Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Başkasının Adına Kredi Çekilebilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.07.2018 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Kredi çekmeye uygun bir müşteri profiliniz yoksa ya da kredi notunuz düşükse başkasının adına kredi çekmeyi düşünebilirsiniz.

Başkasının Adına Kredi Çekilebilir mi?
Başkasının adına kredi çekmek, bazı şartlar dahilinde mümkün olabilir. Bu şartlardan birisi de vekâletname sahibi olmaktır.

Bir kişi size kredi çekebilme yetkisi veren bir vekâlet çıkarırsa, o kişi adına kredi çekmeniz mümkündür fakat her banka bu yöntemi kabul etmez. Bir başka formül, bir tanıdığınızın sizin için kredi çekmesidir. Krediyi kendi adına çekip size verebilir. Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi edinmek için "Kredi Çekme Şartları Nelerdir?" isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Nakit ihtiyaçlarınız için kredi çekmeyi düşünebilirsiniz fakat bazı sebeplerden dolayı başvurunuz olumsuz yanıt alabilir. Ya da kredi notunuz düşükse başvurunuzun onaylanmayacağını bilirsiniz ve başka bir çözüm ararsınız. Bankadan kredi çekerken bir sözleşme imzalamanız gerekir. Islak imza attığınız bu sözleşme banka ile sizin, yani krediyi kullanan tüketici arasında yapılır. Dolayısıyla bir başkasının adını vererek krediyi çekmeniz ya da imza atmanız söz konusu değildir.

Kimlik Bilgileri ile Kredi Çekilebilir mi?

Kredi çekmek için bir bankaya başvurduğunuzda, eğer başvurunuz onaylanırsa sizden birtakım belgeler isterler. Başvurduğunuz kredi türüne göre bu belgeler değişkenlik gösterir fakat her durumda kişisel belgelerin ibrazı gerekir. Yani sadece kimlik bilgileri ile kredi çekmek normal şartlarda mümkün değildir. Bunun mümkün olduğu bazı durumlar da vardır.

Sürekli çalıştığınız bir bankadan kimlik bilgileri ile kredi çekmeniz mümkündür. Çünkü bir banka ile çalışıyorsanız, gerekli bilgiler ve belgeler genellikle o bankanın arşivinde bulunur. Ayrıca aktif bir müşteri iseniz ve riskli bir grupta değilseniz banka sizi tanır. Böyle durumlarda mobil uygulamadan bile kredi çekmeniz mümkün hâle gelir.

Günümüzdeki dijital bankacılık hizmetleri sayesinde birkaç dakikada kredi çekebilirsiniz. Onaylanan krediniz anında mevduat hesabınıza aktarılır ve şubeye gitmenize, evrak ibraz etmenize ve sayfalarca sözleşme imzalamanıza gerek kalmaz.

Kredi hesaplamak, ödemeniz gereken muhtemel faizleri ve taksit tutarlarını görmek için HangiKredi hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz.

Genel Vekâlet Ne Anlama Gelir?

Resmî işlemler, işleme konu olan şahsın bizzat ilgili kuruma intikal etmesi hâlinde gerçekleştirilir. Fakat ilgili kişi her zaman bu işlemleri gerçekleştirmek için uygun bir durumda olmayabilir. Böyle durumlar için, noter huzurunda vekâletname hazırlanır. Vekâletname, iki taraflı bir sözleşmedir ve taraflardan biri, diğerine belirli konularda yetki verir.

Genel vekâletname pek çok işlemi ve yetkiyi kapsayan bir belgedir. Bu belge ile vekil, vekâleti veren kişi adına satış ve bağış gibi işlemlerin haricindeki tasarruf işlemlerini de gerçekleştirebilir. Bazı özel durum ve yetkilerin dışında kalan genel resmî işlemlerin tümü için geçerliliği bulunmaktadır. Noter tarafından belirli bir ücret karşılığında hazırlanır ve talep edilmesi hâlinde geçerliliği belirli bir süre ile sınırlandırılır.

Genel Vekâletname ile Kredi Çekilebilir mi?

Genel vekâletname, belge üzerinde yazılı olan hususlar kapsamında net sınırlara sahip değildir. Vekâletin üzerinde yazan detaylara uygun olan işlemler, vekil tarafından yürütülebilir. Kredi çekmek de bu işlemlere dahildir. Vekâlet ile kredi çekimi mümkündür fakat bu yöntemi kabul edip etmemek bankanın kararıdır.

Vekâletname noter onaylı resmî bir belge olduğu için banka bu belgeyi kabul etmek zorundadır. Fakat vekâlet ile yapılan bir kredi başvurusunu reddetme konusunda özgürdür. Dolayısıyla bu yöntem ile kredi çekmek istiyorsanız, öncesinde bankaya danışmanızda fayda vardır.

Kredi Çekmek İçin Vekâlet Verilir mi?

Genel vekâletnamenin dışında özel vekâletname örnekleri de mevcuttur. Özel vekâletnameler belirli bir iş için çıkarılır ve yetki kapsamı sınırlıdır. Bu uygulama dahilinde bir tanıdığınız size kredi çekmek için vekâlet verebilir. Bu yetki belgesi ile bankaya başvurarak başkası adına kredi çekebilirsiniz. Başkası adına çektiğiniz bu kredinin kim tarafından, ne için kullanılacağı da vekâleti veren ile sizin aranızdadır.

Başkası Sizin Adınıza Kredi Çekebilir mi?

Eğer yoğun bir iş temposuna sahipseniz, sağlık sorunlarınız varsa ya da herhangi bir sebepten dolayı bankaya gidemiyorsanız, siz de bir vekâlet ile kendi adınıza kredi çekilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca güvendiğiniz bir tanıdığınızın nakit ihtiyacını karşılamak için de o kişiye yetki vererek kredi çekebilmesine destek olabilirsiniz. Bunun haricinde birinci derece akrabalarınız bile sizin adınıza kredi çekimi işlemlerini yürütemez.

Başkasının Adına Nasıl Kredi Çekilir?

Başkasının adına kredi çekmenin vekâlet dışında bir yolu daha vardır. Bu yol, krediyi doğrudan bir başkasının çekip size nakit olarak vermesidir. Bir akrabanız, aile bireyiniz ya da arkadaşınızdan sizin için kredi çekmesini rica edebilirsiniz. Aranızdaki güven ilişkisi kuvvetliyse o kişi kendi adına bankaya kredi başvurusu yapar.

Onaylanan krediyi kendi adına alır ve size verir. Kredi taksitlerini de siz ona verirsiniz ve o kişi kredi borcunu öder. Bu durumda banka krediyi başkasına verdiğini düşünür ama siz kullanmış olursunuz. Riskli bir yöntem olduğu için bu şekilde kredi çekmeden önce dikkatli olmalısınız.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Faiz indirimi beklentisi için erken mi? 16.09.2024

    Faiz indirimi beklentisi için erken mi?

  • Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 12.09.2024

    Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir? 12.09.2024

    Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?