih Başvurusu” olarak isimlendirilmiş bölüme tıklayıp karşınıza çıkan yönlendirmeleri takip ederek iptal sürecini başlatabilirsiniz.

Hangi Kurumların Dijital Abonelik İptal İşlemleri E-Devlet Üzerinden Yapılır?

E-Devlet abonelik iptali imkânı çok farklı alanda hizmet veren kurumlar için geçerlidir. Bu özellik; elektrik, su, doğalgaz sağlayıcısı kurumlardan abonelikle hizmet veren televizyon yayıncılığı şirketlerine kadar hemen hemen her alanda faaliyet gösteren işletmeleri kapsar. Örnek vermek gerekirse; e devlet üzerinden Digitürk abonelik iptali yapmak mümkündür. Benzer şekilde e Devletten telefon abonelik iptali de gerçekleştirilebilir.

Mobil Abonelikler

Mobil telefon hizmeti aldığınız aboneliklerin iptalini bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E devlet üzerinden Vodafone abonelik iptali yapılabilir. Aynı özellik Turkcell için de geçerlidir.

İnternet Abonelikleri

“E Devlet üzerinden internet abonelik iptali nasıl yapılır” sık sık karşılaşılan bir sorudur. İnternet servis sağlayıcılarının büyük çoğunluğu e-Devlet üzerinden abonelik iptali imkânı sunar. Bu sistemi kullanarak internet aboneliklerinize dair şu işlemleri yapabilirsiniz:

  • E Devlet üzerinden TTNet abonelik iptali
  • E Devlet TürkNet abonelik iptali
  • D Smart E Devlet abonelik iptali
  • E Devlet üzerinden Superonline abonelik iptali

E-devlet abonelik iptali, bu saydıklarımızın dışında kalan birçok kurum için de kullanılabilir. Kurum adını, Google’da “e devlet abonelik iptali” kalıbı ile birlikte aratarak bu işlemin o kurum için kullanılıp kullanılamayacağını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Abonelik İptali Yapmak İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?

E-devlet abonelik iptali, birkaç basit adımda gerçekleştirebileceğiniz bir işlemdir. Bunun için e-Devlet’e giriş yapıp aboneliğinizi iptal etmek istediğiniz kuruma ayrılmış sayfayı aramanıza gerek yoktur. E-devlet abonelik iptali adımlarını bir örnek üzerinden açıklayalım: E devlet'ten abonelik iptali Dsmart ile ilgili olsun. Bunun için öncelikle Google’a girip “dsmart abonelik iptali e devlet” gibi bir aramaz yapmanız gerekir. Aramanın sonuçlarında aradığınız sayfa hemen en üstte çıkacaktır. Bu sonuç genellikle “Abonelik Fesih Başvurusu” şeklinde gösterilir. Bu bağlantıya tıkladığınızda sonraki aşama olan “Kimlik Doğrulama” adımına geçersiniz.

Kimlik Doğrulama İşlemi

Bu aşamada T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girmeniz yeterli değildir. Daha güvenli bir sistem kullanmanız gerekir. Mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da banka bilgilerinizle giriş yaparak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun ardından aşağıdaki adımları takip ettiğiniz takdirde e Devlet abonelik iptali D smart şirketi için başlatılmış olur.

Aboneliğinizi kontrol edin.
Kimlik bilgilerinizi doğrulayın.
İptal etmek istediğiniz aboneliğinizi seçin.
İptal gerekçenizi girin.
Fesih dilekçesini dijital olarak imzalayın.
İşleminiz tamamlandığına dair bilgiler ekranda görüntülenecektir.

“E Devlet TTNet abonelik iptali nasıl yapılır” sorusunu cevabı için de aynı adımları izleyebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Yapılan Abonelik İptalinin Onaylanması Kaç Gün Sürer?

E-Devlet abonelik iptali işleminin onaylanması genel itibarı ile 1 gün, yani 24 saat sürer. Ama kimi durumlarda, yoğunluğa ya da başka şartlara bağlı olarak bu sürenin uzaması mümkündür. İptal talebinizin tamamlanıp tamamlanmadığını ya da mevcut durumunu yine e-Devlet’te başvuruyu gerçekleştirdiğiniz sayfadan kontrol edebilirsiniz

Taahhüdü Devam Eden Abonelikler İçin e-Devlet Üzerinden İptal Başvurusu Yapılabilir mi?

Kimi aboneliklerinizi yaparken daha uygun şartlardan yararlanmak adına, o kurumun hizmetlerini belirli bir süre boyunca kullanacağınızı taahhüt edebilirsiniz. Bu uygulama günümüzde birçok kurum tarafından kullanılmaktadır. Bu taahhütlerin süresi genellikle 12 ay da 24 aylıktır. Şayet sizin de taahhüdü devam eden bir aboneliğiniz varsa ve bu aboneliği iptal etmek istiyorsanız, bu işlem için de yine e-Devlet uygulamasını kullanabilirsiniz. Böyle bir e-Devlet abonelik iptali işlemi sonrasında, hizmet aldığınız kurum sözleşmenizde yer alan cayma bedelini son faturanıza yansıtır. Bu bedelin ne kadar olduğunu bilmiyorsanız, ilgili kurumdan bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Online Abonelik İptali Yapmak Güvenli midir?

Abonelik iptal etme e devlet üzerinden gerçekleştirildiğinde bunun güvenli olup olmadığı da sıkça merak edilen bir konudur. E-Devlet abonelik iptali, tamamen devlet tarafından sunulan bir imkândır ve süreç onun denetimde ilerler. Dolayısıyla bu sürecin tamamen güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Siz de aboneliklerinizi e-Devlet üzerinden gönül rahatlığıyla iptal edebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

8 Oy

-

1 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?