Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 19.08.2020 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Döviz birikimi yapmak ya da döviz üzerinden işlem yapmak için bir döviz hesabınız olması gerekiyor.

Döviz Hesabı Nasıl Açılır?
Kolayca açabileceğiniz döviz hesabı, işlem seçenekleri ile de büyük kolaylık sağlıyor. Döviz hesabı nedir, nasıl açılır, vadeli ve vadesiz döviz hesapları, döviz hesabı açan bankalar hangileridir, hangi bankaların daha avantajlıdır gibi soruların cevaplarını detaylı içeriğimizde sizler için inceledik.

Döviz Hesabı Nedir?

Birikimlerini döviz olarak değerlendirmek isteyen kişilerin kullanabileceği mevduat çeşitlerinden biri döviz hesabı. Her ülkenin parası üzerinden hesap açabilme imkanınız olsa da Türkiye’de en çok kullanılan iki seçenek dolar ve euro. Sonraki sırada ise Kanada doları geliyor.

Döviz hesabının para birimi dışında diğer banka hesaplarından herhangi bir farkı yok. Vadeli ya da vadesiz olarak döviz hesaplarınızı devam ettirebilir, işlemleriniz ve birikimleriniz için kullanabilirsiniz. Döviz hesabınızdan para çekmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken tek konu ATM’ler. İçerisine döviz yatırılmış olan ATM’ler üzerinden ancak döviz hesabınızdan para çekebilirsiniz.

Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

Döviz hesabı açmak herhangi bir banka hesabı açmak kadar kolay. Öncelikle zaten çalıştığınız bir banka üzerinden mi yoksa yeni bir bankadan mı hesap açacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer kendi bankanız üzerinden açacaksanız işlemlerinizi çok hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kullandığınız bankanın mobil uygulaması ya da internet şubesi üzerinden genelde ‘hesap aç’ ibaresiyle sunulan tuşa basmanız gerekiyor. Ardından hangi para biriminde işlem yapacağınızı belirterek çok kısa süre içerisinde döviz hesabınızı açmış oluyorsunuz. İnternet üzerinden yapmak istemiyorsanız da yine bankanızın en yakın şubesine gidebilirsiniz.

İlk defa hesap açtıracaksanız ya da farklı bir bankadan hesap açtıracaksanız şubeye gitmeniz gerekiyor. Bankaların şubesinden bu işlem için aldığınız numara ile döviz hesabınızı çok kısa sürede aktif hale getirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

HangiKredi Döviz Kurları sayfamızdan döviz kurlarını takip edebilirsiniz!

Vadesiz Döviz Hesabı Nedir?

Vadesiz döviz hesabı, vadesiz TL hesabı ile aynı işlevi görür. Faiz üzerinden kazanç elde etmeden para alıp göndermek, birikimini bir hesapta tutmak, varsa ticari işlemlerini devam ettirmek isteyenler için vadesiz döviz hesabı en iyi seçenek.

Vadeli Döviz Hesabı Nedir?

Vadeli döviz hesabı, birikimlerinizin değerlenmesi ve durduğu yerde faizler getirisi ile size kazanç sağlayan hesap türü. Dolar ya da euro üzerinden yatırdığınız paralar döviz hesabındaki faiz oranları üzerinden ve piyasadaki dalgalanmalarla aylık olarak ya da vadenin zamanlamasına göre değer kazanır ve yatırdığınız paranın üzerine ekleme olur.

Bazı bankaların vadeli döviz hesabı açmak için limitleri olabiliyor. Kendi koydukları minimum tutar kadar döviziniz varsa hesap işlemleriniz gerçekleşiyor. Diğer bankalarda ise istediğiniz tutar üzerinden döviz hesabı açabilirsiniz.  

Vadeli Döviz Hesabı Açarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Vadeli döviz hesabı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bankaların sunmuş olduğu faiz oranı ve vade. Farklı bankalar farklı faiz oranı sunabileceği gibi bankalar kendi içinde de farklı vadeler için farklı faiz oranları sunabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu vade bitiminden önce para çekilmek istendiğinde vadenin bozulup bozulmayacağı. Kimi bankalarda vade bozulmadan para çekme olanağı olsa da bu sadece gecelik faiz işleyen birikim hesapları için geçerli oluyor.  

Döviz Hesapları Vergisi Nedir?

2019 yılının başından bu yana döviz hesapları için belli vergiler söz konusu. Faiz oranları ile değeri artan durumlarda oran da daha yüksek oluyor. 1 yıl dahil olmak üzere 1 yıla kadar açılan vadeli hesaplarda vergi oranı yüzde 20, 1 yıldan daha uzun vadeli hesaplarda ise vergi oranı yüzde 18 olarak kullanıcıların hesaplarından kesiliyor. Döviz hesapları vergisini bir kuruma yatırma durumu söz konusu değil. Zamanı geldiğinde hesaplarınızda bulunan miktardan gerekli vergi kesintisi yapılıyor.

Döviz Hesabı Açabileceğiniz Bankalar Nelerdir?

Döviz hesabı aslında her bankanın sisteminde olan bir seçenek. Bu yüzden tüm banka seçeneklerinden yararlanarak döviz hesabı açtırabilirsiniz. Bunun yanında en çok tercih edilen ve avantajlı olan bankaları aşağıda bulabilirsiniz:

Banka Döviz Hesabının Adı
Garanti BBVA Garanti BBVA Döviz Hesabı
Vakıfbank Vakıfbank Döviz Hesabı
Ziraat Bankası Ziraat Döviz Hesabı
İş Bankası İş Bankası Döviz Hesabı
Kuveyt Türk Kuveyt Türk Deniz Hesabı
Enpara.com Enpara.com Döviz Hesabı
ING ING Döviz Hesabı

Hangi Bankanın Döviz Hesabı Daha Avantajlı?

Hesap İşletim Ücreti Hesap Açma Alt Limiti ATM İşlemleri Faiz Getirisi Desteklenen Para Birimleri
CEPTETEB  Yok Yok Var Var ABD doları ve Euro
Enpara.com Yok Yok Sadece desteklenen ATM’lerde Var ABD doları ve Euro
Garanti BBVA Var Var Var Var Kullanılan tüm para birimleri
İş Bankası Var Var Var Var Kullanılan tüm para birimleri
Ziraat Bankası Var Yok Yok Var Dolar, Euro, sterlin, frang,Danimarka, isveç, Norveç kronu

Döviz hesapları için her banka farklı seçenek sunuyor. Özellikle vadeli döviz hesapları için sunulan faiz oranları ya da başvuru seçenekleri değişebiliyor. En çok tercih edilen bankaların döviz hesabı hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.  

  • Garanti BBVA, ATM’lerden döviz yatırma ve çekebilme imkanı sunar.
  • Hem vadeli hem vadesiz döviz hesabı açılabilir.
  • Dolar, Euro, GBP, JPY, AUD, CAD, CHF, DKK, MTL, NOK, SAR, Sek ve Rub para birimleri ile döviz hesabı açmak mümkün.
  • Yabancı ülkelere para transferi yapılabilir.
  • Garanti BBVA İnternet ve Alo Garanti BBVA  ile döviz hesaplarında işlem yapılabilir.
  • Vadeli döviz hesaplarında piyasadaki hareketlenmelere göre direkt kar elde ettirir.
  • 1, 3, 6, 12 ay seçenekleriyle vadeli hesap açılabileceği gibi, 32 günle 400 gün arasında da istendiği şekilde vade süresi belirlenebilir.
  • Faiz oranları brüt üzerinden hesaplanır.
  • Vadesinden önce bozulan hesaplar için faiz işletilmez.

VakıfBank Döviz Hesabı

  • Yabancı para havalelerinin yanında ATM ve internet bankacılığı üzerinden 7 gün 24 saat işlem yapılabilir.
  • Vadeli hesap piyasa hareketliliğinden etkilenmez ve sabit getiri seçeneği sunar.
  • 1, 3, 6, 12 ay seçenekleriyle vadeli hesap açılabildiği gibi Kırık Vadeli DTH Hesabı adı altında istediğiniz sürede vade belirleyerek de hesap açabilirsiniz.
  • Faiz oranları brüt üzerinden hesaplanır.

Vakıfbank Arı Hesabı: Arı hesabı Vakıfbank’ın dolar ve Euro mevduatları için kullanılabilen sistemlerinden biridir. Gecelik olarak faiz kazandıran bu sistemde dövizin yanında TL birikimlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. En az 2.000 dolar ya da Euro üzerinden, her kullanıcı için sadece bir tanımlı Arı hesap olacak şekilde açabilirsiniz.

Ziraat Bankası Döviz Hesabı

Vadesiz yabancı para seçenekleri için döviz hesabı imkanı sunan Ziraat Bankası, vadeli yabancı para mevduat hesabı, vefalı döviz hesabı, birikimli döviz hesabı, dönem ödemeli döviz mevduat hesabı seçenekleri de vadeli döviz hesabı imkanı sunuyor.

  • Döviz havalesi çok kısa sürede tamamlanabilir.
  • Bankamatik kartı ile her ATM’den döviz çekilebilir.
  • Dijital bankacılık işlemlerinin tamamı döviz hesaplarında da kullanılabilir.
  • İş Bankası’nda zaten hesabı olanda internet bankacılığı ya da mobil uygulama üzerinden anında döviz hesabını açıp işleme koyabilir.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!