Otoyol ve köprü geçişlerinizde ödemelerinizi otomatik olarak gerçekleştiren HGS sisteminin iptal şartlarını merak ediyor olabilirsiniz.
İçindekiler
Otoyol ve köprü geçişlerinizde ödemelerinizi otomatik olarak gerçekleştiren HGS sisteminin iptal şartlarını merak ediyor olabilirsiniz.
HGS iptal etme nasıl yapılır, PTT hgs iptali mümkün mü gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Belli şartlardan dolayı iptal edilmesi gereken HGS ile ilgili soruların tüm yanıtları yazımızın devamında.
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri 2020
Aracınızı satmanız ya da daha farklı nedenlerden dolayı HGS iptali işlemi uygulamanız gerekebilir. Aracınızda sabit olarak bulunan bu sistem, araç satıldığında tekrar size fatura çıkarabilir. O yüzden bu gibi durumlarda HGS işlemlerinin iptal edilmesi gerekiyor.
İptal işlemleri için HGS sahibi olan kişilerin bireysel olarak, kendi kimlikleri ile başvuru yapması gerekiyor. Başka bir kişinin iptal işlemini gerçekleştirmesi mümkün değil.
HGS iptal işlemleri için sahibi olan esas kişinin PTT’ye iptal başvurusunda bulunması gerekiyor. PTT’de bulunan memurun aracılığı ile kart kısa sürede devre dışı hale getirilir. Eğer iptal işlemleri sırasında kartınızın içinde bakiye varsa, mevcuttaki bakiye 1 aylık zaman aralığında ödenir.
Hızlı Geçiş Sistemi kartlarının iptal edilmesi için online bir seçenek bulunmuyor. Mutlaka PTT üzerinden başvuru yaparak iptal işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.
Kartınızın bakiyesi otomatik ödeme sistemine bağlı ise kart iptal edildikten sonra 1 ay içerisinde talimat vermiş olduğunuz kartınıza geri ödeme yapılır. Kartın içinde elden yatırılmış bakiye bulunması durumunda da yine 1 ay içerisinde geri ödemesi gerçekleşir.
Düşük Faizli Taşıt Kredilerini İncele
Otoyol ya da köprülerden geçişleriniz sırasında bazı cezai işlemler söz konusu olabilir. Bu durumda da plakanız tespit edilerek aracınıza ceza uygulanır. Böyle durumlarda cezaya faiz uygulanmaması ve kısa sürede ödenmesi için sorgulama işlemi yapabilirsiniz. HGS ceza sorgulama işlemlerini aşağıdaki yöntemlerle yapmak mümkün:
Ceza uygulamasına maruz kalmadan, kartınızda bakiye bulundurarak geçiş yapabilmeniz için belli aralıklarla sorgulama yapmanız gerekiyor. Otoyol ya da köprülerden geçerken bakiye yetersizliğinde ödeme alınamadığında, takibe girebilirsiniz ve gecikme sonucunda ceza yazılır. Bu yüzden PTT üzerinden bakiyenizi belli aralıklarla kontrol etmeniz gerekiyor.
PTT’den HGS bakiye sorgulama yapabilmek için öncelikle hgsmusteri.ptt.gov.tr adresinden giriş yaparak “Müşteri Hizmetleri” sayfasına tıklamanız gerekiyor. Ardından araç plakası, TC kimlik numarası, vergi ve pasaport numarası ya da HGS ürün numarası bilgilerinden herhangi birini girerek bakiyenizi öğrenebilirsiniz.
Bu sayfa üzerinden sorgulama yapabilmek için etiket numarasının PTT’den alınmış olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer başka bir kurum aracılığıyla alınmışsa e-Devlet ya da bankalar üzerinden bakiye sorgulaması yapılması gerekiyor.
e-Devlet üzerinden bakiye sorgulama işlemleri için ise şifrenizle sisteme girmeniz gerekiyor. Ardından PTT Genel Müdürlüğü hizmetleri sayfasının altındaki HGS hesap bilgileri sorgulama sekmesine tıklayarak bakiye sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları
HGS bakiye yükleme işlemlerinin yapılması için birden fazla imkan bulunuyor. Araç sahiplerinin kolaylıkla bakiyelerini yükleyebilmesi için pek çok seçenekle para yükleme sağlanıyor.
PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalar üzerinden, PTT’nin HGS özelinde oluşturmuş olduğu internet sayfasından, HGS’nin kendine özgü mobil uygulamasından, anlaşmalı benzin istasyonlarından, e-Devlet sistemindeki ilgili sayfadan ve telefon operatörlerinden SMS ile bakiye yükleme işlemleri tamamlanabilir.
PTT’nin mobil uygulaması üzerinden de kolaylıkla bakiye yüklemesi yapılabilir. PTT mobil uygulamasını telefona indirdikten sonra araç plakası, T.C. kimlik numarası veya pasaport numarası ile giriş yapmak gerekiyor. Bilgilerin girilmesinin ardından sorgulama butonuna tıklayarak bakiyenizi kontrol edebilirsiniz. Eğer bakiyeniz yeterli değilse, karşınıza çıkacak sayfadan bakiye yükleme yapabilirsiniz.
Bankalardan bakiye yüklemek için şubeye gidebilir, internet şubesi ya da mobil uygulama ile işlemleri tamamlayabilirsiniz. Şubeler üzerinden nakit olarak bakiye yükleme yapabildiğiniz gibi internet şubesi ya da mobil uygulamadan da kredi kartı ya da banka kartı ile bakiyenizi artırabilirsiniz.
PTT üzerinden yapılacak olan bakiye yüklemelerinde belli miktarlarda komisyon kesintisi uygulanır.
Mobil uygulama ve internet sitesine göre farklılık gösteren komisyon tutarları, yatırılacak miktarlara göre de değişiklik gösterir. Aşağıdaki tablodan ortalama kesinti miktarlarını bulabilirsiniz:
Yüklenecek Tutar | Mobil Komisyon | İnternet Komisyonu |
10 TL | 1 TL | 1 TL |
25 TL | 1 TL | 1 TL |
50 TL | 3 TL | 3 TL |
100 TL | 3 TL | 3 TL |
150 TL | 4 TL | 4 TL |
250 TL | 5 TL | 5 TL4 |
HGS yüklemelerinizin aksama olmadan gerçekleşmesi için bankalar üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Dilerseniz bankalardan dilerseniz PTT üzerinden banka sistemine giriş yaparak otomatik bakiye yükleme talimatı verebilirsiniz.
Böylece belli dönemlerde HGS etiketinize ne kadar yükleme yapıldığını bilir, ona göre bakiyenizin durumunu kontrol edebilir ve gerekli durumlarda yeni yükleme işlemi yapabilirsiniz.
Kasko Değer Listesi
HGS etiketleri devredilmeye açık olan bir sistem değil. Bu yüzden aracın satılması durumunda yeni alan kişiye devredilmesi mümkün değil. Satış işlemlerinde HGS’nin direkt olarak iptal edilmesi gerekiyor.
Bir HGS kartının etiketi ilk aşamada hangi plakaya aitse, iptal edilene kadar o şekilde kalır. Yeni plaka durumunda da herhangi bir devir işlemi uygulanmaz.
Aracınızın zarar görmesi durumunda HGS’nin yapıştırıldığı camın değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda en çok sorulan soru yeni HGS etiketine ihtiyaç olup olmadığı.
Eğer etiket çıkartılırken ya da hasar görme durumunda ekstra bir zarara uğramamışsa yani yırtılmamışsa, düzgünce çıkartılarak yeni cama yapıştırılabilir. Eğer etiket çok fazla yıpranmış ya da yırtılmışsa cama yapıştırılacak olan etiketin yenilenmesi gerekiyor.
Yabancı plakası olan araçların da otoyol ve köprülerden geçmesi durumunda ücret ödemesi gerekiyor. Bu yüzden ülkeye giriş yapıldığı andan itibaren geçici de olsa bir otomatik ödeme sistemine dahil olunması gerekiyor.
Bu işlemin çok uzun sürmeden ve ödeme yapılmaması durumunda sorun yaratmaması için, ülkeye girişten sonraki ilk PTT şubesinden HGS satın almak mümkün. Yabancı plakaların ilk ücretli yoldan geçildiğinde HGS’si yoksa bir borç uygulanır. Bu borcun da PTT üzerinden kartı alırken, plaka sorgulanarak ödenmesi mümkün.
Yabancı plakalı araçların ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilirse, kanun gereği giriş ve çıkış yaptığı mesafeye dair ücrete ek olarak, 10 katı kadar daha idari para cezası uygulanır. Fakat geçişin yapıldığı günden sonraki ilk 15 gün içerisinde ödemenin yapılması durumunda ceza ücreti işlenmez.
Plakadan Araç Borç Sorgulama
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.