hangikredi.com

HGS İptali Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.09.2020 Güncelleme Tarihi: 10.07.2024

Türkiye’de otoyolları (otoban) kullanarak şehirler arası seyahat edebilmek için, belirli lokasyonlarda yer alan geçiş noktalarından geçip ücret ödemek gerekmektedir.

HGS İptali Nasıl Yapılır?
Bu ücretleri kolayca ödeyebilmek adına bazı sistemler geliştirilmiştir. Yaygın olarak kullanılan yöntem ise HGS’dir. Kolayca satın alınıp kullanılabilen HGS nasıl iptal edilir?

HGS Nedir?

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi); kart ya da etiket formunda olan, ücretli otoyol ve köprülerden geçerken kullanılan ve geçiş ücretini, aracı durdurmaya gerek kalmadan ödemeyi sağlayan bir sistemdir. Aracın camına yapıştırılan ve içine önceden para yüklenmiş olan HGS etiketi, gişelerde bulunan Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi sayesinde okunur ve ücret, mevcut bakiyeden tahsil edilir. Okuma işlemi için aracın durmasına gerek yoktur fakat belirli bir hızın altında, yavaş bir şekilde gidiyor olması gerekir.

HGS etiketi PTT şubelerinden, anlaşmalı petrol istasyonlarından ve anlaşmalı bankalardan alınabilir. HGS iptali de yine aynı noktalardan yapılır. Anlaşmalı bankalardan ve petrol istasyonlarından bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

HGS Anlaşmalı Bankalar

Ziraat Bankası Akbank
Halkbank Türkiye İş Bankası
Vakıfbank QNB Finansbank
Yapı Kredi AlBaraka Türk
Denizbank KuveytTürk
TEB Garanti Bankası

HGS Anlaşmalı Petrol İstasyonları

Opet
Total
Petrol Ofisi
Shell
BP
Türkiye Petrolleri (TP)

HGS Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?

HGS bakiyesini düzenli aralıklarla sorgulamakta her zaman fayda vardır. Bakiyenin azaldığı durumlarda ise yola çıkmadan önce bakiye yüklenmektedir. Aksi hâlde normal geçiş ücretinin dört katına kadar ceza ödemek gibi bir durumla karşılaşılabilir. Bakiye sorgulamasının yapılabileceği birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir.

İnternetten HGS Müşteri Hizmetleri İnternet Sitesi
E-Devletten HGS Hesap Bilgileri Sorgulama Sayfası
Cep Telefonundan HGS Uygulaması Android - iOS
Çağrı Merkezinden 0850 460 60 60
Bankadan İnternet Şubesi ve Müşteri Hizmetleri

Aracınızla ilgili tüm borçların nasıl sorgulanabileceğini öğrenmek için “Araç Borç Sorgulama” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

HGS Nasıl İptal Edilir?

Araç sahipleri tarafından HGS iptali işlemi yapılması mümkündür. Özellikle satılan araçlar için bu işlemin mutlaka yapılması gerekir. Çünkü HGS kartları plaka ile de ilişkilendirilir. Peki, HGS iptali nasıl yapılır? HGS iptali, kartın alındığı noktaya bağlı olarak farklı yöntemlerle yapılabilir.

PTT’den Alınan HGS Nasıl İptal Ettirilir?

PTT HGS iptali için doğrudan bir PTT şubesine gidilmesi gerekir. Bunun için kartın alındığı şubeye gitmeye gerek yoktur. Herhangi bir PTT şubesi, bu işlemi gerçekleştirebilir. İptal işlemi için aracın ruhsatı ve araç sahibinin T.C. kimlik kartı ya da ehliyeti talep edilir. Şube personeli tarafından verilen form doldurulur ve iptal işlemi tamamlanır. Eğer iptal edilen HGS’nin içinde bakiye varsa, yaklaşık bir ay sonra PTT şubelerinden tahsil edilebilir. Ayrıca bu bakiyenin, yeni alınan bir HGS kartına ya da etiketine de transfer edilmesi de mümkündür.

Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Ettirilir?

Bankadan alınan HGS’ler, yine bankadan iptal ettirilir. Bankadan HGS iptal etmek için doğrudan bir şubeye gidilebilir ya da bankanın müşteri hizmetleri aranabilir. Eğer kartta bakiye varsa, iptal işleminden birkaç gün sonra, ilgili banka hesabına aktarılır.

Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS Nasıl İptal Ettirilir?

Shell, Opet, Petrol Ofisi gibi anlaşmalı noktalardan alınan HGS’ler, bu kurumların müşteri hizmetlerini aramak suretiyle iptal ettirilebilir. Fakat bu noktalar, PTT adına HGS satışı yapar. Dolayısıyla eğer HGS anlaşmalı noktalardan alınmışsa doğrudan PTT şubesinden de iptal ettirilebilir.

HGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

HGS geçiş ihlali yapıldıysa, bu ihlalden doğan ceza en kısa sürede ödenmelidir. Eğer ihlal tarihinden sonraki 15 gün içerisinde hesaba bakiye yüklenirse, üzerine herhangi bir ceza eklenmez. Geçiş ihlali sorgulaması yapabilmek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.

  1. Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden sorgulama
  2. E-devlet üzerinden sorgulama
  3. HGS web sitesi üzerinden sorgulama

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri ile ilgili tüm bilgilere HangiKredi üzerinden ulaşabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?