Yurt dışında kredi kartı kullanımı, tüketicilerin en çok merak ettiği konulardan birisidir.
İçindekiler
Yurt dışında kredi kartı ile alışveriş yapabilir aynı zamanda ATM’lerden para da çekebilirsiniz. Eğer çalıştığınız bankanın dünya çapında şubesi bulunuyorsa bu işlemler oldukça basittir. Ama bunun için kartınızı yurt dışı kullanımına açmanız gerekir.
Kredi kartı kullanıcıya ilk ulaştığı zaman genellikle yurt dışı kullanımına kapalı oluyor. Bunu öğrenmek için şubeye gidebilir ya da bankanızın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Yapacağınız bu kısa işlemlerden sonra kartınızın yurt dışına açık olup olmadığını öğrenebilir, dilerseniz açtırabilir dilerseniz de kapattırabilirsiniz.
Yurt dışı kredi kartı harcamaları sizin isteğinize göre ekstrenize TL, USD ya da Euro olarak yansıtılabilir. Bunu önceden belirlemeniz mümkün. Eğer ekstre seçiminiz TL ise, harcanan para birimi USD’ye çevriliyor ve bankanın o anki satış kurunun yüzde 2’si ile çarpılarak ekstrede TL biçiminde görülüyor. Eğer hesap özeti seçiminiz USD ya da Euro ise ekstrenizde doğrudan USD ve Euro görüyorsunuz.
Eğer yurt dışında bankanızın ATM’si varsa ve taksitli nakit avans almak istiyorsanız, yine taksitli nakit avans hesaplaması ile ne kadar ödeyeceğinizi TL, USD ya da Euro olarak görebilirsiniz.
Bilindiği üzere kredi kartları Visa ve MasterCard olarak iki ayrı firma tarafından faaliyet gösteriyor. Ülkemizde de önemli olan bu 2 altyapı genellikle dünyanın birçok yerinde bulunduğu için bu sistemi kullanan kredi kartlarını yurt dışında kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Öncelikle kredi kartınızın yurt dışında kullanıma açık olup olmadığını teyit etmelisiniz. Daha sonra yurt dışında kartınızı kullanırken güvenilir yerlerde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı kötü niyetli dükkan sahipleri “papağan” adı verilen bir uygulama ile kredi kartı bilgilerini kopyalayabilmekte. Bunun dışında alışveriş fiyatlarını öğrenmelisiniz. Bazen nakit ve kart alışverişlerinde fark olmakta. Kasada bir sürprizle karşılaşmamak için fiyatlara dikkat etmenizde fayda var. Yine konaklama harcamalarında ekstra kullanımlara dikkat etmenizde fayda var.
Kredi kartı slipleri, yaptığınız alışverişleri kanıtlar nitelikte belgelerdir. Yurt dışında olası yanlış bir çekimde slip ile ilgili yere giderek yanlışlığı kanıtlayabilir ve geri ödeme alabilirsiniz.
Yurt dışında farklı bir para birimiyle alışveriş yapılacağı için bankalar tarafından komisyon alınır. Kur değişimlerinde genellikle bankalara ödenen komisyon oranı yüzde 3’tür.
Eğer çalıştığınız bankanın yurt dışında da şubeleri bulunuyorsa, ATM üzerinden ödeme yapmanız mümkün. Bu ödemeleri yaparken mümkünse banka mesai saatleri içerisinde yapın ki olası bir aksilik durumunda banka ile iletişime geçerek sorunu çözün.
Yurt dışında eğer bilinçli bir tüketiciyseniz kredi kartı kullanmak güvenilir bir seçenek. Sadece dikkat etmeniz gereken kopyalanma riski. Bu hususa dikkat ettiğiniz takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Yine güvenlik açısından kredi kartı limitinizi yurt dışına çıkarken düşürmekte fayda var.
Yurt dışı kullanımlarında her bankanın kendisine göre farklı faiz ve komisyon oranları bulunmaktadır. Yani yurt dışında kredi kartıyla ödeme yaptığınız zaman ek faiz ödersiniz. Fakat bu oranlar çalıştığınız bankaya göre değişiklik gösterir. Yurt dışına çıkmadan önce bu konuda detaylı bir araştırma yapmanız sizin için iyi olur. Bununla beraber yine ödemelerinizi geciktirirseniz gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi hesaplamak için bankanızla iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.