hangikredi.com

Radar Cezası Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 10.01.2022 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Trafikte aktif olarak araç kullanan sürücüler, radar hız cezaları hakkındaki detayları bilmek durumundadırlar.

Radar Cezası Nedir?
Trafikteki kurallara uyması gereken sürücüler, kural ihlali yaptıklarında trafik cezası ödemek zorunda kalırlar. Bu cezalardan biri de radar hız cezasıdır.

Elektronik bir sistem sayesinde hız sınırı aşanları yakalayan bir cihaz, yolların belirli bir kısmına yerleştirilir. Dolayısıyla çevrede bir trafik polisi olmasa bile hem güvenlik hem de ceza yememek sebebiyle hız sınırı kurallarına uymak gerekir. Peki radar cezası tam olarak nedir, kimlere kesilir ve nasıl ödenir?

Radar Cezası Nedir?

Radar cezası, kısaca radar adı verilen bir cihazın tespiti üzerine sürücülere kesilen cezalara verilen genel addır. “Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)” olarak adlandırılan bir teknoloji sayesinde, yolların belirli noktalarına yerleştirilen cihazlar, ilgili yoldan geçen araçların hızını ölçer. Yol ile ilgili belirlenmiş olan hız sınırını aşan sürücüler de bu şekilde tespit edilir ve araç plakası üzerinden trafik cezası kesilir.

HangiKredi araba kredisi hesaplama aracı ile çekmek istediğiniz kredinin taksit tutarlarını hesaplayabilir, faiz oranlarını görebilir ve en avantajlı krediye başvuru yapabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Radar Cezası Alınır?

Radar tespit cihazları, hem şehir içi hem de şehirler arası yollarda bulunabilmektedir. Bu nedenle kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin, radarın bulunduğu her noktada ceza kesilmesi mümkündür. Cihazlar hız tespitini bir sinyal aracılığıyla yapar. Ortalama yüzde 10 civarında bir hata payı ile araçların hızı ölçülür. Dolayısıyla yanlış ölçüm yapma ihtimali oldukça düşüktür. Radar tespit cihazı cezası da denilebilecek bu trafik cezası, hız sınırının %10 ve üzerinde aşılması durumlarında alınır. Hız sınırı ise yolun türüne ve bölgesine göre değişkenlik gösterir. Radar dolayısıyla ceza yememek için yol kenarındaki tabelalara dikkat etmek ve hız sınırının altında kalmak gerekmektedir.

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

Radar cihazı aracın hız sınırını aştığını tespit ederse, ilgili araca trafik cezası yazılır. Fakat bu cezanın sürücüye anında bildirilmesi mümkün değildir. Öyle ki bazı sürücüler, radara yakalandığının farkında bile olmayabilir. Bunu ancak adrese tebliğ edilen ceza ile öğrenirler. Cihazın yaptığı ölçüm ilgili birime iletilir ve hız sınırının ne kadar aşıldığına bakılır. Buna göre bir ceza kesilir. Peki radar cezası kaç güne gelir?

Radar aracılığıyla tespit edilen cezasının adrese gönderilmesi ile ilgili net bir gün yoktur. Genellikle bir ay içinde adrese gönderilmektedir. Fakat bu süre 10 gün gibi kısa olabileceği gibi birkaç ay kadar uzun da olabilir. Söz konusu trafik cezası adrese gelmeden önce, e-devlet aracılığıyla cezayı görebilmek mümkündür. Öyleyse radar cezası e devlete ne zaman düşer?

Radar Cezası E-Devlete Ne Zaman Düşer?

Radar hız cezaları ortalama bir hafta içerisinde e-devlete düşer fakat bu sürücü için bir yükümlülük doğurmaz. Ceza, adrese matbu olarak tebliğ edildikten sonra resmiyet kazanır. Bu nedenle e-devlete düşen cezayı ödememek bir problem yaratmaz. Sürenin işlemesi için cezanın adrese gelmesi gerekir.

Radar Cezası Nasıl Sorgulanır?

Radar cezası sorgulama işlemi ile henüz adrese gönderilmemiş cezaların tutarını öğrenmek mümkündür. Ayrıca adrese bildirilen ceza belgesinin kaybolması durumunda da sorgulama işleminden faydalanılabilir. Radar cezası sorgulama plakadan ve benzeri bilgilerden faydalanmak suretiyle yapılır. Bu işlem için dijital kanallar kullanılabilir.

E-devlet Radar Cezası Sorgulama

  1. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile platforma giriş yapılır.
  2. Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetlerinin bulunduğu ekran üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasına gidilir.
  3. Sistem, giriş yapılan T.C. kimlik numarasına ait olan plakalara yazılmış olan cezaları listeler.
  4. Eğer araç bir işletme üzerine kayıtlıysa sorgulama, “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Tüzel Kişi)” sayfasından yapılmalıdır.

EGM Radar Cezası Sorgulama

Radar dolayısıyla kesilen cezaları, doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmî web sitesinden sorgulamak da mümkündür. EGM Online İşlemler sayfasına girildiğinde, sorgulanabilecek cezaların ve bilgilerin listesi çıkar. Listeden ilgili seçeneğe tıklandığında, sistem kullanıcıyı otomatik olarak e-devlete yönlendirir. Bu adımdan sonrası, yukarıdaki e-devlet sorgulama bölümünde anlatıldığı gibi devam eder.

PTT'den Radar Cezası Sorgulama

Radar hız cezalarını sorgulamanın bir başka alternatifi de PTT’nin online mağazası olan PTTavm sitesidir. PTT’ye ait olan bu internet sitesinde bulunan Trafik Cezası Ödeme sayfasından kolayca sorgulama yapılabilir. Sorgulama sırasında T.C. kimlik no ve plaka bilgisi istenmektedir.

Radar da dahil olmak üzere aracınız ile ilgili tüm borçları sorgulamak için “Araç Borç Sorgulama Nereden ve Nasıl Yapılır?” başlıklı rehberimizden yardım alabilirsiniz.

Radar Cezasının Fiyatları Ne Kadardır?

Radar cihazları ile ihlal yapan sürücülere trafik cezası kesilir fakat söz konusu radar cezası ne kadardır? Bu cezalar her yıl değiştiği için sürücülerin aklında “Radar cezası ne kadar?” şeklinde bir soru işareti de olabilir. Her yıl değişen ceza tutarları önceden bildirilir ve tüm yıl boyunca bu şekilde uygulanır. Ayrıca radar ile kesilen cezalar sabit değildir ve bazı detaylar doğrultusunda değişkenlik gösterir.

2024 Yılı Radar Cezası Tutarları

Hız Aşım Oranı Ceza Puanı Ceza Miktarı
%10 - %30 Arası 10 1506 TL
%30 - %50 Arası 15 3.135 TL
%50 ve Üzeri 15 6.439 TL

Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapılması durumunda %25 indirimden faydalanılır. 

Fiyatlar Neye Göre Değişir?

Radar cezası fiyatları sabit değildir ve her zaman aynı tutarda kesilmez. Ceza tutarlarının en önemli değişkenlik unsuru ise hız sınırının ne kadar aşıldığıdır. Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, hız sınırı ne kadar çok aşılırsa kesilen cezanın tutarı da o seviyede yükselir.

Ceza tutarını değiştiren bir başka unsur ise radar cezası indirimidir. Her trafik cezasında olduğu gibi bu cezada da erken ödeme sonucunda asıl tutara indirim uygulanır. Radar cezası erken ödeme indirimi %25’tir. İndirimden faydalanabilmek için, cezanın tebliğ edildiği tarihten sonraki 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekmektedir.

Trafik cezasından ya da farklı bir durumdan doğan ödemeleriniz için ihtiyaç duyduğunuz en uygun krediyi HangiKredi kredi hesaplama aracı ile bulabilirsiniz.

En Yüksek Radar Cezası Ne Kadardır?

En yüksek radar hız cezası, hız sınırını %50’den fazla aşanlara kesilmektedir. Söz konusu cezanın tutarı ise 4.064 TL’dir. Erken ödendiğinde uygulanan indirim ile 3,048 TL olan bu ceza tutarı, geç ödendiğinde ise yükselir. Son ödeme tarihi geçtikten sonra sürekli gecikme bedeli işler ve cezanın tutarı artar.

Radar Cezası Nasıl Hesaplanır?

Radar cezası hesaplama işlemi, sürücü tarafından da yapılabilir. Eğer hız sınırının aşıldığı an fark edilmişse, o sırada araçtaki göstergede görünen hız dikkate alınır. Anlık hız ile geçilen yoldaki hız sınırı karşılaştırılır. Örneğin hız sınırının 100 km olduğu bir yoldaki radar tespit cihazının önünden 120 km hız ile geçildiyse, bu durum hız sınırının %20 oranında aşıldığını gösterir. Hız sınırını %20 oranında aşmanın cezası ise 951 TL’dir.

Radar Cezası Nasıl Ödenir?

Radar cezası nasıl ödenir, nereye ödenir gibi konular da sürücüler tarafından bilinmesi gereken konulardır. Radar cezası ödeme işlemleri hem fiziksel noktalardan hem de online kanallardan yapılabilir. Cezalar nakit olarak, kredi kartı ile ya da banka kartı ile ödenebilir. Radar hız cezası ödeme noktaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Vergi dairesi vezneleri
  • GİB İnteraktif Vergi Dairesi
  • PTT şubeleri
  • PTTavm internet sitesi
  • Anlaşmalı bankalar

Trafik cezası sorgulama ve ödeme ile ilgili tüm sorularınızın cevaplarına ilgili sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Radar Cezasına İtiraz Nasıl Edilir?

Radar hız cezası, bir idari para cezasıdır ve yasalara göre idari para cezalarına itiraz edilebilmektedir. Sürücülerin, cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün geçerli itiraz hakkı bulunur. Bu süre tebliğ tarihi itibariyle başladığı için cezanın kesildiği tarih önemli değildir. Fakat ceza bir trafik polisi tarafından yazıldıysa, kesilme tarihi ile tebliğ tarihi aynı gün olur. Cezanın haksız olduğunu düşünen bir sürücü, radar cezası itiraz dilekçesi yazarak Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz başvurusu yapılabilir. 15 gün içerisinde itiraz edilmeyen cezalar resmiyet kazanır ve haksız olarak kesilmiş olsa bile ödenmesi gerekir.

İtiraz sonrasında bir inceleme yapılır ve sürücü haklı ise kesilen ceza iptal edilir. Peki radar cezası hangi durumlarda iptal edilir? Cezanın iptal edilmesini gerektiren pek çok sebep vardır. Bunlardan biri sürücünün uyarılmamış olmasıdır. Cezanın kesildiği bölgede trafik işareti ya da levha yoksa, ilgili ceza iptal edilir. Sebeplerden bir başkası da delil yetersizliğidir. Plakaya yazılan cezalar tebliğ edilirken, plakanın okunduğu araç görselleri de zarfa eklenir. Eğer böyle bir görsel yoksa, delil yetersizliği nedeniyle ceza iptal edilir.

İtiraz İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

1 İtiraz dilekçesi
2 T.C. kimlik kartı fotokopisi
3 Ehliyet fotokopisi
4 Ruhsat fotokopisi
5 Trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatının fotokopisi
6 Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi

Radar Cezası Ödemesi Gecikmesi Durumunda Ne Olur?

Ceza ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de “Radar cezası ödenmezse ne olur?” sorusunun cevabıdır. Radardan kesilen cezalar ödenmediğinde, son ödeme tarihinden sonra geçen her gün, cezanın kesildiği sürücü için maddi zarar demektir. Çünkü ödenmeyen cezalara gecikme bedeli eklenir ve ceza gün geçtikçe daha da yükselir. Cezanın artmasının yanında bazı ciddi problemler de doğabilir.

Bir aracın trafikte aktif olarak kullanılabilmesi için periyodik olarak muayeneden geçmesi gerekmektedir. Fakat ödenmemiş trafik cezası olan araçlar muayene randevusu alamaz. Muayenesi yapılmayan araçlar ise trafikten men edilir. Cezanın engel olduğu bir diğer konu da satış işlemidir. Ödenmemiş cezası olan bir aracın satışını yapmak mümkün değildir. Aracın satılabilmesi için cezanın ödenmesi gerekmektedir.

Araç muayenesi hakkında merak ettikleriniz için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?